Pages

Monday, September 9, 2013

Nije kreker kriv što mi je dao ideju za XXX listu

Crtica o slanom krekeru



Agresija u nastupu. Bezobrazluk u navodu. Ako ste gladni jedite TUC (TUK). Jedite ga i efikasno napadnite svoje zdravlje. Naravno postoji alternativa zdrava ili sa sirom, ali nemaju "magične rupice", nisu tako pravilni i nezdravi. Sveže pečen - sugeriše reklama. Mmmm, da, kako da ne. I da krenemo redom o sastavu ovog krekera. Šta kažu podaci, tabele i preporuke.


























Znam da ima onih koji ga obožavaju. Kao i nekada naš Vic kreker. Ali informacije o njemu treba imati na umu kada odlučite da se trujete, ali i da vidite da nije tačno da samo nas ovde (u Srbiji) truju. Vole i oni da truju svoj narod, samo ako to donosi novac.


Pa šta kažu te informacije i zašto je TUC tako dobar (ili tačnije loš)!? Sadrži gluten, jaja, sumpor dioksid/sulfit, može da sadrži mleko i susam. Uvek me je fasciniralo kada kažu može da sadrži. A što i da ne? Može da sadrži i bubašvabe i moljce i mlevene trepavice, po kog mafijaša iz betonskog bloka. Pa zamislite kako neko pita vaše majke i bake  od čega im je torta, a one krenu da nabrajaju šta sve MOŽE da sadrži. Ili Vas od čega je ručak? A Vi kažete, može da sadrži meso plave jegulje. Može, ali ne sadrži. Jer znate šta ste dodali. Jer ako samo jedna komponenta može da sadrži NEŠTO, raznim kombinacijama to nešto se prenosi u sve druge proizvode.


Bisulfiti su zabranjeni u novijim tehnologijama (razbija elastičnost glutena), ali kada ga stavljaju, obavezno se pozivaju na tradiciju dugu 150 godina. Normalno. I ja volim da odem kod doktora koji će mi na ranu previti paučinu. po tradiiji dugoj par desetina milenijuma. U svakom slučaju, kod nas, sumnjam da će se ikad znati šta se i koliko dodaje. Sećate se priče o etiketama i sitnim slovima. Na kraju već su nam se susedi uvereili da nismo poznavaoci Linolade, pa što nam ne bi uvaljivali ovo. Uz gromoglasnu najavu kako će nas ovo čudovište zasititi. Setite se samo priče o soli. Neko ko pojede jedno od ovih čuda uneo je već polovinu (negde manje, negde više) potrebne MAKSIMALNE dnevne količine soli koju ODRASLA osoba sme da unese u organizam. 



Šta ako dete kupi i pojede ovo XXX? Za ljubitelje GMO zavere, ovo je američki keks, pravi se od soje i može da sadrži GMO soju. Pazite, nisam rekao da sadrži. Može! Ako može susam, što ne bi mogao i GMO verziju soje.



XXX lista 



Bez obzira na sve priče o ukusu postoji lista koju sanjam. Ta moja sanjana lista znači da prestaju da se proizvode i konzumiraju neke stvari koje bi na sebi imale oznaku samo za odrasle. Kada ih kupite potpišete ugovor o tome da se odričete zdravstvene zaštite i sl. Da ste upoznati sa rizicima i mogućim problemima. Jer ti proizvodi mogu da sadrže uzroke budućih problema. Ovaj kreker je ne-hrana. Zašto ne-hrana? Sva ne-hrana uništava zdravlje svakome ko je konzumira (pri ovome ne misilim na proba ili povremeno "grešenje"), ali su deca ciljani kupci. Gledam ih kako halapljivo jedu one masne aditivirane sadržaje iz alumijumskih ili plastičnih "kesica", ili piju i piju, što čistu energiju, što gomilu šećera. Ono što bi bilo grehota i po ovoj našoj zemlji prosipati. A moglo bi i asfalt da ošteti.


