Monday, November 11, 2013

Privremeni blog - poziv da postavite bilo kakvo pitanje ili date odgovor iz hemije, farmacije, tehnologije

Evo prilike da na brži način, bez straha od autoriteta postavite pitanje ili nekome dae odgovor na ono što ga zanima, od kozmetike do proizvodnje guma. Pokrenuo sam FB grupu pod identičnim nazivom Hemija oko nas.

https://www.facebook.com/groups/Hemijaokonas/

Svi zainteresovani su dobro došli. 

59 comments:

  1. Poštovani pofesore, pročitala sam negde kako je zdravo piti glinu izmešanu sa vodom, pa me interesuje da li je to tačno jer meni to iskreno ne zvuči kao pametna ideja. Pozdrav. P.S. Blog je divan, isto koliko i Vi. :) Sve najbolje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ljudi su oduvek bili u kontaktu sa zemljom (pa i glinom). Na kraju svi joj se vraćamo. Lično je ne pijem, ne bih je pio i neću je piti. Čuo sam za zelenu glinu, kao pomoćno sredstvo za čišćenje, ali mi je dovoljno to, da kada su mi deca imala probleme sa stomakom i dijarejom ni jedan lekar mi nije preporučio glinu, već aktivni ugalj. S druge strane, iz hemije je poznato da je glina nepsecifični adsorbens malog kapaciteta. Sve to deluje kao argument protiv.
      PS Hvala :)

      Delete
    2. Zelena glina je jedini "popularni" preparat koji sam u životu koristila. Iako nisam gadljiva, moram priznati da sam htela da umrem dok gutam (kašičica gline u vodi pa da odstoji preko noći). Ima ukus blata (ako se neko seća detinjstva) i to nije strašno, samo je meni izazivalo trenutnu reakciju.
      Ukupno sam sprovela 4 kure u trajanju od 6 nedelja sa nedeljom pauze. (Nemam pojma čemu to pravilo ali sam disciplinovana kad je u pitanju...sve)
      S razlogom sam to uradila četiri puta sa po par godina razmaka kako bih videla ima li ikakvih promena. Bilo ih je. U tom periodu i dugo posle toga, koža mi je bila drugačija, kosa super, lice savršeno. Neko iz moje porodice je sredio problematičan stomak (veoma loša i suva ishrana) Svakako ne leči, ali je pomogla za trenutno stanje, i morao je da promeni način ishrane pristup sportu.
      Ovo nije reklama, jer ih ne volim, već da ne bude da svi pišu "živeo profesor" iz straha i da pitaju lii da se ispovede kako su nešto od popularnih stvari koristili. Evo, ja sam se žrtvovala u ime svih. Pila sam glinu.
      A ako ovde ima nekog veterinara, postoji neki lek za kuce na bazi gline. Davno je bilo i ne sećam se, pa neka oni objasne.

      Delete
    3. Hvala Marija, ali nije poenta u glini (makar bila i zelena), već u STANDARDNOM kvalitetu. Mislim da na blogu nema baš samo onih koji su pozitivno klicali. Ali one koji su ogavno vulgarni (ne mogu da prenesem osećaj gađenja kda dobijem poneki komentar) svakako da ne mogu da ga objavim, jer je ispod ljudskog nivoa.

