Monday, September 2, 2013

Poziv ka znanju - hemija je oko nas, ne mora da bude i u nama

Znanjem za zdravlje


Pozivam sve svoje kolege, od onih koji su u sedmom osnovne i počeli su da uživaju u hemiji, preko profesionalnih hemičara, tehnologa, farmaceuta, lekara, inžinjera svih struka, do proizvođača kozmetike, kućne hemije i svih drugih proizvoda, računajući i hranu, da napravimo AKTUELNI, stvarni rečnik znanja i potencijalnih opasnosti onoga što nas okružuje, što nam ulazi u kožu, oći, pluća. Onoga što jedemo  i pijemo. Onoga što nas nesvesno menja, uništava zdravlje, lepotu, okolinu, kulturu, budućnost.



Ako imate pitanja, a  hemija Vam nije bliska, a nešto Vas plaši otvoriću drugi blog pod naslovom Pitanja - sa i bez odgovora. Pitanja će biti uneta, samo uz ime i prezime i kontakt mail. Isto će važiti i za odgovore, jer želim da i drugi daju doprinos razumevanju stvarnog uticaja hemije i tehnologije u našim životima. Mislim da je vreme da se pronađu i označe sve potencijalne opasnosti oko nas. A svako od Vas, zna nekoga, ko zna nekoga, ko zna nekoga...Tako se i formiraju mreže.


A do tada, da se shvati da ipak hemija i kada se zloupotrebi nije najstrašnija, evo video priloga u kome je prikazana proizvodnja viršli. Prasići su "organski" kako se neko našalio na WWW.



Zašto?

Da radnici ne umiru u voćnjacima.

Da deca ne piju sokove od takvog voća.

Da paradajz prirodno sazri.

Da viršle budu od mesa.

Da nam koža diše.

Da boje za kosu ne budu kancerogene.

Da nam deca ne piju CC (KK) i ostalo smeće.



Da nam benzin i čađ ne eksplodira u lice i uđe u dečija kolica.

Da....

Na jedno zašto - ima milion zato. Baš zato sam Vas i pozvao. 

6 comments:

  1. Profesore, baš mi je drago da sam pronašla Vaš blog. Odličan je i sa uživanjem ću Vas čitati!
    Pozdrav,
    Milkica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milkice. Izvinite zbog kratkog skidanja teksta u pitanju je bila tehnička greška slanja čitavog bloka nacrta. Sada je sve "pod kontrolom" :).

      Delete
    2. Profesore, pronasao sam clanak koji bi Vam mozda bio koristan u objasnjavanju fenomena 'upakuj djubre i prodaj kao hranu' :)
      http://www.mingl.rs/rubrike/apdejt/2/2013/08/25/kad-se-dubre-dobro-upakuje.html
      Pozdrav i zelim Vam sve najbolje u ovoj akciji! :)

      Delete
    3. Hvala. Slobodno unisite imena. Da se zna da ima ljudi koji n trepa da ih šikanira industrija koja generiše loše proizvode i loše ljude, koji nam kroz marketing sve serviraju kao dobro.

      Delete
  2. Nakon citanja Vaseg teksta pod nazivom Slatko mi je dok jedem - al' se posle pojedem, moram da kazem da ja ne jedem secer (saharozu), izbacila sam ga potpuno iz ishrane, ne konzumiram uopste industrijsku hranu, gazirano, alkohol, pusenje i odlicno se osecam. Moja preporuka, obavezno izbaciti secer iz ishrane. (Moji roditelji se ne slazu i misle da preterujem, i da sam previse opesdnuta ishranom, ali ja se ne slazem)
    Napominjem da sam zdrava osoba, bavim se sportom, imam 20 godina, nemam nikakve secerne bolesti (ne bolujem uopste od bolesti) sama sam odlucila da zelim zdravo da se hranim.
    Zanima me Vas rezim ishrane, ako moze u nekom od narednih postova.
    Drago mi je sto sam pronasla Vas blog.
    Srdacan pozdrav
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana drago mi je da ste se javili. Naravno da nije potrebno da unosite saharozu. Ali ako se hranite zdravo, što znači da jedete voće i povrće, šećeri su Vam svakako zastupljeni u ishrani. Naročito kao sportista znate da Vam u vršnim trenucima napora glukoza zaista treba. Ali nikako ona iz Coca cola i drugih industrijskih nusproizvoda.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.