Wednesday, December 11, 2013

Aspartam - E 951 - konačni odgovor. Aspratam je bezbedan za ljudsku i životinjsku upotrebu (EFSA 10-12-2013).

Ako verujete u nauku, ovo je za Vas pravi test


Pre određenog vremena sam pisao o aspartamu i napomenu da će EFSA objaviti najnovije istraživanje krajem novembra. Istraživanje je bilo rigorozno, naučno i obuhvatilo je ispitivanja kako aspartama, tako i svih njegovih metaboličkih derivata.

Da se ne bi istina zagubila u prevodu evo citata
This opinion represents one of the most comprehensive risk assessments of aspartame ever undertaken. It’s a step forward in strengthening consumer confidence in the scientific underpinning of the EU food safety system and the regulation of food additives”, said the Chair of EFSA’s Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Foods (ANS Panel), Dr Alicja Mortensen.

Za sve ljude koji ne pate od fenilketonurije uzimanje aspartama se mora ograničiti na 40 mg po kilogramu telesne mase, po danu. Znači za osobu od 55 kg to je 2,2 GRAMA. Osobe koje pate od ovih bolesti moraju da izbegavaju upotrebzu aspartama.

Eksperti su odbacili mogućnost da:
1. aspartam utiče na gene i da izaziva rak,
2. oštećuje mozak na bilo koji način.
3. utiče na kognitivne osobine dece ili odraslih
4. utiče na fetus, ukoliko ne boluje od fenilketonurije.

Količine metaboličkih proizvoda (metanola, fenilalalnina i asparaginske kiseline) su male da bi uticale na ljude, a sve supstance su prirodno zastupljene u voću i povrću.

Konačni zaključak - bezbedan je. Tako kaže nauka. Sada će krenuti komentari zaverenika protiv svega i svačega. Pitanje je - verujem li ovim rezultatima. Bezrezervno da. Da li ću ga koristiti? Ne. Jer volim ukus šećera :).


6 comments:

  1. A kada cete analizirati secer?
    Izvinjavam se ako vec jeste.
    Da li smatrate histerijom inicijativu da se na proizvode koji sadrze secer stavljaju upozorenja kao sto se stavljaju na cigarete (opasnost od raznih bolesti, gojaznost, zavisnost...)
    Da li smatrate da bi bilo "zdravije" ili "bezbednije" koristiti vestacke zasladjivace umesto secera? Koje su mu alternative? Da li je secer nova panika ili smatrate da ima mesta zabrinutosti?
    Hvala
    Jos jednom se izvinjavam ako ste o ovome diskutovali a da je meni promaklo.

    ReplyDelete
  2. Jesam. Pomaže ako u pretraživaču iskucate ključne reči. Ima dosta tekstova, pa mi je jasno da skrolovanje naniže može da bude zamorno. Moj stav - uvek šećer BELI, pre svih :)
    http://zoran-vujcic.blogspot.com/2013/06/volim-rafinisano-jer-je-zdravije-istina.html

    ReplyDelete
  3. Poštovani profesore,
    Već neko vreme pratim Vaš blog, i ovaj komentar ostavljam kako bih Vam dala do znanja da ima nas (tu negde okolo, po selima) koji zaista cenimo to što radite... Mada, sigurna sam da biste daleko više postigli kada biste se uključili u lobotomiju domaće radinosti zvanu "Farma" - dakako biste tako stekli daleko veći broj publike (iako, sunjam u njihovo razumevanje i interesovanje za Vaš rad).
    Napisala bih takođe da podržavam Vaše napore u demistifikaciji sveta oko nas, ali ne mogu. Ne zato što Vas ne podržavam (daleko od toga: ja čak i štampam Vaše članke i poturam ih prijateljima kao redovno štivo). Ne, već zato što bi "demistifikacija" implicirala da je sve što nas okružuje "mit", a to nije istina, nije li? Ono što nas okružuje je prosto: iznošenje činjenica bez prethodno pribavljenih informacija.
    A ono što Vi radite jeste: pružate informacije. Dodajem: PREKO POTREBNE informacije. Svaka čast i hvala Vam što trajete.

    Prijatan dan.
    Marija

    ReplyDelete
  4. aspartan siguran;)neverovatno,koje lazi ,svet sve dublje I dublje tone u ralje industrije

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svaka vam čast što ne umete ni da napišete aspartaM.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.