Pages

Saturday, November 16, 2013

Dođi na prevaru Gođi (Godži) - Gde ima magle ima i rasterivača

Madona zna, gođi/godži je super hrana


Konačno. U borbi protiv magle, digao se još jedan glas obrazovanja i razuma. Glas koji viče dosta magle, prevare, novinarske podmitljivosti i laži. To je novinar Uroš Davidović i njegov britak tekst o Godži prevari na našim prostorima.

               
Super bobica nije čak ni lepa                      Šipak


Kao da me je vetar oduvao, kada sam našao prvo link, a zatim i tekst. Čovek razložno i stručno objašnjava šta su čudesne, superlekovite, magične, svelečeće bobice. Ali na FB su odmah usledili negativni komentari. Od početka pisanja protiv magle, razni blogovi, linkovi, FB stranice i reklame su na mojoj meti, jer ili svesno lažu obmanjujući razne ljude ili su sami dovoljno neobrazovani da čak i poveruju u to. Kontra tekst koji je ponuđen je navodno deo istraživanja jednog američkog univerziteta. I to mi je baš bilo, što bi rekli naši poltičari, simptomatično. Kada ja napadam budalaštine, citirajući autoritete o B17 i njegovoj toksičnosti, tada mi odgovaraju - ma pusti ti nauku. To su sve pokvarenjaci, prodaju se za pare. (Rade pokvarenjaci za platu. Poneki kao Mitrović kupe ili naprave PINK. Ups, on nije naučnik. Čuli ste za nekog bogatog naučnika? Ja ne. A za političara? Ima ih ko pleve. Uzgred mene plaća ne farmakomafija, tek da znate, već ministarstvo za nauku.) Kada im ponestane argumenata u odbranu prevare koja cveta na našim prostorima, tada se hvataju i za slamčice, a njih nema.

Autor započinje Ruku na srce, da budem iskren radi se o masovnoj prevari koja je u jednom momentu zahvatila ceo svet i sada se manje više taj „talas“ stišava jer su se oglasili naučnici, ozbiljne institucije i čuveni FDA (Food and Drug administration) koji su skrenuli pažnju , makar za one koji su dovoljno strpljivi da pročitaju da se radi o najobičnijoj „piramidalnoj“ prevari. 

Nema sumnje da je završetak BA (ovde), uvek tu, da nas zadivi svojim znanjem, koje je ovaj članak osporio. ("Crveni dijamanti": Ovu moćnu namirnicu morate da probate!
Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više željeza od špinata ili prosječnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari. Riječ je o goji bobicama tisućljećima poznatim u tradicionalnoj tibetanskoj medicini,koje su tek nedavno našle put do zapadnih tržišta.) Ima toliko smešnih i kontradiktornih navoda samo u ovom zaglavlju. Ima još: Pojedini nutricionisti tvrde i da su goji bobice sljedeći izvor mladosti, a u Aziji ih već konzumiraju generacijama u vjeri da će tako živjeti dulje.
Davidović pak kaže
 U Srbiji ta prevara ima sopstvenu dimenziju zahvaljujući TV emisijama sumnjive reputacije 
ali u to se ne bih upuštao. Poenta nije u tome da se pomogne silnim ljudima da nadju prirodni
lek protiv impotencije, raka i side, kao ni da se obezbedi egzistencija za voćare koji bi to novo 
voće uzgajali , nego da se uzmu pare od marketinga i da se ljudi prevare da kupe preskupe,
 bezvredne sadnice, šiblja koje mogu da se proizvedu prostim orezivanjem. Ali dakle,
 evo prvo istine o „zdravstvenim benefitima godžija magičnog voća sa Tibeta i Himalaja
 zahvaljujući kome su mongoli dugovečni“.
Neću dalje da navodim one stranice koje glorifikuju Gođi/Godži, nauprot Davidovićevom tekstu. Nema smisla, jer je teksk odlično urađen i zato što predstavlja iskru razuma u propagiranju super hrane, zaslužuje da se ta informacija raširi. Pre svega zato što mnogi ljudi veruju bajkama podmađivanja i izlečenja, a da ništa u životu ne promene. Moram da budem iskren i ja bih voleo kada bi postojalo nekakvo takvo sredstvo. Ja bih onda radio šta hoću, onda se napasem malo trave, nagutam vitaminskih bombi (razno zrnevlje) i na kraju da na pleća bacim sve nevolje gutajući Gođi. Ali nema čuda. Da ga ima, oni moćnici, čija je farmaceutska industrija, bi ga otkupili i ne bi sunca video.

