Thursday, August 1, 2013

Hrana koja izaziva rak - štetočine u destruktivnoj internet akciji

Nisam zaboravio na lešnik namaz. Čekam dobar kakao iz Austrije. Ovaj naš je s....Do tada, čitao sam i nisam mogao da se uzdržim.


Kada nestručne štetočine pišu o hrani


Volim hranu. Oduvek sam je voleo. I nemam neku bitnu selektivnost. Dobro, možda malo više volim slatko od slanog. Ali volim i meso (crveno, belo, plavo, zeleno), pohovano, seckano, mleveno drobljeno. Voće. Sirovo (oprano), oceđeno, umućeno. Sa šećerom ili bez. Pečeno (jabuke), kuvamo (kompoti), slatka, pite. Sir, jaja, mleko. Ne volim baš povrće (osim da lažem), ali ga jedem. Krompir na 1001 način obožavam. Ipak trudim se da sledim osnovno pravilo dobre ishrane RAVNOTEŽA. IZBALANSIRANOST. PRAVILAN RAZMAK. Dovoljno vode tokom dana da se olakša organizmu "procesovanje" hrane. I onda pročitam tekst od koga mi istovremeno padne mrak na oči i propišti para kroz uši. Setim se onih dana kada sam u vojsci, po krševitoj Puli, jureći s drugima u vodu, "zalegao" od raznih imaginarnih opasnosti. Odbio sam da legnem na čuvenu, vojnicima mog doba tako mrsku komandu - atomski s leva. Zašto? Pa, jer tu nema pomoći. Mrtvi smo, bilo  s leva ili s desna. Zašto ležati? E takav isti snop budalaština, bez ikakve cenzure, bez obrazovanja lansira se internetom. I ne mogu da verujem koliko malo ima reakcija na te IDIOTE. Svaka druga reč bi bila suviše blaga. Neozbiljna. Neodgovorna. Jesam bloger početnik. Ali sam naučnik profesionalac. I imam nos za lupetanja, laganja, neškolovane eksperte. I uvek kada Vi koji nemate dodir s naukom vidite studiju koja je urađena na nekom univerzitetu ne verujte u nju automatski. Izguglajte. Nađite originalni izvor informacija, uz napomenu da budale ovde nisu ništa veće od budala na zapadu. Samo oni imaju veću čitalačku populaciju. A žive od klikanja na njihovom sajtu.

Neobrazovani, bezobrazni izazivači panike. Lupetala. Da su mi deca - tukao bi ih. Ups, to se sada ne sme. Da su mi blizu i da ih znam - posvađao bih se sa njima. Sećate se one stare  vuk, vuk, vuk. I onda se izgubi osećaj za to šta je (u hrani) stvarno opasno.


Kako se rađa glupost?

Ne mogu da budem pristojan i suzdržan, jer su ovi ljudi opasni. Nestručni mračnjaci. Babe bajalice koje mrmljaju. Pisao sam o osmotskoj magli sapundžija, ali oni su mala deca spram ovim MRAKOVA.

