Sunday, March 5, 2017

Smrtonosno mleko - kap po kap vodi pravo u smrt. Ko to tamo laže?













Mleko je ubica.
U njemu se nalazi smrtonosni protein kazein.
U njemu je aflatoksin.
U njemu su bakterije.
Da bi vas ubilo potrebno je da ga popijete.
Onaj ko vam daje mleko je ubica.
Vaša majka je ubica.


Ovakva i slična serija silogizama i konkluzija dovode do tračarenja po internetu. Svi sve znaju, a gde su i kako su stekli to znanje, ostaje misterija. Nije ovde više u pitanju ni obična, normalna logika, ni klasično obrazovanje. Nije ni stručnost. Radi se o tome da ljudi rado LAŽU. Masno i bezobrazno. U ovim internetskim vodama osnovni problem je što ne možete da suočite laika i stručnjaka. I što o hrani svako ko je jede daje sebi za pravo da ZNA. Kao kada bi hodač mostom, čim pređe preko jednog krenuo za podiže drugi. Moramo posredno, preko tekstova koji se kopiraju i prenose da jurimo original i da lomimo deo po deo kule od karata. Činjenicama i naučnim istinama protiv ubeđenja, uverenja ili internet gurua. Zapravo protiv budalaština.

Iluzija puta, iluzija istine

Šta se zamera mleku?


1. Belo je, pa asocira na PETU belu smrt. Ipak svi koji su pili sojino i bademovo "mleko" (zapravo masne vodice) su takođe bele tečnosti. Bela boja je od masti koje su kao sićušne kapljice raspršene u vodi. Tako se dobija taj utisak beline. Ako se ostavi dovoljno dugo da stoji, na površini se uvek uhvati masnoća.

2. Masnoća iz mleka ubija. Opet je bela, ali samo dok ima vode. Muljanjem i sušenjem postaje žuta. Ta boja potiče od karotena (iz biljne hrane). Masne kiseline iz butera su taman toliko otrovne kao i voda koju pijemo. (Ne govorim o prženju na buter, trpanje tone butera u sve i svašta i stalnim podmazivanjima ždrela). Zanimljiv video o poređenju margarina i butera

Istini za volju srpski je uvek beo.

3. Napadi na masnoću su deo strategije da sirotinja pije vodice, sa dodacima ko zna čega i mlekom koje ima TALOG na dnu flaše, a da se masnoće prodaju kao nešto treće. OK. Nije to loša reklama, ali mast je mast. Da li je maslinovo ulje zdravije od butera? Nema naučnih studija na tu temu, po mom saznanju. Ako neko ima informaciju rado bih je pročitao. Samo da ne bude priča o zasićenim masnim kiselinama i antioksidantima u ekstradevičanskom ulju. To i nije baš ubedljiv argument. 

4. Napadi za napadom su doveli do teorije mentalnog rastrojstva koja kaže MLEKO IZAZIVA RAK i kiselost organizma i svetsku ekonomsku krizu, pad aviona u Moskvi i ponavljanje izbora u Srbiji. Mleko je krivo za sve. 

Detaljni napad - moja odbrana 

Još uvek mnogi žive u zabludi da je kravlje mleko visokokvalitetna namirnica koja sadrži velike količine proteina i kalcijuma. Međutim, poslednjih godina rezultati velikog broja istraživanja pokazali da od konzumiranja kravljeg mleka ima više štete nego koristi. Zbog viška fosfora i kazeina (proteina u kravljem mleku) ljudski organizam loše apsorbuje kalcijum iz kravljeg mleka, a ne može ni da preradi kazein u potpunosti, što dovodi do njegovog trulenja u crevima. Toksini koji nastaju tokom trulenja izazivaju povišenu kiselost organizma.

Nema takvih istraživanja. Nije tačan nijedan navod. Mada lupetanje kod mene izaziva povišenje pritiska, tako da se zagrevanjem sistema oslobađam ugljen dioksida i postajem alkalan.

