Wednesday, September 18, 2013

Inspirisan prirodom i skrivenom industrijom - moćna konoplja u našim ustima




Evo kratkog osvrta na "super hranu". 

delta-9-tetrahidrokanabiol THC
Neophodna komponenta da bi zeleni prah bio suuuuuuper hrana, bar nekima.

Svaka konoplja sadrži neki od halucinogena. Čak i industrijska. Sada je valjda jasno zašto su umislili da prodaju super hranu. I zato su zakonom zabranjene. Inače super je zato što tako kaže onaj ko je prodaje. Ne bih više linkovao one koji prodaju, jer sve to pomalo gubi smisao. Oni i dalje oštro marširaju stazama SVOGA ZNANJA. Ubeđeni da prodaju zdravlje. Ili prosto NAMERNO lažu. Ali zato se može pomalo sve to analizirati. Nije nužno uvek hemijski. Dovoljno je i logično. Plavi tekst je original. Crno su moji (biohemijski) komentari.


Konopljin protein u prahu    Može samo da bude ekstrakt u prahu, nikako protein. Analogija sa surutkom. Inače radi se o proteinima iz semena. Zato nema halucionogena. Osim ako ne zaluta malo lišća :)

300 din (100g)  (originalno pakovanje je od 1kg, vakumirano u plastici, i onda je cena s popustom 2500 din za celo pakovanje, a moze i na meru) Fascinantno je da je prodavac osposobljen za "presipanje" vrlo kvarljive robe pod aseptičnim uslovima. Tada se i unose najveće količine bakterija i drugih nečistoća.

Sadrži 50 % kompletnog proteina. Za mene - reči bez veze. Znači da je svaki prisutan molekul proteina KOMPLETAN. I to minimalno 50 g u 100 g. Prosto, nije tačno. A da ne ide elementarna matematika prodavcu, videćemo nešto niže.
Bez šećera ili veštačkih zasladjivača Zapamtite NEMA šećera. Videti dole u sastavu neslaganje.
Bez konzervanasa, boja i aditiva Bez dodatih. Jer ako nešto ima boju, boje ima. Iako nije dodata.
Bez glutena  Biću tako slobodan da dodam i bez urana.
Bez laktoze 
Biću tako slobodan da dodam i bez dijamanata.


Proteini se smatraju kompletnim kada sadrže sve aminokiseline u dovoljnoj količini da zadovolje ljudske potrebe. Konopljin protein sadrži svaku od 21 poznatih aminokiselina, uključujući i 8 esencijalnih masnih kiselina  koje odraslo ljudsko telo ne može samo proizvesti.


 +



Da mi ikada student kaže da se protein sastoji od 8 esencijalnih masnih kiselina, pa nisam siguran da li bih preživeo ili bi me "strefio" infarkt. Tek kada se izmiksuju babe i žabe, sve se dobija. Proteini se sastoje od aminoikiselina, nikako od masnih kiselina, koje izgrađuju lipide. Nemaju svi proteini 21 aminokiselinu. Kao i uvek stranci su malko pošteniji (
A near-complete plant-based protein, hemp offers the inflammation-fighting power). 

U konopljinom semenu je 65 % od ukupnog proteina globularni protein „edestin“ koji je veoma sličan globulinu u ljudskoj krvnoj plazmi. Edestin se lako vari, lako apsorbuje i od vitalne je važnosti za očuvanje zdravlja imunog sistema. Edestin takodje ima jedinstvenu sposobnost da stimuliše proizvodnju antitela.
Ono što zvanična nauka kaže, nema veze s gornjim pasusom. Tako npr. (klikni) se kaže da proteini konopljinog semena imaju loše osobine i da se moraju hemijski obraditi. Uzgred ovaj prašak se dobija kada se iz konopljinog semena ispresuje ulje. Zaostale masnoće se mogu ukloniti, ali nije nužno. 

Proteini su potencijalni alergeni. Alergije su poznate kod sojinih i mlečnih proizvoda. Do sada nema informacije o alergiji od konopljinog semena.


Ne samo da nije tačno, već...Ima kao i kod svakog izvora prašine i proteina. Čak i anafilaktičkih reakciji, pri unošenju konoplje kao hrane. (Anafilaksija je izuzetno burna alergijska reakcija, nekada po život opasna).

U poredjenju sa ostalim proteinskim prahovima, konopljin protein u prahu ima bogat sadržaj polinezasićenih masnih kiselina Omega 6 i Omega 3 u idealnom odnosu 3:1.

To znači i da se brzo kvari. Kliknite i pročitajte OVDE o masnim kiselinama u ishrani.


Dobro je za biodizel jer ima super odnos omega-6/omega-3

Konopljin proteinski prah je idealan proteinski dodatak za:
-sportiste                                      Nema šanse
-vegetarijance i vegane                   
-za ljude čije zdravstveno stanje zahteva ishranu sa malo ili nimalo životinjskih proteina

Nutritivne vrednosti na 100g:  Čitajte: dajemo sastav, ali da li znamo šta to znači?

