Wednesday, September 4, 2013

Šta sme da se jede sirovo, a šta ne - i zašto?

Da li postoje ljudi koji su otkrili TAJNU? 

Veoma često se (u reklamama) kaže da neki proizvod nema šećera, ali ima skroba, ksiloze, ksilitola i sl. Ovo je reklamni trik, koji Vas malo lažucka. Pretvara činjenice u antičinjenice. Zašto? Zato što velika klasa organskih jedinjenja - ugljeni hidrati jesu šećeri. A to su i skrob i glukoza i ksilitol. Različite podgupe jedne iste grupe. Da malo proanaliziramo "zdravi-nešećerni" veganski, sirovi (ili na novosrpskom RAW)  recept. Od sastojaka suve (h)urme sadrže 63,5 g "praznih kalorija"/100 g suvog voća, dok smokve na 100 g sadrže 48 g "praznih kalorija", suvo grožđe 60 g/100 g. I tako dalje. Zapamtite šećer je šećer, kalorije su kalorije. Glikemijski indeks je glikemijski indeks. I tačka. Naravno to kaže nauka, nutricionisti, fiziolozi. Oni koji mere metabolizam, potrošeni kiseonik, nivo glukoze. Ali‚ ako neko ne veruje tome, nego otkrivačima TAJNI, onda je u zoni rizika. Naučnici obično izlože činjenice, pa ih ili neko "prihvati" ili ne. Ali ako čujete argument, kao ja ovih dana ma pusti ti tu nauku, ja sam u praksi pokazala suprotno i ima toga na youtube, zaboli me istovremeno i stomak i jetra i mozak. Naravno ovde nije bitan moj stav ili stav nekoga ko zastupa suprotno mišljenje, već kultura saznanja. Da neko tako prosto isključi činjenice, jer mu se ne sviđaju. Jer ineternet GURUI znaju bolje od zvanične nauke. Ako im zatražite argumente, osete se ugroženim, besnim i uz nevaspitanje kao odgovor sledi replika da je to rekla DOKTORKA V ili MAJA V ili DOKTOR F. Ovoj zemlji je potrebna akcija promene obrazovanja, u svim sferama, kao i zabrana delovanja "zelenih RAW sekti". 

Moja dužnost, ljubav i strast mi nalažu da se zalažem za hemiju, biohemiju, biotehnologiju. Jer to su nauke kojima se razume priroda i koja nam je na praktičan i naučni način omogućila da iz pećine zakoračimo na mesec i da držimo androide u rukama. Dobro priznajem, imamo pomoć i svih ostalih nauka, ali tako je to u porodici. Svi se vole, pomažu i ne gledaju zavisno jedni na druge. Razmena i razumevanje informacija. Poverenje u stručnjake, njihov savet i znanje, učiniće ovu zemlju boljim mestom za život i za napredovanjem. Tada i samo tada imaćemo pravo da od generacija koja upravo sada uči Daltonov zakon, Njutnove zakone i Mendelova pravila da se žrtvuju, ostanu ovde i utiču na razvoj Srbije. Možda sam pomalo patetičan, ali krive su mnoge  biografije velikih naučnika, koji su ostajali i razvijali sopstvenu zemlju, a nisu žudeli samo za svojom slavom ili novcem. Možda ćemo s ponosom gledate neke naše klince kako kreću da prime Nobelovu nagradu, jer su svoje istraživanja uradili na Univerzitetu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili nekom drugom srpskom Univerzitetu u saradnji s ....Ma nije bitno s kim. Važno je da se sve pokrene i bude mnoooooogo bolje nego trenutno. Vrti mi se Bebek po glavi ...a moglo je gore...

Pre toga, pre pojave naših Nobelovaca, da pokušam da objasnim pojavu sirove ili RAW (jelda da glupo zvuči) hrane. Jedna izuzetno precizna reč postoji koja opisuje mnoge pojave. Nije štrumf, mada...Ta reč je pomodarstvo. Ja jedem i sirovo, pečeno, kuvano soljeno, kao uostalom i svi ostali ljudi. Jedem i sirove biljke i sirovo meso. Istini za volju to je sušeno meso, ali je i dalje sirovo. Ali pojavila se grupa dokonih sveznalica koja bolje od svih zna da je sirova hrana u najgrubljem obliku - zelena mikser kaša odgovor na sve naše probleme. Leči sve od kandite (i to bogami svih 9 puta koliko se vraćala) do raka. Ovakva tvrđenja su neodgovorna, ali i o tome kroz primer, nešto kasnije. Ono što stalno provlače kao paralelu je da postoji farmakomafija, koja krije takve informacije od nas, da bi nam prodavala skupe tablete.



Dakle farmakomafija pravi lekove i pakuje ih u tablete ili kapsule. A biomafija bi po tome bila grupa koja pravi tablete ili kapsule u kojima su travni, semeni ili drugi materijali ili polufabrikati u suvom stanju i koji leče sve. Ne, nisam protiv bioterapije. Naprotiv. Ali nisam ni protiv lekova zvanične farmacije (lekara). Samo sam protiv isključivosti. Ono što čini bit hemije-farmacije i medicine je potreba da se shvati da se u ideji lekovitosti krije potreba da se izoluje AKTIVNI PRINCIP (neko hemijsko jedinjenje) iz biljke, životinja, mikroorganizama i da se ukloni što više ostalih BALASTNIH materija. Tako se dobijaju aktivni, koncentrovani preparati. Oni su zgodni za čuvanje, mogu da se drže van frižidera, neće se užegnuti, a mogu da se transportuju mnogo dalje od mesta pravljenja. S druge strane lakše je kontrolisati kvalitet i GARANTOVATI da se ta supstancija, zbog koje se sve i radi nalazi ZAISTA u preparatu. Za takve potrebe se uvode sertifikati i nadzorna tela. U uređenim zemljama.


Prelepa, a smrtonosna. I naravno potpuno prirodna Amanita muscaria.

Primer koji se lako može shvatiti:
Stevija - može da se koristi kao smrvljeno lišće za zaslađivanje. Osim što lišće nije ukusno. Menja ukus čaja, mleka. Zeleno je. Miriše na seno. I biljka sama po sebi nije lekovita. (Bar po sadašnjim saznanjima). Dakle izoluje se ONO SLATKO iz nje, a to je steviozid. Prečišćava se. Dakle prirodnog je porekla i čist sa 99% čistoće. Sada može da se prodaje kao prah, tablete ili sirup. Vi birate. Sve o tome znate. Možete da birate ili da se vratite sirovom lišću. Tako je biofarmacija dobila svoj proizvod, koji svi ljubitelji slatkog, a "mrzitelji" kalorija koje moj obožavani beli kristali donose, mogu da koriste. Da se pomalo našalim s ljubiteljima stevije (ne steviozida). Zamislite kako Vam se pije čaj (ili Vašem gostu) a nemate saharozu. Ali zato imate šećernu repu. Da li bi je rendali i stavljali u čaj?


Za kafu ili čaj. Čisto (belo) ili prirodno, pitanje je sad!?

Drugi (konkretan) primer negativnog izbora sirovina. Ekstrakt lubenice. Dobar ili ne nije bitno. Ako se pravi od dobre, zdrave, sigurno da ne može da škodi. Udaljavanjem šećera dobijaju se kvalitetna biljna vlakna. Ali šta ako se koriste kineske koje pucaju, puštaju neku neidentifikovanu žutu tečnost?! Kako se onda obezbeđuje kvalitet finalnog proizvoda ako ne valja sirovina. Razlog? Kinezi prskaju HORMONOM RASTA lubenice da bi imali veći prinos. I šta je tu sad PRIRODNO? A tek ekstrakt. Gora "hemija" od čiste sintetike. Pa ko voli nek izvoli. Isto su to radili i rade i naši seljaci. Samo nisu iste hemikalije, ali posledice po zdravlje su i gore. Kako obezbediti kvalitet? Ko garantuje da je hrana zdrava? U ozbiljnim državama, garancija nije potrebna. To radi država. Naravno da kriminal svuda gleda da izvrda pravila, kontrole i stroge kazne. Baš zato je neukost najveći protivnik uspostavljanju reda.

 

Hiljade sajtova na prostoru bivše Jugoslavije favorizuje sirovu hranu, veganski način hranjenja, sirovo, pa sirovo. Sve što je sirovo nije zdravo. Sve što je zdravo nije sirovo. Gde je ravnoteža? U Srbiji je nema i neće je dugo biti. Jer svako propagira šta hoće, televizija vrišti o lekovitim preparatima od kojih se ni poneki vlasnici nisu izlečili (Božen), slikaju se smutiji i salate i hrana propagira kao lek. Ali hrana nije i ne može da bude lek. Zdrav način života je više od miksera koji smrvi 3 do 5 izabranih zeleniša i šareniša od kojih se napravi sok, smuti (smoothie) - zanimljivo smuti pa....popi. Ali da li je baš tako prosto? Ovo je poziv ka "zdravom" i najboljem i jednom načinu konzumiranja SIROVOG bilja, jer one leči sve.


