Wednesday, November 27, 2013

Bajka o sirovašu, njegovom obroku, samoizlečenju svih bolesti i večnoj mladosti

osveženi tekst 14-13-2013

Jedino je važno prodati mikser

SIROVO je tako poznat koncept u Srbiji. I ne sviđa mi se.


Kažu da je čovekov razvoj započeo kada je otkrio vatru. Mogao je da skuva čorbu, pa ga više dizenterije nisu ubijale. Proces učenja je bio spor, ali od otkrića do dana današnjeg vatra se čuvala, obožavala, ulazila u bajke, priče i predanja. I sve do skorašnjih dana nisam ni znao da me lažu. Sve te knjige iz kojih se uči zvanična istorija trebalo bi skupiti na jednom mestu i spaliti. Jer ništa nije tačno. Sve će Vam biti jasno u daljem tekstu.


Zahvaljujući aktivnostima jedne posebne grupe ljudi shvatio sam da je to bila laž. Jer još tada (a jasno je pokazao to Erih fon Deniken) postojale su dve grupe ljudi. Jedna koja se po pećinama hranila mesom, raznim ulovljenim životinjama i bobicama. Oni su krvoločno, ne poštujući ni društvo za životinjska prava, ni ustrojstva porodice (porodica skup osoba koje se vole, računajući i životinje), ni stalne opomene lokalnih vračeva da je holesterol štetan ni druga mudra upozorenja, jeli to meso. I samozadovoljno se slikali po zidovima. Tajno društvo sirovaša, je nastalo iz superiorne rase vanzemaljaca NATEROS DOĐOS. Poreklo ove rase nije poznato, ali neko od Srba, kao pripadnika nebeskog naroda to sigurno zna.

Probajte da nađete bar jednu pećinsku sliku na kojoj se nalaze ovi ljudi. Nema šanse. Ali zato je osnovni znak njihovog tajnog društva ostao isti kroz vekove (pa i milenijume). Njihov znak prepoznavanja je konačno dostupan svima, kada su objavili svoje prisustvo među nama. Jer oni su gospodari Tajni, koji su odlučili da svoje znanje podele s nama. I da nam objasne da je ona druga grupa svaštojeda u zabludi. I da se SAMO zato razboljeva, jer kada se hrani sirovom hranom (presnom za cepidlake), oni su zdravi i jaki, večito.
Tajni simbol

Stalno me pitaju (pojedinci) šta imam protiv ovakvog načina hranjenja, ili stila života. Realno - ništa. Zašto bih i imao protiv kada je ovo najbolji način da jedući, počnete da halucinirate i da pričate stvari koje ste delimično (nadam se) shvatili, ali bez problema izmišljate i nastavljate da prodajete (ne predajete) sokovnike, miksere, blendere i ostala čuda koje su još u pećinama koristili da prave svoje smuti-pa-prospi napitke. Sok od zelene trave. Hm, ukusno, sigurno. I super se osećeta posle toga.



Da li je zdravo? Moguće je da je ponešto zdravije od mesa preprženog i presoljenog ili čak i savršeno spremljenog. Moguće je da poneko može ovako i da živi. I nemam ni pravo, niti želju da kritikujem, osuđujem ili "pametujem". Ali da trpim laži neću. Jer kod hrane se sve svodi na hemiju. Hteli mi to ili ne. 

Naravno, sirovaši, pomalo podvaljuju. Oni ne bi smeli da koriste procesovanu, a to znači ni sušenu hranu u dehidratorima. Nisam baš siguran da je fer što ovu travu ovako samelju, ali to je njihov kuvar i nema razloga da oko toga detaljišem. Ovde ima zagovarača sirove hrane, sa svojim školama, greškama i ubeđenjima. Ali ne obećavaju čuda. Ta čuda me najčešće i nateraju da budem ciničan, jer su prosto laž. Uvek izaberem jedan reprezentativan tekst ili osobu koja u FB grupama dominira i širi "svoje učenje". 

Pa da započnem ovu šetnju kroz moje i njeno viđenje sirovojedaca.

Mihaela Devescovi: Na sirovoj hrani nestaju alergije, celulit, kožne bolesti. Da li ovo zaista treba komentarisati???

Tijekom »blaženog zdravog druženja uz hranu« pripremat će se kruh i krekeri, pašteta, punjeni šampinjoni, buća i vrganji, ražnjići, pizza, tikvice punjene različitim umacima, čips od kelja, torta i palačinke, a svi polaznici dobit će skriptu sa receptima. Cijena radionice je 250 kuna, a zainteresirani se mogu informirati na broj telefona 091/64-64-646 ili se prijaviti e-mailom na mihaela@sirovahrana.hr. 