Neki portal, npr. http://www.lepoizdravo.com/a20292-ovo-su-namirnice-koje-izazivaju-rak izbaci tekst koja hrana izaziva rak. Kako sam naleteo na link? Iskreno, dobio sam ga da ga prokomentarišem. I nisam mogao da verujem na način, kojim se ovi "ljudi" (ako tekst nije generički napisao gugl kreator) obraćaju imaginarnom čitaocu. Dobro, nema autora. Neko je odgovoran za zlupotrebu slova i inetrneta. Ali ima IZVOR. Kliknem na dotični izvor i iskoči mi ni manje, ni više, nego TELEGRAF. Ali i on ima svoj izvor. Ne leži vraže,  T.M. / Izvor: Haber.ba.  Lično, bilo bi me sramota da se potpišem ispod ovakvog teksta. Bilo bi me sramota i da ga prenesem bez komentara. Ali to su naši "novinari". Nije ni čudo što se nije potpisala. Ostaje ultimativni izvor HABER BA ???? Hajde da vidim šta je to. Koji su to stručnjaci otkrili koja je to hrana otrovna. Predajem studentima godinama razne toksine i otrove, a moje  kolege razne male molekule koji mogu da otruju hranu. Ali ovakve informacije nismo našli. Pomislih svaka čast istraživačkom novinarstvu. I setih se one priče, kako je nastalo SENZACIONALISTIČKO novinarstvo. Dotrčao mladi novinar do urednika i rekao mu je - Na ulici pas ugrizao čoveka. - Dobro to je informacija. Ako hoćeš da bude vest, i to vest koja prodaje novine NAĐI MI ČOVEKA KOJI JE UGRIZAO PSA. Tu se začelo zlo. Tako je nastalo seme, koje je procvetalo na plodnim internet njivama. Nisam psiholog, pa ne želim da spekulišem kako im je palo na pemat da pišu o onome, čemu ništa ne znaju. Niti zašto. Da li ih je otac zlostavljao, a majka pušila dok je bila trudna. Možda su zvezde krive? I ne želim da znam. Ali ne dozvoljavam da lažu ljude, da lupaju gluposti o hemikalijama, a da pojma o tome nemaju. Dosta je bilo magle. Ova je opasna. Iz nje se rađaju čudovišta, strahovi, zablude.


Nekada je postojao termin ODGOVORNO novinarstvo. Ili bar provereno. Novinaris su bili obrazovani ljudi, široke kulture i širokih inetersovanja. Radoznali. Ali možda grešim. Zašto internet zbrku, nazvano novinama ili portalom doživljavam kao novinarstvo? Možda je to parodija na našu stvarnost, baš kao što su nam turske, indijske, pre njih latinoameričke ili američke sapunice. Eto, kako god nešto krenem, sve se završi sa sapunima.

I tako uđoh na dati "PORTAL". Da vidim šta "stručnjaci" kažu o hrani. Dobro i loše. I opet mi se slošilo. Dok sam se snašao, naletim na tekst na koji sam bio takođe upoznat, ali nije bio ovaj link

Koštice i sjemenke sa vitaminom B17 100-postotno zaustavljaju rak?  
Da nema ovog znaka pitanja da se odmah izvičemo na njih - sram vas bilo budale. Lek protiv ove opake bolesti je specifičan, baš kao i sama bolest. Zamislite koštice sadrže lek, a velike farmaceutske kompanije to kriju. Logično? Naravno da nije. Da je tačno otkupile bi sve voće sveta. I da ne dužim dalje oko ovog "leka" radi se o toksičnom glikozidu (jedan od lekcija na zagađivačima hrane).

Citat ;"Naučnici su utvrdili da određene sirove sjemenke i koštice u potpunosti sprječavaju nastanak raka i u većini slučajeva mogu da ubiju ćelije raka." Pa dobro, jeste li normalni? Naučnici. Oni doktori u Pinkovim TV serijama. Ti možda jesu otkrili kako zujanje mobilnih telefona može da izleči sterilitet. Ali rak se ne leči otrovom. Leatril. Zvuči pomalo mistično.
Ali nije. Prosto radi se o glikozidu kao što je bio i steviozid. Steviozid je sladak i neotrovan. Ovaj kvazivitamin, niti je vitamin, niti lek, ali je latentni otrov (cijanidni glikozid) i u organizmu oslobađa HCN (cijanovodonik), koji može da usmrti korisnika. Zove se amigdalin.


Što se unese veća količina, smrt je sigurnija. Amerikanci dozvoljavaju 1-2 koštice gorkog badema ili koštunjičavog voća dnevno. A ovi maj...preporučuju 7 odjednom, pa tako danima.


Da krenemo redom u obračun sa sedam budalastih tvrdnji. http://www.haber.ba/lifestyle/zdravlje/43597-sedam-najnezdravijih-namirnica-koje-izazivaju-rak.html

1. Mesne prerađevine

Ono kod odgovornog novinarstva je bilo i da se novine i novinari ponašaju u skladu sa onim što pišu i o čemu pišu. Npr.



