Tuesday, November 5, 2013

Kiselo - bazni put ka zdravom razumu ili ZAALKALIŠI PA SE RAZBOLI

Gledam devojčicu kako grize jabuku. Sočnu. Klinka se odmah namršti, ljutito pruži dedi jabuku i reče - kisela. Ono dečije s/š. I bez imalo razmišljanja svako dete koje je probalo limunadu (bez šećera) ili limun, višnju, zeleno voće naučilo je da je to voće kiselo. KISELO.

Lako je detetu. Ali ako hoćete da znate kakva je voda, da li je kupus dovoljno kiseo i šta je ceđ ne možete do svih odgovora doći ni probanjem, a još manje lizanjem. Mnogi su hemičari umrli isprobavajući hemikalije, dok je razvoj hemije bio u povoju, početkom XIX veka. Koriste se one donje sprave, koje sam preporučio ALKALNOJ SEKTI.


Ova je slika EKSTREMNO VAŽNA. Obratite pažnju na baterijsku (akumulatorsku) kiselinu. To je sumporna i ona će biti veoma važna za razbijanje jednog mita o mleku. Reklo bi se da je Kleopatra puno znala o pH, jer se kupala u mleku sa dodatim solima. Tako da je pH bilo bazno. Ovo je naravno šala. Niti je znala, niti to ima veze sa zdravim razumom.

Ako se sve dešava s voljom nekog višeg bića, onda su i kisele kiše deo tog uzvišenog dejstva, pa ne bi trebalo ništa da se radi po tom pitanju. Svašta. I kisele kiše i lakmus i akumultor su deo ljudkih aktivnosti. I trućanje o kiselo baznom organizmu takođe. A šta mi to daje za pravo da koristim ove oštre reči? Neznanje tih ljudi? Ne!!! Neznanje se lako rešava. Sedneš, čitaš, pa naučiš ili pitaš nekoga da te poduči. Ne neznanje, već vračanje, mešanje simbolike hemije (pH) i termina bazno i kiselo sa zdravljem i fiziološkom funkciojom organizma. Negiranjem činjenica. Pozivanjem na jin i jang, tvrdo i meko, lepo i ružno, a sve bez ikakvog elementarnog znanja. Može analogija? Može. Čovek se sastoji od tau energije koja omogućava vibriranje njegove duše preko 8 Hz. Vibracioni organ je koža, a podešavanje nivoa frekvencije zavisi od količine sala i veličine kostiju. Gladan čovek, koji je dugo gledao u u Sunce (na levoj nozi) i postio, uz pijenje soka od rena, sa prekrštenim palčevima nogu ima moćnu rezonatorsku kutiju vibracione energije večnog života. Potrebno je samo da 100 dana ne jede, a da pije što više solarno-srebrne vode. Eto, dao sam sebi malo oduška i izlupetao sam se kao i oni. Samo sam tome dodao malo Hz (Herca) i sala. Intrenet kuvanje originale gluposti.

Uproščeno koncept pH je bio koncentracija (koliko H+ jona) u rastvoru. Kako se voda, ta divna voda, raspada (disocijacijom) na dva suprotna jona kiseli H+ i negativni OH- činilo se da je sve jasno i jednostavno. Ali nije. Prvo definicija pH se odavno promenila. Ne zavisi od koncentracija jona, već od aktiviteta, nije H+, već H3O+ itd. Sistem se komplikuje prisustvom drugih jona: bikarbonata, fosfata, kao anjona i kalijum i natrijuma kao katjona. I mnogih drugih, uključujući šećere, proteine, lipide koji nose naelektrisanje. Ovaj pasus nije imao za cilj razjašnjenje, jer je nemoguće nekome bez dubokog poznavanja hemije da razume koncept kiselosti i baznosti. Ključne reči su nema razumevanja bez znanja. Kako onda diletanti ovo razumeju do nivoa da su u stanju da povežu kiselost s nekom bolešću npr. rakom? Naravno da ne mogu. Lupetaju, misle da su razumeli, a nisu ni blizu. Jer ako mi ne verujete pitajte bilo kog klinca koji uči stehiometriju u školi (kvantifikacija reakcija) šta je puferski kapacitet. I dete će Vam to izrecitovati, rešiti zadatke i sl. E, sada zdravorazumski, bez teorijskih osnova i velikog znanja pitajte te ALKALNE eksperte to isto. Neće imati pojma. Pitajte ih šta je to izoelektrična tačka, kako se menja pH dodatkom jake kiseline ili baze u pufer? I šta je uopšte pH? Gledaće vas MUUUU pogledom.