      Delete
    4. Odmah me je i zabrinula informacija da nije standardizovana proizvodnja, pretpostavljam da je odnos minerala u pitanju ili još gore, nedozvoljenih elemenata.
      Odlično je što imate podršku i treba da bude još mnooogo veća. Redovno vas reklamiram. A nepristojnih komentara uvek ima i zbog toga mi je jasniji sve oštriji ton na blogu :-D Mogu misliti kakvi su oni koje ne objavljujete. Moj komentar da sam se žrtvovala u ime svih (šala, naravno) odnosi se na našu osobinu da previše tapšemo po ramenu. Svi aplaudiraju i niko ni u čemu ne greši. Ili imamo tapšače ili fašiste. Nigde rasprave, samo svađe. Nije sramota i priznati da smo pogrešili jer nas stalno bombarduju sa svim tim, kako ih vi zovete, maglama. A ego je veliki. Za mene, kad je u pitanju vaš posao, tj. ono što vam je specijalnost, vaša reč i reč vaših kolega je tačka. A i za druge srodne teme je isto tako jer imate pristup tim informacijama. NIsam ni bila svesna šta i o čemu se sve piše jer preskačem tekstove i superlekove, povremeno naletim. Sad vidim da ih ima toliko, da ih je nemoguće ne primetiti.
      A što se tiče MgCl2 za komentare ispod i ako komentatorima nije dovoljna vaša reč, pre nekoliko godina sam naletela na nekom sajtu sa receptima preporuku da se to pije. Sa tim nema šale i to nije limunada da bi se bilo kome preporučilo. Odmah sam pitala anesteziologe da li to tek tako sme da se uzme jer se širi mrežom kao savet i dobila sam odgovor: NEEEEEEEEEEE! To se radi samo u bolnici i u strogo kontrolisanim uslovima. Pacijent mora biti pod nadzorom.
      Nadam se da će to odvratiti ljude od eksperimenata te vrste.

      Delete
    5. Podsećam da prasići u slobodnom uzgoju
      ako dobiju proliv, nalaze i jedu glinu.
      Zato je seljaci daju i prasićima u tovilištima.

      Delete
    6. Pa to i kažem. Dobar je za svinje. Jer svinjama dodatak uz hranu paše i glina. Ali svinja pojede i pacova, pa preživi.

      Delete
  2. I ja sam čula isto. Naročito je korisna zelena glina, kažu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da zelena. Od čega i za koju svrhu? Ja nisam za. Za kožu naravno. Za piće, nikako. Bar dok ne vidim neku studiju da je ispitala sve te gline i preporučila jednu. Jer gline nije hemijsko jedinjenje, niti prirodni proizvod. Od načina vađenja, ispiranja, žarenja, mlevanje i sejanja mogu osobine značajno da joj se razlikuju, čak i kada je boja potpuno ista.

      Delete
  3. Zeolit, Aspartam, Homeopatija, Pamcenje vode (http://youtu.be/7RCg_i6Irgk)... Dosta za pocetak. Hvala!

    ReplyDelete
  4. Redovno i sa paznjom citam sve Vase tekstove i stvarno mi dobro dodju, jer mi je hemija ostala "bauk" zbog lose nastavnice /nije opravdanje, ali..../. Mislim da sam u jednom Vasem tekstu procitala da za kiselenje kupusa, so netreba da je jodirana. Dakle, ako sam to dobro procitala, moje pitanje bi bilo: koju so kupiti za kiselenje kupusa? Hvala unapred i zelim Vam svako dobro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naši ljudi baš i nemaju izbor. S vremena na vreme se pojavi na pijacama pakovanje nejodirane soli. Preporuka da se ne koristi nejodirana so je inače preporuka američkog univerziteta koji se bavi biotehnologijom i konzerviranjem hrane. Ali izgleda da naša jodirana so i nije toliko jodirana, jer mnogi koriste običnu so i hvale se uspešnim kišeljenjem. Uostalom nekada su nauka i praksa stvarno u neočekivanom raskoraku. Npr. kod tog istog kupusa se nikada rastvor ne istače (pretače), jer je u pitanju anaerobna fermentacija. Ali ako se kiseli sipanjem soli umesto isečenog korena, to je nužna faza da bi se slani rastvor izjednačio. Tako da, verujem u uspoešnost kišeljenja i sa našim jodiranim izvorom soli :).