Česta upotreba proizvoda od kravljeg mleka (posebno pasterizovanog) smeta apsorpciji gvožđa i doprinosi formiranju sluze u organizmu i razvoju gljivica. Neprijatne posledice toga su: alergije, česte prehlade, kijavica, anemija i astma.

Sluza??? Ko pije mleko ne dobija gljivice. Mleko i gljivice nisu u vezi. Inače bi svi ljubitelji sira bili pokriveni plenivim slojem. A ne budu. Čak ni oni koji jedu buđave, smrdljive i ostale sireve. 

Istraživanja su pokazala povezanost između veće konzumacije kravljeg mleka i nekih ozbiljnih bolesti: osteoporoze (jer mleko povlači kalcijum iz kostiju, umesto da ga daje), ateroskleroze, cista jajnika… Neki naučnici (npr. Colin Campbell)  povezuju upotrebu mleka sa nastankom raka upravo zbog kazeina.

Nema takvih istraživanja. Kazein nigde nije ni osumnjičen da izaziva rak, a kamoli da ima takvih dokaza. Kako su tek cistu jajnika spojili s mlekom, ostaje misterija. U ozbiljna istraživanja se ne računa kada neko napiše knjigu. Ne. Mora da postoji kritička analiza, tzv. recenzija naučne misli. Pa i ako se provuče neki rad koji nema u sebi naučnih kvaliteta on biva brzo izdvojen iz naučne zajednice. Jedini problem je u tome, što je gluplji rad, to ga novinari više vole i šire. Za ono malo popularnosti.

Još jedan minus kravljeg mleka je njegov loš kvalitet. Zatrovanost stočne hrane raznim pesticidima, hemikalije i lekovi koje se daju životinjama (hormoni rasta, antibiotici itd.), loši uslovi u kojima se odgaja stoka, zatim proces pasterizacije – zbog svega toga mleko i mlečni proizvodi bukvalno postaju otrov. Nemojte očekivati ni dobar rezultat od kupovnog jogurta s probioticima. Zajedno sa malom dozom tih probiotika dobićete porciju teškog za varenje proizvoda, često sa dodatkom šećera, konzervansa i veštačkih aditiva.

Jedina realna opsanost zaista leži u nekim od navoda. Skorašnji slučaj aflatoksina to potvrđuje. Količina antibiotika i odavno nije opasnost. Nije mi jasno šta imaju protiv jednog od najvećih genija svih vremena hemičara i mikrobiologa Luj Pastera? Pasterizacija je genijalni i bezbedni postupak zaštite mleka od mikroorganizama. UHT mleka nisu pasterizovana. Sirovo mleko može da bude izvor patogenih bakterija, ali i ne mora. Kao i svaka druga hrana. Da napomenem da su biljna mleka sojina i bademova imala i više aflatoksina od kravljeg.

Bez obzira što ne smatram mlečne proizvode zdravim namirnicama, ponekad ih ipak jedem, jer na taj način unosim promene u svakodnevni jelovnik, a volim i pikantan ukus kozjeg ili ovčijeg sira, posebno u kombinaciji sa povrćem.


Veoma hrabar gest, nekoga ko je napisao da mleko izaziva rak. Sumnjam da bi istom lakoćom pio benzen koji je dokazani kancerogen.


Snaći se u izboru mlečnih proizvoda pomoćiće ova hijerarhija.
Na samom vrhu ove hijerarhije su namirnice od sirovog kozjeg i ovčjeg mleka, koje su najbolje za upotrebu, ako već ne možete bez mleka. Pasterizovano mleko gubi enzime, ali zahvaljujući manjim molekulama, jogurt i sir od kozjeg ili ovčjeg mleka predstavljaju bolji izbor, nego iste namirnice od kravljeg mleka.
Sirovo ovčije mleko može da bude veoma opasno, ako je životinja ima brucelozu koja nije samo naš problem. 

Sve ovo bi moglo da prođe kao lični stav. Ima grešaka, koje se stalno prepisuju po internetu. Evo serije ozbiljnih pogrešaka, pa ako naletite na njih i na drugim mestima, da znate šta nije tačno.

