Pages

Saturday, November 2, 2013

4 bele smrti - ja tebi ti meni i glupost se proširila




Pre mnogoooogo godina čuo sam priču o efektu leptira. Koliko se sećam glasila je ovako nekako. Devojčica je vrisnula budeći se, jer je na ruci videla malog pauka. Njena majka je brisala prozor i okrenula se da vidi zašto se dete prodralo. Ispala je kroz prozor i razbila ga. Vozač autobusa je prolezeći tom ulicom bio zaslepljen refleksijom slomljenog stakla. Vozeći pun autobus putnika sudario se sa cisternom, koja se zapalila. Visoki plamen se digao visoko i video ga je pilot aviona, koji se uplašio da je u tom gradiću poginula njegova porodica. Strah je izazvao srčani udar i on se srušio na nuklearno postrojenje. Tako je mali pauk izazvao nuklearnu katastrofu.

U 4 bele smrti ne verujem. A i zašto bih, kada je i u našem verovanju smrt crna, a ne bela? 



So
Više puta pisano o kuhinjskoj soli. Mnogi hrabro tvrde da hranu ne treba soliti. Nisu je solili ni naši stari. I nisu. I umirali su od gubitka elektrolita, nedostatka joda. Možda se i može bez soli. Ali reći da je to bela smrt je mnogo neodgovorno. Svaka zloupotreba bele boje je opasna. Začudo kako baš lekari nose bele mantile. Generiše slabu jonsku silu i sprečava rast mnogih mikroorganizama. Salamurenje mesa je jedan od najstarijih vidova konzerviranja.

Šećer
Prirodna, hedonistička supstancija. Nema dokazanih smrtonosnih reakcija na beli šećer (osim ako nekome ne padne s velike visine džak na glavu). Ali zato ima na žuti šećer, agavin sirup i malteks. Zanimljivo, zar ne? Problem mogu da budu teški metali u kineskim proizvodima ili ostaci glutena u malteksu. Ili gvožđa od loših i korodiranih sudova. 

Brašno
Belo brašno nije bela smrt, već je bilo spas u uslovima kada nije postojala zadovoljavajuća tehnologija dobijanja zdravog brašna. Udaljavanjem mekinja udaljavao se veći deo štetnih gljivica (plesni) toksina, mišijeg izmeta i sl. Udaljava se i fitinska kiselina koja pojede mnoge minerale iz hrane. Crno, integralno i ostala brašna mogu da sadrže aflatoksine, mišiji izmet i razne bakterije i gljivice. Bolest ražane glavice (gljivice koja je lučila halucionogeni alkaloid) je naterala ljude da napuste raž koja se lako kontaminirala ovom gljivicom. A brašno je bilo crno, integralno. Ko ga pojede postane mu i život crn.

Mast
Ljudi naravno nisu imali ulje u početku. I kako god menjali tehnologiju masti, mast je bila polazna sirovina. Da je bila bela smrt, čovečanstvo se ne bi razvilo. Umrli bi svi. Naprotiv. Mast je bila čuvar zdravlja, jer je meso uronjeno u nju bilo zaštićeno od svih mikroorganizama. O energiji koju nosi i koliko je ona bila važna ne treba trošiti posebno reči. 


Zloupotreba je bitna, a ne boja


Ako se bilo u čemu preteruje organizam strada. Nije važno da li je belo ili crno. Ali ako bi neko rekao da je voće kao zdrava namirnica izvor smrti par stotina ljudi godišnje u Srbiji svi bi se proizvođači voća pobunili. Naravno, jer ko bi to doveo u vezu sa rakijom i ljudima koji se napiju do besvesti, sednu za volan i postanu mašina smrti. 

Nema 4 bele smrti. Smrt je smrt, a boja je boja. Problem i jeste nastao u trenutku kada su lekari pobrkali babe i žabe. A tek efekat leptira šta može sve da proizvede!!!


32 comments:

  1. Dobro je da neko ovo kaže...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, hvala i na strpljenju da se pojavi ovaj komentar :)

      Delete
  2. Ja ne znam šta se dešava sa Vašim blogom, kada uđem u novi tekst, ne prikazujemi komentare, i onda moram da kliknem na naslov bloga (Hemija oko nas), pa da sačekam, pa tek onda učita i komentare.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raznim mobilnim telefonima smetaju razni šabloni. Nije do mene :).