Moja lista ima favorita za XXX oznaku (samo za one ispod 18 godina)

1. Coca cola - pepsi cola (evo da se ne svađaju) - 

2. Smoki - čips
3. Krekeri - nećemo ih ni više ni JOŠ - čokoladne bananice - čokoladne tvikserijade i dr. "čokoladni" proizvodi.
4. Masna testa (sa buljukom nepoznatih dodataka) lokalnih "pekara" tipa MAXI-ja i sl.
5. Pivo (laki koraci do alkoholizma). 
6. "Sladoledi" - jesu slatki, ali ništa osim toga. Aditivi i dr.. bljak sastojke.
7. Magični broj sedam popunite sami, onim što mrzite, a Vaše dete obožava.

Pa dosta je od mene, za sada. Lista može slobodno i da se drugačije poređa. Ali kao biohemičar koji voli hemiju prosto ne podnosim hemijske proizvode u stvarima oko mene koje na neki način ulaze i u mene. Ne kroz ovu XXX listu, ali svakako kroz druge proizvode, jer uvek ostaje ona čuvena MOGU da sadrže ....i oni proizvodi koje vi obožavate..npr. neko krilce bubašvabe i sl., jer svako od nas pojede godišnje bar par kilograma različitih buba. Ali one će ionako biti hrana budućnosti. Soja, margarin, sulfiti, emulgatori, dizači testa, stabilizatori će vremenom nestati. Pa koja još domaćica našeg podneblja koristi soju da nahrani svoje dete? Ako ima takvih majki one verovatno obožavaju GMO soju. Možda detetu izrastu krila, pa slobodno uzleti i ode iz ove zemlje u kojoj nas svako XXX. 


25 comments:

  1. Replies
    1. Da, da i da. Uvek sveži. Ukusni. Kako da ne. Napumpani raznim ovlaživačima, konzervansima i aromama. Kako se domaće testo uvek brzo suši? Zato podržavam predlog.

      Delete
    2. Meni je to ubedljivo najgori proizvod i potpuno nehumano i na ukus (a da ne pricam i za natpise na ambalazi).... javno sam se odrekla svih prijatelja koji jedu 7 days proizvode na FB-u i kad vidim decu sa tim u ruci pukne me agresija. BEZ sve sale jednom sam jednom malom nepoznatom decku u komsiluku ispred trafike dala pare da bi bacio "kroasan" i udavila ga sa pricom kako je to uzasno! Nadam se da ga vise nikad nije kupio od para za uzinu makar iz straha da da ce mene opet sresti sa tim u ruci :)
      Mislim "vegetu" i slicna sranja (kocke za supu) da ne spominjem, al to bi morala patrolu za kuhinje i keve da organizujem!
      Gledam sta radi Jamie sa onim Ministarstvom hrane i znam da je to HITNO I NEOPHODNO da se uradi i u Srbiji!

      Delete
    3. Treba se boriti. Jer su ljudi postali lenji da prave slatkiše. Žene su navodno prezauzete. Muškarci su navodno nesposobni za kuhinju. Gluposti.

      Delete
  2. Može da sadrži tragove... je nešto kao alergen info, jer se ista linija za proizvodnju i pakovanje često koristi za više poroizvoda.
    To istovremeno znači da se dotična linija ne rastavlja na sastavne delove i ne pere pre promene artikla, pa je moguće da se u novom artiklu nađu u tragovima ostaci predhodnog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I da i ne. Tom rečenicom se pokrivaju. Po mnogim normativima nije dozvoljeno ukršatanje linija, baš zbog alergije.

      Delete
  3. 7. začini tipa vegeta ili začin C

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apsolutno. Začin? Malo sutra. Otrov. Naročito za decu. I spas za sve one koji ne vole kuvanje. A začini mogu sve da promene. Upropastiše nas Titova vegeta i bajka kako su se svi okolni susedi radovali švercerima koji je prenose preko granice. Davana su to vremena, ali neki od nas se sećaju.

      Delete
  4. Ево моје листе:
    1. Coca cola и слично
    2. Производи од соје
    3. Грицкалице (чипс, смоки и сл...)
    4. Мусли, пахуљице разноразне и сл.
    5. Упакована пецива која трају дуго
    6. Пецива из пекара
    7. Обрано млеко, производи од обраног млека и уопште производи који се рекламирају као дијетални, са 0% масноће и сл...

