Tuesday, March 24, 2020

Limunska kiselina kao dopunsko sredstvo u borbi protiv Covid 19. Zašto naši "stručnjaci" ignorišu EPA listu?

Zašto su važna nauka i struka mislim da SADA svi znaju. Zašto je važno da postoji moderan mali biznis, takođe su mnogi mogli da saznaju kroz aktivnost grupa koje je pokrenula i koordinisala Ivana Gađanski Stanić. Ljudi koji su krenuli u proizvodnju zaštitinih vizira za medicinsko osoblje. Samoinicijativno, svojim parama, svojim znanjem, nesebičnošću. I onda su svoje proizvode odštampane u 3D, sa folijama do kojih su došli i sami sekli kao vizir, počeli da POKLANJAJU bolnicama i domovima zdravlja po Srbiji. Ovo je njihova slika

A ovo link grupe https://www.facebook.com/groups/vizionarisrbije/permalink/208477180250284/ Grupa se sastoji od toliko različitih profila da je teško nabrojati ih, ali svako od vas može da da doprinos da oni još bolje mogu da funkcionišu. Donacije, saveti, programi, oprema, šerovanje podataka i linkova. Svako koliko može. Ja nastavljam tamo gde sam stao. Posle brojnih TV nastupa raznih doktora koji neprekidno pričaju ono šte ne znaju i novinara koji kao papagaji ponavljaju istu priču iz meni nepoznatih razloga, da asepsol nema dejstva protiv viruca Covid 19, evo još jednom. IMA, IMA i IMA. Evo i dokaza

Dakle direktna tvrdnja da ubija Koronu, kao i registracioni broj i kontaktno vreme. Pametnom dosta.
Zašto se stalno širi glupost da nema dejstvo - nije mi poznato. Takođe, moj kolega profesor Goran Roglić to nije izgovorio, a novinari su to okačili na portal kao da jeste. Uz to, kako dobijam bukvalno stotine desetine pitanja dnevno, a da se odgovori rasprše kroz komentare na FB, odlučio sam da proširim listu navedenih hemikalija koja JESTE na EPA listi i da je ovde postavim, da bi se rešile dileme oko alternativnih sredstava kada je već ovako ZASTRAŠUJUĆA nestašica svega i svačega. Uz to da bi neko nešto tvrdio očigledno mora da ZNA problematiku. Hemija nije nešto što se može "skinuti" sa weba ili što će bilo ko van struke moći da STVARNO razume. Zato postoje stručnjaci koje EPA ima. U današnjem tekstu ću obraditi samo jednu dodatnu supstanciju koja nam je u prvom talasu straha i opšte galame promakla - limunska kiselina.
limunska kiselina 

Odmah da svima odgovorim na neizgovoreno pitanje, ne ne može sirćetna kiselina (alkoholno ili još gore vinsko, jabučno sirće) da je zameni zbog kiselosti, ali i KONTAKTNOG vremena dejstva. Kontaktno vreme dejstva znači da je sve vreme površina nakvašena tim sredstvom ili je potopljena u njega.
Limunska kiselina je jedna od količinski najzastupljenija kiselina po količinu u limunu. I ne, ona ne dovodi do baznosti organizma. Jer je kisela. I ta njena kiselost ubija viruse, bakterije, gljivice. Kako stvari funkcionišu u uređenoj zemlji ili bar uređenoj agenciji neverovatnog zbira stručnjaka i još jačih konsultanata? Napravi se proizvod. On ima registracioni broj koji EPA dodeljuje. Tako se zna šta dati proizvod može, šta ne može i koja su mu ograničenja ili opasnosti. U Americi ima hiljade proizvođača, po je znajući to EPA napravila ceo spisak po komercijalnim nazivima i registracionim brojevima. Da sada vidimo kako to radi limunska kiselina. Firma Reckitt, Benckiser LLC je registrovala pod opštim nazivom Lysol, specifični proizvod koji je na EPA listi označen kao Lysol Disinfectant S.A. Cleaner. Registracioni broj EPA Reg. No.: 675-55. Onda je sledeći korak da se proveri šta je to po sastavu. I gle čuda 2,5% limunska kiselina. Dakle treba da odmerite 25 g limunske kiseline rastvorite u 975 g vode. Zbog nepreciznosti vaga i pakovanja i zbog toga što nemate destilovanu ili dejonizovanu vodu, već vodu iz česme, savetujem: 30 g limunske kiseline u 1 L vode. Ovaj rastvor je izuzetno stabilan, za razliku od proizvoda na bazi hlorna kada se razblaže. Kompatibilan je sa etanolom, pa je moguće napraviti i razne SIGURNO efikasnije sredstvo od ovoga, koje bi bilo i za ruke, a ne samo za površine. Ova receptura je ODOBRENA od EPA. Ubija 99% svih virusa na kontaktnim glatkim, neporoznim površinama. Limunska kiselina (limuntus) je neotrovna, pa time i zgodnija za upotrebu od mnogih sredstava. Njeno dejstvo se zasniva na kiselom pH, koje sa isparavanjem vode postaje još jače. Kako je ova specifična koncentracija navedena na EPA listi, sa dokazanim dejstvom da ubija poliovirus i tvrdnjom koju citiram (Emerging Viral Pathogen Claim? If a product qualified for the Emerging Viral Pathogen Claim, it demonstrated efficacy against a harder-to-kill virus than the enveloped human coronavirus). U prevodu ako ubija jači virus (poliovirus) onda sigurno ubija i Korona virus. Preporučeno KONTAKTNO vreme je 5 minuta. Za prskanje ili brisanje da ponovimo, GLATKIH i NEPOROZNIH površina. To znači da ubija i na poroznim površinama, ali je potrebno duže kontaktno vreme. drugim rečima isprskajte i čekajte da se osuši. Pa ponovite. Kompatibilni detergenti su nejonski Tween ili Triton X 100. Nikako sapun. Postoji kombinacija limunske kiseline i quat-a i srebra, ali dok ne pronađem sastav ne mogu da kažem kako bi se takav rastvor pravio.