Tatula. Lepa zelena boja. Ko napravi od nje smuti, teško da će ga celog popiti. Otrovna.

Toksično dejstvo biljke Ricinus
Ricinus. Smrtonosna. A ricinusovo ulje je lekovito. Ironija prirode.

Žene (uglavnom) koje ovo propagiraju se grupišu u SEKTE, nisu voljni da čuju ni jedan argument protiv, a sve im se zasniva na ruskoj, po nekoj američkoj i najzad ovoterenskoj sveznalici koja je okrila TAJNU. Jer u toj TAJNI oni znaju da je farmakomafija namerno sakrila informacije od običnih ljudi da bi im prodavala svoje proizvode. Ali zato su tu PRIRODNI lekovi i regulacija kiselosti organizma (guglajte i ne verujte kad nađete odgovore ili sačekajte moj tekst na tu temu) kao opšti odgovor na sve bolesti, probleme i kako ih rešiti. Imao sam par neuspešnih pokušaja da ih "preobratim", ali priznajem poražen sam argumentima: "probala sam i izlečila se od raka, sokom od spanaća i gledanjem u sunce". Poražen sam količinom neznanja, bahatosti  i žilavošću SEKTAŠA. Ali, život teče dalje, pa rekoh da zapišem to stanje duha, uz poneki komentar šta je i zašto moguće opasno po zdravlje. Jer nešto što je nekom lek, drugome može da bude otrov.

1. Sirovo voće koje se može jesti bez ikakve opasnosti - osim ako niste alergični na njega, ako nije prskano svim i svači, ako je čuvano pod dobrim uslovima i ako nije puno bakterija i aflatoksina: 
jagodičasto (bobičasto voće). Glavni problem su alergija na jagode, bakterije na malinama i sl. breskva, kajsije, dinje, lubenice (ako nisu samoprskajuće), grožđe (oprez zbog količine šećera u njemu), trešnje (oprez, laksativ u većim količinama) i višnje (oprez - suviše kiseline).
Suvo voće - ovde nemam ideju, jer naše suvo voće nema deklaraciju, nije standardizovano, suši se na hiljadu načina, radi i pakuje u nehigijenskim uslovima. Prodaje u prodavnicama zdrave hrane su u istom rangu nepouzdanosti. Slatko je i puno šećera. Puno je vlakana. Pa šta, i trava je, pa zato ne idemo da je pasemo. Ali se od nje prave sokovi sektaški.

2. Mleka od badema, soje i pirinča

Obrađujem posebno kroz serije biljnih "mleka". Ali zato bademi, lešnici, orasi i dr. orašasti plodovi, pa i dalekih zemalja mogu da se jedu bez bojazni, ako niste alergični na njih, ako su proizvedeni u čistim uslovima, ako nemaju aflatoksina i ako ne preterujete. Naravno pečenje uništava veći deo bakterija, sve viruse i ni tragove toksina.
Pečena soja, ako baš morate, sirova, kao ni sirovi kikiriki ni pod oružanom pretnjom.



3. Energetske kuglice, štapići i sl.
Prvi na koji sam naišao je bilo totalno razočaranje. To je gornja, uvodna slika. I opet ista tvrdnja da je zdravo jer ne sadrži šećere. Čak je uglavljen i engleski da bi zvučalo još "klasije" sugar free, ali zapravo se radi opet o toj kobnoj zabludi da šećer nije šećer. Da je agava sirup zdraviji od visokofruktoznog sirupa 90. Da glukoza i fruktoza iz voća nije ista kao glukoza i fruktoza iz kutija ili saharoze. A jeste. JESTE!!! Kalorije su iste ako je količina šećera ista. Isti šećer se isto metabolizuje. To na kraju karajeva znaju svi seljaci koji u voće dodaju po džak šećera da dobiju više rakije. A "stručnjaci" su prepoznali razliku. (Ne rakije, već šećera :)). Zapravo po tome se i razlikuju od stručnjaka.  A ako nešto mora i da se izračuna, uh...nastaju nerešivi problemi. Ne zato što nisu brižni, ili zato što nešto žele da sakriju. Ne. Naprosto ne znaju da izračunaju.

4. Sirovo povrće
Salate i sve ono što se tradicionlano jede sirovo ovde. Ali uz oprez da li ima viška nitrita, insekticida, gljivica i toksina, bakterija i sl. Pisao sam o tome kod spanaća. Recimo to je biljka koju ja nikada nisam jeo sirovu, a nemam ni nameru. Kombinacije sirovog voća i povrća, kao i orašastog voća u zajedničkoj zelenoj supi su možda dobre, a možda i nisu. Ta hemija je toliko složena da se nikada ne zna sa sigurnošću. Ono što se zna je da voćne kaše veoma brzo tamne i to se vidi. Ta hemijska reakcija se ne vidi kada se doda neki "zeleniš". Zato se sokovnici zovu sokovnici, a ne Vegan -masteri.

Ručno (hladno)ceđena trava. Zelena tajna koja u Vama izaziva zov divljine.

U svakom slučaju, dobro je da vidimo kako to delaju tzv. stručnjaci. Oni samoproklamovani.

Stoga, evo slike i prilike klasičnog SIROVOG neznanja. A more sličnog neznanja koje mi stoji na raspolaganju je duboko. Ali, uverite se sami. http://www.youtube.com/watch?v=prkIJ06U4b0 
Deca nemaju amilazu, pa ne treba da jedu skrob do 2. godine života. Nikada neću prestati da učim. Osim što sva hrana sadrži proteine, naučio sam i da je najbolja ona koja je ima najmanje (voće i povrće)??? I to zato što ne sadrže aminokiseline koje imaju sumpor, jer on zakišeljava organizam. Zanimljiva teza. Nažalost 100 godina netačna (uz par Nobelovih nagrada, izgleda uzalud podeljenih) jer je npr. metionin (koji sadrži sumpor ESENCIJALNA aminokiselina. To znači da je moramo unositi hranom, iako nam "zakišeljava organizam", šta god da to znači. Životinjski proteini su štetni za ljudsko zdravlje 1:26. Nemaju korisne aminokiseline. 1:50 ne razlažu se na aminokiseline, već na grupe od 4 (bavim se 33 godine proteinima, ali ovakvu seriju reči bez smisla nisam čuo ni od najlošijeg studenta. A ovo je "ekspert".  Naravno samozvani. Ali u zemlji gde se diplome ne cene, ali bi svako da je ima, makar kao trofej, sve je moguće. Jedan ekspert generiše desetine drugih. Tako nastaje ZARAZA gluposti, neznanja, panike i obmane ljudi koji imaju potrebu da veruju. Sledi totalni mentalni šok. Majko mila!!!! 2:13 kiseline iz mlečnih  proteina zakišeljavaju organizam i rastvaraju kosti, te dovode do osteoporoze. Izazivaju rak i uništavaju bela krvna zrnca. Pa zašto ovaj youtube niko nije ukinuo? Ovo je kriminal. Više nije neznanje. 3:30 ljudsko mleko ima samo 6% proteina. Znači em pojma nema, em ne ume ni da čita. Naravno, nauka ima malo drugačije podatke (klik), ali ko pita nauku, Marina zna bolje. I ko je još čuo da ljudi vare skrob? Marina zna 4:26  da ljudi nemaju amilazu. Ili je imaju jako malo (nije mogla da se odluči). A Marina nije jedina. Ona je jedna u moru, koja jaše na plimskom talasu lažnih informacija, obmanjivanja, što dodatno širi i na svom blogu. Ali to je cena demokratije. Umesto u cirkusu, eto njih na youtube....

Zašto bi neko cedio sok i tako biljci "oduzimao" energiju?  Zar ne bi trebalo da se lagano gricka ili liže? Eto sa ljudima na jednoj FB grupi (hvala Borise i Stefane) osmišljen je novi sladoled - vatrena kopriva. Listovi koprive ubrani pod punom sunčevom svetlošću (ili mesečevom za lunarne jogine) zamznuti samo za Vas. Ližite ga dok Vas vatra obliva. Hm, mislim da se na ovom proizvodu ne mogu zaraditi pare, makar ga i Severina reklamirala, ali je bar zabavno zamišljati.

Biljke zavisno od uslova gajenja mogu da akumuliraju u sebe i teške metale i nitrite i nitrate i hlorovane pesticide. Ako niste sigurni u poreklo robe ili načina gajenja, bolje je ne kupovati takvu namirnicu. Dugi niz godina sakupljači biljaka uz ivicu puta su se trovali olovom, koji se u obliku tetraetil-olova dodavao benzinu. Nakon sagorevanja, nalazio se u izduvnim vlažnim gasovima i najviše sakupljao u zemlji oko puteva. Uticaj nitrita, nitrata i raka može naći na  1 ili 2.