I smejem se, smejem se, a plakao bih...


Ništa dosadnije od stručnjaka. Oni uvek imaju odgovor na sve. Ili razumeju ono što se dešava oko njih. Ali ne mogu da utiču na stvari koje ih okružuju. A najmanje na svest ili fantaziju ljudi. Ipak, uporno oni sistematizuju svoja znanja i prave grafikone, skice ili tabele. Jednu takvu tabelu sa kiselošću ili baznošću namirnica data možete naći ovde, a drugu ovde. U moru nadri-lekara, nadri-nutricionista, nadri-intelektualnih ljudi, teško je ostati normalan ako nisi stručan. Kako da znate da se odbranite od debilne rečenice iako je limun kiseo on zaalkališe vaš organizam. Da probamo ovako: iako stojite na žeravici i peče Vas, vama je zapravo hladno? Nije logično? Pa nije ni prvo, a niko se ne buni. Zašto? Zato što je hemija mračna veština za mnoge koji su u školi pamtili samo velike odmore. Pravilno rečenica glasi iako je limun kiseo, on spušta vašu kiselost i Vi ćete postati kiseli sve dok se vaš organizam ne odbrani od toga. Kako?  Tako što orgnizam ima svoju unutrašnju cirkulaciju. Svrha te cirkulacije je da se svuda kontroliše pH, doturi kiseonik, pokupi ugljen dioksid i uvek donese hrana, odnese smeće. Tako funkcioniše grad, tako funkcioniše i telo. U principu.

Citiram nepodopštinu Blica  Kad god unesemo hranu koja narušava tu pH vrednost, telo reaguje, između ostalog, izvlačenjem kalcijuma iz kostiju ili zuba da bi neutralisalo kiselost. To je, naravno, izuzetno loše za organizam.  
Eto bar nekog zabavnog dela nama hemičarima. Kalcijum nema veze s puferom (pH krvi). Da bi se kosti rastvorile potrebno je kuvati ih u, ne kiselini, već kiselinčini. Čini se da opet sve počinje od lenjosti da se sprema hrana. Sva glupost počinje iz kuća autora. Da su IKADA u životu kuvali bilo kakvu kiselu čorbu zapazili bi da se KOSTI NE RASTVARAJU pri kuvanju. Ali, možda i ne bi, jer kao što sam i sam otkrio, oni su spoznali TAJNU. Ako se nešto ne slaže s činjenicama, utoliko gore PO ČINJENICE. Proverio sam!!!! Srpski ili engleski (američki) sajtovi lupetaju na isti način. Opet miksuju miševe i mačke. I u tom miksu se pronalaze kreativci. Kiselo ili bazno - pitanje je sad. Kako su mukice samo odredile da organizama postaje kiseo kada se jede meso? Za šećer su to ukačili iz ORBIT naučne reklame. A meso i mleko? Objekat mržnje sirovih (ili kako je jedan zapeo) PRESNIH VEGANA. Čudo da i mleko nije postala bela smrt. Kajmak-polusmrt. A tvrdi sir četvrt-smrt.

Kako obračun o rastvaranju kostiju pod magijsko-varećim dejstvom mleka tek predstoji, vreme je da se ovde zaustavim. Moj lični stav je da su ovo budalaštine. Moj profesionalni stav je da, kada bih ovo OZBILJNO ispredavao studentima, zvali bi hitnu pomoć. Zamislite samo one genijalne klince koji se muče na Olimpijadama znanja. Usred izrade testa čuju nešto ovakvo i zacene se od smeha. Popadaju i sve porazbijaju. Da nas ne bi diskvalifikovali zbog toga, molim Vas lečite pH gluposti oko Vas.