      Delete
  5. Postovani profesore,
    volela bih da cujem Vase misljenje u vezi koriscenja mikrotalasne rerne, koliko je zdravo koristiti je za podgrevanje hrane?
    Drugo pitanje je vezano za posudje nove generacije, kao sto je Delimano, kakvi su ti keramicki premazi i koliko je takvo posudje bezbedno za koriscenje, ako uopse jeste?
    Najlepse Vam se zahvaljujem na odgovorima.
    Srdacan pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koristite slobodno mikrotalasnu i keramiku, pa i teflon. Sve je to OK i vrlo standardizovano posuđe. Ipak, ja preferiram čelik. :)

      Delete
  6. Sve pohvale za blog, kao i za entuzijazam da u ovo vreme poplave "naučnih" tekstova na internetu ukažete koliko je prevara na svakom ćošku. S tim u vezi, volela bih Vaš stav u vezi sa himalajskom soli i Tonus hlebom. Himalajsku so koristim jer sam čula da je bogata svim elementima iz periodnog sistema (?), a Tonus hleb mi prija po ukusu, a verovala sam i da je zdrav dok nisam počela da pratim Vaš blog. Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. O Tonusu ima kod mene na grupi, a o himalajskoj soli nemam mišljenje. Ako je to MgCl2, onda ga ne treba koristiti. Hvala na komplimetima i dođie nam u grupu:)

      Delete
    2. Jel može o Tonusu za nas koji nikada nećemo imati FB? :-)

      Delete
    3. Nemam relevantne informacije. U život sam spreman da se kladim da je to još jedna od magli. Čim leči sve, ne leči ništa. A hleb kao hleb obožavam. (Ne tonus, već obični, beli, mirišljavi).

      Delete
    4. Ali Zorane, zar hleb nije štetan po zdravlje? Gluten...

      Delete
  7. Možete li mi reći što ne treba koristiti MgCl2?
    Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zato što je laksativ. A svaki laksativ može, naročito ako se radi bez laboratorijske kontrole, da naruši balans elektrolita. Nekada i fatalno, mada ne i u ovom slučaju. Ali dugotrajno uzimanje može da ima ozbiljne posledice.

      Delete
  8. Ali, ako se unosi manja doza (3 X po 100ml) , onda se izbegne laksativni efekat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čemu? Hajde da pijemo i ferosulfat, nikl ili bakar hlorid i sl. Nema opravdanja u istoriji čovekovog hranjenja da se unosi takav suplement.

      Delete
  9. Postovani Profesore,

    Najiskerniji komplimenti za Vas blog!
    Iskoristio bih priliku ovog otvorenog poziva za pitanja da Vas pitam za misljenje u vezi sa tri nedoumice koje imam. Nadam se da Vam necu oduzeti mnogo vremena.
    1) Dosta se pise o bezglutenskoj ishrani (narocito nakon Novaka Djokovica). Sta Vi mislite, da li gluten treba svakako izbegavati ili je to savetovano samo u slucaju onih koji su alergicni?
    2) Vase generalno misljenje o koriscenju pecurki i algi u ishrani (mnogo sam kontradiktornih informacija nasao). Da li postoje neke koje biste posebno preporucili / izbegavali?
    3) Sta mislite o kvalitetu nasih jogurta i da li savetujete njihovu redovnu konzumaciju? (npr. onih navodno zdravih sa mekikama ili probioticki).

    Srdacan pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala.
      1. problem je samo za alergične.
      2.pečurke našeg podneblja (bukovača pre svega) i nezaobilazne ali i najlošije šampinjone. O algama - nemam želju da ih guta, Mora su dovoljno prljava. Bez sertifikata nikako.
      3. odvaratni su mi. Moja supruga pravi kiselo mleko, pa ga malo razmutimo i eto jogurta :)
      Pozz i dođite nam s pitanjima na FB grupu

      Delete
  10. Postovani profesore,
    Svakodnevno smo bombardovani najrazlicitijim vidovima dijeta i "pravilnih ishrana". Izmedju ostalog, s jednom od Vasih studentkinja sam poveo diskusiju vezano za ishranu, pa mi je potreban odgovor- sta se sve desava u organizmu kada se obroci unose u pauzama od 6-8 sati ili i vise (konkretno u pitanju je model ishrane gde se ne preporucuje bilo sta za jelo posle 18h. Obzirom da je sledeci obrok u 08h, kakve su sve posledice po organizam kada nema unosa namirnica 14 sati?).
    Hvala unapred.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne jesti u tolikom intervalu je glupost ili priprema za vađenje krvi. Ako se daje krv onda se jede s tolikim razmakom da bi se uklonili lipidi iz krvi. U normalnom režimu ishrane to je GLUPOST. Za sada najbolju naučnu prođu ima verzija s 3 obroka i 2 užine.

