Sunday, September 22, 2013

Belekrem - slatkiš koji je zdrav - ali ga nigde ne možete kupiti

Odobreno od porodice i saradnika


Svi koji budu probali da naprave, a zatim i pojedu ovaj "namaz" oprostiće mi što mu ne nađoh "bolje" ime od Be(ogradski)le(šnik)krema - Belekrem. Ono (nepismeno) euro-, nutella, lada, neda i sl. su zaštićena imena. Pa da se malo poigram i imenima, kad sam i receptima, a da ne bude nacionalno obojeno, kao npr. srbokrem. Moji saradnici i moje ćerke su odobrili recept, isprobavajući ga u raznim varijantama i sa raznim sirovinama. 

Iako bih mogao da kažem da je lako napraviti ovaj namaz - u stvari nije. Ne zato što je išta komplikovano, već zato što živimo i radimo i kupujemo u Srbiji. Trebalo bi da me ta rečenica učini ponosnim, a zapravo me učini pomalo ogorčenim. Neophodna sirovina kakao je ispod donje granice kvaliteta. Očajno je loš, sa aromom koja podseća na one proizvode iz kesica koje sam pominjao ranije. Ovo odugovlačenje u pisanju je baš bilo očekivanje najboljeg kakao. U nedostatku  onog pravog isprobano je nekoliko receptura i bilo je dobro, bolje, ali ne i savršeno. Nepca maštaju. Na slici levo je upotrebljiv kakao, a desno odličan (srednji na slici kakao).

Obratite samo pažnju na boju. Koliko je ovaj upotrebljiv (podnošljiv) kakao, anemičan u odnosu na ostale. Otuda i razlike u recepturama niže. Jača boja, prati jaču aromu.
(O steviji kao zaslađivaču u ovom namazu nisam razmišljao, jer se tehnološki ne može napraviti dobar proizvod samo od lešnika i stevije ili njenih glikozida.) 


Moj Belekrem (namaz od lešnika-kakao-mleka-inverta)

133 g butera od lešnika
165 g invertnog sirupa (74% suve mase)
30 g kakao
35 g mleka u prahu
(0-20 g običnog butera) 
Voda 30-50 g
--------------------------
Masa bez butera sa vodom je oko 390 g.

Cena još nije formirana, ali ako se i kod Vas primi ideja, lako je za cenu. Odokativna metoda kaže oko 150 dinara. Shodno komponentama Nutella od 300 g bi morala da košta upola manje. A čini mi se da nije, iako nisam proveravao cene.

Nažalost godine čine svoje, pa ovakvi slaktiši ili one što pravi moja žena (voće, patišpan i orašasti plodovi i još poneka đakonija za kolače), kao i torte (buter, orasi/lešnik, badem i čokolada)  mogu retko da jedem. Ali je ovo mnogo bolje od nutele, eurokrema i svih drugih industrijskih kvazi čokoladnih premazivača hleba. Naravno da sebe čovek može da počasti i čistim veštakom (čips mog dede ??????? i sl.) i fluorescentno bleštavim sokovima. U moru reklama koju prave eksperti marketinga, ali ne i eksperti za hranu, potrebno je da znate da je ovakav proizvod zdrav. U njemu su i kvalitetno i dragoceno ulje od lešnika i dobar kakao (izvor savršenih antioksidanasa) i smeša glukoze i fruktoze (invert), koja je mnogo slađa od saharoze pa bar 30% manje kalorija unosite ovom hranom, u odnosu na korišćenje saharoze. Da ne bude zabune može i saharoza, ali ona ima tendenciju da iskristalizuje, a niko od nas nema sprave kakvima raspolaže industrija da fine kristale saharoze umuti u mast palme ili neku drugu koja prikriva ukus mikrokristala.