Druga varijanta. Logorska vatra. Nestašne iskre lete na sve strane. Komšije različitih ubeđenja se hrane u skladu sa svojim uverenjima. Neko okreće prase na ražnju, neko pepelom zatrpava krompir, a neko kotrlja kamen preko biljaka. I najzad oni koji znaju kako da iskoriste TAJNU. Namotali koprivu na motku, pa je roštiljaju. I tako redom. Oko vatre svi u krugu gledaju šta sused radi, ali nema nameru da isproba tuđu kuhinju. Jer dok majka doji dete i gleda sve to, dolazi u iskušenje da ono što je najbolje da svom detetu umesto otrovnog mleka koje mu rastvara kosti. Jer je opšte poznato da su majke najveći zlikovci. Truju decu i to sopstvenim mlekom. Umesto da im u flašicu na dudlu toče sirov sok od krompira, šargarepe i spanaća. Ono što me posebno čini tužnim je što u ovom XXI veku ima ljudi koji se okreću ovom naopakom uverenju. Posledice po decu su katastrofalne, a naročito ako su im roditelji fanatici koji imaju svog Učitelja Tajni.

73 comments:

  1. Nisam razumela Vaš stav prema streviji, pa molim za objašnjenje, hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tekst je tehničkom greškom bio na web-u pre završetka. Nadam se da je sada jasnije. U svakom slučaju steviju bih preporučio kao zaslađivač samo onima koji nisu zavisnici od belog praha (saharoze) :).

      Delete
  2. ovaj tekst je bez smisla.ako zelite da opovrgnete prirodan nacin ishrane,sirov pogrijesili ste u metodologiji
    HRANA JE LIJEK I LIJEK JE HRANA!!!!Bar smo danas svjedoci porasta degenerativnih oboljenja koji se sa uspjehom preveniraju pravilnom ishranom.Jos je Hipokrat govorio o tome da je hrana lijek.
    Procitajte knjigu izuzetnog naucnika Kineska studija!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo zato hrana nije lek. Da se neko normalno hranio (ako je izlečen hranom) taj se ne bi ni razboleo. Ćebe nije lek, ako neko ide nag po hladnoći, pa se prehladi. To svakako ne znači da će ga kinesko ćebe izlečiti. I usput knjiga mi je poznata i upravo potvrđuje moju tezu. Inače ako se hranite zelenišima iz plastenika, zapitajte se da li se stvarno zdravo hranite. Jer hrana je hrana i ništa više. Kada postane lek, znači da ste nešto prethodno dooooobro promašivali u ishrani.

      Delete
    2. Saša, nekad je prirodan način ishrane značio da se pronađe strvina i da se odmah strpa u usta. Nije li to daleko prirodnije od termičke obrade pripremljenog mesa koje je pre toga dezinfikovano i uzgajano da bude u skladu sa određenim kriterijumima? Naravno da je "prirodnije" ovo prvo jer ovo drugo zahteva da se čovek direktno umeša u "proizvod" a to je "veštački". Mislim da ti je sad jasno koliko "prirodno" ne znači apsolutno ništa kada je kvalitet ishrane u pitanju. Moguće je napraviti potpuno sintetički preparat ili prehrambeni proizvod koji je potpuno zdrav i koristan. E sad, industrijski to proizvoditi i imati dovoljnu kontrolu nad kvalitetom nekako uvek ispadne problem... I knjiga koju si naveo podržava tu tezu, iako su senzacionalističke novine i veganski "naučnici" prvi skočili da joj se prišlihtaju vadeći veganske tvrdnje iz konteksta.

      Delete
  3. Da, potpuno ste u pravu. Jedino strasnije od sveopste neobrazovanosti i samozvanog "strucnjastva" je RAW vegan u familiji. To je vecita rasprava o trovanju koje sprovodimo mi, mesojedi monstruozni, o teorijama zavere (naravno, o trovanju nevinih biljojeda), o lekarima koji pojma nemaju i naucnicima koji su djavolji advokati, o tome da su ljudi slicni simpanzama koje su striktni biljojedi (netacno, uzgred budi receno), identifikovanje sa gorilama koje su striktni biljojedi (sto je tacno), ubedjivanje sebe i drugih da je zdravo pojesti 4 Kg banana dnevno (sta cemo sa svim tim skrobom i secerom u bananama?), sektasko dosadjivanje da se preobrcnete, pocnete da pasete i samim tim em oduvate od sebe sve bolescine, em zivite 100 godina i tome slicno. Raw vegani se “TAKO DOBRO OSECAJU” (tvrde cak i da se drugacije “osecaju”, “cuju” od nas ostalih), “...ne treba im streptomeca”, za njih ne vaze ni prirodni zakoni, ni fiziologija, ni rezultati biohemijskih analiza – ma, jok, sve ce da bude super ako se nalivaju rastvorom magnezijum hlorida, jer su “jos Jezuiti otkrili da magnezijum hlorid obezbedjuje vecitu mladost”. Da poludite. U pravu ste da se time bave uglavnom zaludni (oni drugi nisu zaludni, ali se mogu svrstati u odredjeni psiholoski tip, necu da kazem koji).
    Nastavak sledi...

    ReplyDelete
  4. Video one mladjahne “strucnjakinje” me podseca na odgovaranje male bubalice (verovatno to i jeste, sudeci po slici, ali sam se uzdrzala od ostavljanja komentara), koja samo recituje necije tudje reci, bez razmisljanja o svemu i bez povezivanja – prava sektasica, koja zeli da pokaze kako je ona fina i mila zato sto je vegan. Ima u njenom “ekspozeu” koji bi trebalo da od svih nas, gledalaca, napravi pokorne i predane travojede, MNOGO netacnosti. Otkad je urea diuretik? Da li dete zna sta je diuretik? I otkad se svinje prirodno hrane skrobom? Svinje su svastojedi, ISTO KAO I LJUDI, i sa njima imamo i mnogo fizioloskih slicnosti, a o patogenima koje mozemo da razmenimo, da i ne pricam. Nije mi poznato da bebe nemaju amilazu, ali znam pouzdano da je odrasli imaju (u pljuvacci), te da to znaci da su prilagodjeni da se hrane i skrobom, odnosno secerima. Uzgred, BILJKE imaju alfa amilazu (u semenima koja kao rezervnu materiju sadrze skrob, a to su semena svih zita i jos mnogih drugih biljaka), jes` da mi ne mozemo da iskoristimo tu amilazu, vec je svarimo kao i svaki drugi protein, ali...Tacno je da samo biljke (u celini da , ali ne i svi njihovi delovi) mogu da sintetisu skoro SVE vitamine koji su ljudima potrebni, ali skoro SVE biljke (bar u nekim svojim delovima, cak i one koje se inace jedu kuvane - kao krtole krompira - mogu sadrzati otrovne supstance koje se ne mogu razgraditi na temperaturama nizim od 180 stepeni celzijusa – cik, probajte da pojedete sirov, neoljusten krompir sa klicama koje su krenule da se razvijaju) sintetisu (narocito njihovi listovi) jedinjenja koja su toksicna za zivotinje (biljojedi ih se kurtalisu tako sto redovno jedu glinu koja adsorbuje otrove iz pojedene biljne hrane, a KAKO IH SE KURTALISU ljudi koji konzumiraju zelene RAW corbuljake?). Znaci: NIJE u redu trovati sebe i decu mesom/mlekom/jajima... ali JESTE u redu raditi to putem RAW biljne hrane. Ni ja nemam nameru da jedem sirov spanac – jednom sam to uradila i zamalo otisla Bogu na istinu. Sto se proteinskog sadrzaja biljaka tice, bilo bi potrebno da pozderete naramak sena dnevno da biste uneli dovoljno proteina za svoje potrebe. I tako dalje...ima mnogo kontraargumenata za RAW ishranu ljudi. Medjutim, NEMA KORISTI cak i pokusavati da se RAW veganima objasne ovakve stvari, zato sto oni VERUJU u svoje konstrukcije (a gde pocinje religija, tamo prestaje nauka) i paranoicno NE VERUJU nikom drugom (bas kao i kreacionisti, sajentolozi i slicni). Po meni, to je debela nefleksibilnost u razmisljanju (a TO je ono sto bi obrazovanjem moglo da se predupredi, ali nikako ne moze da se ispravi kad se jednom formira) – za njih je NEZAMISLIVO, da je istina mozda negde izmedju, a ne na njihovoj strani. Verujte mi, imam s tim iskustva i ne upustam se vise u rasprave sa „izgubljenima u RAW Svemiru”.
    Sto se mode i pomodarstva tice, to je prolazno. Sutra ce mozda biti pomodno pasti RAW koprivu i omatoreli RAW rastavic. NE kazem da ne treba reagovati, nego da ne treba ziveti u iluziji da zadrte RAWjede mozemo preobratiti. Ne mozemo i ne treba ih ni preobracati (neka uzivaju u svojim zabludama). Ono sto mozemo jeste da ih sprecimo da vrbuju nove RAWjede. Kako? Upravo ovakvim tekstovima kakav ste vi napisali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javljaju mi se klinci Ivana. Kao što i sami znate studentsko doba je ono koje se poklapa s preispitivanjima, traženjem sebe i prkositi roditeljima po svaku cenu. Lično znam takođe ljude koji su decu doveli do anemije ovakvim hranjenjem. Zato se ne zanosim, samo pokušavam da pomognem onima koji imaju dilemu. I naravno onima koji veruju stručnjacima. Ali ima mnogo onih koji, kao što rekoh otkriše TAJNU. Još s MgCl2 iz crnog mora, par neema i pepela s Madagaskara, večiti život im ne gine :). Ja se držim uravnotežene ishrane + previše slatkiša :)