      Delete
    2. Hvala. Mene interesuje sta se desava u organizmu kada su pauze izmedju obroka tolike. Dok sam se bavio sportom nas su ucili da dolazi do razgradnje mijelinske opne misica kad organizam ovako "gladuje".

      Delete
  11. Mene zanima sta mislite o hrono ishrani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskreno ništa. Neinformisan sam, jer toliko različitih ideja o hranjenju ima da mi je još jedna previše da gledam. Poštujem samo one nutricioniste koji su zagovornici svega, umereno. Naravno ako našem organizmu to odgovara.

      Delete
  12. Poštovani profesore, pre svega komplimenti na entuzijazmu i vremenu koje odvajate za edukaciju "narodnih masa". To je nešto što je izuzetno potrebno svima u Srbiji ako uopšte planiramo napred kao društvo - edukacija i prosvetljenje pojedinca kroz nauku (bilo tehničke ili humane orijentacije).
    Moje pitanje je koje je vaše mišljenje o homeopatiji? Znam da ona po svojoj metodi lečenja spada u pseudo nauku, da ne postoje opipiljivi dokazi u prilog toj metodi lečenja organizma, ali sa druge strane (ovo pričam iz ličnog iskustva prijatelja koji žive u Nemačkoj, Kanadi i GB) ovaj metod se nudi pacijentima kao jendaka alternativa lečenja tradicionalnoj. iz ličnog iskustva opet imam pozitivne primere u lečenju mog deteta (u pitanju je doktorka koja je primarijus, radi u bolnici na neonatologiji, a koja se odlučila da postane homeopata upravo zbog ličnog zaključka da tradicionalni medikamenti više odmažu nego pomažu pacijentima), gde je jedino ona uspela da reši (pored pokušaja ORL-a i dva odlična pedijatra) njegov problem sa imunitetom i trećim krajnikom.
    Izvinjavam se na opširnosti, sve najbolje. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da ne bih odgovarao na ovo pitanje opširno, reći ću samo da sam ja naučnik. I tu se završava moje verovanje. Ali evo šta je jedna blogerka postovala u mojoj grupi https://www.facebook.com/groups/Hemijaokonas/

      James Randi, mnogo simpatican dekica, daje milion dolara svakom ko može uživo da izvede nešto što nauka ne može da objasni (savijanje kašika pogledom, razgovor sa mrtvima, homeopatija itd). Do sad, milion dolara još niko nije dobio. Na svakom svom predavanju popije kutiju homeopatskih pilula za spavanje da se "overdozira"
      Pogledajte ga ovde:
      http://www.ted.com/talks/james_randi.html

      Delete
    2. Da ne me shvatite pogrešno (a i moje pohvale na racun vašeg rada to dokazuju), ne dovodim uopšte u pitanje vaše znanje niti (naucnu) logiku.
      Ovde sam više želeo mišljenje od jednog (po mom mišljenju) preciznog i egzaktnog naucnika na jednu ne tako preciznu temu. :)

      Jer upravo medicinu i lecenje coveka sa problemima, smatram jednom ne tako egzaktnom naukom. Stoje naravno svi vaši saveti oko prevencije i ocuvanja ljudskog zdravlja kroz intiligentno informisanje, zdravu i raznovrsnu ishranu i redovne fizicke aktivnosti, ali svakako da postoje i ljudi sa konkretnim fizickim i psihickim problemima gde ovi saveti ne resavaju pomenute probleme.

      Iz vaseg odgovora mogu onda i psihologiju postaviti kao pseudo nauku, jer niti može sa sigurnošcu da predstavi sigurnu projekciju lecenja bilo kog pacijenta, niti to može empirijski prikazati. A opet je to jedna priznata naucna disciplina koja je u danasnjem svetu sistematizovana, Priznata i koja stalno evoluira (kao i svaka naucna disciplina) kako bi uspela da resava simptome mentalnih bolesti, koji opet sami po sebi nisu merljivi niti podlozni komparaciji (sreca, patnja, socijalizacija, strahovi, smetnje, itd..)