Davidović secka hiruškom preciznošću   Prva laž je da Godži (Lycium barbarum)  ima ikakve veze sa Himalajima – u stvari laž je i da Tibet ima TOLIKO  veze sa Himalajima jer je plato koji Tibet zauzima zapravo ograničen Himalajima – planine su samo na obodu platoa.  Sam godži ne uspeva na Himalajima (čak ni na Tibetskom delu – granici sa Nepalom) jer je previše hladno i isuviše je visoko – mada uspeva na Tibetu koji je zaravan na oko 4000 m nadmorske visine , gde se niti gaji niti skuplja organizovano. Medjutim to što ga možda divljeg u prirodi jedu na Tibetu i nije neka referenca pošto je prosečni životni vek na Tibetu ispod 60 godina a svako 10. dete umire na porodjaju , na primer. Što se Mongola tiče, pošto se i to spominje ponekad – Mongolija je hiljadama kilometara daleko od Himalaja i u Mongoliji se takodje ovo prilično bezukusno i neprivlačno voće ne uzgaja.

-    Najveći proizvodjač godžija je u stvari Kina ali ne Tibetanski deo – odakle i potiče naziv i gde se uzgaja na ogromnim plantažama u severoistočnim provincijama. Ako se pitate zašto baš uzgajaju godži uz kako je pokazalo istraživanje FDA na uvezenom godžiju , ogromne količine pesticida – razlog je jer druge bobice kakve su na primer maline ili kupine tamo ne bi uspevale a pogotovu ne bi mogle da nahrane sirotinju. Drugim rečima uzgajaju godži jer radja dobro, jeftin je i neko je voće. Da mogu oni bi uzgajali kupine ali ne mogu – klima im ne odgovara i previše je skupo. Ovako proizvedu oko 95 hiljada tona bobica godišnje. 

Šta reći, siroti gođi nema moći. Nema, kao što ni jedna hrana nije super hrana. Hrana je hrana, bila ona iz Kine ili Albanije. Jedino nije dobra ako je otrovna.

Davidović dalje : NE POSTOJI NIJEDNA STUDIJA NA ZAPADU KOJA POKAZUJE BILO KAKVE PREDNOSTI ZA ZDRAVLJE GODŽIJA u odnosu na drugo voće.  Godži – nije nezdrav ako se konzumira umereno medjutim čak i najobičniji ŠIPURAK ili paprika sadrži više vitamina C i raznih drugih antioksidanasa nego godži. Ne poseduje ni jednu pravu karakteristiku koja bi ovo voće učinila na bilo koji način jedinstvenim. To su pokazale mnogobrojne naučno potvrdjene studije. NIJEDNA STUDIJA RESPEKTABILNE AKADAMSKE INSTITUCIJE nije pokazala da godži može na BILO KOJI NAČIN da smanji rizik od raka dojke, niti da poveća potenciju ili utiče na produženje života. DAKLE NIJEDNA STUDIJA BILO KOJE IMALO NAUČNE INSTITUCIJE NA ZAPADU ! Godži nije loše voće – ali ne leči ni od čega i ne prevenira bilo šta više nego na primer jagode !  Naravno, postoje studije u Kini koje to pokazuju ... ali kako je zanimljivo da najveći izvoznik godžija forsira studije koje prikazuju kako je njegov proizvod „specijalan“ ? Uz to čak i kineske studije ne potiču sa državnih univerziteta. 

Da li je gođi potpuno bezbedan? Nije. Davidović : GODŽI MOŽE DA BUDE OTROVAN – starije biljke daju bobice koje sadrže veće količine ATROPINA – alkaloida koji je OTROV i koji se inače nalazi u velebilju (Atropa Belladona takodje spada u porodicu Solanace čak pomalo i podseća na godži jer se radi o zeljastoj višegodišnjoj bičljci koja ima formu žbuna).ORAC indeks po kome  godži sadrži „najviše antioksidanasa na svetu“ nije nikad objavila nijedna institucija na Zapadu. Šta više američka FDA vodi nekoliko sporova PROTIV PRODAVACA godžija zbog toga što su takve tvrdnje isticali na pakovanjima svojih proizvoda. Godži sadrži slične količine vitamina C kao i pomorandža na primer. Jedini „zvanični stav“ koji je ikad zauzet u vezi Godžija je da JE UMERENA KONZUMACIJA PLODA u količinama od 30-50 grama dnevno BEZBEDNA za ZDRAVE ljude ali da nije bezbedna ukoliko neko uzima antikoagulantne lekove, beta blokatore i još neke medikamente.

