Sunday, November 3, 2013

4 bele smrti i plašitelji - lični odgovor bezobraznicima

Iznerviran napadima koji već neko vreme traju i na FB i u anonimnim komentarima moram da napišem ovih par redova


U pisanju nekog teksta, prosto očekujete i da ga ljudi pročitaju, pa zatim da ga komentarišu. Zato svi mi blogeri više volimo komentare od lajkova. Ali, kao da je zavladalo pomodarstvo da se reaguje na naslov i eto eksperata koji su prošli pored (u mom slučaju) hemije pa daju komentare, ili (nešto sasvim treće) videli fudbal, pa daju savete fudbalskim selektorima kako najbolje da rade. 

Kada pišem o hemiji HRANE, uvek naglasim šta je moj lični stav, a šta naučni. Ali to mogu da vide samo oni koji PROČITAJU tekst. Zato se izvinjavam nekima koji pročitaju neki moj malo grublji komentar ili odgovor na FB, ali mi je dosta matematičara koji su prošli pored hemijske škole, pa mi pametuju o hemiji, navodeći radove sa gugla, a da ih nisu ni pročitali. Ili vegana koji bi da nam ukinu meso ili mleko. Ili onih koji bi da nas bace na sirovu hranu, jer je to kao povratak prirodi, a pri tome vam prodaju njihov mikser od 700 evra i sl. 

Ja sam za razumnu, uravnoteženu ishranu i poznavanje onoga što se jede. Zato molim sve Baltazare da se ne mešaju zlonamerno u moja objašnjenja, a svaki argumentovani stav ili kontrastav sam spreman da analiziram i odgovorim. Ne moram uvek da budem u pravu. I u nekim segmentima možda i nisam. Ali ako navodim naučni stav, tada čitava naša naučna populacija nije u pravu. Jedino ne podnosim lične i bezobrazne napade, koji učestaju čim opovrgavam neki uvreženi stav. Dakle, sviđalo se to osobi XY ili nekom petom, nema 4 bele smrti, sve dok se jede normalno, raznovrsno i dok smo fizički aktivni. Ne treba pasti travu, ne treba jesti samo biljke, ne treba e prežderavati mesom, niti zalivati "slabom" rakijom od 54 stepena, ne treba sedeti samo za kompjuterom. Hodanje. Kažu bar 10.000 koraka. Nis svi rođeni da budu Novak Đoković.

Ne treba piti CC. (Bože koliko je tu bilo napada, tipa - ja sam je pio decenijama, zdrav sam kao dren, šta ti pričaš i sl.). Ne treba deci davati hranu iz Meka (to bih se usudio da kažem nikada, ali nije u skladu s otpornošću ljudskog organizma). Treba jesti mleko, sir, meso, jaja, voće, povrće. Što šarenije. Ne treba jesti integralno brašno svakodnevno. Ne treba unositi margarin, paštete, viršle, Pipi, Gudi i ostalu industrijsku robu.

Svedoci smo da se i lekovi agresivno reklamiraju. Jedino što se ne reklamira je selo i organska proizvodnja. Ali se zato reklamiraju polimerne paštete i plastične viršle. I PLAZMA KEKS koji menja gomilu voća i povrća, koju pravi trapavi optac. Pa, što je mnogo, mnogo je. Voleo sam plazmu dok se ukus nije izgubio prodajom fabrike. Ali da je zamena za voće, povrće i da diže imunitet????  Ljudi imajte milosti. Jer kako se lepo može videti osim političara, veći lažovi su stručnjaci za merketing ili recimo srpski lažno hvaljenje loše robe.

Zato kritičari koji ste otkrili TAJNU i znate sve o svemu, usmerite vaš bes na reklame. Jer one su naš zajednički neprijatelj, a probajte malo da podržite struku ili bar ćutiti o nečemu što ne znate. Možda nešto naučite.