IHMI tehnologija na delu
Rekoh da je rafinisano dobro i da je bolje jesti saharozu od malteksa, žutog nešto (beli šećer uprljan melasom), javora i ostalih kao "zdravih" zamena. Šećer je šećer i važno je reći da je bitna samo količina koja se unosi (u energetskom smislu), da bi se sprečila histerija obožavalaca svih zamena za saharozu, a naročito mučenika koji jedu one braon, smrdljive šećere. Ali i saharoza koju jedemo nije najčistija, jer nam fabrike ostavljaju prostor od onih 1 % da bude tu i malo boje i soli i sl. Zato, radeći sa imobilizovanim enzimima, skupa sa mojim kolegama i porodicom, počeo sam da pravim i konzumiram(o) invertni sirup (klikni). Kao što se na slici vidi kolona ima dva dela. Jedan u kome se pravi invertni sirup i drugi sa specijalnim aktivnim ugljem koji uklanja i poslednje tragove nečistoće. Tako sam napravio invertni sirup farmaceutskog kvaliteta. BELEKREM skoro da postaje lek, a ne poslastica. Šalim se naravno. Hrana je hrana.

Lešnik krem s kakom, mlekom i šećerom je idealna poslastica. Evo recepture u koju kao biohemičar verujem. Ne dodajem arome, već šećer, mleko (u prahu), kakao i lešnik. Mleko je tu da sve objedini. Buter je masnoća (deo mlečne masnoće) koja može da se doda, pa iako se tako još lakše razmazuje ima i više kalorija. A one u ovom slučaju stvarno nisu potrebne.  Nadam se da ćete uživati i praveći i konzumirajući.  A UKUS je pravi. Prijatno!

Tehnološki deo

Priprema butera od lešnika


Presudne su dve sirovine za dobar kvalitet. Dobar lešnik i dobar kakao. Lešnik možete da kupite i na pijaci ili u prodavnici zdrave hrane, već kao pečen ili sami da ga ispečete. Uz brojne varijante, od kojih su mnoge domaćice daleko verziranije od mene, ja sam standardizovao pečenje sirovih lešnika u mikrotalasnoj pećnici. U mikrotalasnu rernu na keramičkom tanjiru ili nekoj tacni (nikako plastičnoj) se odjednom ispeče 150 g lešnika. Pečenje mora da bude tačno 6 x 30 sekundi na 750-800 W. Jedan minut pauze, na svakih 30 sekundi pečenja. Posle svakog minuta, lešnike treba promešati. Iako se ljuska odvaja, u ovom trenutku je ne treba odvajati. Dakle lešnik se peče TAČNO 3 minuta (6 x 30 sekundi).  Ovakvo suvo "pečenje" najlakše "izdvoji" loše lešnike. Topli lešnici se ili u papirnom ili običnom ubrusu protrljaju i ako je lešnik dobar, ljuska se potpuno skine. Ako se ne skida onda lešnik nije za ovakav kvalitetan proizvod.

Lešnik se zatim usitni nekim seckom, a da bi se dobio buter potreban je dodatak ili posebna sprava, sposobna da pravi buter od kikirikija, lešnika ili badema.

Zahvaljujući čarobnoj spravi, moje mlade saradnice, od lešnika je dobijena veoma tečna pasta koja se zove buter od lešnika. Ovakav buter može nedeljama da se čuva u frižideru, a mesecima u zamrzivaču (mada nema ni potrebe, ni logike).


Buter od lešnika - čvrst, a teče :).


Priprema mlečne čokolade


U 165 g invertnog sirupa se odmeri 35 g mleka u prahu i 40-50 g "domaćeg" kakao, koji je iskreno rečeno nikakakav, zvao se on Aleva, Idea, ili Kandid. I to nije moj lični stav. Isprobao sam sve "robne marke" koje se kod nas prodaju, ali su pre robni mrakovi. Tako sam i ušao u Odiseju mučeći i saradnike i prijatelje da mi donose kakao iz inostranstva. E tu skoro da nije bitno koji je u pitanju, samo da nije ORGANSKI, koji je odvratan. Bezukusan, kao prašina. Možda i jeste organsko, ali neka hvala. Moja nepca i jezik su patila dok su ga kušala. Ako imate neki od ova dva sa slike (desno) tada Vam treba 30 g dobrog, na svakih 50 g "domaćeg".