      Delete
    2. Istina je izgleda uvek nekako na sredini...
      Ne nisam RAW...
      Nism ni vegeterijanac...
      Ne zato sto nisam zelela...
      Sirova hrana mi je u poslednjem tromesecju trudnoce pomogla da za mesec dana povratim krvnu sliku. Svoje dete sam dojila 17 meseci i hranila sirovo 2 godine. Mislila sam da tako treba...I trebalo je.. Nismo znali sta je prehlada i temperatura. Ali ja volim da jedem. Volim da kuvam. Zavrsila sam studije stocarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Znam dobro sta zivotinje jedu ali i dalje jedem meso. Ne tako cesto ali jedem. Trudim se da patke za supu nabavim od slovakinja na pijaci u Zemunu. Znam da one ne koriste koncentrat za patke. Junetinu slobodno mizete kupovati...Preradjevine kao sto su slanina i dimljeno meso pravimo sami. I na kraju,nema smrti bes sudnjega dana...

      Delete
    3. Sta je po tebi onda lek Zorane?A ja cu ti detaljno odgovoriti.

      Delete
    4. Lekova ima malo, a sada da čujem šta je to.

      Delete
    5. Lekova ima malo, a sada da čujem šta je to.

      Delete
  5. Vrlo pobršan tekst, nabacano svašta i to prepotentno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bio je to samo komentar. Cenim da imate dovoljno vremena da se sami obavestite o onome u cemu sam bila pobrsna.

      Delete
  6. Od mene "kapa dole" ,Profesore

    ReplyDelete
  7. (a gde pocinje religija, tamo prestaje nauka)ovo nisam razumeo covek je u svojoj prirodi pored ostalog i homoreligiosis to je rekla nauka ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne religija u tom smislu, već religija kao sinonim isključivosti.

      Delete
  8. Majko mila, kakvih sam se gluposti načitao u ovim komentarima! Taman kad mi je drago da je neko postavio članak koji govori o ovim svezanjućim prodavcima magle pojave se isti ti prodavci magle koji su opisani u članku, verovatno budući da se osećaju prozvanim.

    Bojane, to što je čovek religiozno biće po prirodi (inkvizitivno radoznalo biće koje traži odgovore i rešenja problema) ne znači da religija i nauka nisu u disparantnom odnosu, budući da se religija zasniva na dogmama i besmislenim verovanjima bez ikakve supstance, a nauka na empirizmu, istraživanju, korigovanju, praktičnoj upotrebi, napretku spoznaje sveta koji zapravo postoji, itd.

    Ono što ljudi moraju da shvate jeste da ne mogu tek tako, kao grom iz vedra neba, da opovrgnu ono što je naukom dokazano, pogotovo ako ne znaju metode koje se za to moraju primeniti (i za dokazivanje i za opovrgavanje i za bilo kakvo istraživanje). Gore neki Saša napieše kako je profesor u zabludi jer, eto, Saša ima savršeno znanje nasleđeno od nekog prepotentnog gurua i on jednostavno "ZNA" kako stvari stoje. Naravno da je prirodna hrana zdrava... ako je zdrava. Ako ne jedete nešto što je zapravo otrovno otrovno, ako ne jedete nesto loše pripremljeno ili loše uzgajano, ako ne je... u stvari, to što je hrana prirodna ili ne nema nikakav uticaj na to da li je ona zdrava ili ne, profesor se bavi biohemijom sto znaci da se bavi istrazivanjem STA HRANA ZAPRAVO RADI ORGANIZMU na molekularnom nivou. Lekove je moguće napraviti potpuno sintetički tako da oni budu savršeno zdravi i da lagodno deluju na organizam. Definicija šta je prirodno a šta ne je jako krnjava u svakom slučaju, jer su i ljudi deo prirode i sve što ljudi rade jeste deo prirode - sve je prirodno. To što mi "veštačkim" nazivamo ono što je čovek osmoslio i napravio to je naša greška. Šta god vi verovali iz bilo kog razloga je potpuno irelevantno jer profesor izučava činjenice, a vi se bavite lutanjem u mraku, praktično vudu magijom, da biste "saznali", to jest, tvrdili nešto za šta vam treba ne samo laboratorija već i veoma opširno znanje. Ili to ili je 99% biohemičara u potpunoj zabludi a vi ste u pravu.

    ReplyDelete
  9. Da se razumemo: nemam nista protiv da neko bude vegetarijanac ili vegan ili raw vegan - to je stvar licnog izbora. Kao sto je i stvar mog licnog izbora da budem mesojed, a da ipak vodim racuna o greskama u ishrani koje svi mi pravimo (navika je nezgodna stvar). Samo imam protiv izvrtanja cinjenica i pokusaja da se svi preobratimo u vegetarijance/vegane/raw vegane.
    Nema nista gore od inata. Ako deca misle da ce, ako se na taj nacin suprotstavljaju roditeljima, da im naskode/osvete se/ili sta vec zele da urade,onda imaju veliki problem. Sami sa sobom (zaboravih: pise li se ovo odvojeno ili zajedno :)). Zivi i pusti druge da zive. Mozda sam i ja reagovala suvise "gorljivo", pa ispade prepotentno. Nije mi bila namera. Drugi put cu se uzdrzati.
    U svakom slucaju, teme vasih tekstova su (barem meni)zanimljive i korisne, pa cenim da daju rezultate. Citacu dalje, ali bez komentara :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemojte da ćitite Ivana, jer tek kroz reakciju i dodatno objašnjenje ljudima bude jasnije. I Vi ija mislimo da ljudi imaju pravo da biraju kako će da se hrane. Ali nemaju prava da decu guraju u to i bez ikakve lekarske kontrole. Ako se nekome ne sviđaju naši stavovi, pa šta. Ne sviđaju se ni nama njihovi :)

      Delete
  10. U poslednjih par godina izbegavam sve blogove, kolumne, sajtove itd koji se bave nutricionizmom, jer nakon citanja istih imam neodoljivu zelju da se raspravljam sa autorima.. Ovo je prvi put da sam srecna, gotovo treperim, jer nadjoh nesto sto mi zvuci logicno... Oduvek se zalazem za umerenost i sarenolikost, ali nisam potkovana obrazovanjem da bih se upustila u debate sa onima koji su spoznali TAJNU. Hvala Zorane. Hvala.

    ReplyDelete
  11. Jao znala sam da pises o doticnoj Marini.Ja ne znam da li je ta devojka luda ili joj je secer opasno delovao na ono malo mozga sto ima ili je samo nasla dobar nacin da zaradi
    Na strany to sto prica u svojim nebuloznim intervjuima,mene najvise plasi sto ona cak i zdrave masnoce gleda kao na drogu.Ok ne mora da konzumira meso jaja mleko,ali ona za bademe lesnike maslinovo ulje pa cak i avokado kaze da su opasno visoko masna hrana.Zar ona ne zna da su coveku potrebne masnoce da bi organizam funkcionisao,da su potrebne za funkcionisanje vise organa.Ima ona svoj blog na kojem lupeta takve budalastine ali fino i zaradjuje na obmanjivanju glupih ljudi.Pa samo kada kaze da su ljudi vocojedi,porekne nauku jer Marina zna a naucnici ne.Ona Maja Volk je za nju jos koliko toliko normalna i fleksibilna u svom nacinu ishrane,ova je zaglibila duboko u neki svoj svet.Nek joj je Bog u pomoci da sa takvim unistavanjem organizma ostane zdrava i ne dobije neku bolestinu
    Inace Zorane svaka cast,pored Maje i Anite ti jedini govoris istinu na svom blogu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada nam ljudi veruju, jer veruju nauci i struci mnogo se lakse prosiri dobar i tacan tekst. Mi mozemo da pisemo i borimo se protiv gluposti ali bez vas koji cete tekstove dalje da sirite (neopredeljenima) nema pomeraja svesti. Hvala na podrsci. A Marina ko Marina :)

      Delete
    2. Pozdrav Marina. Ja ne kažem da su orašati plodovi i avocado, dakle koncentrovane masti, štetne. Ja kažem da nije zdravopametno da se od istog sastoji većina obroka. Nažalost, mnogi sirovi recepti sastoje se uglavnom od koncentrovanih masti, pa dok se iz standardne ishrane unosi oko 30% kalorija iz masti (što je 3 puta vise od optimalnog), iz masne sirove ishrane unosi se 60% kalorija iz masti. Orašasti i masno voće (na pr avokado) - da, ponekad, u malim (tj odgovarajućim )količinama kako bi ih našli u prrodi. Čitavi obroci - ne. Ulja nisu hrana uopšte.