40 comments:

  1. Mrzim bezobrazluk neznalica. Mrzim. Svako od Vas ga je osetio na ličnoj koži. Kada Vam neko ko nema decu daje savete kako daih oblačite ili vaspitavate. Kada Vas neko ko ni kafu nije skuvao u životu podučava kuvanju i zna bolji recept, jer je negde video lepše slike. E zato sam morao da reagujem na bezobrazluk neznalica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo Zorane! Konacno jedan glas razuma :) Nazalost, veoma je profitabilno zaplasiti narod najgorim bolestima, da bismo im uvalili preparate za prevenciju istih, raznorazne tablete, lekice, suplemente, pilule za lilule... Puno pozdrava! I nastavite sa ovako dobrim clancima :)

      Delete
    2. zorane, izvinite, mali zbun na delu... kada za hranu iz meka u tekstu kažete "to bih se usudio da kažem nikada" je l tu mislite da uopšte nikada ikada ne treba jesti ono sto služe u meku ili ste hteli da kažete da ne biste dali tu vrstu saveta roditeljima?

      inače, super vam je blog. više pišite, manje se nervirajte. još se nije rodio ko je prosečnog internet konzumenta prevaspitao. angry rantovi u principu ne pomažu.
      poz

      Delete
    3. andrea
      što više imam podataka o tome kako prave hranu, moj savet bi bio NIKADA NIKO to ne bi trebalo da jede. A deca pogotovu ne. Inače svojevremeno su Mekovce nahvatali da u istom ulju prže dok ne pocrni, da istom krpom brišu i WC i stolove.

      Delete
  2. Neka se reagovali, zbog sopstvenog mira i zdravlja. Pre svega, pišući takve tekstove, vi se i sami zalažete upravo i za dobro zdravlje svih ljudi u ovoj našoj jadnoj zemlji, hteo to neko da prepozna ili ne i upravo demistifikujući na pravi način zablude u ishrani. Uvek će biti onih koji misle da je starije jaje od kokoške, tj. da sve zna najbolje. Ako vam je za utehu, pročitah skoro komentar, vrlo maliciozan, na račun Matije Bećkovića i njegov rad, a ista osoba je u svom profilu napisala da je večiti student!!! To dovoljno govori o mentalitetu, bolesnoj sujeti, iskompleksiranosti, ali, opet volim da kažem, na svu sreću, ne svih ljudi na ovim našim prostorima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niko nije agresivniji od sirovih vegana. Osim kada ih ujede zmija. Tada prvi trče da dobiju proteinsku injekciju :)

      Delete
  3. Bravo! Svaka cast! Potpisujem svaku rec! Pre neki dan kaze jedna moja poznanica da domaci gulas nikad ne moze da bude kao gulas iz konzerve - ovaj drugi je mnogo bolji. Nisam mogla da verujem. Gulas nije nesto komplikovan da se napravi, ali izgleda da mlada domacica jos nije nigde procitala koliko aditiva konzervisana hrana ima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Neki moji stavovi se mogu naći i ovde http://negoslava.blogspot.com/2013/10/hranimo-se-lose-jer-smo-lenji.html
      Naročito za domaćice iz kese ili konzerve.

      Delete
  4. Poštovani, nije dobro mrzeti, a nekompetentnost je prevršila svaku meru i ne samo kada je u pitanju hemija hrane, nego, mišljenja sam da nema svere našeg življenja a da se ona(nekompetentnost) nije zapatila. Hvala Vama na trudu da tu pošast iskorenimo, niste sami.
    S'poštovanjem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Pomoć je dobrodošla. Raste im agresivnost.