Nije  mi jasno kako se hleb, krekeri, pica mogu jesti kao sirovi. Znam šta je sve od pomenutog, ali da jedem sirovo testo? Fuj. E, varate se. Pica se ne pravi od testa, sira i paradajza, već od smokve i dr. sušenih (što nije 100% sirova jelda??) voćkica. Tako i ne znajući za vreme mnogih postova, smazao sam silne kriške ovih pica, ili njenih sastavnih delova.

Danas jedem pretežno voće, povrće i orašaste plodove. I ja isto. Samo uz to i meso, mleko, jaja, Raznovrsno. Kuvano, pečeno i prženo. Tradicionalno. Baš kao i moji prapreci po pećinama Evrope. Naravno da su nam jagode, paprika i banane, kao i drugo povrće npr. lubenice na stolu u sirovom stanju.

Kao poslovna žena, ona odmah umeće reklamu, kroz ono što je zaista potrebno u ovom tipu hranjenja Inače, blender je, uz multipraktik, sokovnik i dehidrator neophodan da biste minimalno obradili sastojke iz sirove hrane. Pa, ok je. Ništa novo. Može dosta da se uštedi na šporetu, frižideru, zamrzivaču. I veći je prostor u kući, jer nije zauzet ovim aparatima. Dakle ni to nije problem. 

Ali ovo jeste problem. Naučite pripremati jela bez termičke obrade i bez glutena, koja su puna vitamina i enzima, a pripremaju se brzo i jednostavno. Izradite najzdravije slastice bez šećera, brašna, jaja, margarina ili maslaca, a koje su tako neodoljivo ukusne.  I to ozbiljan. Šta fali glutenu, ako niste alergični? Kinezi prave odlična jela od njega. I moja baba je pravila nešto nalik Kinezima. I moji studenti su ga izolovali na vežbama. Ako ste netolerantni na njega celijakija će Vas mučiti. I tačka. Baš kako će Vas mučiti kikiriki ako ga jedete. A njemu je čak svejedno da li je sirov ili ne. A može i da ubije.

Sirova hrana ili raw food je sva hrana koja nije izložena visokim temperaturama ili termičkoj obradi. Ona je ujedno živa hrana koju unosimo u svoj organizam, to je život i tako hranimo svoje tijelo. Hrana koju jedemo ne smije biti podvrgnuta temperaturama iznad 45 stupnjeva jer će u tom slučaju izgubiti svoju živu, prehrambenu vrijednost budući da će joj enzimi biti uništeni. Pravo sirovojelstvo podrazumijeva ishranu najprije plodovima onakvima kakvi su u prirodi. No, zbog svojih navika, radimo takve recepte koji odlično imitiraju klasičnu kuhinju, a puno su ukusniji i zdraviji. 

E što je mnogo, mnogo je. Hrana iako sirova nije živa, jer taj termin ne postoji. Čak i da se trava pase, a ne blenderom isitni, ona je mrtva pri prvom pasu. Nije ovo alhemija životnih sila. Samo sam u lošim američkim filmovima video plavu maglu koju zlikovac isisava iz zdravog organizma protivnika i tako mu "pojede" dušu. Enzimi koji se u raznim biljkama nalaze treba da budu MRTVI. Ali nisu samo enzimi štetočine ili prosto neistraženi molekuli. Ima tu mnogo više opasnih molekula koji se tradicionalno uništavaju kuvanjem. Takvi su npr. inhibitori, lektini, toksini. I ne samo proteini. Neki se ni kuvanjem ne uništavaju. Tako da se (po meni) sirovom hranom uvek krećete u zoni visokog rizika da značajno oštetite svoje zdravlje. Lektini mogu da oštete sluzokožu creva, proteaze iz sirove hrane da prosto projedu tkivo, izazivajući povećanu propustljivost creva. A onda su tu infekcije, alergije i sl. Umesto toga u sirovojelstvu se reklamira obmana - izlečenje svih bolesti. I to baš svega. Evo tih reči čuda. A oni koji čitaju moje tekstove (a ima ih :) ) znaju šta mislim o čudima i kako mrzim takva obećanja.