To mora u korenu da se spreči. Ima ljudi koji iščačkaju poreklo nastanka gluposti. Marko je jedan od njih. Pronašao je tekst koji razotkriva kiselo-bazni (alkalni) mit. Ovde su dva linka koji je Marko našao (1 i 2). To bi bilo dovoljno svakome sa zdravim razumom. Ali sećam se TV emisija za koje sam verovao da je neka nova humoristička Audicija. U njoj je zarastao muškarac mahao ručerdama po vazduhu i "čitao energiju". I pročitao ženi od 60 godina, koja se požalila na majčino zdravlje: "Vaša majka je starija žena, čitam joj energiju, nije joj dobro. Morala bi da ide kod lekara". Bože, koliko sam se tome smejao. Bilo je to pre 20-tak godina. Ni sanjao nisam da ću da gledam razne njuške po Farmama, debilne reklame i da na FB i komentarima na mom i drugim blogovima nailazim na tekstove o izlečenju promenom pH, košticama kajsija i petrolejom. Pa za njih je zarasli čika bio svetac.

1991. Ključna godina erupcije nove teorije. Nove tajne. Alkalize Or Die: Superior Health Through Proper Alkaline-acid Balance, nesrećnog dr Baroody Theodore. I video  koji na samom početku objašnjava suštinu kiselo-baznog onako kako ga doživljava autor. Ono što je meni bilo prosvetljenje to je da današnji interpretatori nisu pročitali knjigu. Nisam ni ja, jer je nemam. Ako je neko ima rado ću da uronim u štivo. Jer baš, baš volim dobar humor.


Komercijalizacija je dovela do prodaje gomila pH tračica za merenje kiselosti ili baznosti mokraće, pljuvačke, pa i krvi. Ali autor kaže SVE VAM JE TO UZALUD. Kako god da merili nikada nećete znati koliko je stvarno kiseline u TKIVIMA, jer se to ne može odrediti. E moj dobri doktore. Ako je uopšte doktor. Biografiju nisam uspeo da nađem, pa se izvinjavam. Ali da nije u pravu, nije. Očigledno mu tehnika, kao ni biohemija nisu jače strane. Mi koji smo uronjeni u svakakva tehnička čuda znamo da su naučnici razvili mikroelektrode koje mere KISELOST JEDNE ĆELIJE. Dakle, merenje pH kože, jetre ili srca nije nikakav problem. Pa kako "dobri doktor" to nije znao? Veličina tih elektroda je od 1 do 100 mikrona.  Više o teoriji mikroelektroda za matematičare i fizičare ovde. Sada se u Americi ugrađuju ljudima mikročipovi. A oni mogu mnogo više od "čitanja pH". 



U svakom slučaju oni koji u jajnu ćeliju mogu da ubace šta požele, a da ne mogu da izmere pH tkiva. Glupost i neobaveštenost. 


Mnoge su zle žene muškarcima zaalkalisavale oči, bacajući im rastvor žive sode u oči. I nisu dobro prošli.

Za one koji su zalutali i krišom čitaju moje tekstove, a prave se da ne i to obično na FB istaknu kao vrlinu i grupnu pripadnost

Na Vašem mestu ništa mi ne bih verovao. Zašto da mi verujete kada sam radio s tkivima, pH metrom već 35 godina. Ništa ja to ne bih uzimao za ozbiljno. Na Vašem mestu bih otrčao do Kefa ili Superlaba i kupio nešto tipa ovoga na slici:

Onda bih kupio sve reagense i elektrode i krenuo da probadam hranu. Pa onda kožu, kosu, uši i oči. I odmah otrčao do lokalne farbare. Zašto da se odmah ne zaalkališete sodom bikarbonom? Pijte je dok ne uništite želudac jer TAJ IZDAJNIK u VAŠEM telu živi i radi na pH manje od 2 do 4. Užano kiselo. Pa neće valjda da se otrgne kontroli. ZAALKALIŠI - pa dobi H. pilori ili UMRI. A sada ozbiljno, ako Vam je zdravlje milo spalite sve knjige koje ste greškom nabavili i jedite normalno. Kako su to radili naši stari. I hodajte. Ali ne po WEB-u, već po parku. Lepa je jesen ove godine. Umire lišće, a alkalno je.