      Delete
  5. http://www.safewalls.org/wp-content/uploads/2011/10/Banksy_throw_tv4.jpg

    ReplyDelete
  6. Mnogo sam se obradovala kad me je neko usmerio ka Vašem blogu. Čitam i radujem se, iz više razloga. Prvenstveno zato što predstavlja upravo ono što ljudi najčešće i kažu - glas razuma (zato što kafa obično brže provri ako uključite rešo :D. Setim Vas se bar tri puta nedeljno, bez bloga). Zato što se iskreno trudite da ono o čemu pišete objasnite, zato što je ono što napišete tačno, provereno i predstavljeno tako da svima bude jasno. Zato što je znanje moć, a mnogo volim da vidim da neko tu moć deli, i šakom i kapom. Vidim iz Vaše reakcije, neko je komentarisao onako kako se to samo na internetu ume - valjda je internet dao ljudima paravan da se sakriju, pa da kroz njega istresu sav onaj bezobrazluk koji im kućno vaspitanje (koje je u mnogim slučajevima i te kako nedovoljno, ali mislim da uvek postoji) nikad ne bi dozvolilo da iskažu naglas; a možda bi se uplašili i sopstvene nepotkovanosti (tl;dr: dobrodošli na internet). Ali imam neki osećaj da se nećete dati iznervirati do te mere da prestanete i to me posebno raduje. Kao mali prilog ovoj priči o četiri bele smrti, nedavno sam poslom slučajno pročitala rad na linku ispod - i mislim da lepo govori u prilog upravo tome da je na sve u životu potrebno primeniti zdrav razum, a da otrov čini doza, to odavno znamo. Pa koga zanima nešto malo više o soli, neka pogleda - reč je o pregledu dela do sada objavljenih naučnih istraživanja koja povezuju unos natrijuma i povišen krvni pritisak (za sve ljubitelje slanih đakonija koji već pate od krvnog pritiska - ne, to ne znači da treba da nastavite da jedete so u neumerenim količinama i da vaši lekari ništa ne znaju). Članak ovde: http://ije.oxfordjournals.org/content/31/2/311.full

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marija. Dobijam i vrlo bezobrazne, vulgarne poruke ponekih nesrećnih persona. I ako bih možda odustao, takve osobe me posebno inspirušu, morama da kažem sopstvenom glupošću i vulgarnošću. Dotična Aleksandra će se lako prepoznati :)

      Delete
  7. sta fali integralnom brasnu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ništa povremeno. Najveći problem je uvek kvalitet tog integralnog brašna. Da li je mleveno sa klicom (kao u potočarama) i tada ima raznih fostataza ili je odvojena industrijska klica (prodaje se odvojeno) a dobiveno brašno je stabilnije. Ako bih bio cepidlaka rekao bih ako stvarno hoćete integralno brašno, meljite ga sami. Pisaću i slikati i o tome. Do tada samo povremeno komercijalno, jer fitinska kiselina izvlači korisne jone iz organizma ako se preteruje sa konzumiranje.

      Delete
  8. "Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati, onda će se boriti protiv tebe, zatim ćeš pobediti" (M.Gandi) Kao što ja ignorišem paštete u radnji, neka "oni" prestanu sa čitanjem i odu do Meka na klopu...

    ReplyDelete
  9. Slazem se sa tekstom samo u koliko se radi o organskim namirnicama. Mene samo interesuje da li mislite da je dobro unositi meso i mleko u zemlji u kojoj je ministar poljoprivrede rekao da je odredjena kolicina GMO soje zavrsila u stocnoj hrani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da. Bez rezerve. Ta se soja prokrijumčari i ne ode do seljaka, već do mućkaroških kombinata. Mleko, rekoh par puta, kupujem na pijaci. Kod iste žene i "belu polusmrt" kajmak, a zatim i "rastvarača kostiju" - sir. Bolje je da ljudi popiju mleko kravlje koje je dobiveno od GM soje, nego da sami u hamburgerima, kobasicama, supama i ko zna čemu sami jedu GM soju. Zar ne?

