tag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post6904916859878392776..comments2023-11-18T22:58:02.293+01:00Comments on Hemija oko nas : Jedite spanać, u njemu ima puno gvožđa - reče mama deci i slaga ihzoran vujcichttp://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-55337773973861604062018-01-17T17:24:12.176+01:002018-01-17T17:24:12.176+01:00E, pa sad taj nerastvorni C2CaO4 je prosao slobodn...E, pa sad taj nerastvorni C2CaO4 je prosao slobodno do mojih bubrega gde se natalozio i sada mi pravi probleme. Receno mi je da smanjim unos sireva i jogurta. <br />komradhttps://www.blogger.com/profile/16129439107442230324noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-493137990407785112013-11-25T23:32:30.102+01:002013-11-25T23:32:30.102+01:00Jaja su jaja, a profesori biologije moraju da daju...Jaja su jaja, a profesori biologije moraju da daju bar neki argument da bi im se verovalo. :)zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-45735382278231915012013-11-25T00:48:50.725+01:002013-11-25T00:48:50.725+01:00Ja sam oce Ivane cuo da su jaja veoma zdrava od na...Ja sam oce Ivane cuo da su jaja veoma zdrava od nastavnice biologije iy moje skole. Puno pozdrava iz BeogradaMethaphisicalhoperhttps://www.blogger.com/profile/00543877636322628347noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-25033778172299138292013-11-11T23:14:45.340+01:002013-11-11T23:14:45.340+01:00Nije. U tom smislu kancerogen je odmah, jer ovaj t...Nije. U tom smislu kancerogen je odmah, jer ovaj tip povrća ima oko 3 do 5 g nitrita i nitrata po kilogramu. Previše. Ali urbana legenda je da podgrejani spanać postaje otrovan ili kacerogen. Inače, dobro pitanje je uvek ZAŠTO? Ako ne zna odgovor, možda je nasela na reklame i FB priče.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-88010720009005254492013-11-11T22:35:43.021+01:002013-11-11T22:35:43.021+01:00Profesorka biohemije nam je na casu rekla da je sp...Profesorka biohemije nam je na casu rekla da je spanac kancerogen sutradan nakon spremanja. Da li je to tacno?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-32359240876326437162013-11-04T01:04:57.156+01:002013-11-04T01:04:57.156+01:00Nema veze sa kombinacijom, samo mleko troši kalcij...Nema veze sa kombinacijom, samo mleko troši kalcijum iz kostiju, vrlo se teško vari. Zato posle njega jako smrdi iz usta jer mu treba baš dosta vremena da ga želudac pusti dalje. Ja sam imala problema sa kolenima dok sam ga konzumirala. Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/04840255313025049611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-47039747310401568422013-10-31T21:34:40.301+01:002013-10-31T21:34:40.301+01:00Doktori su čudo. Ali hemija je isto tako čudo za n...Doktori su čudo. Ali hemija je isto tako čudo za njih. Postoji jedna poznata reakcija formiranja nerastvornih soli oksalne kiseline dodatkom kalcijum hlorida. Nastaje nerastvorni kalcijum oksalat. E taj nerastvoran prolazi kroz organizam bez uticaja. E sad moguće je da uvek ima onih koji otkriju tajnu, pa tako i doktorka, koja je saznala nešto novo. Šteta što to nema veze s hemijom. Ili tačnije ni sa čim.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-72020654667907741852013-10-30T13:59:42.623+01:002013-10-30T13:59:42.623+01:00Šteta što novinari (Blic Žena) nisu pitali i Vas k...