Masa se meša seckom, mikserom ili prosto rukom, dok se ne sjedini. Ono što je ove ključna faza je da odmah radite u plastičnom lončetu, jer traži zagrevanje u mikrotalasnoj. Po desetak sekundi, uz mešanje. Treba da se zagreje do temperature kada ne može da se drži rukom. (Ili ako imate termometar 70 Celzijusovih).


Finalna masa BELEKREMA

U mlečnu čokoladu se doda 133 g lešnik butera. Meša se par minuta rukom, mikserom (žicama), štapnim mikserom, svejedno. Važno je samo da se masa sjedini. Kada se prohladi može da se doda mlečni buter (po želji) - ne preporučujem ili 30 do 50 g vode. Zašto ovde ne pišem koliko TAČNO treba vode? Jer zavisi od prethodnih sirovina. Od kvaliteta mleka u prahu, kakao i lešnika. I od Vaše želje koliko želite da bude mazljiv. Svaka kvalietetna čokolada se dugo meša, da bi dala najbolju aromu. U kući je to nemoguće i obično je gubitak vremena. Jer je ukus toliko bolji od običnih mazalica ili čokolada da nema potrebe za većom mukom. Ono što je bitna faza je da se masa nakon pripreme ostavlja da stoji preko noći, najbolje 24 časa. I nema straha da će da se pokvari, ni na ovako visokoj temperaturi, niti joj smeta ako je stavite u frižider. Čik stavite običnu čokoladu u frižider! Nakon toga se opet muti (ručno, mikserom ) i tada dobija finalni sjaj i kvalitet. Tu se dodaje po kašičica vode, ako želite da bude baš tečan.




Finalno mešanje PRE dodatka vode. Voda služi samo da napravi masu koja se lakše maže. Ako ne želite, ne morate ni da je dodajete.

U prvom dodavanju 20, pa ponovo 20 i na kraju 10. Ukupno na celokupnu masu je 50 g vode. I taj ukus je proglašen savršenim i uspešno napravljenim. Zanimljivo da je ova treća proba s najboljim kakaom ocenjena kao ubedljivo najbolja. Još se pitam zbog čega.

Ako nemate uslova da nabavite dobar ili savršen kakao, tada masu morate da ostavite da odstoji bar 24 časa na sobnoj temperaturi, da bi se izgubila loša aroma "domaćeg" kakao. Ko voli može da doda i 1 kesicu vanilin šećera na ovu masu. Ja nisam. Ne želim sintetičku aromu u ovom bogatstvu ukusa. Masa postaje čvršća posle 24 časa, pa postoje tri opcije (voda, voda buter, samo buter).  Naravno da je verzija samo sa vodom najzdravija i najmanje kalorična. Ali, kao i u svakom slatkom grehu izbor je na Vama. Za decu preporučujem dodajte samo vodu. U masi ima dovoljno ulja koja potiče od lešnika.

Alternativno pravljenje butera od lešnika, badema, oraha i dr. je na ovom videu.


Cena ovakvog mlina je oko 600 dolara, a ima ga svrhe kupovati samo ako se bavite i kozmetiikom, izradom krema i sapuna ili imate veliku, slatkiša stalno gladnu porodicu.
Stone Grinder for Nut Butters & More (110v Domestic).