Koristi kada se pređe na sirovu prehranu su jak imunitet i otpornost na bolesti. Nestaju alergije, sluz, opstipacija, neugodni mirisi tijela i njegovih izlučevina, umor, nervoza, depresija, nestaju masne naslage, celulit, razne kožne promjene. Jača je kosa, nokti, bolje je raspoloženje, bistrije su misli, bolja koncentracija, značajno veća produktivnost i radna sposobnost, više energije, ljepše se spava, više i kvalitetnije se koristi vrijeme. Počnete se osjećati živo. 

I ŠOK. Udarac metalnom čizmom u glavu. Sve je ovo samo bio uvod u otkriće koje Vam može promeniti život. Ako zapamtite ovaj tekst imaćete razlog za lagani osmeh celog života. Ako dobijete dijareju jer ste se zarazili nekom bakterijom, nije problem. To je Vaš organizam hteo, videćete to kasnije.


Da bi izbjegla bolesna stanja organizma zdrava bi osoba tijekom dana trebala unositi određene količine »lužnate«, odnosno »kisele» hrane". Kako se alkalizirati?  

  – Skoro sve što suvremeni čovjek radi dovodi do kiselosti organizma, a najveći utjecaj je od ishrane, koja po globalnim znanstvenim istraživanjama predstavlja glavni uzrok skoro svih suvremenih bolesti, a pogotovo raka. Tako namirnice životinjskog porijekla povećavaju kiselost, i to naročito meso, a od njih najmanju kiselost imaju kozje sirovo mlijeko i sirutka, koji su blago alkalni i neutralni u sirovom neobrađenom stanju. Pravilnom ishranom može se ispraviti i vratiti organizam svom prirodnom, alkalnom, baznom okruženju. Svako sirovo povrće i skoro svako voće je alkalno. Tako je limun koji je po okusu najkiseliji ustvari namirnica koja izaziva najveću alkalnu vrijednost krvi. Voće koje izaziva blagu kiselost su šljive, borovnice i brusnice, što ne znači da ih treba izbjegavati jer imaju mnogobrojna pozitivna biokemijska svojstva. Orašasto sirovo voće je alkalno, kao kokos, pinjoli, a najviše badem koji ujedno sadrži i amigdalin ili laetril, vitamin B17, te neki autori navode da smo svakodnevnim unosom pet komada zaštićeni od kancerogena
Ništa od masnog i podvučenog teksta nije tačno. Apsolutno ništa. A neke stvari čoveku ne ulaze u glavu ni batinama. A batina je iz raja izišla.

1. kiselo je kiselo. limun udara koliko je kiseo. Nisam radio eksperimente sa proverom pH mokraće, jer znam da je kiseo. Kiselina SPUŠTA pH. 
2. pepeo je najčešće bazan. I to od kalijum karbonata. I nepismene babe su pre 100 godina znale da pepeo LUŽNAT. Ceđ je alkalna, bazna i to oko 10.
3. ko normalan jede pepeo? Niko. Dakle kiseline će ZAKISELITI organizam. Kako znam? Da sledimo logiku ove dame. Napravite svežu zelenu salatu. Poprskajte je limunom. Onda ste ŽIVU hranu zaalkalisali, jer je njoj limun taj koji u organizmu (a zelena salata je ŽIVI organizam) zaalkališe. Kada je Vi probate, salata peče, jer je jako alkalna. Ali AVAJ NIJE. Naprotiv vrlo je kisela. I tako mogu u krug da nastavljam priču o kiselom i baznom, iako sam je ispričao ovde. Ali dobre priče vredi čuti više puta, zar ne???  Kada god pomislim da splet jednih gluposti ne može da se širi dalje, da sam spoznao granice, sledi novi šut gvozdenom čizmom. Teško je onima koji se ne bave hemijom da razumeju sve komplikovane hemijske koncepte. Ali nema nikoga ko može da zamisli da pojede limun, a visoka peć ugrađena u želudac sprži limun i napravi pepeo. Na kraju, da se to dešava, ona zlica od H.pilori bi napravila silne čireve po želucu. Hoćete da budete prirodno bazni? Bacite želudac i kožu. Koža je slabo, a želudac jako kiseo. Kiseliji od limuna.
  