Logično. Deo teksta govori o izazivaču raka, ali to sigurno nisu proizvodi Bajra.ba. Jer se ne bi u odgovornim novinama koje sve znaju (i od kojih drugi kradi ili prepisuju tekstove) reklamirali toksični proizvodi.

"Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje pokrivaju veze između ishrane i raka, Svjetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebali prestati kupovati i konzumirati mesne prerađevine do kraja života. Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame, te sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka."


7000 studija o prerađenoj hrani. Da li su ovi pušili nešto jače od duvana? Toliko studija nema o hrani uopšte. Ne radova, već studija. Klinička ispitivanja. Zamišljam kako je VMA odlučio da uradi studiju o uticaju pašteta koje su mame odobrile ili o prokaženom Matijeviću. Odvojili su jedno krilo i 20 lekara, 2 miliona evra. I zaključili? Ništa. Ova hrana se pravi po regulativama koje se moraju poštovati. Ima u toj hrani loših sastojaka, ali kako je svi jedu, mnogi u oromnim količinama svi bi dobili rak. Moja kontrateza je uvek DUVAN. Dok s ljubavlju izdišete duvan detetu u lice, dok ono štuca od gustine istog u sobi, nikako, ali baš nikako mu ne dajte viršlu. Spasićete mu život. Crveno meso smeta svima. I nama. Zato što nam je krv crvena. Zato ko hoće da ima plavu krv i plavo meso neka se najede vitamina B17. Cijanidi će da odrade svoje. Samo pazite bićete kratko vreme plavi, a potom mrtvi. 

2. Gazirana pića
Citat "Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i umjetnih sastojaka te nemaju hranjivu vrijednost. Jedno gazirano piće sadrži oko 10 kesica šećera (u jednoj kesici je oko 7 grama šećera).

Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubnu caklinu kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osjetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je proveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa."


1 L sokova i gaziranih i lažno voćnih ima oko 100 g šećera. Ne lupajte oko brojeva, nervirate me. Čijim istraživanjima? Perice internetiste. Akumulatorska kiselina je sumporna i ona rastvara kosti. Ugljena i fosforna ili limunska kiselina ne rastvaraju kosti. Ne lupajte. Naučite hemiju. Pitajte decu u 8.-om osnovne. 
Inače ovo Haber me je zabrinulo, Jer je Haber jedan od hemičara koga jako poštujem. Na svu sreću sa imenom prestaje svaka sličnost. 
Istraživači u Nevadi su pokazali da ko pročita dva članka u Haber.Ba može da oboli od šizofrenije ili da mu se iščaši kuk. (ovo je itinita vest - piše na ovom blogu).

3. Čips
Odakle nekom ideja da je čips hrana? Baš kao što ni koka kola nije piće. Masno je, puno aditiva, veštačkih ukusa i svega drugog. Ali trans masne kiseline ne izazivaju rak. Krompir pun masti izaziva gojaznost, ali ako se gojazna osoba saplete na ulici, pa je zgazi autobus, koji se zbog toga prevrne i udari u kiosk, ne znači da čips izaziva prevrtanje kioska.
Čips jeste realno opasna grickalica, ali nije hrana.

4.Kokice za mikrotalasnu
Istini za volju mrzim smrad kokica i ne volim da ih jedem. I eto pošteđen sam od svake opsanosti.
"Prema istraživanja američkog univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču vrećice, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA), dio su klase jedinjenja koja se mogu povezati sa neplodnošću kod ljudi."


Mrak na kvadrat. Ova se supstancija nalazi svuda oko nas, baš kao i benzen, katran, duvanski dim, čestice iz kosmosa i ...Kakve one ima veze s kokicama? Da nisu kokice od teflona? U proizvodnji teflona se koristi kao emulgator. Ali je nema u tiganjima. I količine su takve, da će Vas pre otrovati komšinica kojoj je jednom zagoreo ručak ili iskipelo mleko, nego PFOA iz kesice za kokice. 

Evo do sada 4 lupetanja. Kokice i čips kao hrana. Pa ko se time i hrani ne mora ništa kancerogeno da bude u njemu, doživeće kratko i lošu starost. Idemo dalje.


