tag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post1954229672687997617..comments2023-11-18T22:58:02.293+01:00Comments on Hemija oko nas : EVROKREM - Evro-mast da generacijama zdravlje propadne - Roditelji mogu i moraju boljezoran vujcichttp://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-76361452670742525312017-06-05T12:06:48.139+02:002017-06-05T12:06:48.139+02:00Postovanje Zorane. Molila bih vas za savet. Na zal...Postovanje Zorane. Molila bih vas za savet. Na zalost(ili srecu), ne zivim u Srbiji. Dok smo bili u Beogradu, za kuvanje ili przenje sam koristila uglavnom domacu svinjsku mast. Kako to vise nisam u mogucnosti da koristim, na policama supermarketa sam, u "moru" ulja odabrala da koristim ulje od kanole. Da li gresim?<br />Hvala unapred! <br />Srdacan pozdav<br />Jelena LakovicAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02254469629586316099noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-7840045073265949752013-12-24T00:31:57.209+01:002013-12-24T00:31:57.209+01:00Tražite ključnu reč BELEKREM.Tražite ključnu reč BELEKREM.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-62272390828055611822013-12-23T11:52:47.605+01:002013-12-23T11:52:47.605+01:00Gde su recepti - ne mogu da pronađem... :-/
Što s...Gde su recepti - ne mogu da pronađem... :-/<br /><br />Što se tiče Nutele, nismo je nikad kupili u Srbiji, jesmo par puta u Mađarskoj i osim deklaracije, ogromna je razlika u boji - ova kod nas je svetla i "šuplja" a ona u mađarskoj tamna ma skoro crna... Za ukus ne znamo, ne možemo da uporedimo jer našu u Maksiju ne kupujemo... <br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-34003280165574512482013-12-11T13:46:54.210+01:002013-12-11T13:46:54.210+01:00Poštovani,
nisam uspeo da nađem tekst ako ste do s...Poštovani,<br />nisam uspeo da nađem tekst ako ste do sada pisali o štetnosti palminog ulja. Molim Vas za link ili odgovor u čemu je problem sa ovim uljem?<br />Nikolanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-75428723625659705352013-11-28T20:04:13.026+01:002013-11-28T20:04:13.026+01:00Iako postoji pesma, pod palmama, njihova mast ne d...Iako postoji pesma, pod palmama, njihova mast ne doprinosi ni sreći, ni ukusu. A Nemci su zakon za kvalitet. Nutella mora da bude ono što je na deklaraciji. Uživajte u ukusu. I meni klinci koji su sada u Austriji pišu o super ukusu. Jadna smo mi zemlja :(.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-51590612473969358822013-11-28T13:07:08.434+01:002013-11-28T13:07:08.434+01:00Nisam verovao u ovu priču dok se pre dva meseca sa...Nisam verovao u ovu priču dok se pre dva meseca sam nisam uverio, kupio sam Nutelu u Budimpešti u Muller-u koja je Nemačka i u Aldiju koja je Poljska, kakva se inače prodaje u Srbiji. Ne znam za sastav ali ukus im je nebo i zemlja, ova Nemačka je manje slatka i lepša pet puta....PozdravNinoslavhttp://www.pobedidijabetes.rsnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-77828508977481931232013-08-04T23:54:09.397+02:002013-08-04T23:54:09.397+02:00Znam naravno, ali sam namerno karikirao, kao što i...Znam naravno, ali sam namerno karikirao, kao što i CC pišem ćirilicom. To što su kreatori imena bili nepismeni pa nije EUROCREAM je njihov, a ne moj problem. Pravilno je Evrokrem, kao i Evropa, a ne Europa :). I novi recept, svakako neće biti vezan za Jurokrem. Mi ne kažemo Juropa.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-32106173675945572042013-08-04T23:26:17.328+02:002013-08-04T23:26:17.328+02:00Brend "Eurokrem" se piše i čita kao Euro...Brend "Eurokrem" se piše i čita kao Eurokrem, a ne Evrokrem niti Jurokrem. ;)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-43858195042823679542013-07-30T23:57:28.933+02:002013-07-30T23:57:28.933+02:00Moja receptura i tehnologija je drugačija, ali bić...Moja receptura i tehnologija je drugačija, ali biće za par dana. Ideje su odlične. Na žalost postoji jedan krupan problem, ali i o njemu u sledećem postu.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-19115489196453008672013-07-30T21:47:22.911+02:002013-07-30T21:47:22.911+02:00Početkom devedesetihj e izašao putopis iz SAD naše...Početkom devedesetihj e izašao putopis iz SAD naše novinarke u magazinu Bazar. U to vreme, nevezano za prazne rafove u prodavnicama, imali smo ograničen broj slatkiša i slaniša u ponudi. Imali su prepoznatljiv ukus i sa zatvorenim očima je moglo da se prepozna šta je i od čega je. Pošto je pomenuta novinarka veliki ljubitelj slatkiša, probala je sve što je mogla. Zaključak je bio poražavajući. Nije mogla da definiše šta jede, sve je neverovatno slatko, slatko i slatko i ima čudne arome. U tom tenutku mi je bilo čudno i pitala sam se kako oni tamo to mogu da jedu? Sada, kada imamo ponudu čipseva sa ukusom sarme, roštilja, torte i pegle, jasno mi je sve. Razgledajte ponudu bilo koje prodavnice, od malih do velikih. Bar 50 % proizvoda čine slatkiši i slaniši. Nisam u toku sa ponudama i zato kad su mi skoro ponudili neki nov proizvod, od jednog zalogaja sam videla zvezdice od šećernog šoka.