      Delete
  3. Jednostavnim rečnikom, razumljivim svima rečeno sve suštinski važno da ceo svet može da razume. Svakako, mnogo puta sam takođe isticala da je umerenost, prava stvar u svemu, u ishrani pogotovo. Delim :)

    ReplyDelete
  4. Baš htedoh napisati što i Miki.

    ReplyDelete
  5. Umesto mog komentara citiraću ove dve rečenice ,jer je to negde i moj životni moto :"Ako se bilo u čemu preteruje organizam strada" i "Nema 4 bele smrti. Smrt je smrt, a boja je boja. Problem i jeste nastao u trenutku kada su lekari pobrkali babe i žabe. A tek halo efekat šta može sve da proizvede!!!"

    Moj naklon ,Profesore :)

    ReplyDelete
  6. ovaj blog je jedan od retkih glasova razuma
    rado ga čitam

    možda se može polemisati oko detalja ali suština je dotaknuta u svakom tekstu na ovom blogu

    a sa seljacima ćemo lako ;)

    ReplyDelete
  7. I svaki je organizam različit. Neko može da jede sve ovo i da živi 80 godina a neko ništa od toga i umre sa 50. Ali ipak, moram reći da grešite kada je so u pitanju. So kao so nema joda ako nije dodatno jodirana a naravno da je štetna, pitajte ljude sa visokim pritiskom. Ili mene za beli šećer i slatkiše. Trigliceridi su mi bili 7 puta uvećani. Izbacio sam šećer i slatkiše, ostavio samo voće i više nemam problema. Zato, nije sve tek tako, belo ili crno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam to Stonexman. Imate i moj poseban blog o tome. Ovde je samo pitanje preterivanja. Video sam čoveka u restoranu, koji je tek donetu hranu (bez probanja) prelio solju. Njemu nema pomoći. Ovde se radi o bezobrazluku da se so nazove belom smrću a kofei i heroin bolestima zavisnosti. Tu mi nešto ne štima. Ima slučajeva i kada se ljudi hrane "idealno" pa im se organizam ne uklapa u takvo ponašanje. I nije sve crno-belo, već mora da se meša. Razne nijanse sive. Ali nema 4 bele smrti. Osim ako se ne govori o drogama.

      Delete
  8. Ja sam mislila da je četvrta kokain :) Mast? Nikako! A ni bez soli ne znam kako bih zivela, skoro sve (a naročito povrće je bljutavo bez soli), ja mrzim bljutavu hranu, što ne znači da ne volim zdravu i organsku. Iskreno jedino se čuvam šećera belog, žutog kakvog god, svakog koji nije u luku, jagodama itd... ali to je vise versko opredeljenje :) Samo nastavite, blog je super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šećer je neophodan za lepe torte :)

      Delete
    2. Dovoljno je dve nedelje do mesec dana da se jede hrana bez soli, nakon toga ni jedno jelo vam vise nece biti bljutavo. Toliko je vremena potrebno da vam se receptori na jeziku oporave. :)

      Delete
  9. Izvinjavam se,ali nije halo efekat.To je termin iz psihologije,vec ste mislli na efekat leptira...

    ReplyDelete
  10. šećer je defintivno izuzetno štetan, i tu nema mesta za neke umetničke slobode i interpetacije (i veoma, veoma veliki novitet u našoj ishrani (naročito u Srbalja) za koji apsolutno nismo evolutivno prilagojeni ili napravljeni, kako ko voli). Ostale tri stvari su tačne, s delimičnim izuetetkom priče o soli - mi sad koristimo fino preradjeni skoro čist NaCl, koji nam ne treba i štetan je, dok je to nekad bila "prljava" mešavina raznih soli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Volim polemiku, naročito kada sam ja u pravu :) :). Jesmo evolutivno prilagođeni, jer su Sloveni oduvek jeli med. A prljave soli...Hm. Beše jednom davno trovačica, koja je prodavala beli šećer. Bio je to otrovni olovo acetat (so). Nju su na kraju ubili, ali je desetine ljudi umrlo u teškim mukama. Šećer u umerenim količinama hrani jeste neophodna hrana. A so i ne mora da bude, ako se koristi dobra hrana. Ostaje problem nedostatka joda, ako se ne koristi jodirana so. Dakle umerenost i razbovrsnost :)

      Delete
  11. Istina je lekovita. Naklon i kapa dole mom asistentu a sada profesoru Zoranu.