5. Uzgojeni losos

E, ovo me je zabrinulo. Jedem svakog dana po dve šnicle i stvarno me je vest lecnula. Bolji je šaran iz Dunava, zajedno s parazitima u njemu (koje su samo uzgred spomenuli na TV). Ili sardine koje se u ciklusima greju i hlade na pijačnim tezgama ili Maksiju (kako god se sad zvali oni limeni šatori u kojima se prodaje hrana).

"On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju sa “divljim” lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih kontaminirajućih materija, kao što su polihlorovani bifenil (PCD), kancerogene materije i razne pesticide, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trihloretan (DDT)."

DDT je zabranjen 1972. godine. Ako su ovi lososi od tada, manje me brine DDT u njima, mnogo više ono ostalo. Opasnost u hrani vreba od zloupotreba hemikalija, načina kako se odnosimo prema okolini, od našeg obrazovanja i od toga koliko volimo svoju decu. Ako neko vozi razdrndani auto iz koga kulja dim, taj me 1000 x više ubija i truje od gajenog lososa. Ali ovo je valjda ostala vest iz 1972. pa im neću zameriti. Lažem, hoću. 

6.Obične jabuke (i druge vrste “prljavog” voća)


"Prema istraživanju američke Radne grupe za životnu sredinu, namirnice koje u prosjeku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98%."

Jabuka ima 98% pesticida i 2% svega ostalog: vode, pektina, šećera i sl. Zato ima tako čudan ukus. A ja naivan, mislio od kiselina ili tanina u njoj. Istraživači američkog instituta za blesometriju našli konačno idealnog subjekta za ispitivanje - čitaoca koji je poverovao u ovu nebulozu. Idiotiozu.

Ljudi jedite jabuke da sve pršti. Super voće oduvek, zauvek.

7. Konzervisani paradajz

"Unutrašnjost ambalaže većine konzervisanih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma."

Glupostima nikad kraja. Da ne moram baš sve lično da prokomentarišam ja, koristiću isti Haber-sve-zna izvor.

Dvadeset najzdravijih namirnica na svijetu (klikni, ali ne veruj)

Donosimo vam listu ukusnih, slasnih i raskošnih namirnica, čiji vas zalogaji opskrbljuju najvažnijim nutrijentima i čuvaju vaše zdravlje.
Veličina slova: Smanji slova Povećaj slova
Paradaiz ( Foto: haber.ba)
LIMUN je poznat po svojim antiseptičkim svojstvima, posebno protiv grlobolje, kao i zbog svog vitamina C. Malo limuna u zelenom čaju ili s kamenicama omogućuje da organizam bolje apsorbira antioksidanse koji se nalaze u čaju, kao i željezo iz plodova mora.

LOSOS, skuša, tuna, pastrva: masne ribe su jedan od najvažnijih izvora prirodnih masnih kiselina omega-3. Brojne studije su pokazale da njihovo redovito konzumiranje osjetno smanjuje smrtne srčane udare, a sprečava i recidiv infarkta.

GROŽĐE - vrline koje se pripisuju vinu proizlaze iz resveratrola kojim obiluje kožica grožđa. Taj fenolički spoj ima kardio-zaštitne i neuro-zaštitne učinke, a može smanjiti i neka oboljenja od raka, kao i dijabetes. Grožđe (svježe, iscijeđeno ili sušeno), pravi je izvor minerala i vitamina A, B i C.

RAJČICA dobiva svoju crvenu boju od likopena, tvari koje imaju antikolesterolna i antiupalna svojstva, a štite i od raka prostate. Kuhana ili prerađena rajčica u obliku pirea olakšava organizmu bolju apsorpciju likopena.

Umesto zaključka



Hranite se zdravo. Poštujte hranu, higijenske principe čuvanja, kupovine, skladištenja i obrade. Hrana je hrana i prevencija. Hrana nije i ne može da bude lek. Ali hrana može da Vas liši onih problema koje vam je generisala prethodna grupa loših navika. Ako imate vremena šetajte, vežbajte i širite ovaj blog, kao antidot protiv gluposti i površnosti.