49 comments:

  1. U mom slučaju previše zapamćenih velikih odmora… skoro pa ništa nisam razumela sem da treba da jedem balansirano i da šetam… Valjda je dovoljno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da Bjanka, baš sam Vam poverovao da se niste podsetili. Ali ako ste ipak sve zaboravili, stvarno je dovoljno ovo što ste rekli. :)

      Delete
  2. Ja ništa njih nisam razumela kad mi pričaju o tim stvarima, ali Vas sam sad razumela.
    Poučan i zabavan tekst kao i uvek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je Tajana. Neke stvari traže i razne uglove za slikanje da bi se predočio model. Biće još priča o pH, kiselosti i sl. Biće još jasnije.

      Delete
  3. Ja imam jedno ozbiljno pitanje u vezi sa svim ovim, pijem dosta alkalne vode (Prolom ima pH od 9.2), bar litar i po dnevno, dok spiram zube iz tehnickih razloga. Da li ovo moze negativno da utice na moj organizam? Ne razmisljam inace o pH vrednosti organizma jer se u granicama normale on sam regulise, ali sam tek sad shvatio da ovo mozda moze da postane problem. Problem je sto mi je pljuvacka izuzetno kisela i zubi mi se kvare svetlosnom brzinom, a bazna voda, floridna pasta i xylitol iz zvaka usporavaju kvarenje zuba. Hvala unapred.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa, problemi sa želucem se mogu očekivati. Zato ispirajte i pljujte, bez gutanja. Tako ćete održavati pH, a nećete uticati na pH želuca.

      Delete
  4. Поведите рачун јер пролом вода има више од 1 посто флуорида а граница је од 0,4 до 0,8

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zapravo, prolom voda ima 0.12mg fluorida po litri, a dozvoljena dnevna doza je oko 3-4mg (do 10mg u ekstremnim slucajevima).

      Delete
  5. Da li ste sigurni u tu informaciju :( ? Izvor?

    ReplyDelete
  6. Zorane toliko pameti a pogled u radijusu od 15 stepeni.prosto mi vas je zao.poz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I na osnovu čega je taj zaključak? Ukoliko se razumete u hemiju bolje od hemičara, vi slobodno obrazložite zašto je Zoran ograničen i saslušaće kakve god gluposti imate da kažete.

      Delete
    2. Raddijus od 15 stepeni nije loš, kada vegani, sirovaši i zeolićani imaju ugao gledanja od 0 stepeni :). Meni je žao što ima malo ljudi koji su spremni da se suoče sa znanjem koje danas deca imaju u 7.-om razredu osnovne škole .

      Delete
  7. Prolom voda ima samo na izvorištu 9,2 (ako je i to tačno?) pH a kada se spakuje i odstoji kao i svaka voda postaje "tehnička" za par dana. Tačnije se grupišu molekuli vode i povećava ugao između vodoničnih veza a ujedno i pH i druge prirodne osobine koje je nosila sa izvorišta opadaju. Samo se kući u flaši razlikuje od česmovače najviše po hemijskom sastavu. Zablude takođe oko vode su čudo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molim Vas da objasnite kako to pH opada tokom procesa izvlacenja, pakovanja, i stajanja? Ugao izmedju veza, na osnovu cega se menja?

      Delete
    2. Ja bih i dalje da vidim odgovor? Izjava se ne slaze sa onim sto sam naucio do sada...

      Delete
    3. :) jeste, voda je cudo, vodonicna veza, cvrsta faza laksa od tecne, elektronski parovi se vise odbijaju od parcijalno pozitivnih H jona, to sve pise u knjigama. Ali ne pise o ovoj tvrdnji da se pH i ugao veza menja od izvorista do boce, i tokom stajanja u boci. Mogao bih zamisliti da se dodaje CO2 (pH dole), ali ovde to nije slucaj. Sta to postoji u tehnologiji punjenja mineralne vode sto utice na pomenute stvari?