<br /> Praviti čokoladni krem nije lako. Za kućnu upotrebu i nije toliko problem jer se relativno brzo pojede. I profesionalcima je teško da postignu stabilni krem koji se ne steže, niti previše topi, a da dugo traje. Govorimo o bar godinu dana trajanja. Postoji još jedan problem, a to je izdvajanje masnoće na vrhu što se dešava i sa čokoladama. U kremu je to veliki sloj. Sa proizvodom je sve u redu, samo nije estetski. <br />Evo linka za Podravkin odgovor na nekvalitetnu Lino Ladu<br />http://www.coolinarika.com/forum/kuhanje/gdje-kupiti/48862/<br />i <br />http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=16635<br /><br />Moraću da napravim krem. Evo male ideje.Još uvek ne znam mere i u kom odnosu će biti. Znam da će biti dosta lešnika, a malo šećera jer ne volim previše slatko. Lešnike bi trebalo popariti kratko, oljuštiti i osušiti, pa prebaciti u zagrejanu rernu na nekoliko minuta da se peku. Ne bi trebalo da potamne, samo malo da dobiju tamniju nijansu i miris. Nemojte u tiganju jer se tako neravnomerno peku. Prebacite u blender ili sličnu seckalicu, pomešajte sa prah šećerom i kakao maslacom.i uključite dok se ne napravi pasta nalik marcipanu. Palo mi je napamet da se umesto punomasnog/obranog mleka u prahu i surutke i lecitina (fabrički kremovi), stavi samo kakao maslac i MLEČNA slatka pavlaka. Bez problema može stajati nekoliko dana u frižideru kad se termički obradi. Nije namenjeno prodaji, pa ne moramo razmišljati o trajnosti od 3 godine. Ideju mi je dao pariski krem koji se pravi od dve mere čokolade i jedne mere slatke pavlake. Krem je stabilan, gust,a može da se maže. Pravi se tako što se slatka pavlaka zagreje, ali da ne ključa. Čokolada se izlomi i stavi u pavlaku i meša dok se sva čokolada ne rastopi, ostavi se da se ohladi i to je cela mudrost. To je brža varijanta za naš krem, ali nećemo topiti celu čokoladu. Umesto toga u zagrejanu slatku pavlaku staviti šipku vanile i izvaditi kad se zagreje. Pastu od lešnika, kakao maslaca i prah šećera pomešati sa slatkom pavlakom. Pola smese sipati u teglicu i to je beli krem. Mirisaće na čokoladu zbog kakao maslaca. U drugu polovinu dobro umešati kako prah da ne ostanu grudvice. Recept je skup zbog kakao maslaca. 100 g je 550 dinara, a sigurno je da može i bez njega, a i ne treba staviti veliku količinu. U beli krem se može staviti mala količina kakaoa da promeni boju za dve do tri nijanse. Tako će imati blag ukus čokolade. Još bolje je ako neko može naći kakao masu jer su tu kvalitetan kakao i maslac u pločicama. Za male mere je dovoljna i jedna pločica. Gde mi je bila pamet kad sam imala kakao masu?Marijanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-64844232157399114212013-07-29T14:22:31.003+02:002013-07-29T14:22:31.003+02:00Na žalost nije tako jednostavno. Problem je količi...Na žalost nije tako jednostavno. Problem je količina. Kako ne može da se napravi u potrebnoj kolkičini. Kao ni buter. Cena naravno utiče na većinu ljudi da izaberu jeftinije. Ali ako bi na deklaraciji pisalo Uzimate nutella krem ili Eurokrem na sopstevnu odgovornost, tada bi se mnoge stvari promenile. Mogu da se naprave kombinacije jestivih ulja tako da se dobije ta tehnolška od 36 kao tačka topljenja. Ali nikada ne može da se dobije tako kompleksna aroma. Uostalom šipka vanike ima oko 200 jedinjenja. Vanila u kesici ima samo dva (šećer i etilvanilin. Strašno. A sve zbog cene. Ko šiša zdravlje.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-42151085686792607392013-07-29T13:47:34.492+02:002013-07-29T13:47:34.492+02:00Davno sam čitala da je jedan od razloga zašto je k...Davno sam čitala da je jedan od razloga zašto je kakao maslac u čokoladi zamenjen jeftinim masnoćama njegova primena u kozmetičkoj industriji. Tačke topljenja kakao maslaca (oko 36 stepeni Celzijusa) je kao i telesna temperatura čoveka čini ga idealnom sirovinom za kreme, karmine i druge preparate. Kozmetička industrija daje veću cenu nego prehrambena i eto računice.<br /><br /><br />Jelenahttp://lisazoid.com/noreply@blogger.com