Kriterijumi u ovoj hijerarhiji su:
  • Sadržaj enzima kojih ima samo u sirovim namirnicama i koji pomažu u varenju hrane. Tokom obrade na temperaturi preko 50˚С enzimi se raspadaju. Zbog toga svaka pasterizacija otežava varenje namirnica.

  • Veličina molekula. Molekuli masti i proteina u kozijem i ovčijem mleku su znatno manji nego molekuli kravljeg mleka. Što je manje molekula, našem organizmu je lakše da ih apsorbuje.

  • Sadržaj vlage. Namirnice sa manjim sadržajem vlage zahtevaju više napora za varenje.

  • Enzimi koji se nalaze u mleku nemaju veze s varenjem. Grejanje mleka ili jajeta dovodi do denaturacije proteina, koja POTPOMAŽE VARENJE. Mnogi izvori hrane imaju svoje prirodne inhibitore enzima varenja, pa se kuvanjem njihov efekat poništava ili umanjuje. 50 stepeni nije ni pasterizacija, niti denaturacije. To je nešto više od mlakog mleka.

  • Veličina molekula Ovo je notorna glupost. Kazein je kazein. Mast je mast. 

  • Dokaz o veličini molekula. Svi su kazeini slični. 
I ponešto o sastavu mleka. Voda i ....
Constituents (/ 100g)CowGoatSheepBuffalo
Water (g)87.888.983.081.1
Protein (g)3.23.15.44.5
Fat (g)3.93.56.08.0
Carbohydrate (g)4.84.45.14.9
Energy66.027560.025395.0396110.0463
Sugars (Lactose) (g)4.84.45.14.9
Fatty Acid
    Saturated (g)2.42.33.84.2
    Monounsaturated (g)1.10.81.51.7
    Polyunsaturated (g)0.10.10.30.2
Cholesterol (mg)1410118
Calcium (iu)120100170195

Source:-  Mc Cane, Widdowson, Scherz, Kloos.

  • Sadržaj vlage kontradiktornost. Ako sirevi imaju manje vode, a imaju, kako je onda moguće da su u hijerarhiji iznad mleka po kvalitetu. Mleko bi se onda lakše varilo, jer ima mnooogo više vode. 

Zaključak . 
Pijte mleko i uživajte ako Vam prija. Na njemu je stasala civilizacija koja nije imala internet. U zemlji seljaka (ratara i stočara) izbor je širok i prepušten Vama.  Nema ni trunke istine o truljenju mleka u crevnom sistemu. Jer stoka ne pije mleko, a biljna hrana joj i te kako truli u stomaku. To znaju svi sa sela. Krava je emiter metana. I to, što zdravija krava, to više metana. 

16 comments:

  1. Волим млеко и све његове производе јогурт и сир поготово.Поштујем сваког у избору хране, партнера, и волео бих да вегани, вегетаријанци и особе хомосексуалне склоности буду мање нападни са својим начином живота јер то је њихов живот а не мој.
    Браво за чланак!

    ReplyDelete
  2. Hvala Vam na ovom tekstu, sjajan, argumentovan, stručan, kao, uostalom, svaki Va

    ReplyDelete
  3. Hvala na stručnom tekstu. Odrasla sam pijući toplo mleko za doručak i pred spavanje. Čitajući sve one besmislene navode o štetnosti i sama sam se zapitala kako sam perfektno zdrava kad sam unela u sebe galon tog otrova. Eto, sad znam odgovor. :)