      Delete
    3. I da... masti ima u svakoj hrani: voću i zelenišu. Važno je da nisu lepljive, dakle termiči obrađene. A kada bi orašasti bili neophodni, šta bi sa ljudima koji imaju ozbiljne alrgije na njih? :)

      Delete
    4. Poštovana Marina Bojović, hvala na brizi, ali nije mi šećer isprao mozak. Da li sam ja vas nečim uvredila?

      Delete
  12. Poštovani, da li mi možete reći zašto magnezijum hlorid nije preporučljiv trudnicama i dojiljama (to piše na sajtu Nigari - magnezijum hlorid)?
    Unapred hvala,
    Marija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve preko 350 kg dnevno je opasno. Trudnice mogu da imaju problem zbog kontrakcije mišića. I dijareja.

      Delete
    2. mg dnevno 350, ne kg. To je kada se u ovim godinama kuca na mobilnon :)

      Delete
    3. A ha, mislila sam da je ironija u pitanju :)
      Hvala!
      Marija

      Delete
  13. Citala sam sve i svasta, i od strucnjaka i od "strucnjaka" i potpuno sam sludjena. Napisali ste "Ja se držim uravnotežene ishrane + previše slatkiša :)". Ja bih Vam bila veoma zahvalna kada biste ukratko opisali Vas jelovnik, recimo za jedan dan. Da imam neke smernice kako dalje, jer ovako vise ne ide, I amigdalin i magnezijum hlorid itd. Skoro da sam prestala ista jesti koliko je sve sto se pise o hrani i zdravlju kontradiktorno. Oslabila sam zadnja 3 meseca oko 10kg, ja se licno osecam (za sada) fizicki dobro, ali nisam sigurna da se sa mnom nesto lose ne desava, a lekari ko lekari, od jedne pretrage do druge, trece i poslednje prodje i po godinu i po i vise i nema nikakvog objasnjenja. Recimo, jos dok nisam oslabila tih 10 kg, jos od pre dve tri godine pocelo je, a sada je katastofalno stanje sa mojom kozom (nadlaktice, podlaktice, butine, stomak, samo jos lice nije tako stravicno), ona visi kao da imam 110 god, moja majka nije takvu kozu imala ni u 80-toj godini, a ja imam 59godina. Bila sam i jos uvek sam aktivna fizicki, vozim biciklu skoro svaki dan, vozim i rolere, idem na bazen da plivam, vezbam povremeno jogu i tai ci cuan. To nista ne pomaze, sam prestala da nosim kratke rukave, jer je i meni samoj grozno kad vidim svoju unutrasnju stranu podlaktice i nadlaktice kad se u autobusu uhvatim za drzac koji je iznad. Imate li neko objasnjenje sta se sa mnom desava i sta mi od nutrienata nedostaje, a sta mozda unosim sto ne treba. Jedem sve umereno, malo mesa, kiselog mleka, jaja, povrca i voca. Jela sam i badem i suvo voce, ali nakon sto sam procitala Vas clanak i sve one linkove koje ste postavili izgleda mi da cu i to prestati. Neko vreme i to povremeno lice mazem tim otrovnim uljem od kostica kajsije, pa se pitam da nije to mozda uzrok mojih nedaca.....mada moji su problemi s kozom poceli skoro 2 a mozda i 3 godina pre nego sto sam koristila to ulje... Pisalo je da jako brzo zateze i podmladjuje kozu. Svasta cemo jos cuti od prodavaca magle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uravnoteženo + slatkiši kao greh. Ništa posebno. Kao i svi ostali, s nešto više odstupanja zbog specifičnog posla. Kada sam ceo dan na fakultetu, a to je uglavnom svakog dana mikrotalasna pomaže u zagrevanju onoga što supruga spremi. Svaka srpska porodica jede slično. Ali problemi s kožom uopšte ne moraju da budu vezani za hranu. Dobar lekar - dermatolog i dobar kozmetičar mogu da nađu uzrok. Ono što svi pomalo zaboravlkjaju je da se starenjem greške metabolizma i mnoge greške u prethodnim navikama u mladosti lakše i brže ispoljavaju. Priroda se ne može zaustaviti. I mnogi koji su živeli u skladu s prirodom su imali zdravstvenih problema. Nije sve u hrani :)

      Delete
  14. Možete li da date komentar na ovaj tekst dr. Anite Šupe:

    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/10/mlijecna-revolucija.html
    Pozdrav, B.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo pisanja o stvarima koje ne poznaje. Suština konzumiranja mleka su proteini, D vitamin i kalcijum. Ništa drugo niti je potrebno, niti se očekuje. Ono što me uvek nervira kada nutricionisti pišu je kada kažu "znanstveno potvrđenih činjenica o tome što se događa sa mlijekom kad se pasterizira". Ko je to potvrdio? Gde? Sirovo mleko može da bude puno bakterija. Postoji naravno način da ljudi uživaju u sirovom mleku i da ono bude bezbedno za hranu, ali bi takva oprema svako domaćinstvo koštala oko 10.000 evra. Nisam siguran koliko bi nas moglo to sebi da priušti. Umesto pasterizacije mi kuvamo mleko. Dobija se maldi kajmak koji mogu da koriste čak i ljudi s žučnim problemom. TAko da verujem da je pasterizacija bolja. Ali ono što je autorica zaboravila da kaže, je da to nije mleko, već najčešće rastvor mleka u prahu, koji je ko zna koje starosti. Nikada sveže industrijsko mleko i sveže seljačko ne mirišu na isti način. Kao ni meso. Ni jaja :(

      Delete
  15. Citiram:
    "S pasterizacijom se pocelo 20-tih godina proslog stoljeca u vrijeme kad je tuberkuloza bila cesta, kao i druge zarazne bolesti uzrokovane losim zdravstvenim stanjem zivotinja i losim higijenskim uvjetima i metodama proizvodnje. Ali vremena su se promijenila i danas se upotrebljavaju tankovi od nehrdjajuceg celika, masine za muznju i sistemi za rashladjivanje, te se provode stroge sanitarne inspekcije cime pasterizacija postaje potpuno nepotrebna. Jedino tko ima koristi od pasterizacije je industrija jer se pasteriziranom mlijeku produzava rok trajanja".
    "Mlijecna mast sadrzi vitamine A i D koji su potrebni za asimilaciju kalcija i proteina, i bez ovih vitamina kalcij i proteini postaju teze iskoristivi i potencijalno opasni. Mlijecna mast je takodjer bogata kratkim i srednje dugackim lancima masnih kiselina koje predstavljaju zastitu protiv bolesti i stimuliraju imunoloski sitem. Nadalje mlijecna mast sadrzi vrlo vrijednu CLA (conjugated linoleic acid) koja ima snazno antikancerogeno djelovanje. Svi ovi vazni nutrijenti nestaju industrijskom preradom mlijeka".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo jedan reč - glupost. Da li iko zna uslove u kojima se na selu muze i predaje mleko. Koliko to puta pređe otvaranja, zatvaranja, prelivanja. Koliko je bolesnih krava (mastitis) na velikim farmama. Ovo piše neko ko je "ukapirao postojeću teoriju zavere". Koliko je sve napredovalo u higijenskom smislu u pripremi hrane, pa deca stradaju od Salmonele i dr bakterija. Zato ne citirajte tekstove koji su puni gluposti. Nervira me to.

      Delete
    2. Ja ne bih ni pomislio da pijem sirovo mleko od krava sa farme! Pijem sirovo mleko od pouzdane domaćice. Ona ima koze koje brste po šumi i žena je pedantna. Neposredno po muži, pošalje mi mleko koje je još uvek mlako.