      Delete
    4. PromuČkaću vodu i čekićem razbiti te zločinački udružene molekule iz svih uglova uz cvrkut ptičica.
      Izbegavam da čitam bilo šta u vezi namirnica iz dnevnih novina (drugi izvor i nije lako dostupan) Novinarima je mnogo lakše da prepišu ili pogrešno interpretiraju neki izvor izvora od izvora nego da plate nekom stručnjaku i dobiju odgovor za sve što ih zanima. I pored mog izbegavanja takvih tekstova, naišla sam na te kiselo-bazne tekstove u kojima piše da je limun bazni!!! (kod njih je i na listi baznih namirnica) iako je kiselog ukusa. Ne mogu da kažem da nisu uspeli da me zbune, a to se retko dešava. Malo je čudno što se i ta teorija zasniva na izbacivanju ogromne grupe namirnica iz ishrane. Dakle, opet ista priča, isključivost do smrti.
      Moje neobrazovanje u pravcu medicine i hemije mi nije dozvolilo da dođem do nekog pametnog zaključka jer nemam pristup tako stručnoj literaturi, osim da zaključim da je to još jedan put razvoja nauke. Teško je to objasniti ljudima i zato ne mogu da razumeju zašto sad nešto jeste ili nije i zašto sva istraživanja na živim organizmima ne daju 100 % rezultate npr. 16 od 100 i slično. (Tu treba ubaciti moralne i realna ograničenja jer je nemoguće i sprovesti neki eksperiment na svim ljudima na planeti) Nikada i ne bismo došli do neke teorije ako prethodne nisu razrađene u svetlu novih otkrića ili odbačene iz istih razloga.
      Pravo poreklo svih tih tekstova je prodaja nekog proizvoda. Juče sam nesrećnim spletom okolnosti naletela na članak o malini. Sve leči. Očekujte poplavu nove supermen namirnice.

      Delete
    5. Mene nije mrzelo izmeriti pH Prolom vode, odmah nakon otvaranja. Na dva nacina sam merio (digitalno i tracicama), rezultat 7.2. Hmmm...

      Delete
    6. Pa, nije loše. Malo je kiselije od 7,3 koliko je pH krvi. Oprez da se ne zakiselite, pa stradate, rastvore Vam se kosti, opadnu zubi i ko zna šta još. Ako jedete meso...nema nade za Vas. Oprez!!! (Sve je ironija, da me slučajno neko ne smtra ozbiljnim).

      Delete
    7. pH vode pada jer se CO2 topi u njoj.

      Delete
  8. Svaka vam cast! Ja redovno citam vase tekstove i stvarno su svi dobri. Bilo bi jos bolje kada bi vise ljudi citalo ovakve tekstove da bi uvideli kakve se sve zablude o hrani,zdravlju,lekovima i svim ostalim stvarima nalaze "okacene" na internetu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Dužnost profesora je ne samo da uči studente, već i utiče ne isravljanje pogrešno stečenih razmišljanja. Iako ne neki baš opiru :)

      Delete
  9. Hvala na ovom tekstu, dugo sam ga čekala :)
    Moj prijatelj iz Amerike koji se bavi prirodnim tipovima lečenja već par godina ozbiljno preti da će da napiše knjigu Acidife or die, pošto se i njemu smučilo da sluša gluposti na sve strane.
    Za dečka koji je rekao da mu se zubi kvare svetlosnom brzinom možda bi trebalo da potraži po Netu lekarska i zubarska predavanja koja objašnjavaju vezu gastrointestinalnog trakta i zdravlja zuba (pasta i žvake tu ne pomažu, niti imaju nekog značajnog uticaja). Normalna, prirodna hrana reguliše i zdravlje zuba, ali... evo ga opet, samo ako želudac u sebi ima dovoljno kiseline da razloži hranu kako bi nutrijenti bili iskorišćeni. U svetu se na angro prodaje suplement biotinHCl za povećanje kiseline, a kod nas gomile lekova za sniženje (kao protiv gorušice)... I reklamira buterna kiselina u tabletama, pošto puter nema ko...eh, ah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaš prijatelj bi uradio pravu stvar, jer ljudi nemaju pojma o čemu pišu i pričaju, a agresivni su da prošire to svoje "znanje" po svaku cenu. Normalno hranjenje je postalo izuzetak, pa otuda i toliko novih teoretičara gluposti.