47 comments:

  1. Uživala sam !
    Jako, jako zanimljiv tekst i sam krem, naravno.

    ReplyDelete
  2. Fenomenalno! Koliko god sam strpljivo cekala da Vas clanak ugleda svetlo dana (bolje receno ekrana), toliko sam s nestrpljenjem citala svaku rec. I usput se radovala...a onda ups...invertni sirup! Lako je Vama, vi ste biohemicar, imate laboratoriju, a sta da radimo mi, obicni smrtnici? Kako u kucnim uslovima napraviti invertni sirup? Ima li sanse?
    Pozdrav u nadi da cemo biti obradovani (pre svega ja :) )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Iako za sada nema komercijalno ovog sirupa (a mislim i da je jasno zašto) nadam se da ćemo izići iz toga u skorije vreme. U svakom slučaju od septembra ćemo se dogovoriti za zamenu. Vi nama kilogram šećera, mi Vama kilogram inverta :) i eto rešenja. A možda smislimo nešto i za kućne uslove da se pravi. Srdačan pozdrav.

      Delete
    2. Odlicno, prihvatam predlog! Sacekacu ja i septembar, nije mi tesko, pa cu vas potsetiti na ovaj razgovor.
      Do tada, srdacan pozdrav Aida

      Delete
    3. Postovani Zorane, citam vase tekstove koliko mi vreme dozvoli i sve mi se vise svidjaju vase ideje. Posebno mi se svideo tekst o Belekremu i volela bih da ga i sama napravim svojim "momcima" (2.5 i 4.5 godine), ali kao i gospodja koja je pisala pre mene, tako i ja ne bih najbolje mogla da se snadjem sa proizvodnjom invertnog sirupa. Da li cete u skorije vreme "izneti" svoj izum na nase trziste ili tome necemo moci ni da se nadamo.
      Srdacan pozdrav, Verica

      Delete
    4. Trudime se, ali to u ovoj zemlji čarolija i čarobnjaka ne ide lako. To tada je dovoljno da dođete kod nas od 10 septembra ako ste u BG ili mi pošaljite adresu, a ja ću Vama sirup sa zadovoljstvom. Jer teško mu je odoleti :). A deca tog uzrasta će ga obožavati. Veliko hvala za javljanje.

      Delete
    5. Prodje septembar, a bogami i oktobar,a ja se ne javih da ponovo pitam za invertni secer. Vazi li ponuda jos uvek? Ja vama sitan secer a vi meni invertni? Pokusala bih da napravim belekrem...

      Delete
    6. Uh sad primetih da se nisam potpisala...eh, taj Gugl, belezi samo pseudonim...Pa da se predstavim, tj potpisem Aida iz Nisa, zainteresovana za razmenu sitnog secera za invertni :)

      Delete
    7. Naravno Aida. Da li je dovoljan 1 L za početak? :) Čeka Vas, pa kada navratite dobijate. Lab 483/484. Hemijski fakultet (bivši PMF), Prvi sprat. Ili me samo potražite na portirnici :)

      Delete
  3. Zorane, koji procesor koristite za pravljenje putera od lesnika? Vem duze vreme zelim da probam da ga napravim, ali moj mali procesor nije na nivou tog zadatka. Ovaj krem izgleda divno, inace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nedo to i jeste glavni problem u ovoj zemlji čuda. Moja saradnica ima mali mikser kome je odgovarao nekadašnji (do skora u TOP SHOPu prodavani magic bullet. Na našu žalost nijedan mikser ne može to da uradi tako dobro. Obišao sam Beograd gledajući po svim mega i mini marketima, molovima i sl. Kod nas nema dovoljno dobrog usitnjivača. Ali moji saradnici su isprobali svoje kućne varijante, pa iako lešnik ostaje malo krupniji korisnici (i deca i odrasli) nisu imali primedbi. Naprotiv. Naročito stoga što nema niti jednog aditiva. Ako budem smislio neko rešenje, okačiću ga. Do tada ovaj mališa je u slaboj upotrebi, jer nas ima mnogo u laboratoriji..:)

      Delete
    2. Poštovani Zorane oduševljen sam vašim receptom, ja iskreno ne konzumiram slatkiše, ali želim da napravim devojci jednu veću teglu :)

      Svakako mnogo podržavam zdravu ishranu i protivnik sam aditiva u hrani.