      Drugo, sam covek sa svojim merljivim sistemima spoznaje (njegova cula i njegov racio-razum) je po mom mišljenju jedan sistem koji ne moze da se izdvoji iz njegovog "opstijeg" sistema (gde jos moramo uracunati i njegove osecaje, emotivnu intiligenciju, intuiciju), a upravo ga klasicna nauka limitira u tome - kada prelazim preko liste najepohalnijih otkrica u nauci, vidim da se o radi o otkricima ljudi (kvantna teorija, teorija relativiteta, teslini patenti, veliki prasak..) koji su Inicijalno do njih dosli ne nekom naucnom sistematicnoscu vec cistom vizijom i intuicijom, pa su se tek onda udubljivali u proces dokaza.

      Malo me podseca ovaj link koji ste stavili na izlaganja bilogicara Richard-a Dawkins-a (npr. https://www.youtube.com/watch?v=VxGMqKCcN6A) koji napada samo najpovršnije religije koje su organizovane na nivou profitnih organizacija, dok one prave religijske koncepte duhovnog razvoja i filozofije koje velicaju vrednost otvorenog uma (kao što je taoizam)

      Ono što hocu da kazem - ne treba tek tako na osnovu stand up show-a jednog skeptika nepobitno ulaziti u zakljucak da je to naucna glupost i da nikome homeopatija ne moze pomoci, samim tim sto lecenje ljudi (fizicko i mentalno) Daleko prevazilazi danasnju medicinu, naucne limite i pristup njegovom resavanju (ne znam da li se slažete sa ovom recenicom?)

      Jos jedno pitanje - da li biste vi uvek verovali metodama i medikamentima savremene medicine kada dode do rešavanja problema vaših najbližih (pricamo o scenariu kada ne pomažu svi vasi preventivni saveti/informacije koje zdusno i ja propagiram), kada se zna da vecina tih "lekova" ukljucuju i vrlo po zdravlje upitne aditive a i same kolicine koriscenih aktivnih supstanci (dokaz tome je i stalan proces povlacenja lekova sa trzista kada se dokazu njihovi kriticni losi efekti po zdravlje coveka, a do tog trenutka mi o tome nista ne znamo i nesmetano ih koristimo), gde se cak i medikamenti sada vise koriste pri lecenju mentalnih smetnji nego koriscenje bilo kog vida psihoteraspije?

      Sve najbolje, pozdrav. :)

      Delete
    3. Kompleksna diskusija za blog, ali ne ne verujem u homeopatiju iz čisto hemijskih razloga. Ne kažem da se neće otkriti supstancije koje u 100 x manjoj dozi mogu bolje i bez posledica da izleče ljude. Ali to nije koncept homeopatije, koja je čak 1 (i samo jednom) ušla u naučni časopis. Mislim da je 1988 ili 7 Nature. Čuveni časopis, koji se ogradio od rezultata autora (fransuska grupa), ali je rad ipak publikovan. Do današnjeg dana niko nije ponovio, a 1000 su pobile njihove rezultate. Da ne kažem da se koriste obične soli, magičnog naziva u lečenju. Ona nije ta vrednost o kojoj ste vi govorili. Ja verujem u lekove klasične mdicine, u vakcinaciju i slično. Ali tu treba voditi računa o nečemu što svi lako zaborav. O individualnoj reakciji. JA lično mrzim kikiriki. Ali mogu da pojedem i 100 g bez problema. Neko može da umre od 1 zrna. I ako već tu postoji ta različitost postojaće i u lečenju.
      Sračan pozdrav i Vama :)

      Delete
  13. Zastomoje pitanje u vezi zelenog caja nije objavljeno

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koje? Nekada blogger neko pitanje (iz meni nepoznatih razloga) svrsta u nepoželjna. Plašeći se virusa ja ih brišem, pa ne čitam. Ponovite pitanje, ako nije bilo u nekom drugom naslovu :)