Kalorije: 447 kcal
Proteini: 50g   (50 g proteina + 12 g masti + 26 g ugljenih hidrata + 21 g vlakana + 5 g šećera + 8 g vode + 2,1 g kalcijuma =124,1) Perpetuum mobile. Uneseš 100 g dobiješ 124,1. Naravno, pogrešno su navedene komponente vlakana i šećera, kojih čas ima, čas nema).
Masti: 12 g
Zasićene: 1,2 g
Nezasicene: 7,2 g
Polinezasićene:
Omega 6: 6,6 g
Omega 3: 2,4 g
Mononezasićene:
Omega 9: 1,8 g
Ugljeni hidrati: 26 g
Vlakna: 21 g
Šećer: 5 g   UPS reče da nema šećera. Šta je sad ovo.
Holesterol : 0 g
Vlažne i isparljive supstance: 8 g
Vitamin E: 0,8 mg

Tragovi elemenata:

Kalcijum 81 mg
Natrijum 21 mg
Gvozdje 9 mg
Fosfor 2110 mg Ako je 2, 2 g TRAG, onda ne znam šta je sastojak.

50% kompletnih proteina
Sadrži 21 aminokiselinu, uključujući i 8 esencijalnih
Lako se vari, lako apsorbuje
Nije alergen, bez glutena


Umesto zaključka. Da je bog ili evolucija htela da jedemo konoplju, ona bi na s bolje pripremila. Ima još antinutritivnih komponenata ovog zeleniša, ali nema smisla da razvijam naučni rad. Ovo zapravo nisu proteini, već odmašćena masa, naknadno osušena. Slično kokosu koji se kod nas kupuje za kolače. Da su u pitanju proteini etiketa bi izgledala približno:

proteina 98%
pepela 1%
vode do 1%.

Ovako, kupujte zelenu maglu u džaku i preprodajte je kao zelenu izmaglicu. Iz neznanja niko nema pravo da druge obmanjuje. Naročito ne oko alergija. Moj stav znate. Sir, mleko, jaja, salate, voće povrće. Raznovrsno. Obojeno. Ali sve mi se čini da će nam kineska "zdrava hrana" - super hrana doći glave. Uradiće nam ono što nisu ni naši prijatelji dok su nas milosrdno bombardovali od 1912 do 1991. Kad o svemu promislim opet, dođe mi da se prejedem spanaća.

5 comments:

  1. Zelim da vas pitam u vezi medicinskoj upotrebi marihuana(THC),koja se koristi u stranim drzavama,je li to produkt neznanja ili je moguce da ima neka dejstva po zdravlje ? (ali s obzirom kakvom se hranom hrane i lijekove koje uzimaju,mozda i nije im toliko strasno)

    ReplyDelete
  2. Dobro objašnjenej imate na http://sh.wikipedia.org/wiki/Tetrahidrokanabinol
    Ukratko jeste lek i prirodni i sintetički.

    ReplyDelete
  3. Ovakvo pisanje,dragi profesore,mozemo primjeniti na svaku namirnicu. Svaka ima i dobrih i losih sastojaka,a to ukljucuje i jaja,zelenu salatu itd. Slazem se da nema super-fooda,koliko god to amerikanci i njihovi trgovci u MLM sistemima htjeli. To je pokusaj zarade na iluzijama i uopce je pitanje metabolizacije "nafrizirane" hrane sa vise stajalista,posebno enzimskog. Koji ce mi vrag hrana sa 500 puta vecom kolicinom nekog nutrijenta,kad tijelo moze uzeti samo onoliko koliko moze,a sve drugo ode u wc :-) No,mislim da istrazivanje marihuane ili njene benignije "sestre" industrijske konoplje IPAK ZASLUZUJE PRILIKU. Nedavno sam davao pacijentu ulje sjemenki konoplje i nakon 2 mjeseca popravila se kvaliteta kose i noktiju,te neki nalazi. Posto se ostale navike u zivotu nisu mjenjale,ocito da dobar omjer omega ipak igra ulogu,no na dulje staze. Konoplja ima povoljne ucinke,daleko manje od reklamiranih no ciljano postize dobre efekte. Tako je i sa uljem drugih sjemenki npr. crnog kima ili sezama i jos mnogih drugih-svaka ima svoju specificnu indikaciju i neki siri djelokrug djelovanja,koji sam za sebe nije presudan i treba mu sinergija neceg drugog da bude snazniji. No,istina je da mnoge reklame lazu i ne treba nasjedati na "najbolji antioksidans", "najmocniju biljku protiv raka" i slicne gluposti, pogotovo jer se svake godine pojavi nova "najmocnija" biljka,koju farmaceuti kriju :-) pred par godina je bio crni kim, pa je dosao neem, sada je najjaca aronija a tko zna sto ce biti iduce godine :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saglasan. Ja samo reagujem na preterivanja. Pogotovu što u super hrani. Nema ulja. Osim onog što zaostane nakoon ceđeja. Možda se opet vrate belom luku. Pogotovu pored ovoliko krvopija oko nas.

      Delete
  4. SINOC SAM SA ZANIMANJEM POCELA DA CITAM vaase clanke, i ja sam odusevljena objasnjenjem, ali sam u velikoj dilemi po pitanju svega jer sam u sve to verovala.Ovaj deo o konoplji me je posebno zainteresovao jer mi je otac umro od raka bubrega. Isao je na eksperimentalnu terapiju, i od dijagnoze i prognoze +jos sest meseci dogurao pune cetiri godine. Upotrebljavali smi i aroniju, i G32, cak smo nabavili i ulje od konoplje, ali on nije mogao da ga pije.Mozda dobro, mozda lose...Pozdrav i hvala. Nisam jos sve procitala pa me interesuje sta mislite o G132 u ljudskoj upotrebi?

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.