      Delete
  10. TAKO JE BRE PROFESORE!!!!! NE MOGU VISE DA SLUSAM GLUPERDE!!! NISAM DZABE GULIO 4 GODINE VEZHBI, KOLOKVIJUMA, 500 SATI DNEVNO U LABORATORIJI I POLAGAO PREKO 30 ISPITA DA BIH RAZUMEO SHTA SU ENZIMI, LIGANDI, UGLJENI HIDRATI, CELIJE, TKIVA, METABOLICKI PROCESI, MEHANIZME REAKCIJA!! PALITE BRE VISE GLUPERDE I POCNITE DA SLUSAJTE!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Dragi Zorane, ono za mikser je super, potpuno me je razveselilo :-)))
    Nema potrebe da govorim da iste stvari i stavove propagiram i sama vec godinama, uz komentar "Slusajte svoje telo" - ne odgovaraju svima 2,5 L vode dnevno itd. Takodje volim da se setim profesora Spasica i njegovog "kljuc je u umerenosti!". Mi (bio)hemicari imamo tu privilegiju malo dubljeg uvida u svet oko nas, a pogotovo u to sta stavljamo u sebe i na sebe. Srecom. Ja se trudim da to podelim i sa drugima, koga god interesuje, naravno. Srdacan pozdrav iz Stutgarta, Danka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Danka, delite znanje. Ionako ga ima sve manje, a sve veći broj prodavača magle pogani misli običnih ljudi. Nama jeste lakše :)

      Delete
  12. A sta vi imate protiv sirovih vegana posto ih u skoro svakom tekstu(bar sto sam ja procitao) spominjete i kazite mi profesore sta ja to mogu da unesem u organizam jeduci meso,mleko,jaja i druge zivotinjske namirnice a da ne mogu jeduci voce,povrce,zelenis i semenke,mislim na makro i mikronutrijente!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kvazi doktoru,B12 nije bakterija životinjskog porekla i u prirodu se javlja na biljkama,i pored potoka,biljke koje mi prskamo i uništavamo te iste bakterije,vidim da si pun mržnje jer si takođe i pun neznanja samo takav čovek može da reklamira meso,mleko i jaja,i da odobrava brutalnu mesnu industriju,kao i pijenje mleka jedenje sira itd..a ljudi ko ljudi,uvek će da podrže čoveka koji podžava stari način života jer je teško suočiti se sa istinom,ja imam 79 godina i izgledam mnogo mlađe negoli moji prijatelji,već 40 godina sam vegan i otada nikada nisam bio bolestan,još uvek sam fizički aktivan,mogu uraditi 30 sklekova itd,b12 nikada nisam unosio u organizam u vidu tableta itd a nikada nisam bio anemičan,znanje je velika moć i molim vas da ne širite neznanje jer su ljudi lakoverni,i recite mi kvazi doktore jel bi mogao da zakoljes ovcu zubima tvojim a pre toga da je uhvatiš trkom i onda da joj pojedeš salo,iznutrice i mišićno tkivo onako sveže?recite mi još nešto zašto ne kažete ljudima da su bakterija kao što su salmonela u jajetu i mnoge druge u mesu postale imune na antibiotike u stočnoj hrani?recite im za lude krave I za to kako je brasno koje je dobiveno od njih zavrsilo u svim fabrikama stocne hrane kao takozvano riblje brasno,recite im za osteporozu koje izaziva meso I mleko,kao I million drugih bolesti,recite im za fabrike ulja kao koje seju smrt sa svojim industrijskim suncokretovim uljem koje je hidrogenizovano I za svinjsku mast koja sadrzi 0 Vitamina e koji je antioksidans,recite im da je apsorpcija zivotinjskih proteina 10-16 %,recite im da se dovoljna količina b12 stvara u crevima čoveka,recite im da je čoveku najpotrebniji zapravo b17 kojega nema u današnjoj ishrani al ni malo,objasnite im šta je izotop ugljenika C17 i njegov uticaj,objasnite im kako dojenje deteta kravljim mlekom izaziva nepravilan razvoj mozga kod deteta zbog velike količine belančevina,objasnite im šta je galaktoza..sta je ovde problem..ovo što sam ja napisao niko neće shvatiti ozbiljno čak će mi se i podsmevati,a kvazi doktore kao što ste vi će dizati u vis svi ti ljudi koji se boje da se suoče sa istinom.

      Delete
    2. Ovaj deo rečenice sve govori "B12 nije bakterija životinjskog porekla". Pustio sam Vaš komentar iako je pun gluposti, samo da ljudi vide kako izgleda mekša verzija omnoga što u mi ljudi poput Vas do sada slali. Same budalaštine.