Postoji bezbroj kloniranih tekstova, u kojima se eventualno izmeni slika. Sve ostalo, ceo paket gluposti, površnosti i opasnosti ostaje. A pre svega senzacionalizma. Da se samo uverite, kao i ja, koliko se puta samogeneriše idiotluk ukucajte u pretraživaču:

sedam-namirnica-koje-izazivaju-rak


42 comments:

  1. Redovno citam vas blog, moje postovanje ste odavno zasluzili ali sa komentarima za novinare, duboki naklon! Svaka cast!

    ReplyDelete
  2. Boze, sta se sve radi, ja sam mislio da je zabranjena upotreba DDT-a, stvarno svasta... Ne znam da li je tacno, ali sam jos davno negde procitao da u gaziranim picima ima i fenol, koji nastaje iz dodatih benzoata. Interesuje da li znate da li je ovo tacno, i po kom mehanizmu bi to islo? Ne znam da li su radjeni neki radovi na tu temu, ali svakako je zanimljivo! Pozdrav i hvala Vam na odlicnim tekstovima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne verujem da ide u fenol. Ali ako se pojavi neki mikrob u zagađenju, sve je moguće.

      Delete
  3. svaka čast, veoma interesantno...Jednostavno, sjajni ste!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. I moram da kažem - nastaviću. Nedospustiva je šteta koju šire.

      Delete
  4. Šta mislite o tome što neke domaćice potapaju voće i povrće preko noći u vodu ne bi li se "opralo" od pesticida?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema efekta. To je uglavnom u vodi nerastvorna jedinjenja, ali ako je hrana poznatog porekla nema brige. Ako je "zdrava" za pijačne kupce, samo Bog može da nam bude u pomoći zbog neznanja, nestručnog rukovanja i preterivanja u nanošenju.

      Delete
    2. Ne znam, nisam siguran. Ti pesticidi, uf, svasta oni mogu da naprave. Cudo jedno! Ja da sam domacica, ja bih lepo svo voce i povrce u jedno ultrazvucno kupatilo, pa potopio u posudu sa malo etil-acetata ili n-heksana da se ti tragovi lepo uklone. Ako ni to nije dovoljno, onda bih sigurno te vockice provukao pod UV lampom, da porumeni, da se malko kvarcuje. Te fotoliticke reakcije su cudo jedno, ako i poneki slobodni radikal nastane, sta je to spram koristi od uklanjanja tragova pesticida. E sada, sa filozofskog stanovišta, ako je pijačne prodavce malko i ponelo gradivo, pa su pod štetočinama pored svih onih insekata koji im uništavaju useve, svrstali i ljudsku rasu, nemojmo im zameriti, ipak nas ima preko 7 milijardi :)

      Delete
  5. baš mi je drago bilo ovo pročitati a voljela bih i vaše mišljenje o ovome:
    http://www.youtube.com/watch?v=yRn0izUt0eo&feature=player_embedded

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Počeo sam, ali je dugačak, pa moram da budem strpljiv :)

      Delete
    2. Izvinite Snježana, ali ne mogu ceo film koji je pun lupetanja da odgledam. Stigaoi sam do 12 minuta i tu mi je prevršilo. Čovek ne barata osnovnim informacijama. Prvo je pogrešio 10.000 x količine. Nisu miligrami proteina u mleku nego grami na 100 mL, tzv. procenti. Kazeina u mleku ima 35 g, a ne 3,5 mg. Dalje funkcija renina nije da je specfičan enzim koji JEDINI hidrolizuje kazein. Naprotiv. U biohemiji koristimo kazein (na svim pH) kao supstrat da se izmeri sposobnost njegove hidroliz. I svi su ti enzimi izuzeno efikasni u varenju. Pepsin u želucu, tripsin i himotripsin u crevima (dolaze lučenjem iz pankreasa). DAkle nema pojma o čemu priča, pa sam morao da se rastanem od pažljivog gledanja. Ako ima nešto specifično naznačite mi koji je minut.