Do tada - ne mešajte rastvore limunske kiseline sa drugim dezinfekcionim sredstvima osim sa etanolom.

A kad ničega nema?

Ojačano dejstvo se može očekivati od alkoholnog rastvora i limunske kiseline. Ovo sredstvo bi podrazumevalo minimalno 40% etanola (rakija, vodka i sl.) i 2-3% limunske kiseline. Kako je u rakiji ili drugom žestokom piću destilovana voda 10 g limuntusa na 0,5 L vodke je sigurno dovoljno jako sredstvo kao i ono koji je EPA registrovala. Ali da se odmah ogradim, to je samo kao alternativu ako nemate ništa drugo.

Prednost 2,5% (3% u česmenskoj vodi) limunske kiseline je što je ona netoksična za ljude. Što ne nagriza pluća kao hlorni preparati i što se lakše pere od asepsola posle sušenja. Uz to, skida odlično kamenac.

5 comments:

  1. Konacno strucan tekst na temu alternativnih sredstava. Ovo je sjajna informacija. Spomenuli ste mogucnost pravljenja rastvora za ruke? Da li to moze i kako? I da li ovaj rastvor za brisanje znaci naprskati ostaviti 5 min i tek onda obrisati? Hvala jos jednom.

    ReplyDelete
  2. Nigde se ne pominje limunska kiselina:
    Different Lysol products contain different active ingredients. Examples of active ingredients used in Lysol products:[citation needed]

    Ethanol/SD Alcohol, 40 1–3%; fluid that acts as sanitizer
    Isopropyl alcohol, 1–2%; partly responsible for Lysol's strong odor; acts as sanitizing agent and removes odor
    p-Chloro-o-benzylphenol, 5–6%; antiseptic
    o-Phenylphenol, 0.1%; antiseptic; in use circa 1980s
    Potassium hydroxide, 3–4%
    Alkyl (50% C14, 40% C12, 10% C16) dimethylbenzyl ammonium saccharinate, 0.10%; microbiocide
    Alkyl (C12-C18) dimethylbenzylammonium chloride, 0.08%; antiseptic
    Alkyl (C12-C16) dimethylbenzylammonium chloride, 0.02%; antiseptic
    Lactic acid as an antiseptic.
    Hydrogen Peroxide

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://www3.epa.gov/pesticides/chem_search/ppls/000675-00055-20050223.pdf
      ACTIVE INGREDIENT: Citric Acid 2.50%
      OTHER INGREDIENTS: 97.50%

      Delete
  3. Hvala puno! Inače sam verovala u limuntus i nabavila ga za dezinfekciju, i drago mi je za ove naučne potvrde delitvornosti!

    ReplyDelete
  4. Hvala, profesore! Koristim od marta, svakodnevno ste nas obaveštavali, prevodili tekstove i upućivali, šta i kako, kada je nastalo "ludilo", tj nestašica svih dezinfekcionih sredstava po radnjama i apotekama. Od tada koristim rastvor,inače ne podnosim parfimisana sredstva, koristim i druge mere zaštite, o kojim ste nas savetovali. Naravno, alkohol i 1 kg lim. kiseline stoji u rezervi. Beskrajno hvala!

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.