      Delete
  10. A je l' istina ovo: http://img89.imageshack.us/img89/8771/ntrg.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije. Inače nikada ne bi bilo raka creva. Bazna su. I tada se nije znalo ni 2% od današnjih znanja. Ni o ulozi virusa u raku, mislilo se da je pušenje dobro i sl.

      Delete
  11. Preporuku za Vas blog sam dobila od veoma bliske prijateljice uz reci "procitala sam mnogo stvari za koje sam mislila da su zdrave a zapravo nisu, pogledaj obavezno!" Pa sam pomislila ok, sto da ne. Ovo je prvi tekst koji sam procitala i da budem iskrena uopste mi se nije dopao. Ne zbog toga sto smatram da to sto ste pisali nije tacno ili da su gluposti vec zbog nacina na koji pisete. Arogantni ste, prepotentni ste i isfrustrirani (razumljivo zbog silnih "strucnjaka" koji pisu o ovakvim temama i "truju" narod). Zaista nisam od osoba koje vole da sole pamet svima i da se pravim pametna tamo gde nisam i smatram da svako ima pravo na svoje misljenje i zivot kakav zeli da zivi. Pisete o veganima, "sirovasima" i "zeolicanima" da imaju ugao gledanja 0stepeni, a zaista se ne razlikujete ni po cemu drugom osim po stavu koji branite. Verujem da znate o cemu pisete i da zaista ima previse preterivanja i generalno gledano neinformacija na internetu ali ponekad treba izaci izvan svojih granica (i struke) i sagledati svet i malo drugacijim ocima. Da su ljudi biljojedi a ne svastojedi postoje i drugi dokazi za to poput strukture vilice, cinjenice da ljudi nisu dobri lovci jer da se ne lazemo, kada bi nas pustili u divljinu bez oruzija, ne bismo znali da uhvatimo gazelu i odgrizemo joj grkljan a jos manje da je takvu pojedemo, meso ne bismo obradjivali vec jeli sirovo jer bi za to imali nagon, a da ne komentarisem tu divnu decu koja kada vide zeku ne pomisle "mmm sto bi ovo bila dobra klopa" i pokusaju da ga ulove nego "zeeeeka, vidi kako je mekan i sladak!", ili to da nasi najblizi rodjaci majmuni su takodje biljojedi. Slazem se da treba ziveti normalno, ali u danasnjem svetu ponekad NORMALNO je jako tesko ostvariti. U zivotu postoje i druge stvari osim nauke i iskreno Vam zelim da to jednog dana osetite.
    Sve najbolje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ema, na osnovu jednog teksta sve ste shavtili. Svaka čast. Da ste malo dublje pokušali da sagledate ovaj komentar bi bio makar pristojniji. Ali te tvrdnje o nesposobnim ljudima lovcima i jeste stav sirovaša. A sirovaši i mesojedi su dve krajnosti potpunog preterivanja. Ako ste ikada učili o ljudima, znali bi ste da se već u pećinama nalae crteži stari hiljadama godina koji opisuju kako su ljudi lovili. I to ne gazele, već mamute. Ali neznanje ne opravdav ovu vašu aroganciju. Ako Vam se ne sviđa, izvolite ne čitajte. A da ima drugih stvari osim nauke je takkoooooooo bezobrazan komentar, da.....ma, ne zaslužujete dalji odgovor.