      Delete
    3. http://www.youtube.com/watch?v=yRn0izUt0eo&feature=player_embedded
      Ovo je surova istina. Pijemo kravlje mleko da bi dobili kalcijum... ccc, samo covek takve gluposti moze da smisli.

      Delete
    4. Naprotiv. Samo anonimni komentatori mogzu da daju ovako stupidan link koji je pun gluposti. Čovek je nije naučnik, već vernik. Čak i u veri preporučuje se mleko. Dakle nemam snage da pobijam svaku nebulozu u video i tekstovima koji se šire internetom. Ali ako do sada niste ukačili da je to tačno, žao mi je znanja koje imate. Prosto je nedovoljno.

      Delete
  6. Svaka Vam čast. Predobar tekst.

    ReplyDelete
  7. Svaka čast, naročito u vezi koštica, jer su baš nedavno objavili kako jezgro koštice kajsije može neograničeno da se jede, nakon što su napisali da leči rak. Tiha jeza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, mada više nije tiha. Zahvaljujući Cut -PASTE opciji mnogi su maj...postali novinari. A to tako smeta kako pravim novinaraim, tako i nama hemičarima. Običnim ljudima na žalost najviše. Ljudi zaboravljaju kako se sorte menjanju i ko zna kako se stare navike mogu osvetetiti.

      Delete
  8. Ne znam. Ja sam kao dete, znaci pre nekoliko decenija cula i zapamtila da su kostice kajsije otrovne ? Ja mislim da je istina negde na sredini. Inace dosla sam u situaciju da ne smem "nista" pojesti. Sta mislite o mleku (koje sam pila celog zivota a sad ne smem) ? I, ovo me jako interesuje: sta se radi sa mesom koje se u prodavnicama i mesarama ne proda i postane vidljivo bajato, (te se zato i ne proda) da li znate? Sumnjam da ga bace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istina nije na sredini. Pravilno su Vas naučili kada ste bili mali. Toksična je. Mleko kupujem na pijaci. Toliko imam poverenja u sve mlekare :). Za meso nam nema pomoći. Verovatno ga ozrače, pa u njemu sve postane sterilno. Kvalitet je odavno misaona imenica u Srbiji.

      Delete
  9. Odličan tekst! No, htedoh da Vam ukažem, pa ako imate vremena, pogledajte na www.youtube.com predavanja, takozvane dr Slađane Velkov, koja propagira konzumiranje isključivo sirove hrane, bez namirnica životinjskog porekla, pa čak i meda, mislim da ćete biti zgroženi. Pomenuta "dr", propagira i gledanje u Sunce... Sve što nabrojah u vezi Slađane, jako puno ljudi sledi, što je po mom mišljenju veoma opasno, a ona tvrdi da se njenim metodama, mogu izbeći sve bolesti. Na fb. grupi "dr Slađana Velkov" ima oko 12000 pratilaca. Ja mislim da treba oštro kritikovati tu pojavu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potrebno je vreme i uprnost za suzbijanje intelektualnog i stručnog korova. Već sam u "sukobu" s nekim vernicima koji su zagovornici opasne sirove terapije. A o Suncu, ako ljudima nije dovoljno to što uvek na moru i Adi i drugim rekama po neko dete prosto izgori od sunca, niti stotine naučnih i stručnih radova koji su pokazali štetnost sunca (kao i pravilno sunčanje) teško da ću ja moći da ih ubedim. ALi da ću dati sve od sebe, budite sigurni :)

      Delete
  10. Sve ono što je rečeno na nekom od vaših predavanja, sada je u formi bloga i na taj način je spašeno od zaborava (ovo je trebalo mnogo ranije da pokrenete). Odličan posao!
    Možda možete da napiše i nešto o proteinskim šejkovima, kretinu i sl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće Wini, biće. Mnogo je zanimljivih tema i mnogo ljudi koji nisu zanimljivi, a čije delovanje treba suzbiti. Kao intelektualni korov.

