Sunday, December 15, 2013

Medovača - muška voda, a pravi je dama - srpska šansa za dobar posao

Biotehnologija na srpski načinBiotehnologija je reč koja se uzima kao naša nada u budućnosti, kada pričamo mi naučnici. Ili kao zla veštica, kada govore "obični" ljudi, jer je poistovećuju sa GM Hranom (GMH, mada su se svi navukli na GMO). A problem je zapravo jezičke prirode. Neki od osnovnih procesa spremanja hrane i u Srbiji i na Kavkazu i u dolini Nila su odavno postojali. Pri tome ne mislim na spremanje ručka, već na dugotrajne procese, koji nam daju hranu drugačijih osobina i drugačije trajnosti od svakodnevnih namirnica. Zabunu su pre svega izazvali novinari koji imaju potrebu uvek da definišu nešto u 1-2 rečenice, a da im ništa od toga nije jasno. (Ovo naravno ne važi za prave novinare.) Potrebno je samo da imaju tekst koji podleže hiljadama seci-lepi. Biotehnologija se jednostavno definiše kao upotreba organizama, njihovih delova ili proizvoda za specifične potrebe i određene proizvode. Zapravo deluje kao politička definicija iz davnih dana (moramo drugovi da uradimo pravu stvar u pravom trenutku, na pravi način).

A da nije sve politika, već znanje i umeće ima mnogo primera. U moru događaja oko mene, jedna me je, kao biohemičara i biotehnologa (ljubitelja procesa vrenja, mada ne i svih proizvoda ovih procesa) neobično privukla. Radi se o srpskoj šansi. O biotehnološkom proizvodu - medovači. Kada neko kaže kako je rakija prosta za pravljenje pokazuje svoje maksimalno neznanje. Ili da ništa ne razume, čak ni ako "peče" rakiju u svom dvorištu. Termin da se tečnost peče i prepeče, je toliko kontradiktoran, da je sasvim jasno zašto smo narod nebeski.

Ne mogu da se pohvalim da je i meni bilo jasno šta je medovača, pre nego što sam uronio u pretragu i termina i procesa. I tada sam shvatio da je bogatsvo našeg jezika najčešće samo opravdanje za neznanje. Nije ni čudo što rakiju, pa čak i šljivovicu svi svojataju, iako bi trebalo da bude naše nacionalno žestoko piće. Ipak, svi znaju šta je šljivovica. Ili recept u tri koraka. Staviš šljive da prevru. Posle 4 do 6 nedelja se peče rakija. Da bi bila dobra, prepeče se.

 Da vidimo šta sve nije medovača? Medovača nije:

1. recept iz kulinarke.
2. rakija koja ima bezobrazan naziv :)
3. ono što Tatjana opisuje.
4. ni kada je pčelar pravi.

Očigledno je da se pravljenje rakije kod nas uvek pretvara u legendu. Ovo "kod nas" je malo širi kontekst. Važi za celu ex yu.

Sve počinje od prirode. I jednog fascinantnog insekta, bez koga ne bi bilo ni ljudi. Pčela. Pravo čudo prirode.
Vredna, radna, precizna. 

Pčela sakuplja nektar i prerađuje ga u svojoj košnici. Od razblažaenog šećernog rastvora nastaje med. Različite biljke čine različitu ispašu. Ona pak utiče na kvalitet i aromu meda. Ovde med nije glavni u priči. Ovde je glavna Nevena. Kao i mnogi drugi mladi ljudi mogla je da završi Megatrend i "zapali" iz zemlje. Umesto toga završila je Poljoprivredni fakultet i to da pravi pića. Pića razna, ali jedno joj je priraslo za srce i od sirovina, znanja i ljubavi nastao je diplomski rad, koji je odredio njen dalji život. Bar za sada.

Nevena je uspela, jer je viđena i na TV. Čak i klinci mogu da se ugledaju na nju. Njeno ime je reportaži koju je na B92 emitovao gospodin Uroš Davidović u kojoj se lepo vidi šta radi, ali ne može da izgovori. Zemlja apsurda. Ključne reči koje je 2:00 izgovorio gospodin Davidović su : ona je tehnolog i izmislila je nešto novo. To nešto novo je i mene privuklo. FB je čudo. Po već viđenom scenariju (strana 42) poželeh i ja da se upoznam s ovom damom i (njenom drugaricom) i čujem priču, da moji saradnici i kolege (iskusni degustatori) probaju ukus i miris jedinstvene medovače i da vidim nekoga ko je uspeo da od svoje diplome stvori posao.