      Delete
  16. Postovani Zorane, posto ste hemicar interesuje me vase misljenje o slatkom dezertu posle jela jer ste napisali da jedete slatkise. Da li slatki dezert bilo da je to voce ili slatkis izaziva fermentaciju u zelucu u smislu da bi odavno trebalo da prodje u crevo ali ne moze zbog ostale hrane pa se sa njom pomesa i fermentise pa samim tim pokvari ceo sadrzaj zeluca I onda umesto da nas organizam dobije varenjem hranljive materije dobije otrove. Dalje da li je bitno kako kombinujemo namirnice u ishrani. Sada svuda pisu o tome kako ne treba jesti meso i krompir u istom obroku odnosno proteine zivotinjskog porekla i skrob jer je to kombinacija koja je teska za varenje pa sledeci obrok dodje i pomesa sa sa nesvarenom hranom pa opet dolazi do kvarenja hrane u zelucu. A procitao sam gore da ne znate sta znaci hrana koja zakiseljava organizam. Navodno hrana koja posle varenja ostavlja kiseo ostatak ona zakiseljava organizam a hrana koja ostavlja bazni ostatak ona deluje suprotno. E sada posto nisam hemicar interesuje me da li je to sve moguce? Dalje ako jedemo mnogo mesa ili unosimo mnogo vise proteina nego sto mozemo da iskoristimo mi cemo zakiseliti organizam pa onda organizam mora da izvuce kalcijum koji je bazan element iz kostiju i zuba da bi uspostavio ravnotezu jer je nasa krv bazna a samim tim i organizam. Kisleost i baznost se povezuje sa time da je kisela sredina u organizmu sredina u kojoj je prisutno manje kiseonika nego sto je potrebno ili ga nema uopste. Zato povezuju rak sa zakiseljenim organizmom jer celijama tumora nije potreban kiseonik za zivot i razvoj, to su celije koje se u tako kiseloj sredini bez kiseonika razvijaju odnosno postojece celije degenerisu. Ako mozete pojasnite mi sta se desava sa viskom proteina u organizmu i da li visak proteina opterecuje organizam na bilo koji nacin?
    I na kraju da li je beli secer stetan ili nije. Samo mi nemojte reci da sve sto je u granicama umerenog nije stetno jer kao i sto ste sami napisali beli secer stvara zavisnost zar ne? A sve sto stvara zavisnost ima i prag tolerancije koji se povecava pa organizam trazi vece i vece doze takav je slucaj i sa secerom od kaga sam ja veliki zavisnik i voema tesko izlazim na kraj sa tom zavisnosti. Pa kada vidim u vasem tekstu da je secer dobar meni to odmah pobudi laznu nadu da bi mogao da ga jedem a kad posegnem za necim sto sadrzi secer ne mogu da se zaustavim :(
    Eto mislio sam da mozda kao hemicar mozete da mi pomognete oko prevazilazenja zavisnosti od secera da mi objasnite kako to ustvari funkcionise u nasem organizmu.

    Kao sto vidite vrlo sam zbunjen mnogim informacijama koje su tacne ili nisu tacne?
    Verujem da vi kao hemicar mozete to sve da mi pojasnite i da mi pomognete da shvatim sta je od toga tacno a sta nije. Ili ako u necemu ima istine a ja sam pogresno razumeo da mi pomognete da razumem.
    Srdacan pozdrav i hvala unapred na odgovoru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najkraće, ja kao proizvođač miksera, koji koštaju 60 evra, a hoću da ih prodajem za 700 evra, nađem žrtve i kažem morate da pređete na sirovu dijetu i sokove. Umesto saharoze morate da kupujete zaslađivače. Ne postoji zakišeljavanje organizma. Pisaću o tome, ali sve traži vremena. Ali to ništa nije tačno. Kao što nije tačno da se meso vari 72, a sirova hrana 2 časa. Ako volite šećer prosto povećajte šetnju. Inače nema spasa. Sirovo i sušeno voće ima iste šećere i ništa zdravije ni štetnije. Dakle uživajte u hrani i morate biti "umereni".

      Delete
  17. Poštovani Prof. Zorane,

    ovde Marina Grubić. Moram priznati da se sa dosta što ste napisali slažem sa vama. Jedan od mojih snimaka koji ste komentarisali, jeste jedan od mojih prvih i dok se slažem da može da se prepravi, isto tako stojim iza većine u tom snimku. U svakom slučaju, nikako nisam napravila veću grešku od onih što su odštampali onaj strahotni poster plana tanjira za decu.
    Možda grešim, ali rekla bih da niste pogledali moje druge snimke. Molim vas da pogledate:
    http://biljnaishrana.com/blog.php?id=94
    http://biljnaishrana.com/blog.php?id=54
    http://biljnaishrana.com/blog.php?id=96
    http://biljnaishrana.com/blog.php?id=81

    Ja sam uvek raspoložena za diskusiju i razmenu utisaka i znanja.

    Srdačni pozdravi,
    Marina

    ReplyDelete
    Replies
    1. U praviu ste Marina, nisam druge gledao. Ali ispraviću to. Kako možemo da otvorimo diskusiju, ako ste na FB drugačije reagovali?

      Delete
  18. Iz vašeg teksta, vidim da vi zaista niste upoznati sa onim što ja propagiram. Ako pogledate blogove za koje sam vam poslala linkove, videćete da ja ne propagiram ishranu smutijima i sokovima, da podvlačim da NISU sve biljke na ovoj Planeti za ishranu ljudi... Opet, vidim i da ima stvari oko kojih se ne slažemo. Na primer, da li zaista mislite da imamo dovoljno amilaze da varimo skrob? Zašto ga onda karamelizujemo kuvanjem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marina, drago mi je da ste se javili. Lako mogu na Vaše pitanje da odgovorim. Da, imamo dovoljno amilaze. Prva, pljuvačna je samo tu da načne skrob. I morate da znate, a lako mogu da Vam navedem i gde da proverite, skrob se utoliuko lakše "vari" (hidrolizuje) ukoliko je geliraniji. Dakle sirove biljke imaju čvrst, zrnasto ipakovani skrob i tu ste u pravu. teško bi se vario. Ali, ako se greje, on postaje lepak, koji amilaza u ustima malo načne. Dalje varenje uklanja proteine koji se za njega lepe u želucu, a tu se skrob ne vari. Ali jako kisela sredina parcijalno (bez enzima) takođe cepa skrob. I najzad kada skrob dođe u creva, dejstvom pankreasne amilaze se brzo vari. To je jedan od najbržih enzima. Dakle, bez problema se vari.
      Karamelizacija se ne postiže kuvanjem, već grejanjem PROSTIH šećera na temperaturama preko 150 C. Skrob može da zagore, ali ne može da karamelizuje.

      Delete
    2. U redu, hvala na objašnjenju, dakle možemo da varimo zagrejan skrob. Šta ćemo sa akrilamidom?

      Da li se slažete da svaka vrsta ima hranu za sebe? Sve mačke na primer jedu isto bez obzira na krvnu grupu ili gde su ih ljudi preselili? Svaka vrsta je svojom anatomijom dizajnirana da lako dođe do svoje hrane i svaku vrstu privlači hrana koju sa uživanjem može da jede u njenom prirodnom obliku. Tu se na primer slažem sa vama da nisu sve biljke hrana za ljude! Posebno ne sirove. Ako neko jede sirov krompir, ne piše mu se dobro. Međutim, pretpostavljam da nam se tu stavovi razilaze. Šta mislite o tome da ono što za nas nije jestivo sirovo, ne treba ni da obrađujemo kako bi nam bilo jestivo, jer to jednostavno nije hrana za našu vrstu, a možda uopšte nije ni hrana. Mi naravno, možemo da modifikujemo druge organizme u prirodi i da ih načinimo jestivim za nas (tako što prevarimo naše čulo ukusa) i ovako da preživimo kada nemamo naše prirodne hrane. Ako smo svojom anatomijom dizajnirani, kao i svaka druga vrsta, da jedemo hranu za našu vrstu u svom prirodnom obliku, a niko se još nije rodio sa šporetom na leđima :)), onda je voće i mlado povrće hrana za nas - jer to nas privlači u svom prirodnom obliku. Zanima me vase mišljenje na ovo.

      Delete
    3. Akrilamid nastaje SAMO kada se tanki listići krompira PREDUGO kupaju u USIJANOM ulju. Ovo je opis čipsa. I ako ste slučajno pročitali moj tekst o krekeru, lako ste mogli videti da je to XXX frana. Čak je i đubre slaba reč.

      Nisam baš razumeo zašto mislite da sam ja da se jede sirov krompir i da nam se tu mišljenja razilaze?