      Delete
    2. Majmuni nisu biljojedi. Tačnije neki jesu a neki nisu. Tvrdnja o majmunikma kao isključivim
      herbivorima koja se često iznosi nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti.
      Neka slika govori umesto mene

      http://www.youtube.com/watch?v=mpYViR9MqrU

      http://www.youtube.com/watch?v=YMXk5Z6-IHY

      Delete
    3. Ema, ja imam nagon da uhvatim gazelu, odgrizem joj grkljan i pojedem na licu mesta... :D

      Delete
    4. Ema,vaš komentar je u najmanju ruku, velo nepristojan?! Ali, to je već stvar vašeg obrazovanja i ukusa, ali i domaćeg vaspitanja?! Pravo je uživanje čitati tekstove zasnovane na nauci, a obojene duhovitim opaskama profesora Vujčića, omiljenog i poštovanog profesora, porodičnog čoveka i roditelja, neverovatnog istraživača, koji uživa u životu, u svom pozivu i u radu sa svojim studentima i kao što vidite, nađe vreme da svoje znanje podeli sa onima koji to umeju da cene, sve u želji da spase ljude od nadrilekara i polupismenih blogera, koji obmanjuju javnost?! Malo li je?!

      Delete
  12. Šta mislite o Gersonovoj terapiji?
    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/12/umirati-da-bi-znali.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moram da priznam da ne mislim ništa. Istraživanja raka nije moj fah. Ja se bavim hemijom hrane, a ovako dugačke filmove stvarno nemam kada da odgledam. Nadam se da će biti više lekara koji će se javiti da odgovore. Svratite na moju FB stranu https://www.facebook.com/groups/672377569454163/ . Tamo ima kompetentnijih ljudi od mene i slobodno postavite pitanje.

      Delete
  13. Šta mislite o ovome?
    http://www.zdravljeza21vek.com/index.php?option=com_content&view=article&id=169&Itemid=59

    ReplyDelete
  14. Ne mogu da uđem na sajt, antivirusni program me sprečava. Imate li neki drugi sajt?

    ReplyDelete
  15. Zaista mi nije jasno zbog čega vegane koji su to iz etičkih razloga trpate u isti koš sa sirovnjacima od kojih mnogi čak i nisu vegani uopšte, ovaj tekst je dobar jer gluposti o kiselom i baznom organizmu stvarno niko ne moze da "proguta" ko ima osnovno školsko obrazovanje, svidelo mi se i kada ste pljuvali po zagovornicima lečenja, pazi sad, vitaminom b17, ali da shvatite da mi koji smo etički vegani nismo ni glupi ni sektaši i da postoje debelo dobri razlozi da svako bude vegan ko uopšte ima savesti i da je to jedan legitiman izbor. Oni kojima je to previše mogu da bar smanje količine mleka, mesa i jaja ako već ne mogu da urade više (pritom za životinjsko mleko mislim da nije za ljudsku upotrebu ali neću sad da elaboriram zašto, oko mesa stvarno nema rasprave a cruelty free jaja se bar teoretski mogu dobiti i tad neće biti problem i neko jaje da se pojede). Niti ja živim od smutija salate i solarne joge niti bih da mi dete odrasta na tome, verovatno znate i sami da se svi mikro i makro nutrijenti mogu uneti izbalansiranom vegan ishranom ali uz kuvano i uz suplemente b12, eventualno poneko domaće jaje ako znaš kako neko čuva kokoške. Da ne dužim, smatram da su sirovnjaci najveći naprijatelji normalnih i racionalnih vegana baš zato što zbog njih postoje predrasude o ostalima. Ali dobro proći će i ta moda nekad..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za vegane i vegatarijance:
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/08/prica-iz-davnina-ili-gradivo-koje-bismo.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/05/hrana-koja-hrani-hrana-koja-cisti-ili.html



      http://istineilaziohrani.blogspot.com/p/izbor-tekstova_19.html

      Delete
    2. http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/05/hrana-koja-hrani-hrana-koja-cisti-ili.html

      Delete
  16. Kad meni kao laiku smeta što se ljudi petljaju gdje im nije mjesto - u ovom slučaju u hemiju hrane - mogu misliti kako je Vama. Priznajem, bila sam jedno vrijeme i sama opsjednuta istraživanjem uticaja hrane na zdravlje/bolest po netu i načitala sam se svega i svačega. A suština svega je u onom što su znali i naši preci i što Vi isto preporučujete: jesti raznovrsno, umjereno, po mogućnosti što više prirodno (koliko je to danas moguće)... Što dalje od hemije:-) kad je hrana u pitanju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apsolutno. Što dalje od hemije i biologije (GMO) :)