      Šta mislite o mlinu za kafu? Da li on može da napravi puter od lešnika?

      Delete
    3. Verovatno, uz oprezan rad. To su mlinovi male snage. Zavisno od konstrukcije, pazite da mu buter ne uđe u kontakte. Inače, lakše je da se prvo samelje na ručnom mlinu. U svakom slučaju pazite na pauze da se motor ne pregreje. Bićete Jovane oduševljeni i ukusom. Pročitajte komentare. MArija je dodala i trag soli :)

      Delete
  4. U našoj maloj srećnoj zajednici i danas je napravljen Belekrem. Na opštu radost svih. I onih koji su ga isprobali van laba. Pridružite se. Javite se za invertni sirup. Dogovorena zamena je stvarna 1 kg šećera za 1 kg inverta. Ukoliko želite da Vam pošaljemo poštom ne isplati se. Transport košta više od 0,5 kg lešnika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Profesore, ja sam pravio ovaj krem bez inverta (sa saharozom) i bio je odlican, ali me interesuje - koji kakao je najbolji u srbiji? Moja sestra je kupila neki i bio je odlican ali se niko ne seca koji je ni gde, a sve sto sam ja uspeo da nadjem je blago receno uzas, ima toksicnu plasticnu aromu!

      Delete
    2. Naravno Igore da može i sa saharozom. Sa invertnim neće ni na hladno da iskristališe pa se lako maže. Nema dobrog kakaoa u Srbiji. Ja ga nabavljam iz inostranstva. Samo jedan maca grčki, kupljen na pijaci je dobar.

      Delete
    3. Po nekom državnom pravilniku, u Srbiji se kakao razdvaja na one sa smanjenim unosom masnoća (do 20% kakao maslaca) i punomasne (preko 20% maslaca). Na žalost, ova prva grupa je najčešće sa 10-12% kakao maslaca i takav je sve i jedan kakao na domaćem tržištu. Šta više, ima čak i prevaranata, koji na kesi napišu punomasni kakao, a na deklaraciji piše 12% kakao maslaca. Ukus takvog kakaa je odvratan (valjda svako zna da za čoveka, lep ukus daju šećeri i masti :) ). Tako da jedini dobar kakao može da se kupi van, gde onda postoje 2 vrste punomasnih, oni alkalni ako se dobro sećam gde ostane više minerala i kvalitetnih elemenata, i oni tzv 'dutch processed' koji daju više ukus na čokoladu, ali imaju manje minerala.

      Kad se spremaju kolači, jedan kakao se meša sa praškom za peciva, a drugi sa sodom (ili obrnuto, tog dela se ne sećam, ali to već vi hemičari znate :) )

      Delete
    4. Sestra je pronasla koji je kakao u pitanju, naime to je neki Omega d.o,o kakao iz Novog Sela, on je sa redukovanim sadrzajem masti ali je VEOMA DOBRE I PUNE AROME, probajte ako znate nacin da ga nabavite :)

      Delete
    5. Hvala na informaciji. Probaću ga, mada sam dobio dosta kakako iz Holandije :)

      Delete
  5. Ima dobrog kakaa u Srbiji, u cokolateriji Premier, italijanski 100% kakao prah, 22-24% masti, neuporediv sa Alevom i ostalom ekipom :-) Jeste skuplji ali vredi svakog dinara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koja je adresa Petre? I kolika je cena?

      Delete
    2. Petra, zensko :P

      Cokolaterija Premijer, na dva mesta ih ima, u novom Merkatoru i Obilicev venac 10. 150g - 395 dinara.
      Nasla sam i u cokolateriji Adore, takodje cist kakao prah, 22-24% masti, samo je za nijansu svetliji i manje ukusan, ali naspram ostalih u prodaji takodje odlican. 200g - 430 dinara. Ima ih u Uscu, Delta sitiju i na jos par mesta.