    ReplyDelete
  12. e pa sada mi pomozite! dobila sam savet od "strucnjaka" da deci dajem iskljucivo zuti ili braon secer! nikako beli? i sta sada da radi zaposlena majka koja se trudi da deca jedu kuvanu, svezu i zdravu hranu?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj "strucnjak" je IDIOT. Dajte detetu slobodno beli šećer. Ali što manje. Bio beli ili zeleni. Recimo u šolju mleka dodajem vršnu kašičicu kakaoa i ravnu kašičicu šećera ili pola kašičicu inverta.

      Delete
  13. Vas blog je neverovatan, kao mamu (tehnolog) da slusam koja konstantno govori protiv raznih kampanja kojima nas svakodnevno bombarduju na tv-u, uvek ima odlicne argumente kojima mi objasnjava zasto je to glupost, uzimanje para...itd. Drago mi je da postoji ovaj blog i svakodnevno vas reklamiram. Svaka cast

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i puno pozdravite mamu. I dobro mi došli na https://www.facebook.com/groups/Hemijaokonas/

      Delete
  14. Evo i 4 godine kasnije objasnili ste mi neke stvari u kratkim crtama. Ne znam sta bih dalje rekla.

    ReplyDelete
  15. Postovani profesore, bilo bi dobro za sve nas koji citamo sve i svasta na internetu, kad bi se Vas sajt u pretrazivanju preko Google-a a preko nekih reci,sintagmi ili pojaviljivao sto ranije. Da bi se to desavalo morao bi da bude veoma popularan ili da se to "vestacki" sredi. Pa, Vam predlazem da nadjete nekog ko zna kako se to sredjuje ( nisam ta osoba!)zarad zdravlja i zdravog razuma svih nas.

    ReplyDelete
  16. ŠEĆER JE OTROV!!!

    KAKO NASTAJE ŠEĆER ?

    Svi znamo priču o insulinu i šećeru . Šećeru i njegovoj štetnosti za normalan harmonizovan rad metabolizma...

    U Knjizi K. Lenzera"OTROV U HRANI" objašnjen je postupak proizvodnje šećera. Pa kaže :

    "Nakon pranja , šećerna repa se rasecka,a zatim iscedi .Za pročišćavanje šecernog soka dodaje se vapno. Već to razdvajanje uništava, zbog luznatih reakcija gotovo sve vitamine. U tečnost pomešanu sa gorućim vapnom dodaju se ugljične kiseline kako bi izlučile vapno iz otopine. Ta se tekućina provodi kroz prešu sa filterom da bi se šećerni sok odvojio od mulja ( blata). Nakon sledeceg postupka sa kalcij-sulfidom, čime se soku istodobno uklanja boja , a zatim ga se izbeljuje sumpornim kiselinama, razredjeni sok se koncentrira do zasićenog soka i kuha se u vakuumu do kristalizacije.
    Centrifugiranjem se masa odvaja u sirupu od sirovog šećera. Nakon što se sirup, da bi se dobio sirov šećer nižeg stupnja , nekoliko puta kuha , hladi , kristalizira i centrifugira. Kao konačni sirup ostaje masa koja ne sadrži šećer . Grubi šećer se u rafinerijama mora preraditi u šecer za potrošnju, a za to je potrebno još jedno čišćenje vapnom i ugljičnim kiselinama, još jedno izbjeljivanje sumpornim kiselinama, filtrirati kroz koštani ugljen, i kuhanje do uzrnjavanja"

    Šecer ne sadrži vitamine. Telu još oduzima vitamin B. Smatra se pravim uništavateljem vitamina B1, sto uzrokuje trajne smetnje u metabolizmu koja se očituju umorim, depresijom ,gubljenjem apetita ... Šecer se smatra" istrebljivacem "kalcija" Na medicinskom fakultetu u Osaki sprovedeno je istraživanje gde su ustanovili da deca koja puno jedu slatkiše su tjelesno slabija( konzumiranje puno šećera dovodi do promene cjelokupnog koštanog sustava ) .

    Mogu da dodam da su proizvođači šećera počeli dodavati jače zaslađivače šećeru ( posto potrošačima šecer nije dovoljno sladak) . Preradjeni šecer je toliko plastičan da moze stajati na policama godinama , moljci ni bube ga neće jesti( a mi i naša deca hoćemo 😂) Valjda smo pametniji od raznih buba i moljaca ?

    Volite sebe//////Molim vas da mi ovaj tekst koji sam kopirala sa jedne stranice prokomentariseta,hvala

    ReplyDelete
  17. Evo, oživljava Vam blog posle 3 godine na Nova S portalu... Svaka čast za tekst!

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.