ŠUT, ŠUT, ŠUT :  Vrlo je važno znati da termičkom obradom namirnice postaju kiselije ili alkalne prelaze u kisele, primjerice sušeni kokos, (kakva glupost i neznanje) što ne znači da ih treba izbjegavati nego samo treba biti umjeren prilikom konzumiranja. Sve sjemenke osim sezama izazivaju kiselost, a kada isklijaju postaju jako alkalizirajuće namirnice. Za one koji su zdravi i hrane se sirovom hranom dok im organizam ne razvije osjećaj »što mu treba«, važno je napomenuti da je potrebno unositi i namirnice koje izazivaju kiselost, sjemenke, orasi, lješnjaci, pistacije, šljive, borovnice, brusnice, u odnosu 20 posto prema 80 posto alkalizirajućih. Kod bolesnih trebaju se birati alkalizirajuće namirnice da što prije dođe do balansa i iscjeljenja. Zaključak je jednostavan, a to je da se sirovom hranom biljnog porijekla postiže alkaliziranje organizma i time sprječava ili liječi rak kao i mnoge druge bolesti.  Boldovano i podvučeno netačno, da budem fin.


Koncept da je organizam samospoznajna mašina je baš glup. Tako deca "znaju" da im treba slatko, pušačima i alkoholičarima (narkomanima) "treba" njihov dop. A meni neko da im kaže dosta bre prolupavanja. Ne brkajte hemiju i medicinu s glupostima. Jedno je nauka, drugo spavanje i buncanje na kauču.
Science vs BS

Evo zašto se toliko bunim protiv sirovaša. Zato što pričaju besmislice, koje pri tome upakuju u oblandu kvazinauke i svi srećni i zadovoljni. A naročito oni koji uz to uvaljuju te sokovnike i druga čuda, knjige, radionice i sl. Meni to smeta, Ako Vama ne smeta, uživajte u još malo budalaština.
Ta prehrana osigurava pravilan rad žlijezda, a prema tome i regulaciju tjelesne težine, čišćenja krvi i staničnog tkiva (šta je ćelijsko tkivo???)od svih vrsta otpadnih anorganskih tvari, i prirodnim načinom dolazi do izlječenja od različitih bolesti kojima smo danas pogođeni. Ne radite pritisak na sebe, istražujte i malo pomalo pronaći ćete svoj vlastiti put ka zdravlju, nebitno u kojoj mjeri jer ne težite konfekcijskim brojevima nego unutrašnjem zadovoljstvu i zdravlju. Osobe koje se hrane sirovo ne trebaju brojati kalorije. (ma hajdet???)

I sada pogledajte još jednom ovu karikaturu, pa izaberite nauku ili bajanje. Ili poslušajte komentar s uzetog sajta.

fiumecro
fiumecro   Objavljeno: 15. studenog 2013. u 17:08
Problem nije što gdja Devescovi prodaje sokovnike, problem je što se služi znanstveno nepotvrdjenim podatcima. Drugim riječima, njena "radionica" može pruzročiti opasnost po zdravlje gradjana. Što radi javno pravobraniteljstvo? U Hrvatskoj postoji zakon o nadriliječništvu (do 5 godina zatvra) zašto se ne primijeni?



24 comments:

  1. Ona ne leci ljude, pa da je neko kazni za nadrilekarstvo, sta lupetate? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A kako se to zove kad daje savete i poducava u svojim "radionicama", i pritom uzima pare?
      Na koliko mesta govori da se na taj nacin moze izleciti ovo ili ono?
      Da spomenem i da ce preko tih "radionica" povecati broj idiota koji ce njeno neznanje siriti dalje?
      I naravno da je taj termin "radionice" skovan zarad izbegavanja zakona.

      Na zalost ovo je totalno nezanimljivo policiji, dok neko ne umre (a i tad nije strasno), pa ostadose samo edukativno tekstovi, kao ovaj, za borbu protiv takvih kao sto si ti..

      Delete
    2. Jako nepristojno ali i anonimno. Muči Vas kiselina idite se alkilizirati,

      Pozdrav za borca protiv gluposti i New Age bajki, prof. Vujučića!

      Delete
    3. Zabvno mi je kada neko ANONIMAN ne pročita tekst, a komentariše. Nekada me je to nerviralo. Sada znam da su ljudi koji imaju stva, ali se plaše da se potpišu, jer više u njega nisu sigurni. Inače polemisali ste sa čovekom koji je nju kritikovao. Hvala Merhabina i cmrkz :). I molim anonimusa da uoči prailnu i tačnu upotrebu smajlija.

      Delete
    4. Bravo!!!! Ili, sto bi moji profesori rekli-UBI NAS NEZNANJE!!!

      Delete
  2. Ti si meni potpuni car ... :D ...