      Ako moze jedna molba - zanima me vase misljenje o Ksilitolu. Hvala :)

      Delete
    3. Hvala PETRA. Ne zamerite. Godine, sitna slova na mobilnom :). Nadam se da sam se opravdao. Hvala na informacijama:). Istestiraću ih.

      Delete
    4. Ksilitiol? Ne, hvala. Pisao sam o tome. Za mene su zaslađivači: saharoza, moj invertni sirup i povremeno (retko) med. Tu hemiju NE.

      Delete
  6. Danas sam napravila krem po vašem receptu. To je nešto najbolje što sam probala, bolje i od nikad prežaljene kinder lade. Amin. Lešnike sam samlela u dodatku za blender koji je i predviđen da melje orahe, kafu i šećer. Sve sam prebacila u klasičan bledner i u nekoliko navrata mutila dok nisam dobila glatku smesu. Imala sam i publiku koja je sa nepoverenjem gledala i pitala se šta to radim. Pružila sam po kašičicu i dobila pretnje "skloni mi ovo sa očiju i nemoj više nikad da praviš, hoćeš da se ugojim na 100 kg, jaoo što je ovo lepo..." Trebalo je da ih slikam jer su imali zapanjen izraz lica koliko je ovo dobro. Jedina stvar koju sam izmenila je dodatak u vidu polovine prstohvata soli na ovu količinu. (tajne malih poslastičara) I da...plan mi je bio da smesu prepolovim i jednu ostavim belu, ali sam odustala jer ne želim da mesečarim i nesvesno sve pojedem. Čokolada daje jači ukus i ne može se puno pojesti, mada ja i nisam merilo po količini kad su slatkiši u pitanju,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marija, mnogo mi je drago zbog toga. Znao sam da će se još neko oduševiti. A ukus, mora da bude bolji, jer sirovine koje idu u sve "domaće", pa i mnoge strane čokolade su daleko lošije, starije i nekvalitetnije. Neka se dobar glas ukusnog krema i dalje širi. I manje će gojiti od palminoh ulja u Nuteli ili Evrokremu :)

      Delete
  7. Za sada samo čitam. Ali ne mogu da ne kažem - da divno zvuči.

    ReplyDelete
  8. Poštovani Zorane,
    ja sam obećao svojoj supruzi da ću joj napraviti ovaj krem i nabavio sam sve sastojke osim invertnog sirupa. kako bih vas mogao kontakirati za jednu raznmenu šećer-sirup?
    unapred se zahvaljujem i radujem ovom delikatesu.
    Goran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gorane, samo se najavite 2-3 dana ranije da Vam napravimo. Nikakav problem nije. I sve ostale sam pozvao da slobodno dođu i da se menjamo. Da imam uslova i dovoljno šećera darivao bih. Ali...teška vremena prijatelju moj...pesma ječi oko nas...Pozzz

      Delete
    2. Poštovani Zorane,
      mogao bih da dođem ove nedelje, bilo koji dan, da donesem kilogram šećera i u zamenu uzmem sirup. možete li mi reći kada je najbolje da dođem? Hvala i pozdrav.

      Delete
    3. Sreda posle 11. Studentski trg 12, I sprat, lab 483, email na naslovnoj strani :)

      Delete
    4. Hvala najlepše. Nisam uspeo da nađem vap mail na početnoj strani, ali vidimo se svakako sutra. :)

      Delete
    5. Naravno :). Mail je inače zvujcic60@gmail.com

      Delete
    6. Poštovani Zorane,
      napravio sam krem. zaista je odličan! supruga je oduševljena. sad nam predstoji 24h čekanja... nisam siguran da ćemo izdržati... :)
      još jednom hvala i vidimo se kada nam ponestane sirupa.
      pozdrav,
      Goran

      Delete
  9. Postadoh vaš redovni čitalac. Suvišno je objašnjavati zašto.