Šteta što novinari (Blic Žena) nisu pitali i Vas kada su pre par dana objavili intervju sa dr. Romanom Novaković iz Centra izuzetnih vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma (CENM) pri Medicinskom fakultetu u Beogradu. Doktorka nas upozorava da nikako ne unosimo istovremeno spanać i mlečne proizvode jer taj duet troši kalcijum iz kostiju?! Ajd' sad :-) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05696384627828429740noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-48845736797852729812013-10-17T23:30:33.653+02:002013-10-17T23:30:33.653+02:00ovo-lakto..vegeterijanac. Znači biljke + jaja + ml...ovo-lakto..vegeterijanac. Znači biljke + jaja + mleko. Pa šta je tu problem. Meso i nije potrebno. Ali i genetika je čudo. Sve dok ste zdravi, uživajte u toj hrani. Ja recimo znam vegeterijance (čak i osnivače makrobiotike) koji su umrli od raka. I?zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-17085013554420171852013-10-17T16:04:01.596+02:002013-10-17T16:04:01.596+02:00Samo da dam primer i opovrgnem gore nekoliko recen...Samo da dam primer i opovrgnem gore nekoliko recenih "stvari". Ja sam vegetarijanac (ovo-lacto vegetarijanac) 16 godina. Isto toliko godina nisam imala grip, nisam imala nikakve upale niti bilo kakve druge zdravstvene probleme. Jos par ljudi koje poznajem su nesto krace vegetarijanci sa istim opisom gore. Nikada niko od nas (u periodu vegetarijanstva) nije bio anemican. Moja sestra i roditelji si veliki uzivaoci mesa. Majka je tri puta operisala tumor na dojci, otac ima cir i probleme sa prostatom, sestra konstantne probleme sa aknama i gljivicama kao i vaginalnim sekretom. I on sto je najinteresantnije, majka i sestra su konstanstno anemicne! Pomenucu da sam i ja kao dete par puta bila anemicna, ali tada sam jela sta se kuva u kuci i sta mi daju. <br />Srdacan pozdrav svima!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-59336685459541721792013-10-06T19:07:02.595+02:002013-10-06T19:07:02.595+02:00Savet je ok, kao i navika. Mislim da Jevreji takođ...Savet je ok, kao i navika. Mislim da Jevreji takođe praktikuju to razdvajanje. Ali ja ne razdvajam. Kombinujem. Ako imam spanać s mesom, teško da mogu da izbegnem mleko. Naravno ne treba preterivti s kolilčinama, mada biohemijski nema opravdanja. Protein je protein. Čak se mlečni lakše i brže vare. Ako ste se odricali i trpeli na ukusu, promenite naviku i uživajte :).zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-54333204367814472212013-10-06T15:36:05.621+02:002013-10-06T15:36:05.621+02:00Poštovani, imam jedno pitanje koje će verovatno bi...Poštovani, imam jedno pitanje koje će verovatno biti glupo, ali bih voleo da čujem Vaše mišljenje: naime, odavno sam uveo u praksu (sada je to već navika) da u jednom obroku ne kombinujem meso i mlečne proizvode jer sam nekad čuo i u to poverovao (više se i ne sećam izvora). Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-1840236099714426842013-10-05T14:10:32.372+02:002013-10-05T14:10:32.372+02:00Pretpostavljam da ni "kuvanje" brokolija...Pretpostavljam da ni "kuvanje" brokolija na pari nije dovoljno? Ili ga treba pariti 15-ak minuta?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-32061293560710823512013-09-09T13:05:59.165+02:002013-09-09T13:05:59.165+02:00Kasnim, ali bolje kasno nego nikad. U svome zelots...Kasnim, ali bolje kasno nego nikad. U svome zelotskom nastupu vegana/vegetarijanca, ne citate dobro sta drugi pisu, a i zaboravljate biologiju. Opet ponavljam: sistem za varenje, vilicni aparat i desetine hiljada godina evolucije vas demantuju, naravno, ako verujete u evoluciju. A ako ne verujete, onda je rasprava bezrazlozna, iako mi se cini da . Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06516297226551154853noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-10906516358188406622013-09-09T00:32:33.303+02:002013-09-09T00:32:33.303+02:00I da dodam: The inactivation of micro-organisms by...I da dodam: The inactivation of micro-organisms by physical or chemicalmeans follows an exponential law; thus there is always a finite statistical probability that a micro-organism may survive the sterilising process. For a given process, the<br />probability of survival is determined by the number, types<br />and resistance of the micro-organisms present and by the<br />environment in which the organisms exist during treatment.