    ReplyDelete
  5. ja sam izbacila odavno grickalice. Jedino eto čokolada još mi je slaba tačka - jednom mesečno . Margarin zamenjujem putrom . Mlečni proizvodi nikako ispod 3,2 % .Problem je što se kod nas sve prska . Kad kupite papriku na pijaci , ne znate koliko je prskana i da li su se pridžavali doze. Isto tako i uzgajanje stoke - niko se ne pridržava datih mera za koncentrat . Naduvani pilići za 4 nedelje puni salmonela i antibiotika , jaja koja smrde na koncentrat.

    ReplyDelete
  6. Ja sam cula od komsije ciji je drug odavno radio u fabrici (Stark valjda) da su grisine i perece premazane nekom masom da se ne slepljuju a da je ta masa otrov zivi....ne znam kako se zove ali komsija je bacio stapice iz ruku i ne jede ih vec 15 godina te je izgleda covek bio vrlo ubedljiv...ne znam sta bih dodala..sva gazirana pica tipa Fanta, Sprite i sl. supe iz kocke, iz kesice, natrijum glutaminat pojacivac ukusa (pored bzih supa Srbije sadrzi ga cips, riblji stapici loseg kvaliteta, riblje konzerve, vegeta ga sadrzi), jos poznat i kao kineska slatko-slana so i verovatno jos mnogo proizvoda ga sadrzi ali nemam pojma sad, lisnata testa (to je vec receno) cedevitaaaAAAA i sl napitci i nesto kao nesquik MI JE JOS REBUS, MOLIM RESENJE :D Pozdrav, Miki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cedevita u đubre da hita. Zašto nesquick ako su kakao i šećer glavni sastojci. Uvek me plaše oni "slabo zastupljeni". Napraviti toping od invertnog sirupa (vidi poruku na Belekremu). Ne kupovati instant stvari.

      Delete
  7. Ja te molim kad budes imao vremena da strucno razresis misteriju zdravog hleba bez kvasca i one sa sodom bikarbonom i da generalno pojasnis "prirodne kvasce" koji su tu pa su tu!... to me izludjuje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno, mada dublja analiza nije potrebna. Hleb s kvascem je super. Po meni hleb bez kvasca, a pogotovu sa sodom bikarbonom nikako ne može da bude zdraviji. :) Najbolji kvasac iz higijenskog ugla je suvi instant aktivni. Problem mogu da naprave neadekvatno čuvanje svežeg kvasca koji je idealna hrana svih patogena.

      Delete
    2. Ja mislim da su ljudi poludeli jer sad je kao "in" praviti i kupovati hleb bez kvasca! Kako da im objasnim da NE POSTOJI HLEB bez kvasca. Samo što onaj prvi sa starterom radi po principu sopstvenih kvasaca, a ne ovih dodatih i kontrolisanih izolovanih ili već kako hoćete... Pri tom taj hleb je realno odvratan! A što ti kažeš sa praškom za pecivo 100 puta nezdraviji!

      Delete
    3. To je zbog alternativnih tekstova u kojima se takav hleb krivi za kandidu. Ne vredi gubiti vreme. Oni koji ne žele da čuju, spadaju u populaciju koja je otkrila TAJNU. I tu nema pomoći.

      Delete
    4. Izvin'te na ubacivanju. :)
      Zorane, zbog cega bi bilo gubljenje vremena? Mislim da bi bilo interesantno procitati nesto na tu temu. Osvrt na slicnosti i razlike komercijalnog i domaceg (simbiotskog) kvasca.
      Sto se samog hleba tice, nisam gadljiva na tu domacu varijantu, naprotiv, dopada mi se, ali je to i stvar ukusa. Stoji da je nastala pomama za pravljenjem domace varijante kvasca ali imam utisak da je u celoj toj prici o zdravlju propustena sustina. Da nije fora do kvasca, nego do toga da se brasno, koje koristimo prvo za kvas, pa onda i za mesenje hleba, natapa (stoji prilican broj sati do pecenja). Natapanje bi bilo taj 'zdravi' momenat u procesu, kojim se delimicno neutralise zla fitinska kiselina.

      magicni broj 7 - klopa iz Meka
      i jos ...
      'prirodni' sokovi 'bez secera' kao da ste ih sami cedili
      pastete, parizeri i ostalo pravljeno na 'tradicionalan nacin po receptima nasih baba/deda'
      supe iz kesice i ostali drugari iz kesica

      pozdrav!