      Vremenom se čovek promenio. Adaptirao se na selekcionisane biljke. Pšenica koju jedemo nije ona koja je bila ranije. Avokado isto. Banane isto. I to važi za sve biljke. Kada biste stvarno uspeli da nagovorite sve ljude da se vrate na ishranu onako kako su se hranili pre 1000 godina, svi bi umrli. Jer tih biljaka više nema. A nema više ni mikroorganizama koji bi nam pomagali da jedemo takvu hranu. Alternativni primer. Kokoške nakaze, koje se odgaje za 42 dana, kada se puste da pasu sa divljakušama veoma se brzo razbole od SIROVE inače potpuno zdrave hrane. E tu se Marina mi ne slažemo. Ljudi su se adaptirali na drugačiji stil života. Nema tu mesta izjedanju sirove hrane koja na sebi može da ponese svakakvo đubre. Npr. banane. Čitave oblasti su bile zatrovane i ljudi su umirali od otrovnih banana. Genetski modifikovane biljke su svuda oko nas i tek one SIROVE mogu da budu opasne. A o alergijama, aflatoksinima i sl. stvarima i da ne govorimo. Zato nisam za sirovu hranu osim badema i sl. plodova. Neke Vaše koleginice koje takođe zastupaju upotrebu sirove hrane, hlebova kolača i ls. forsiraju upotrebu i sirovog kikirikija. Takav kikiriki može da bude uzrok i smrtononsnih (nafilaktičkih) reakcija. Sojino mleko od sirove soje je izuzetno opasno. Čovek se nije rodio da nosi šporet na leđima, ali kao obrazovana žena svakako znate koliko je obožavao vatru. Jer mu je ona omogućila da više ne jede ništa sirovo :)

      Delete
    4. Hvala na odgovoru.

      Hm... što se tiče akrilamida, nisam sigurna da se nalazi samo u čipsu (koji sa pravom nazivate kako ga nazivate). Pretpostavljam da vam engleski nije stran, pa eto, možda bi vas zanimao ovaj izvor:
      http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/acrylamide-in-food

      Što se tiče amino kiseline metionin, koji je izuzetno važan za stvaranje hemoglobina, molim vas da pogledate / pročitate moj snimak / blog :
      http://biljnaishrana.com/blog.php?id=84

      Posebno obratite pažnju na priču o princezi Kiseonik. Interesuje me vase mišljenje.

      Nisam mislila da ste vi mislili na krompir da se jede sirov, nego sam samo to dala za primer. Slažem se da sve biljke nisu jestive za čoveka, kao i da je nebuloza što slatkiše sa brdom rafinisanog šećera zovu slatkiši "bez šećera".

      Delete
  19. Očigledna je ovde volja gospodina Zorana da istraži i razume, stoga njegovi stavovi i količina informacija sežu samo do granice njegovog razumevanja. Kao što je tako predat konvencionalnoj nauci u toj meri mu je i poznata istorija čoveka, te dobronamerno i sa ostalima deli granice svoje percepcije. Ne treba mu niko govoriti suprotono jer remeti predviđeni razvoj individue te i ako pokuša naići će na za to predviđeni otpor. Istina...isključivost je uzrok linearne percepcije.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. Covek kritikuje nesto sto ne moze da dosegne,ni svescu ni fizicki,zato i kritikuje,inace ne bi obracao paznju.Nije licni izbor jesti meso,nego je to pre uskracivanje licnog izbora zivotinje da zivi.I treba mesojedi da misle o tome sta je meso;kad bi svako trebalo da zakolje tu zivotinju,da je cereci i ispece,mislim da niko ne bi ni jeo to meso.Ovako im se podmece, upakovano i servirano..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da li ste ikada išli na selo ili upoznali njihov način života?

      Delete
  22. http://www.youtube.com/watch?v=RFPsvF3UOdo

    ReplyDelete
  23. Cenim Vaše mišljenje i mislim da je jako dobro da se o ovome priča. Treba izbaciti kukolj i oplemeniti ovako važnu oblast kvalitetnim argumentima. Ja mogu da ponudim samo svoje iskustvo. Pročitao sam puno knjiga na temu ishrane, ali sam reagovao tek kada sam naišao na kinesku studiju, najveći medicinski eksperiment u istoriji koji je vodio dr Kolin Kempbel i opisao u istoimenoj knjizi (negde je štampana kao "Moć ishrane"). U knjizi je veoma detaljno opisan način sprovođenja eksperimenta, način analiziranja podataka, statistika i bitne reference. U tom trenutku (pre 5-6 godina) sam bio teški astmatičar. Od rane mladosti su mi doktori nekoliko puta bukvalno spasili život, a svakodnevni simptomi su zagrčavali život do nepodnošljivosti, počev od stalnog uzimanja gomile lekova do nemogućnosti da odem u običnu šetnju, popnem se na stepenište bez ogromnog napora ili se normalno poigram sa decom. Drugo, probava mi je takođe bila užasna (da ne ulazim u detalje), i to u stepenu da je nekoliko puta godišnje takođe trebala medicinska pomoć, a redovno od bolova nisam mogao da živim. Zaista sam mislio da neću izgurati više od 10-ak godina. Pročitao sam "Kinesku studiju" i rešio da iz ishrane izbacim namirnice životinjskog porekla i uvedem (uz kuvanje) malo više svežeg voća i povrća.
    U ovom trenutku moja astma je konačno kontrolisana, hitnu nisam pozivao godinama, lekove sam smanjio za 70%! Osećam se bolje nego sa 20 godina, redovno trčim po 5-6 km i konačno sam uspeo da udahnem predivne mirise proleća (u kojima se nalaze alergeni) punim plućima. Obe nozdrve su mi bile zapušene godinama, a sad dišem skoro kao običan čovek. Probava radi kao sat! Od napaćene depresivne ruine meni se život okrenuo naglavice. Mislim da ću se prijaviti na neki maraton! S obzirom na sve, mislim da onog kukolja sa početka ne treba odmah odbaciti drugačiju ishranu, da ne bismo sa vodom iz lavora izbacili i bebu.. Pozdrav i svako dobro, Vladimir Miletin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uvek treba imati u vidu činjenicu da smo individue. I to sve objašnjava. Oko Vas su drugi ljudi radili sve isto i jeli što i Vi i nisu imali astmu. Alergija je problem civilizacije i brojnih provokatora, za koje se obično krivi hemija, a cigarete npr. ne. Dobro je da ste se izlečili. Ali nije dobro kada neko demantuje činjenice, bez eksperimenata. Mi imamo amilazu, jer su u npr. ratu ljudi preživljavali na krompiru ili hlebu. Kako ako nisu mogli da vare. Sirova hrana (ili presna kako je jedan bezobrazni, pa neobjavljeni komentator insisitirao) je jedan od vidova ishrane koji je rizičan. Pogrešan. Neosnovan biohemijski. Pa, razvoj društva počinje od otkrića vatre. Kuvanje, pečenje...Koliko vidim i Vi niste na sirovoj hrani. A placebo efekat je odavnina poznat. Nadam se i želim Vam da Vas zdravlje dobro služi, šta god ubuduće budete jeli :)

      Delete
    2. Zorane, ako sam Vas dobro razumeo, ne verujete da se gospodin izlecio odredjenom ishranom, ali verujete da je tesku bolest, protiv koje nije mogla ni sva medicina da izadje na kraj godinama, uspeo da izleci "iz glave" samo? Jel to znaci da mozemo sidu ili rak da izlecimo, samo ako jedemo nesto i mislimo da ce to da nas izleci? Malo ste kontradiktorni, i bavite se zamenom teza, rekao bih samo da biste bili u pravu po svaku cenu. Ako je gospodin godinama bio na lekovima zvanicne medicine, i to nije davalo rezultata, i onda je promenio jednu jedinu stvar i to je pomoglo, ja cu pre da poverujem da je ishrana dala rezultata nego da se izlecio iz glave samo.

      Takodje, da napomenem da nisam nikakav teoreticar zavera, i da sam alergican na danasnje senzacionalne naslove o carobnoj i svemocnoj toj i toj hrani ili namirnici, a sve zarad par lajkova, ali pomalo nervira Vas iskljuciv stav da je samo zvanicna medicina i nauka u pravu. To je tako detinjasto. Ista ta nauka je do pre par godina, a zadnjih 5-6 decenija ucila da je margarin zdrav i da je dobar za ljudsku upotrebu. Sada je zabranjen u Americi. Da sam Vas pre par godina pitao za njega, i da sam tvrdio da nije zdrav, Vi biste mi rekli da sam teoreticar zavere i da zvanicna nauka kaze da je dobar. A sta bi se sve moglo reci sta je zvanicna nauka i medicina tvrdila pedesetih ili sesdesetih godina, to je tek za smejanje ili plakanje. Ne treba ni pominjati koliki su biznis hrana, suplementi, lekovi....hiljade i hiljade milijardi vredan biznis. Tako da izvinite sto ne verujem bas u integritet zvanicnih istrazivanja.