Da je stvar ipak u marketingu ili kako često kažem u lažima pokazuju i sledeće Davidovićeve reči: KAKO JE GODŽI U STVARI DOSPEO U FOKUS PAŽNJE KAO NAVODNA „SUPER-HRANA“ ? Zahvaljujući kome drugom nego novinarima – i PARAMA. Kada to dvoje povežete stvari mogu da „prilično dobro funkcionišu“.  Gomila internet sajtova koja se bavi prodajom godžija ili proizvoda od godžija je objavila potpuno netačne tvrdnje o ovom „voću“ . Za jednog od glavnih promotera godžija na Zapadu s početka dvehiljaditih koji se predstavljao kao „vodeći svetski nutricionista“  se kasnije ispostavilo da ima lažnu diplomu i da zapravo univerzitet gde je navodno doktorirao ne postoji. Šta više njegova firma je bila uvoznik godžija. Iz Kine. Medjutim, kada na sajtovima tipa „žena-ovo, žena-ono , zdravlje , lepota i sl.“ objavite nešto niko se ni ne potrudi da preterano proverava izvore. Posao sa „super hranom“ koja leči infekcije, rak, impotenciju je tako dobro išao da su uvoznici moglida plate marketing ili da „ispod žita“ daju pare beskrupuloznim novinarima koji su onda proglasili jednu prilično bljutavu i nezanimljivu namirnicu  za „hit 21. veka“


Potpuno prirodno? Da li ovde neko lud?

Ova Vam je priča poznata. U našoj zemlji ili porastu diplome preko noći, ili se krišom deda Mraz prikrade i postavi diplomu nesrećnom geniju, koji je zaboravio da uči kada je bilo vreme. Da je sve to ipak i deo biznisa, a ne samo sujete pokazuju brojen strane na FB, kao i grupe u kojima vrlo često EKSTREMNO AGRESIVNO reklamiraju svoj proizvod. Skoro da bi čovek pomislio da sve znaju. Meni treba sa svom raspoloživom dostupnom literaturom oko 2 nedelje da proverim pojedinačnu stavku. Njima ne. Oni zanju da je magnezijum hlorid čudo, ulje od crnog kima Bog zdravlja. Jednostavno oni lažu.

Davidović komentariše :O čemu se tu radi ? Zašto se priča toliko pumpa u Srbiji. Pa nažalost zbog – para i prodaja sadnica seljacima i domaćinstvima. Sadnica godžija se prodaje za basnoslovnu sumu od preko 3 evra. To je žbunasta biljka koja za razmnožavanje čak ne traži ni kalemljenje. Sadnica kruške na primer može da se nadje za 1 evro. Neuporedivo je teže proizvesti sadnicu kruške ili šljive koja košta 0.7 evra u odnosi na godži. Pumpanje o tome kako je to „super“ voće i kako će neko plaćati 1700 dinara po kilogramu služi da bi se naivni ljudi koji nasednu na „novinarsku patku“ ubedili da kupe preskupe sadnice. Realno – niko u Srbiji neće toliko plaćati za to voće a pogotovu ne kada cela atmosfera splasne i kada se pokaže da i ljudi koji jedu godži umiru od raka, imaju iste probleme sa potencijom kao i oni koji jedu i sl. Uz to svaka ideja da će se godži ikad izvoziti is Srbije je i više nego glupost – tim tržištem suvereno vladaju Kinezi i tako će i ostati.  A kad smo kod toga laž je i da se godži ničim ne prska i ne djubri. Odakle inače rezidue pesticida na plodovima koji su uvezeni u Ameriku , što je nedavno izbilo kao neka mala afera. Ovaj „talas“ prevare je već prešao preko Amerike, Evrope, Australije a sada smo mi došli na red – medjutim i to će kao i sve drugo splasnuti s vremenom a kao što je bio slučaj sa puževima i tartufima nekoliko hiljada ljudi će ostati u čudu kako su prevareni i pitaće se gde je njehov san o lakoj zaradi nestao. 

Šta mislite ko ovim prevarantima analizira gođi? Niko. Kada sam na FB grupi, ambiciozno nazvana Zdrava hrana tražio da analiziram neke uzorke koji imaju B17, ali nisu otrovni ??????, dobio sam šut kartu. Lako iz Davidovićevog teksta možete da vidite spregu prljavog novca, nešlovano-prevarantskih "eksperata" i mojih omiljenih maglologa. I dok i među Vama ima onih koji im veruju i kupuju lekovite "čudotvorne" biljke, soli iz Crnog mora i ulja iz prašuma Sahare (greška je namerna, nisam ja Šapić :) ) oni nas žderu. Vređaju, ponižavaju, omalovažavaju. A ova hemija hrane je čudo. Jedni pravo čudo. I zato na mene kao osveženje među sprženim umovima novinara stoje sledeće Davidovićeve reči:
 Dakle, moj savet vam je – ako želite da budete zdravi jedite , jabuke, kruške, kupine, orahe, bademe – a ako želite da zaradite novac od poljoprivrede i to ne neki veliki nego samo normalan – onda to isto voće sadite i gajite. 
    A kao što sam jednom prilikom rekao – od bajki imaju koristi samo oni koji ih pričaju a ne oni koji u njih veruju.    