    ReplyDelete
  3. Ovim tekstom vi ste G-dine Vujcic i slepcima otvorili oci.Svaka vam cast !
    Jednom mi je moj stric neurohirurg rekao: "Ana, ne postoi alternativno otvararanje lobanje kod tumora mozga"
    Moja baka koja me je odhajila, dozivjela je 100g,a nikad nije vidjela ljekara i umrla od starosti, Govorila mi je da auto ne ide vodom nego benzinom, da nijedna hrana nije, shtetna ako ne preterujete,da od jednu cashu vina na dan niste pijanac Jela je raznoliku hranu u malim obrocima 6-7 puta dnevno,,uvjek pozitivna nasmijana,fizicki aktivna i puna ljubavi prema ljudima. I ja planiram dozivjeti 100 tu, jer sam prihvatila njene savete i nacin zivota i uspjevam u tome,naskoto cu proslaviti svoj 51 rodjendan,zdrava,vitalna,uvjek nasmijana, u tashni nosim sve osim pilule....puno pozdrava.. od .Ane iz Makedonije

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliki pozdrav Ana. Želim Vam da sa osmehom na licu nadživite baku :) :)

      Delete
  4. Odlican tekst! Odlican! Mnogo smaraju vise ti svi sa presnom ishranom, ko je najlekovitija, da i sidu leci, kako da ne. Izgleda su bas popularni. Lice mi na one makrobioticare koji su isto tako bili popularni pre nekog vremena,i njihova hrana je lecila sve. Naravno tu je i moj najomiljeniji B17 "vitamin", bez njega nista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Little helper. B17 je i moj omiljeni vitamin. Ubiše me xxxx (cenzura) svojim laganjem da su pojeli kilograme toga. Oko mene sve Hunze, a da nisam ni znao :)

      Delete
  5. Njuejdž žreci i njihove skupe tlapnje su svuda oko nas i sektaški rade na razaranju svega što je milenijumima učeno i potvrđivano. Samo su deo opšte kulture kritike i negacije svega starijeg od njih. Srpsko biće je na udaru sa svih strana.
    Od meditacije (kažu da izaziva depresiju) preko antivakcinalnih kampanja koje su primenjeno maltuzijanstvo (mada ni ja nisam pristalica svih vakcina koje se npr. daju u SAD) do sirovojedaca.
    Bilo bi lepo kada bi se sami žreci pred kamerama razboljevali pa lečili travkama kako nas ubeđuju da može, naročito ako skupo platimo kurseve.

    Inače imam jednovreteni sokovnik/gnječilicu kao sa prve fotke ali u njemu ne meljem travu već bebi hranu i sokove, prave paštete, kesten pire i razne kremove od pečenih lešnika i badema.
    Jedna od najboljih kupovina u životu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dajte recept i za pravi krem, molim.

      Delete
    2. Kod nas je sve odokativno. Pošto zgnječim, npr. pečene i očišćene lešnike, kroz spravicu i dobijem gust namaz učinim ga mazljivijim tako što mu dodam šećera po ukusu i rastopljeni kakao (ev. čokolada za kuvanje mada ona pojača kiseli ukus) a i vodu ako zatreba. Verujem i da bi mleko u prahu imalo mesto u kremu ali nikako da ga kupim. Nije precizno kao za Belekrem ali je ukusno i uvek drukčije :-)

      Delete
  6. Dajte recept za pravu paštetu :). I drago mi je što spravu koristite višenamenski.

    ReplyDelete
  7. U pravu ste, pojam paštete je pogrešan za nešto što vredi i što je puno ukusa. Za razliku od npr. skupuh uvoznih ribljih namaza koji imaju samo deo mesa u sebi mi pravimo namaze isključivo od mesa (npr. lososa), malo masl.ulja te luka i začina po izboru. Uz buđavi sir i prepečeni hleb mmmmm :-)

    ReplyDelete
  8. http://www.youtube.com/watch?v=OYpsGBtjXPs

    ReplyDelete
  9. Odlican tekst -hvala vam i nastavite na nasu radost !

    ReplyDelete
  10. Niučemu ne treba biti isključiv i ekstreman. Treba jesti i sirovo i termički obrađeno. Zavisi od vrste hrane. Termičkom obradom uništavaju se vitamini. Na kraju krajeva, zamislite kuvane banane?! Odvratno!

    ReplyDelete
  11. Pasteta od piletine: Piletinu iz supe odvojite od kostiju, pa meso sa sve kozicama izbelndirate u blenderu ili sameljete na masini za meso uz dodatak putera i malo soli i bibera. Malao laganija varijanta ajmokaca.

    ReplyDelete
  12. Koliko znam, 22 amino kiseline, potrebne za formiranje celija, nalaze se samo u crvenom mesu, ne postoji alternativa u nijednoj "travki". Dober tekst.

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.