    Ovaj tekst me pogodio u srce. Neumereno volim čokoladu.

    Zato bih vas zamolio za komentar. Nedavno pročitah manju studiju: dr Agata Treš "Otrov sa velikim K (Slučaj protiv kafe i drugih braon napitaka)". Ima je u pdf formatu na internetu. Kafu ne pijem, ali ova autorka osuđuje i kakao. A po načinu izlaganja ne bih rekao da je potpuna neznalica kao naši internet prodavci magle.

    Pogotovo me iznenadio podatak da je "u čokoladi i čokoladnim tečnostima koje se koriste za proizvode kao što je Heršijeva čokolada dozvoljeno do 120 fragmenata insekata (227 grama) ili dve dlake glodara po šolji". Nisam odustao od čokolade, ali me malo zabrinula. Naročito u poglavlju o aditivima. Šta vi kao stručnjak mislite o ovome?

    Veliki pozdrav
    Saša, Beograd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ove dlake po šolji deluju odvartno. Ali ruku na srce ko nas pita i proverava šta je u hlebu (brašnu uopšteno), integralnim žitaricama, lešnicima, soji i sl. Prosto tako je bilo i tako će biti. Ovo će neke vegane da razočara, jer unošenjem i samo jedne pacovske ili mišije dlake nisu više vegani. Ja to ignorišem i uživam u svom kakao. Naravno, svaka linija prerade dodatno kontaminira proizvod. Zato kada hoću toplu čokoladu, ja je spremim od dobrog seljačkog mleka, holanskog kakaoa i ne manje prljavog šećera iz Srbije i sve to uvek procedim kroz finu cediljku. I uživam. Živeli.

      Delete
    2. Potpuno ste u pravu!

      Odoh da napravim jedan domaći.

      Hvala i živeli!

      Saša

      Delete
  10. Prosto receno odusevljena sam sin mi ide u srednju skolu za biotehnologa i sad ga upravo muvam da poprica sa profesorkom kako da mi naprave malo tog inventnog sirupa :)

    ReplyDelete
  11. Poštovani gospodine Zorane, danas sam slučajno naletio na Vaš link u potrazi za pravljenem domaćeg namaza od lješnjaka. Kako je od zadnjeg posta prošlo i više od 20 mjeseci, ipak se nadam da će te pročitatai ovo.
    Oprostite na ovolikom uvodu, ali me oduševio recept za namaz, ali isto tako imam, kao i većina ako ne i svi, problem kako doći do invernog sirupa (iskreno danas sam prvi put čuo za invertni sirup). Kako nisam iz Beograda, a niti iz Srbije nemoguće mi je doći do sirupa te Vas stoga ovim putem molim da mi napišete gdje mogu kupiti invertni sirup (ili kako ga napraviti sam).
    Puno Vam hvala na požrtvovnosti i nesebičnoj pomoći.
    Pozdrav,
    Marin iz Zadra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovanje pridružujem se pitanju Marina, i mene zanima recept za invertni sirup. I mogu li se možda koristiti med ili javorov sirup kao zamena?

      Delete
  12. Nadam se da profesor i dalje posecuje svoj blog :) Pitanje je kako i gde doci do invertnog sirupa u Srbiji, za kremove i slatkise?

    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slabo, ali uvek odgovaram na mailove. Moj je prikačen gore i nisam ga menjao.

      Delete
  13. Profesore,

    Preporuka za kakao na koji se moja porodica potpuno navukla - Callebaut, moze se na meru kupiti u rinfuz radnji Zdravac ili citavo pakovanje od 2.5kg kod Silbo uvoznika, radnja Magica na Kalenic pijaci. Nije isposcen, pa i najobicniji kakao i voda budu ukusni

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.