      Delete
  13. Vas blog je pravo otkrice, glas razuma u gomili neistina i poluinformacija. Jedan clan moje porodice je oboleo od maligne bolesti i tada smo se po prvi put direktno susreli sa mnogobrojnim preparatima kojima se pripisuju magicna svojstva, pocev od zeolita, aronije, kostica kajsija, ulja od kima, petroleja, lecenju hlorofilom itd. O savetima za "pravilnu ishranu" da i ne govorim. U masi informacija, teorija zavere i sl. covek vise ne zna kome da veruje te smatram ovo sto Vi radite veoma znacajnim i bilo bi sjajno kad bi ovo o cemu pisete stiglo i do sire javnosti, pogotovo do onih koji su najpodlozniji prevarama te vrste. Ti prodavci magle su jako agresivni i zastupljeni u svim medijima, preko reklama u novinama, na tv-u, gostovanjem u emisijama i sl.a protivteza svemu tome ne postoji na ovakvom medijskom nebu, nazalost. Srdacan pozdrav.

    ReplyDelete
  14. Bravo profesore !
    Nek mi neki prodavac magle objasni zashto kad pojedem kuvano jaje s marketa spopade me strashna alergija, a kad pojedem ono domace sa sela nije mi nishta....nisam valjda razvila toleranciju na jaja !!??
    Nek mi objasne ti vegetani razlog smrtnosti djevojke i manekenke od anoreksiju koji su bili na shaku badema i nekoliko jabuka na dan !!
    puno pozdrava iz Makedonije....ANA

    ReplyDelete
  15. Moj deda je radio u jednoj poznatoj beogradskoj industriji mesa i u našoj porodici su već decenijama viršle i paštete zabranjene! Drago mi je da je deda bio u pravu :-)

    ReplyDelete
  16. Ja sam pokušao da napišem nešto što itekako ima smisla ali ovaj uvaženi sajt nije odobrio moj komentar,sve što ću reći je ste u svemu u pravu,osim za meso,mleko i jaja,to jednostavno nije u redu odobravati,i to da b12 nema u povrću to je smešno,to što ste se vi obučavali iz knjiga koje su napisali stručnjaci prehrambrene industrije e to je problem

    ReplyDelete
  17. Kada ludak psihoterapijom spozna da je lud on izvrši samoubistvo, kažu psihijatri. Sudeći po komentarima "hrabrih" anonimnih travojedaca mislim da bi mogli da kažemo da kada vegetarijanac nasluti da mu se ruše mitovi on postane nasilan te spreman i da ubije istinozborce. Mislim da bi neki mladi psihijatar mogao da se pozabavi i proslavi npr. "vegetarijanskim poremećajem prilagođavanja". A psihijatrija je posao budućnosti, eto ideje za posao :-)
    Zbilja, ako lekari koji ne veruju u vakcinaciju dobijaju psihijatrijsku dijagnozu zašto ne bi imali i vegetarijansko ludilo kao registrovan poremećaj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliki je problem Nemanja to što ljudi koji pišu gadosti, ne mogu da budu procesuirani. Neki koji su preterali čak i u tome mogu da budu srećni jer javno proglašavam da veću gadost za 53 godine života nisam čuo ili pročitao. Ali, hvala im na tome. Tako znam da jure upravo ka dijagnozi koju ste pominjali.

      Delete
  18. Hvala Vam sto postojite i sto imate volje da podelite svoje znanje! Vasi clanci su pravi blagoslov za mene i moju porodicu! Vec dugo lutamo i nikako da dodjemo do tog carobnog recepta za zdrav zivot :(. Vi ste ovo sve tako lepo argumentovali i pojednostavili, da mozemo i mi obicni ljudi da shvatimo. Molim Vas, ne odustajte od ove misije jer zdrav razum i znanje su nam i te kako potrebni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, neću da odustajem. Nekada će biti veće pauze, jer posao uzima svoj danak.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.