      Delete
  14. 1. Da li je slatka pavlaka posna ako sadrži mlečnu kiselinu?
    2. Mislim da sam u Vašim komentarima pročitala da pravite domaće kiselo mleko. Nabavila sam domaće mleko (u Beogradu), ukiselila ga sa malo pavlake i jogurta, super je čvrsto ali nije kiselo kao "kiselo mleko". Šta da koristim za kiseljenje 3l mleka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. jeste
      2. malo duže vreme grejnja ili malo višu temperaturu. Takođe povećanu kiselost izaziva i povećanje količine starter kulture.

      Delete
    2. 1. zaboravih, ako je biljna, ali ako je kravlja, nije :)

      Delete
  15. Ok, znaci u tome je stvar, verovatno ste ga greskom obrisali ... Dakle, pitala sam da mi kazete sta uopsteno mislite o cistom zelenom caju (ne mesavini), i da li moze da ima negativne posledice po organizam ako ga pijem 1l svakog dana? Imam 27godina, trenutno sam na LCHF dijeti pa pijem zeleni caj svakog dana (vec 2nedelje) da mi ubrzava metabolizam, a ne znam koliko dugo smem da ga pijem svaki dan, i da li je moguce da naviknem metabolizam na njega, pa da pocne losije da radi nakon prestanka konzumiranja. Vase misljenje mi puno znaci! Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. I sta sad? Komentar ste objavili,ako ne znate, kazite ne znam, ovako je stvarno glupo..

      Delete
    2. Ne postižem :). Da mislim da može da Vam naškodi i to ozbiljno. Čajevi koji imaju veliku količinu tanina (kao zeleni) su jaki antinutritivi. Inetrakcija tolike količine tanina nije usmerena samo na meso koje unosite u Vašem tipu ishrane, već i prema proteinima Vašeg organizma. Nisu ljudi uzalud pili sve visokotaninske čajeve s mlekom. Prelazk na LCHF se smatra već ubrzavnjem, pa čemu dalje ubrzavanje?. Ko kaže da Vam je "mašina" tako kalibrisana? I šta mislite da iz njega ubrzava metabolizam? Brži rad srca nije ubrzavanje metabolizma.

      Delete
    3. Da upravo tako, primetila sam da mi srce ubrzano radi, pa sam se stvarno zabrinula... Hvala puno na savetu!!! :) Lep pozdrav

      Delete
  16. 1. Askorbinska kiselina koja se prodaje u apotekama kao vit. C je optužena da nije "baš onaj vitamin C (kompleks) koji treba ljudima" te da je treba mešati sa sodom bikarbonom ili kupiti gotov natrijum askorbat. Kako su uopšte došli na ovakvu ideju i ima li ona osnova?
    2. Šta stavljaju u "kesten pire" pored kestena kada je tako jeftin u poslastičarnicama?

    Hvala.

    ReplyDelete
  17. Postovani prof. Vujcicu,
    Svaka cast za ulozenu energiju i znanje da nam pomognete u poplavi sumnjivih informacija o mnogim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo.

    Molila bih Vas za misljenje o sledecem:
    i) kupujem u Merkatoru susamov puter koji uzimam zbog osteoporoze. Ima ih od razlicitih proizvodjaca, kako cu znati da li je zaista dobrog kvaliteta?
    Generalno, verujem da mnoge kao i mene zanima da li je moguce na Hemijskom fakultetu proveriti kvalitet i sadrzaj nekih industrijskih proizvoda (u smislu da li u njima ima nekih aditiva i konzervanasa stetnih za ljudskih organizam)?

    ii) sta mislite o toliko hvaljenoj kombuhi?

    iii) da li su nasi majonezi dobrog kvaliteta i zaista bez prisustva konzervansa kao sto pise?

    iv) sta mislite o svakodnevnoj upotrebi kvasca (kako u hlebu tako i u upotrebi suvog pivskog kvasca koji se preporucuje zbog vitamina B)?