 Slika je preuzeta iz časopisa Citymagazine

Moj utisak je da je ovo zaokružena priča. Sve je tu. I ideja, nova tehnologija, sreća, rad, proizvod i ambalaža. Bez lažne skromnosti ova dama zna šta je napravila. Zna da je to ne samo jedinstvena tehnologija u Srbiji, već i šire. Zašto? Ona ne krije kako to radi. I kako nije tajna, ja ću Vam je prepričati. Po fazama.
1. Dobar i kvalitetan med se uzima za ovu rakiju. (Kontrola sirovine je apsolutna, jer je tata pčelar. Dakle povrda da se porodični biznis isplati.)
2. Med se rastvara u vodi, stavlja na vrenje uz dodatak odabranih kvasaca. (Ovo ću niže da objasnim).
3. Fermentacija traje 20 dana.
4. Rakija se dobija destilacijom iz bakarnog kazana.
5. Prepek.
6. Starenje u jasenovim buradima 2 godine.
7. Flaširanje.

U slikama, samo deo atmosfere koja prati ceo proces.


Svaka faza može da dramatično utiče na kvalitet. To znaju svi vinari i proizvođači rakija. Izbor meda je novitet. I njegov uticaj na aromu je nešto što je deo tog znanja, obrazovanja, rada u vinariji i rad s mentorom. Mada je po meni, pre svega u intuiciji i sklonosti da se pronađe "ono nešto novo". Odabir kvasca je veoma važan. On utiče na finalnu aromu. Ali aromu može da pokvari kontaminacija, loša fermentacija, a nema dobre rakije bez umeća u destilovanju. Zatim uticaj prepeka. I najzad starenje. Popunjavanje aroma, dodavanje tog finog mirisa i nežne žute boje. Zamislite kada ovako lepo priča o rakiji čovek koji ne pije nijedno piće. Ali godinama kao i svaki hemičar njuškam. I rakije i vodke i viskije. I dobre i loše. I verujem svom nosu. Ali još je lepše bilo videti one koji su je probali. Mmmm. Svi su bili iznenađeni i mirisom i ukusom. Jer ovo nije bila šećerna vodica, likerčić za dame. Ovo je bila žest. Prava rakija ili kako su je u vesternima zvali vatrena (muška) voda. Lepota ove muške vode je što je pravi dama.

Taj dodir ženske ruke se ogleda i u izboru stilizovane flaše i kutije i etikete. Neverovatno, ali eto male i uspešne firme Destilerija Novićević, s proizvodom koji je zaista jedinstven na našem tržištu. Ako se odlučite da probate, kupite, ili uživate u rakiji, dostupna je u svim vinarijama. Ali ako je želite samo za sebe i da se pravite važni što ste učesnik uske i ograničene serije od samo 1000 litara godišnje evo njene FB adrese. Možda se među Vama krije i neki potencijalni investitor. Jer dama je sve završila osim tržišta. Red je da ova muška voda ode mnogo dalje od granica naše Srbije. 

Možete joj pisati, pitati je ili ...na https://www.facebook.com/nevena.novicevic

5 comments:

 1. kako Tatjana opisuje za medovacu moze i rakija od "akacije" da izvinete bas s... :D :D :D Narod u ovoj zemlji lud sto posto

  ReplyDelete
 2. izvinjavam se mislio sam rakija a u stvari je med od akacije :) evo bas ga imam sto kilograma u frizu i eto ideje kako da ga utrosim

  ReplyDelete
 3. Najzad da neko objasni šta je zapravo medovača! Ova mlada dama zaslužuje svaku moguću promociju! Moraću da se pomučim da dođem do flaše ili dve i da probam ovo piće...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verujte da ćete onda postati zaljubljenik :) u to piće.

   Delete
 4. То Зоки мора од нечег да се умре него пусти неки Деспацито д'изгинемо.

  ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.