(EUROPEAN PHARMACOPOEIA 5.0)zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-64000189396329637622013-09-09T00:31:05.704+02:002013-09-09T00:31:05.704+02:00Nije dobra, jer je npr. pritisak 2 atm, ali nije b...Nije dobra, jer je npr. pritisak 2 atm, ali nije bitno. U praktičnom smislu se niko ne oslanja na vreme od 15 minuta i 121 C. To su usloviza sterilizaciju podloge, praznih sudova i dr. POVRŠINA ( (Review of surface steam sterilization for validation purposes<br />Joost van Doornmalen, Ir,a,b and Klaas Kopinga, Am J Infect Control. 2008 Mar;36(2):86-92). Nije npr. za šupljikavi materijal, čak ni za igle. Masni materijali traže i dva puta više vremena (Int Phar, http://apps.who.int/phint/en/p/docf/). Ako ima više slojeva materijala za sterilizaciju prodor pare na ovoj temperaturi i pritisku nije dovoljan. Takođe iz iste te prakse se zna da čak i kad test traka ili spore pokažu da su uslovi sterilizacije dobri i da je autoklav ispravan, dešava se da nije sve sterilisano (zavisi od kvaliteta pare, njene "suvoće" tj. nosi li sa sobom kapljice, brzine izbacivanja vazduha iz materijala i sl). Čak se i sa podlogama to dešava. Zato se uvodi validacija, testiranje i senzorski monitoring. Čeka se zapravo da u ampuli ili podlozi ili drugom materijalu POSTIGNE zadata temperatura, pa se onda drži 5 minuta na 134 C ili 15 na 121 C i sl. Ali ovo je ionako irelevantno za hranu. Ljudi nemaju uslova da kod kuće sterilizuju hranu, niti je to potrebno. <br /><br />Što se toksina tiče u pravu ste, ali ni tu nema pomoći. Nekada interakcije između toksina i drugih komponenata hrane mogu da ukinu ili smanje toksičnost, nekada ne. Zato je važnije sprečiti pojavu toksina. A za to treba izbegavati loše namirnice i loše čuvanje istih.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-25950494901404602962013-09-08T22:30:40.234+02:002013-09-08T22:30:40.234+02:00Ispravka je dobra.
''Sterilizacija je meto...Ispravka je dobra.<br />''Sterilizacija je metod ubijanja ili uklanjanja svih zivih organizama. *** Sterilizacija je apsolutan pojam, odnosno ne postoje stepeni sterilizacije.<br />Za sterilizaciju se koriste fizicke i hemijske metode:<br />toplota itd.<br />Autoklav je uredjaj u kome se sterilizacija vrsi vodenom parom pod pritiskom.''<br />Ovo su citati iz knjige ''Medicinska bakteriologija'' Milena Svabic-Vlahovic i saradnici, Savremena administracija, Beograd 2008.<br />Takodje, SPORE Bacillus stearothermophilusa se koriste za kontrolu sterilizavije autoklavom, sto se izvodi tako ste se paketici sa tim sporama ubaju u autoklav i izvrsi se sterilizacija. Nakon toga se te iste spore zasejavaju na tecne podloge i inkubiraju. Ako dodje do zamucenja, sterilizacija nije uspela i autoklav nije ispravan. U suprotnom slucaju autoklav i dalje moze da se koristi. (parafrazirano iz gore navedene knjige)<br />Ako ne bismo uspeli da potpuno uklonimo spore iz podloga, kada bi se zasejao bolesnicki materijal, rasle bi i bakterije od spora, a samo ne iz bolesnickom materijala i ne bismo znali sta se sve nalazi u krvi, grlu itd. Zbog toga je sterizacija neophodna, kao potpuno uklanjanje zivota sa predmeta, a autokla je najefikasniji, mada ima vise. <br />S druge strane, to ne znaci da je sve sto je proslo sterilizaciju bezbedno za ishranu. Termostabilni toksini mogu da odole i vecim temperaturama.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-42420521342344433252013-09-06T23:23:53.656+02:002013-09-06T23:23:53.656+02:00Nije dobra ispravka. Autoklaviranje nikada ne ubij...Nije dobra ispravka. Autoklaviranje nikada ne ubija sve bakterije. Već ih smanjuje na manje od 99,999%. Pri tome se spore ne uništavaju. Kuvanje s druge strane ne ubija sve bakterije, ali ubija sve glavne patogene.