    ReplyDelete
  4. Hvala Vam za ovaj tekst. Danas je covek toliko zatrpan svakakvim informacijama da pocinje da sumnja i u sopstveni (zdrav) razum. Osvrnula bih se na jednu knjigu o ishrani za bebe i decu, koja je sada vrlo popularna na drustvenim mrezama i volela bih da cujem vase misljenje o istoj ako ste imali prilike da je prelistate. Radi se o knjizi "Moj prvi zalogaj", dr Gifing centra, u kojoj se savetuje potpuno izbacivanje mleka iz decije ishrane, uz obrazlozenje da je protein iz mleka uzrok pojave mnogih autoimunih bolesti (uz pozivanje na najnovija svedska istrazivanja, ali bez ikakve reference naravno), dok se sa druge strane pak savetuje raznovrsna ishrana bogata mlecnim proizvodima. Meni ovo zvuci kontradiktorno, pa bih bila zahvalna ako mozete i da prokomentarisete da li postoji razlika u proteinskom sastavu mleka i kiselog mleka recimo. Ne zato sto zbog ove tvrdnje planiram da prestanem da pijem mleko i da ga dajem detetu, vec zato sto zelim da cujem naucno potkrepljenu cinjenicu i na ovu temu, da bih imala jos jedan validan argument kada budem pokusavala da ubedim prijateljice da mleko nece naneti stetu zdravlju njihove dece, kao sto nije naneo stetu ni njima. Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  5. Kad su uspeli i mene, pravog duduka za hemiju da nasmeju...sa ovom veličinom molekula :-D. Šta im sve neće pasti na pamet. Odličan tekst, profesore, kao uvek, pravo zadovoljstvo čitati.
    U poslednje vreme nešto mi se čini da su oni iz tzv. Grifing centra, (prepisujem iz komentara iznad, nisam sigurna kako se zapravo to zove :-D) svuda, po raznim TV emisijama, po blogovima, po jutjubovima...Baš se plašim, hvala Vam što pišete opet. Puno pozdrava :-).

    ReplyDelete
  6. https://nutritionfacts.org/video/is-milk-good-for-our-bones/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovana Majo, pogodili ste u pravo u srce.
      Dr. Greger je jedan (za sada ne toliko brojnih) koji se isključivo bavi naučnim istraživanjima, i onda ih 'običnim' jezikom prenosi svima koji su spremni da saslušaju, što se vidi na linku koji ste poslali, tj. na tom kompletnom web sajtu.

      Nauka (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) je mnoge nedoumice sa ishranom i zdravim životom već odavno dokazala mnogo puta i svakodnevno dokazuje.
      Sve lepo piše, javno je za sve, samo treba da se pročita (i razume).
      Za sada čovek nije našao ništa zdravije od ishrane "Whole plant based diet" (jasnije je na engleskom, da ne pogrešim u prevodu).

      Sve što nije u skladu sa relevantnim naučnim dokazima je lično mišljenje pojedinaca (za sada većine) koja ili ne shvata ili odbija da shvati dokazanu istinu (da ne ulazim u bezbrojne razloge odbijanja).
      Nema mržnje niti sujete prema drugačijem mišljenju. Ili veruješ u naučne dokaze ili ne. Dalje je stvar slobodnog izbora.

      U ustanovama gde se ljudi obučavaju da postanu doktori se NE uči preventiva i jako jako malo o zdravoj ishrani, zdravom životu. Ali zato je njihova sprega (preko institucija u kojima rade) sa farmaceutskom mafijom očigledna.
      Doktori (bilo gde) suštinski ne daju savete o zdravoj ishrani i zdravom životu, ne nude preventivu, već prepisuju lekove. Sami nezdravo žive, pa je nezahvalno im verovati.
      Inače, kada kažem doktor, mislim na osobe koje su prošle organizovano medicinsko školovanje i koji su stekli diplomu.

      'Dokazivanje' šta je zdravo a šta ne u ishrani, slično je kao i za pušenje - bilo je potrebno preko 7000 (!!!) naučnih istraživačkih dokaza decenijama unazad, da bi se čovek konačno drznuo da etiketira pušenje kao nezdravo. Na žalost, lobi i industrija cigareta je i dalje toliko jaka da ljudi i pored svih dokaza i upozorenja, i dalje se truju.