      Delete
  11. Prođe neko vreme od ovog članka, ali nikad nije kasno da se dovrši razotkrivanje gluposti. Kao što su Rimljani govorili "nomen est omen", tako i ovaj sveznadarski sajt koji deluje kao genetski prefabrikovan hibrid "Trećeg oka", "Story" magazina i "Sabora" ili njihovih pandana, ima odgovarajuće ime. Na sreću, nema nikakve veze sa Herr Firitz-om Haberom, već je to što kaže: haber.ba. E, sad, ako se setimo činjenice da u našem dijalektu iliti srpskom jeziku, mnoge reči koje na početku imaju glas H taj glas vremenom gube (Hladno - ladno; Hvali - fali, Hladno - ladno), tako je i ovaj sajt u našoj verziji govora dobio značajno ime: Haber - aber... A onaj ko sluša abrove, zna se ko je i šta je....

    ReplyDelete
  12. Hrana je bilo koja tvar koja apsorpcijom u ljudskom organizmu doprinosi očuvanju homeostaze istog. Iako kokice i čips nisu hranljivi, svakako su i dalje hrana, tj. namirnice.
    Takođe, da, postoji veza između mesnih prerađevina i karcinoma debelog creva i želudca, kao i raznih pića sa šećerom ili zaslađivačima, insulinskom rezistencijom, dijabetesom i rakom pankreasa, ali se nikako ne sme tvrditi da ti proizvodi sigurno izazivaju rak. Po meni, podjednako su štetne obe tvrdnje.
    Inače mi se dopada to što radite i rado čitam sve što pišete.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa malko nam se razlikuju mišljenja. Kokice i smoki i razne druge ekspandirane mase pune ulja jesu nešto što na žalost ulazi u naš organizam. Ali da nema reklama...Kada je Duško Dugouško išao redovno na (nacionalnoj) TV klinci su tamanili šargarepu. A sada im je KK tamanica. Inače kao i svi korisnici aditivirane hrane upravo i pokušavam da skrenem pažnju na realne opsanosti koje se nalaze u industrijskoj hrani, ali i da se ne šire budalaštine kako je limunska kiselina kancerogena. Pozdrav.

      Delete
  13. Nebuloznih neodgovornih napisa ima veoma mnogo. Ali, da li je i ovo jedan od takvih napisa? Ukoliko nisam pogresno shvatio - pesticidi su ok kao dodatak hrani, aditivi su savrseno bezbedni. Treba da nastavimo da jedemo sve sto nam se svidja, i sve ce biti u redu i incidenca tumora ce da prestane da raste za 5% godisnje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Očigledno níste pažjivo čitali. Niko normalan nikada nije preporučio da se deca npr. 5 puta dnevno hranila hranom punom aditiva. A zašto jedu takvu hranu, zašto žive u zoni pušača, zašto piju koka kolu? Prosto - nema odgovorne države ni odgovornih roditelja, a ni odgovornih pojedinaca koji (ne)čitaju moj blog onako kako je napisan.

      Delete
  14. Hvala Vam na tekstovima. Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vama sto citate. Mozda ce neopredeljeni i prevareni neke stvari lakse da prelome u svojoj glavi.

      Delete
  15. Ja sam se uplasila, ne za mene, plasim se za moju decu. Nemam snage ovo da citamMozda cu se sutra malo srediti pa nastaviti. Profesore pozdrav. U sve verujem i postujem izlaganje profesora, ali ne mogu doci k sebi. U glavi mi je sve zbrkano.Ovo je strasno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste strašno. Ali detecdo ro obrazujte i biće bezbedno od baba bajalica i trovača iz prodavnica zdrave hrane.

      Delete
  16. Aleksandar BatricevicNovember 18, 2013 at 8:41 PM

    Kolega, ko vas placa da ovako pisete? :D hahaha Svaka cast Zorane, suze su mi tekle dok sam citao tekst. Ud'rite po panjevima, toga nikad dosta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plaćen sam od obe strane i Bio-mafije i Farmako-mafije. Ubijam se od para :)

      Delete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. Pozdrav Zorane, kakvo je vase misljenje o klicama, jecmenoj travi i tim zezalicama? :) Sto se tice sastava, nutrijenata, njihove sposobnosti detoksikacije, poboljsanja imuniteta, vitamina, itd. Ako moze hitan odgovor. Hvala

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.