      Delete
  17. Postovani Zorane, presrecna sam sto sam dobila priliku da zalutam na Vas blog. Dugo nisam procitala nesto tako strucno a objasnjeno veoma jednostavno . A to jednostavno je ono sto nam nedostaje. Komplikujemo, istrazujemo, citamo, verujemo, pokusavamo da pronadjemo balans i sto se vise trudimo to smo nervozniji, nesigurniji, umorniji ....i onda u svom tom nasem haosu naidje bilo koji virus ili bakterija i smlati sva nasa verovanja da smo se trudili, jeli sve ono sto smo procitali da je zdravo....
    Prodje dosta vremena dok shvatimo da je sve jako jednostavno, da je potrebno osluskivati samo prirodu i svoj organizam i odgovori ce doci sami.
    A evo i pitanja: procitala sam skoro mnogo toga o blagodeti jabukovog sirceta pa me zanima Vase misljenje na tu temu. Ukoliko nadjete vremena evo linka gde je dosta opsirno pisano o tome :
    http://www.scribd.com/doc/88697007/Tajne-Zelenih-Riznica-Prirode-Dr-dzervis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Zorice.
      Zanimljivo mi je i apsolutno netačno da kisele supstance (i hrana) mogu da zaalkališu organizam. O sirćetu ima isto mišljenje, kao i o svim čudima, nema ih. To mi liči na situaciju kada smo mnogo žedni, a uzmemo 2 kapi vode da se zasitimo. Čak i da (teorijski) postoji čudesan lek u njemu, bilo bi ga toliko malo da ne bi imao dejstvo. KAo voda kod žednog. Ali verujem da ljudi imaju pravo da veruju u šta god žele, sve dok to ne prodaju i ne varaju druge u tim prodajama.

      Delete
  18. Nisam mislila na jabukovo sirce kao lekovito cudo vec samo Vase misljeme o tome da li je zdravo piti ga na pr. umesto limunade?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam Zorice da niste to mislili :). Mislim da je njegovo bezbedno, ako nisu veće količine. I naravno ako Vam prija ukus. Zato uživajte u njemu, ja sam bliži limunadi, ali i nju mogu retko da pijem, jer volim onaj gusti, slatki ukus. Tako, da ste ovoga puta Vi u prednosti :). Izvinjavam se što nisam bio precizniji u prvom odgovoru.

      Delete
  19. Ukus mi savrseno prija, pravim ga sama od jabuke ,,drumovace,, to je ona sorta sto raste sama kraj druma :). Neznam da li su divlje ali bar nisu tretirane. Ukus je bozanstven, preporucujem od srca da pokusate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verujem, ali malo verovatno. Eto na jednoj FB stranici kako su Negolslava i njena drugarica inicirale razmenu, menjam 1 litar inverta za 1 L jabukovog sirćeta :)

      Delete
  20. Hrana koju svakodnevno konzumiramo utiče na kiselu ili baznu reakciju u našem telu. Vazno je imati na umu kakav učinak hrana ima na naše telo, a ne da li je ona kisela ili bazna sama za sebe, ili nama ima kiseli ukus. Hrana koja ima kiseli efekat, donosi i ostavlja vodonikov jon u našem telu, čineći sredinu našeg tela kiselom, hrana koja ima bazni efekat odnosi vodonikov jon, čineći sredinu našeg tela baznom.

    Zabluda je da hrana, koja ima kiseo ukus, ostavlja kiseo učinak na naše telo. To nije tačno, a najpoznatiji primer je limun. On je jako kiseo, ali ima bazno dejstvo na naše telo jer posle varenja iza njega ostaju minerali koji odnose vodonikove jone iz tela, i na taj nacin doprinosi stvaranju bazne sredine u organizmu.

    ReplyDelete
  21. Hvala Zorane na trudu da objasnite sve to ..al ima nas i laika koji se slabo razumemo u hemiju ..ja znam iz iskustva da se borim sa kandidom 24g ..nisam još rak dobila ..šetam pijem puno tećnosti ..naravno ..ne Peolom vodu i te flaširane ..imamo filtere u kući ..i mogu reči opet laički da su jako dobro ..

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.