Baš me zanimaju moji verni neprijatelji, sirovojedci (kako sebe nazivaju, moj poštovani ispravljivaču u PRESNO ..(nešto) reći na ovo. Verovatno da je i ovde farmakomafija udarila jako. A ja uživam, jer se bar nad jednim proizvodom magla razvejava. A kada sledeći put odete u prodavnicu zdrave hrane, pitajte ih šta su to zapravo antioksidansi i kako naš štite od tih radikala. Zabavićete se izrazom njihovog muuuu lica.

6 comments:

  1. Vrh ledenog brega rasadničarske mafije o kojoj se malo govori u javnosti. Upravo je g. Davidović spomenuo tartufe (sadnice lešnika sa tartufima zapravo) i slične zablude.

    Već nekoliko decenija pojedini lobisti i poljoprivrednici iz fotelje putem tv nastupa (Z.Trnavčević npr.) prikazuju kako se u inostranstvu dobro živi od npr. lešnika prikazujući cene lešnika na našim pijacama.
    Narod se primi i pokupuje sadnice a subvencije odu prodavcima, najčešće skupih i uvoznih, rasada. Strane sorte traže i strana đubriva i slično te se i na taj način parice odlivaju. Kada sve to poraste shvati se da nema obezbeđenog plasmana a ni skladištenog prostora kao i da je otkupna cena daleko manja od obećane.

    Zatim sledi priča o udruživanju malih proizvođača koji samostalno grade hladnjače. Naravno i za to se dobijaju subvencije koje pokupe uvoznici i graditelji hladnjača ili dr. skladištenih prostora.

    Kada se roba nekako i smesti nastupaju maglolozi koji tvrde da nemamo robne marke te je potrebno (pre)platiti marketinške agencije za nastupe na tržištu.
    I tako se svi obogate osim naivnog proizvođača.

    Lepo reče industrijalac g. Milan Knežević da je Srbija kolonizovana država.

    ReplyDelete
  2. To jeset naše žalosno stanje. A mi tu ne možemo ništa. Jer kada se pitamo, u periodu glasanja, tada sve iščili iz glave, zavladaju strasti i ...opet sve iznova, još malo gore.

    ReplyDelete
  3. Poštovani,
    molim Vas da jednom laiku objasnite šta su zapravo antioksidansi i radikali?

    ReplyDelete
  4. Bravo za tekst. Prošle godine smo proveli mesec dana na Šangajskom Univerzitetu Tradicionalne Kineske Medicine. Pričali su i o hrani kao leku itd. i pomenuli godži. Međutim, pitali smo profesora da li sve te kineske voćke i povrćke možemo da zamenimo lokalnim koje su tu pored nas. Odgovor je bio DA, čak su se neke biljke pokazale i bolje od kineskih (neke lošije što je sasvim normalno). Poenta je da je zvek preporučeno da se čovek hrani lokalnom hranom a da povremeno unese i nešto "strano".

    Nažalost, naša sela propadaju a poljoprivrednici ne žele da se bave neprofitabilnim biljkama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Saša. Naši su poljoprivrednici neobrazovani, pa zato i plaćaju danak svakoj budalaštini koja se pojavi na internetu ili oko njih. Holandski seljak ima završen fakultet, a kako njihova poljoprivreda izgleda, milim da ne treba govoriti. Tu su dalje od nas, nego američka nauka od naše nauke.

      Delete
    2. Pozdrav Zorane, izvinjavam se što upadam u konverzaciju ali videla sam da ste pomenuli ulje crnog kima, pa me zanima šta mislite/znate o tome. Razmišljala sam da počnem da ga pijem dok nisam videla Vaš komentar u ovom tekstu da prodavci lažu. Ja, naravno, ne verujem da leči sve bolesti itd, ali sam se nadala da bar može da pomogne u jačanju imuniteta. Inače jedem sve, voće, povrće, meso, ribu. Oprostite ako moje pitanje zvuči tupavo, ali ne znam koga drugog da pitam.
      I hvala na vremenu i trudu koji ulažete u to da pomognete svima nama koji ne možemo uvek da razumemo sve informacije o lekovima i hrani kojima nas svakodnevno bombarduju.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.