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-88614606997651674002013-09-06T22:18:39.516+02:002013-09-06T22:18:39.516+02:00Ja bih samo dodala ponesto o gvozdju sa druge tack...Ja bih samo dodala ponesto o gvozdju sa druge tacke gledista. Veoma vas postojem kao strucnjaka i hemicara, ali ja studiram medicinu, a moja struka ne postmatra namirnice spram strukture nego njenog uticaja na ljudski organizam. Koliko se secam sa predavanja (a trenutno ne mogu da nadjem knjigu), potrebno je uneti oko 20 mg gvozdja da bi se apsorbovalo 2 mg neophodnog za zivot. U slucajevima nedostatka gvozdja, moze se apsorbovati i tri puta vise, ali ne preko toga. Takodje, mesni proizvodi su najbolji izvor a ne biljni, jer se tamo gvodje nalazi u istom obliku kao i u nasem organizmu (hemoglobin, mioglobin), sto je najvaznije, kao dvovalentni jon. U biljkama se nalazi u trovalentnom obliku koji je tesko apsorbovati. Da ne gresim dusu, ima ga i u dvovaletnom, ali je vezan za gore pomenute kiseline i ne moze se apsorbovati. Valjda smo svi culi koliki problem sa anemijama imaju vegeterijanci (obicni staromodni, cak i oni koji konzumiraju jaja i mleko) zbog nedostatka gvozdja, vitamina B12 i folne kiseline. <br />I samo jedna ispravka. Autoklaviranje (121 stepen, 15 min, 1 atmosfera) je metod sterilizajice, sto znaci da ubija SVE mikroorganizme, tj. ne ostaje nista zivo na tom predmetu. Dakle, jeste 100%. Kuvanjem je naravno potrebno puno, puno sati da bi se sve pouijalo. To nije 100% posto.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-33635517485566300002013-09-02T01:23:30.518+02:002013-09-02T01:23:30.518+02:00Zaista ne znam. Ali po mom "hemijskom osećaju...Zaista ne znam. Ali po mom "hemijskom osećaju" jaja su jaja, sad bila od ptice, morke ili kokoške (mislim na seljačke) ne bi trebalo da bude bitnije razlike. Ako imate bilo kakav link, makar i sumnjiv pošaljite mi proveriću. Pozdrav i izvinite za malo kašnjenje u odgovoru. Bio sam van ozbiljnog pristupa internetu.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-70900659887053095352013-09-02T01:21:16.592+02:002013-09-02T01:21:16.592+02:00Hvala. Hvala. zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-19630186083425969842013-08-29T10:35:56.537+02:002013-08-29T10:35:56.537+02:00Još par dana strpljena. Ovde (Bečići) imam interne...Još par dana strpljena. Ovde (Bečići) imam internet samo u tragovima.zoran vujcichttps://www.blogger.com/profile/00781406187855187789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-85591932921216510682013-08-23T08:56:09.219+02:002013-08-23T08:56:09.219+02:00Zaista odlično rečeno i potkrepljeno činjenicama. ...Zaista odlično rečeno i potkrepljeno činjenicama. Ja sam pisala nešto malo o štetnosti sirovog spanaća i slaboj apsorpciji gvožđa iz njega u jednom članku, ali Vi ste to mnogo bolje i preciznije rekli... :)<br />Pozdrav!Mimihttps://www.blogger.com/profile/03470793036477734895noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-85333047750859168322013-08-22T01:09:07.886+02:002013-08-22T01:09:07.886+02:00Gospodine Zorane,interesuje me sta nauka tj.hemija...Gospodine Zorane,interesuje me sta nauka tj.hemija kaze o jajima japanske prepelice. Cuo sam da su vrlo bogata gvozdjem i raznim vitaminima,kao i to da uopste nemaju holesterola ali me interesuje da li je to tacno. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06789735869240385425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1904993302456662007.post-51859888066894037972013-08-20T17:03:03.978+02:002013-08-20T17:03:03.978+02:00Veliki pozdrav i sve pohvale za blog. Imam 16 godi...Veliki pozdrav i sve pohvale za blog. Imam 16 godina i volim hemiju tako da pratim Vaš blog. Zelio bih Vas pitati sta se desilo sa tekstom o sjemenkama kajsije i da li planirate nesto pisati o fluoru (fluoridima) i njegovim stetnim dejstvima?Anonymousnoreply@blogger.com