      Slična stvar je i sa ishranom. Proteći će mnogo godina (i decenija), bolesti, patnji, smrti, dok čovek ne shvati.
      Cena 'neshvatanja' je već sada prevelika za celokupno čovečanstvo ali i samu našu planetu. Jedino nije za industiruju mesa i mesnih proizvoda, industriju mleka i mlečnih proizvoda i farmaceutsku industriju. I još neke nus pojave.
      (apsurd je da se ljudi koji se bave pomenutim industrijama suočavaju sa istim zdravstvenim problemima kao i oni kojima prodaju svoje proizvode)

      Da se vratim na temu, i da zaključim, mleko bilo koje životinje NIJE namenjeno ljudima, i štetno je za nas.
      Potpuno ista stvar i za BILO koju namirnicu životinjskog porekla.
      Dokazano. Bolnice su prepune. Apoteka nikad više.
      Sve nam je ispred nosa priroda nacrtala.

      Da na Vaš web link dodam i još jedan koristan, dokazan.
      Pa ko hoće da čita i razume....

      http://www.cowspiracy.com/facts/

      Srdačan pozdrav,
      Nesha

      PS
      Na moje veliko zaprepašćenje ali i zadovoljstvo, kod nas je nedavno prevedena i objavljena knjiga Dr. Gregera, pa ako je već nemate, toplo je preporučujem, Vama ali i svakom ko želi kvalitetan život.
      Nije skupa, koliko posle 'koštaju' lečenja.

      Delete
  7. Replies
    1. Hvala Brankice. Baš ste me obradovali. Pored likova koji me mrze, kao osveženje dođe dama koja me voli :).

      Delete
  8. Upravo sam naišao na Vaš blog. Stvarno odlično. Smem li da Vas citiram u svojim? Naravno sa linkom ka Vašem blogu?

    ReplyDelete
  9. Dragi prfesore, hvala za tekst.Od afere "aflatoksin" retko pijem mleko, a volela sam da popijem šolju vrućeg mleka izjutra, naročito zimi.Teško mi je i mučno je bilo sve to ubeđivanje, na TV i štampi, jer im ništa ne verujem.
    Spadam u one koji vas poštuju i dive se vašem radu.
    Pozdrav i najlepše želje za dobro zdravlje.

    ReplyDelete
  10. Hvala za ovaj fantastičan tekst. Na glavu su mi se popeli veganski lobiji, zdrav zivot i ostale slicne gluposti jao i hrono ishrana gde je cisto mleko i obican jogurt smatran smrtnim neprijateljem.Kako smo odrasli, generacije pre nas ? Zaboravljaju da su bas ' 99 otrovali odiromasenim uranijumom i da od tada kreću mnogobrojni kanceri i bolesti ne birajući godine. U pravu ste i drago mi je da je neko pametan javno rekao " Danas svako sebi daje za pravo da pametuje a najviße o hrani" samo nisu to novinari, mada su i oni zastranili. Svako ko ima pristup netu poslace clanak. A od strucnosti " osnovna skola" davnu su diplomirani zurnalisti prestali da postoje. Najcrnhe je stto sam 2007 bebu koja je imala astmu i pila 1 l mleka ta 24 h pedijatar okrivio mleko ! A ispostavilo se da je cokolada u pitanju i kasnije drugi alergeni. Mleko joj je uvek dobro činilo. Kao i ostali mlečni proizvodi nase najmilije " Milka" kravice. Ne volimo kozije ni ovcije zbog ostrog mirisa. Hvala Vam

    ReplyDelete
  11. Dragi profesore, da pogledate ako nijeste do sada naišli na ovaj članak iz 2015. godine o protektivnom dejstvu maslinovog ulja, prije svega za kardiovaskularne bolesti i neke maligne neoplazme. Preporučili su obavezna dodatna istraživanja ali nijesam našla ništa novije.
    Veliki pozdrav, Vesna Beatović


    Buckland, Genevieve; Gonzalez, Carlos A. The role of olive oil in disease prevention: a focus on the recent epidemiological evidence from cohort studies and dietary intervention trials. British Journal of Nutrition, volume 113, issue S2 (2015)

    ReplyDelete
  12. Zorane, molim vas volela bih da procitam vase misljenje u vezi kazeina i poremecaja paznje kod dece?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne verujem da postoji. Nisam ga pronašao. Ako imate neki podatak, rado bih ga video.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.