    Izvinite na opsirnosti!
    Srdacan pozdrav i veliko hvala!
    Zorica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajde i ovde da odgovorim.
      1.Susamov pute pravite sami kao što sam opisao kod belekrema.
      2.Kombuha je placebo slatko-kisea čorbica bez dokazanog medicinskog efekta.
      3.Majonezi su bezvezni, bili konzervirani ili ne. Moj savet - pravite sami.
      4. kvasac je dobar za imuni sistem, nema opsanosti. Kao što rekoh sve je lakše odgovoriti na FB stranici, pa Vas Zorice prozivam da nam se pridružite. Nova grupa o hrani ima sve odgovore i dobre stručnjake
      https://www.facebook.com/groups/ZdravaibezbednahranauSrbiji/

      Delete
  18. postovani profesore,nekoliko dana vec citam u stampi kako su banane i citrusno voce prskane hemikalijama koje je stetno za zdravlje ljudi i da pranjem kore ne mozemo da uklonimo te otrove,da li je tacno da povrce i voce potopljeno u zeolitu moze da pomogne da se ti otrovi eliminisu,veliko hvala na odgovoru i na zelji da nam svojim znanjem pomognete da svoju decu zastitimo od mnogih stetnih proizvoda koji nam se svaki dan reklamiraju putem media,svaka cast profesore

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oko nekih stvari prosto nema pomoći. Banane su lažno optužene, jer niko normalan ne jede njihovu koru. Citrusi su opasni, jer sadrže fungicid koji se NIKAKO ne može oprati s površine. Zato me mnogi kuvari blogeri nerviraju koji žvaću stare recepte, nesvesni opasnosti od kora i limuna i pomorandže. Zeoliti su bacanje para. Nema ni traga naučne opravdanosti o tome da se njima može rastvoriti fungicid iz kore i udaljiti. Isto važi i za sodu bikarbonu i druge narodno-internetske recepte. Ali korišćenje kore pomorandže da se osveži prostor nije opasno :)

      Delete
  19. Da li prestati jesti slatkiše odnosno sve što sadrži šećer? Sugar is 'addictive and the most dangerous drug of the times'
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/netherlands/10314705/Sugar-is-addictive-and-the-most-dangerous-drug-of-the-times.html

    ReplyDelete
  20. http://www.thepaleomom.com/2012/02/beating-sugar-addiction.html

    ReplyDelete
  21. Patricia ja sam biohemičar. Nema tu nikakve adikcije. To su važne reči da prodate sajt, kreirate recept, prodate sokovnik. Ja volim slatko i jedem ga. Neko voli da vežba, neko da puši. Svi smo u ponečemu slabi.

    ReplyDelete
  22. Poštovani, molim Vas za mišljenje o alu foliji i visokim temperaturama, papiru za pečenje, kesama za pečenje, silikonskim kalupima za pečenje?
    I samo još jedno pitanje. Zašto je palmino ulje štetno za termičku obradu, kada uglavnom sadrži zasićene masti koje bi trebalo da su stabilnije?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po meni za upotrebu su bezbedne sve atestirane stvari. A kako dolaze od Kineza, odgovor je NIŠTA nije dovoljno bezbedno. Palmino ulje nije štetno ako je palmin stearin. Ali kod nas se prodaje olein, koji je sličniji maslinovom ulju.

      Delete
  23. Da pokušam ponovo, pretpostaviću da se nešto čudno desilo sa mojim komentarom (pitanjem)...
    Molim Vas za objašnjenje o štetnosti palminog ulja? i mišljenje o alu foliji i papiru za pečenje?
    hvala

    ReplyDelete
  24. I ja pokusavam ponovo jer nisam dobila odgovore na pitanja postavljene 5 decembra u vezi majoneza i kombuhe,mozda su vam profesore promakla,pozdrav i hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naslov ovog bloga je privremeni, što znači da usmerava sve ka FB stranici. O kombuhi tamo ima dosta govora. O ostalim stvarima ste dobrodošli na FB Zorice.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.