      Delete
  24. A ZAMISLITE TEK OVE KRETENE - ŠTA SI ONI UMIŠLJAJU??? http://www.youtube.com/watch?v=SNmTr-opq20

    Pa ta KINESKA STUDIJA koju ste naveli, Pa Nemet Maćaš i njegov sok od zelenog žita http://www.youtube.com/watch?v=f50C6M-MoGk

    Pa ona Victoria Boutenko i njena familija koja se u potpunosti izlječila od svih kroničnih bolesti - ishranom.... http://www.youtube.com/watch?v=Rmxm_a9fjME

    Mislim,STVARNO! KUDA OVAJ SVIJET VODI I ŠTA TI LJUDI SEBI UMIŠLJAJU??

    Samo naprijed gospodine Zorane - zahvaljujući vašem temeljitom uvidu (...bože dragi, kako vam se da sve te godine istraživati samo da bi ste napisali blog i osvijestili ovce? SVAKA ČAST!) spasit ćete mnoge čitaoce od evolucije ;)

    to što su se neki ljudi prehranom digli iz samrtne postelje ili je notorna laž i propaganda RAW sekte, ili je puka slučajnost na koju sigurno ne treba obraćati pažnju - za liječenje imamo oficijelnu znanost a za raskrinkavanje prevaranata temeljito informirane stručnjake kao što ste vi ;) a ne neka tamo Dr. Slađana Velkov - zar ne?

    svako dobro_Sandra Božić

    ReplyDelete
  25. Profesore, hvala na izvanrednom tekstu!

    Odlično je što i na našem internet prostoru sada može da se pronađe stručan, naukom potkrepljen stav.

    Od samozvanih iscelitelja i RAW sektaša više ne može da se priđe Guglu.

    Šteta je samo što u samom blogu niste naveli ono što ste izvanredno primetili u jednom od odgovora ispod njega, a to je KLJUČNO za priču sirovo-pečeno: ljudi koji nikom ne bi mogli da prodaju klice raznih trava za 100 evra sada to rade bez problema.

    Dakle, povika na "farmakomafiju" zapravo je čuveni poklič iz autobusa "Drž’te lopova!", dok se ruka zavlači u džepove putnika koji se osvrću oko sebe gledajući gde je džeparoš.

    Nažalost, u pitanju je ZARADA. Došli su drugi trgovci, željni svog prostora za prodaju.

    Zločin je što zbog njihove halabuke nemali broj ljudi odbija hemoterapiju i moderne lekove i prerano umire. Zločin!!!

    Hvala Vam i izdržite! Uz Vas smo!!!

    Saša, Beograd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Saša. Mnogo se ljute i svaki put kada ih pozovem da nešto od svojih lekovitih čuda daju kod nas na anlizu, malko se u..plaše.

      Delete
    2. Hvala bogu shto sam ovo nashla i procitala..i ja imam potpuno isto mislenje o ovim Raw food sektashima i delim vashe mishlenje da i oni zaradjuju.....pozdrav iz Makedonije u kojoj sada je glavni lik sveznajuca " doktorka" Sladjana Velkov...nazalost...Snezana S.

      Delete
  26. profesore,gdje mogu na analizu poslati "lekovito cudo" koje moj otac kupuje i koristi uz hemoterapiju. Boluje od raka zeluca i jednjaka vec 3 mjeseca, peti tretman hemoterapije prolazi upravo. Zivo me interesuje sta to pakuju i prodaju. Lekovito cudo je u 3 oblika, tecnom, pola litre, kapi od 20-tak ml, i oko 300 g nesto pomijesani sa medom. Kako se davljenik za slamku hvata, meni na svaku novu sektasku varijantu izljecenja raka ipak zaigra srce u nadi da ima lijeka. A tumor markeri se sire u svakom slucaju... :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žao mi je Zorane zbog oca. Analize svih tipova radi Centar za hemiju, IHTM, na Hemijskom fakultetu, Studentski trg 12 i prof. Vele Tešević. Oni mogu sve, jer imaju i znanja i opremu. Obratite se njima, verujem da mogu da Vam pomognu.

      Delete
    2. Dobar dan svima.
      Ukoliko uradite analizu tog ili bilo kog drugog "lekovitog chuda", molim Vas da napišete nešto o rezultatima.
      Zaista više ne znam kome da verujem...

      Delete
  27. Imam jedno kratko pitanje. A koju hranu Vi jedete? Opšte je poznato da se SVE prska, pa ni na pijaci kod seljaka nema prirodnih plodova. Svi smo zatrovani na ovaj ili onaj način.

    ReplyDelete
  28. Ovde sam o tome odgovarao http://negoslava.blogspot.com/2013/10/hranimo-se-lose-jer-smo-lenji.html?spref=fb

    ReplyDelete
  29. Postovani Zorane,

    Vec dugo vremena istrazujem i kopam po raznim stranicama i sajtovima o ishrani, ali do sad nisam naisla na ovako sistematican, strucan i ubjedljiv tekst. Rijetko konzumiram namirnice zivotinjskog porijekla, sve ostalo (kuvano,peceno,sirovo) konzumiram u raznim kombinacijama, osim grickalica,gaziranih sokova i onoga sto je svima poznato kao potpuno beskorisno. Obzirom da sam zahvaljujuci vasim brojnim tekstovima, promijenila misljenje o ishrani, vjerujem da cu povecati unos ribe i slicnih stvari koje volim. Interesuje me imate li savjet o tome koje namirnice bi mi pomogle u odrzavanju proteina i gvozdja na normalnom nivou ( krva slika mi je sada, kako kaze moj doktor 'skolski primjer', ali bih da se potrudim da tako i ostane u buducnosti), obzirom da dosta treniram.
    Iako licno ne volim ovoliku dozu arogancije koja se provlaci kroz Vase tekstove i ne smatram je toliko neophodnom, vrlo mi je drago sto sam dosla do ovakvih informacija i podrzavam ih!

    Veliki pozdrav od Anje :)

    ReplyDelete
  30. Postovani Zorane,

    Vec dugo vremena istrazujem i kopam po raznim stranicama i sajtovima o ishrani, ali do sad nisam naisla na ovako sistematican, strucan i ubjedljiv tekst. Rijetko konzumiram namirnice zivotinjskog porijekla, sve ostalo (kuvano,peceno,sirovo) konzumiram u raznim kombinacijama, osim grickalica,gaziranih sokova i onoga sto je svima poznato kao potpuno beskorisno. Obzirom da sam zahvaljujuci vasim brojnim tekstovima, promijenila misljenje o ishrani, vjerujem da cu povecati unos ribe i slicnih stvari koje volim. Interesuje me imate li savjet o tome koje namirnice bi mi pomogle u odrzavanju proteina i gvozdja na normalnom nivou ( krva slika mi je sada, kako kaze moj doktor 'skolski primjer', ali bih da se potrudim da tako i ostane u buducnosti), obzirom da dosta treniram.
    Iako licno ne volim ovoliku dozu arogancije koja se provlaci kroz Vase tekstove i ne smatram je toliko neophodnom, vrlo mi je drago sto sam dosla do ovakvih informacija i podrzavam ih!

    Veliki pozdrav od Anje :)

    ReplyDelete
  31. Zdravo, mene zanima ova pomama oko proteinske hrane ( hrono ishrana). Svi sad jedu iskljucivo proteine i salate. To je potpuno suprotno id misljenja jedne doktorke (doduse 20 godina unazad) i saveta mojoj majci da su proteini hrana za tumore. Molim vas pojasnite mi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo umerena hrana i to po preporuci WHO. Sve ostalo su eksperimenti sa ydravljem bez šanse da se rezultati poprave.

      Delete
  32. Profesore Zorane, neizmerno Vam se divim s koliko strpljenja pristupate velikom broju ljudi. I Vasi tekstovi mi pomazu da ne zalutam mnogobrojnim stranputicama koje su okruzile nas neuke u polju hemije i biohemije.

    ReplyDelete
  33. Po struci hemičar, genetskom igrom slučaja dijabetičar... Momentom otkrića vernog saputnika, upuštam se ozbiljnije u istraživanje ponude "zdrave" hrane i tada ulećem u more gluposti po raznim sajtovima (o prodavnicama tzv. zdrave hrane ne želim ni da trošim reči) i opšteg neznanja koje se potura kao znanje....
    Kad god pročitam neki Vaš tekst poštovani profesore (žao mi je što nisam imala priliku da mi Vi predajete), bude mi lakše jer postoji neko ko se ovde bori protiv vetrenjača.

    Živim na selu (sopstveni izbor iako ubitačan za profesiju kojom sam želela da se bavim, da se ne lažemo), u svojoj baštici sadim svašta za sopstvene potrebe, pa i tada ne mogu biti sigurna da je takva hrana zdrava( krenemo samo o poreklu semena pa na dalje, voda, vazduh, zemljište, faktori na koje ne mogu uticati).

    Volela bih da neko naše struke istraži sve veći problem današnjeg društva, sve veći problem insulinske rezistencije (IR) kao i njegove povezanosti sa neplodnošću. I koliko je to povezano sa ishranom današnjeg društva (a sve više sumnjam da itekako ima veze)

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.