      Delete
  8. Dobro, pa sta da jedemo onda ? Šta po vama uopste valja kupiti u dragstoru a da ne simbolizuje mrtvacku glavu ...
    Umesto predugackog teksta bolje je sastaviti neki sa spiskom namirnica koje valja jesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Predugačak? U šoku sam. Ovo je kratak, argumentovan. Ako Vam se ne sviđa, neće Vam se svideti ni moja lista. A prosta je. Sve ono što su jeli naši stari. Zimnice s benzoatom su bezopasnije nego zimnice koje pravi fabrička linija i sl. Šta su babe pravile pre 30 godina, kada bi se to vratili, ne bi toliko dece bilo bolesno, a ljudi umirali od svačega. Izazov je da sami mislite o hrani. Da čitate etikete, I da probate to da nađete u satrim kuvarima. Čik.

      Delete
  9. Pod 7 sva gazirana "osvežavajuća" pića, mada bi lista mogla da bude mnogo, mnogo duža, što se gotove "hrane" kod nas tiče. Pre 12 godina sam bila u Kanadi i ponosna sam na sebe što sam tamo naučila, a ovde primenjujem od tad, uredno, sad već naviku , da OBAVEZNO čitam SITNA slova na deklaraciji proizvoda, koja, ako ne mogu da pročitam sa mojih +3 onda, i ne gledam taj proizvod, ni pod razno, jer se upravo kroz ta sitna slovca provlači raznorazno "đubre" od hrane. Lepo je što lagano, ali sigurno skidate masku sa "zdravih" fabrikata od hrane. "Moderno" doba donelo je i neke nove navike, rekla bih lenjost za spremanjem zdravih zalogaja na kojima su rasle neke generacije ranije. No, na svu sreću, ima entuzijasta, kao što ste vi, a mnogi hoće da uče, koji pomažu da se stanje menja. Polako, doduše, ali ide.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potpuno saglasan. Kao i većina roditelja muku sam mučio da odvratim decu od hrane koju su dozvoljavali svi ostali "normalni" roditelji. Sada su i moje klinke na mojoj strani. Uspeva to. A lenjost jeste najveći izvor svih problema. Jer bolje je gledati tursko smeće, nego praviti srpsku, italijansku ili tursku hranu. Lenjost će nas ubiti. Ili će mene ubiti što im ogađujem omiljene zalogaje :)

      Delete
  10. 7 -voćni jogurt, posebno su mi odbojni, mimo svih drugih falinki mlečnih proizvoda, a posebno oni sa mekinjama i šljivama - savršeno " zdravi". Nemam pojma, nešto mi tu smrdi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zloćni jogurti, tako su ih zvala moja deca. Nema u njima ničega dobrog. Kao ni u mekinjama. Ali kako da "uvale" đubre koje se inače u svetu baca. Mekinje su balast industrije testenina. Zato izmisli kako pašu u jogurtu. Baš. Što je više "izbalansiran" to je sumnjiviji.

      Delete
    2. Zloćni jogurt. Sviđa mi se :-D.
      Ja čitam sve Vaše tekstove, čitam i one ranije pisane kad stignem, ne da nisu predugački nego su mi toliko zanimljivi i korisni da je to takoreći neizrecivo :-) Svaka Vam čast! Ne kažem da ne pravim prestupe ( recimo, ulovim ponekad Nutelu u svojoj kuhinji, mada mi nije preterano draga, muž je voli i onda je stavim u neki kolač ) ali svejedno, čak i kad grešim volim da znam. Bolje se osećam.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.