Napomena - tekst je realni intervju
Ovaj intervju je bez skraćivanja dostupan ovde.
Biohemičar prof. dr
Zoran Vujčić o zdravoj ishrani, o kozmetici, vakcinaciji djece, raznim
prodavcima magle: „Ubiće nas neznalice“
Sa prof. dr
Zoranom Vujčićem razgovaramo o nauci, naučnim analizama hrane koju svakodnevno
jedemo, kozmetici koju koristimo, vakcinaciji djece, muljatorima koji nas
stalno lažu. Nauka ima odgovor, na nama je da li ćemo ga prihvatiti...
Zoran Vujčić je
redovni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu koji u slobodno vrijeme vodi
popularan blog „Hemija oko nas“ na kojem piše o
mnogim temama koje su važne, poput ishrane, kozmetike, savremenog načina života
razbijajući mitove koji su u današnje vrijeme postali sveprisutni.
U medijima često
možemo čitati kako određene biljke liječe rak, kako je odrešena kozmetika
dobra, kako neki način ishrane vodi dugoviječnosti. Ali odgovor nauke na ova
pitanja je često drugačiji.
Sa profesorom
Zoranom Vujčićem razgovarali smo za BUKU o blogu koji vodi, ishrani koja je
zdrava, vegetarijanstvu, kozmetici koja je dobra za kožu i drugim zanimljivim
temama.
Zbog čega ste se
odlučili da pišete blog „Hemija oko nas“ i razotkrivate misterije hrane,
kozmetike, lijekova, pića i drugih tema koje su važne za sve ljude?
Verovatno
svakome u svojoj struci zasmeta poneka glupost koju vidi u filmu. Ali zna da to
nije stvarnost. Kada vidite takve gluposti oko vas i vidite kako majka detetu
srećno gura u usta čokoladnu bananicu, na žurkama razmenjuju recepte sa žutim
šećerom, sve vas to kao hemičara koji se bavi hemijom hrane, kao i zagađivačima
iste nervira. I onda prekipi. Imate potrebu to da kažete. Lako je na
predavanjima. Studenti veruju zbog autoriteta naučnih radova. Laici često budu
obmanuti. Najzad, niz događaja me je naterao da počnem da pišem. A blog mi je
bio idealna forma, iako sam jedan od malog broja ljudi koji mogu da se pohvale
da mu je blog hakovan. Verovatno zbog previše napada na prodavce magle i
muljatore.
Koja je Vama kao
biohemičaru najinteresantnija tema koju ste obradili na blogu?
Svaka čast na
pitanju. Do sada se niko nije dosetio to da me pita. Mogao bih sada kao
„pevači“ narodne muzike da kažem da mi je svaki tekst „projekat“ i da mi je
prirastao srcu. Slagao bih. Tekst o spanaću mi je najdraži. Mrzim ga oduvek,
njegovu boju, miris, to što su me terali da ga jedem, uz opravdanje da ga jede
i Popaj. I zbog hiljade klinaca koji prolaze kroz roditeljsku torturu. Iza
toga, iako nije biohemija, to je hemija sapuna, zbog čega sam posebno ponosan,
jer sam pokrenuo na Hemijskom fakultetu školicu, koja sada daje i sertifikate,
a pre svega zato što uči ljude šta je dobar sapun.
Kakva je
reakcija publike, da li ljudi smireno prihvataju istine koje nauka tvrdi?
I da i ne. Uvek
je pola – pola. Ljudi koji poštuju struku i nauku, bez obzira da li su
arhitekte, pravnici, novinari ili mašinci – veruju. Isti profili obrazovanja,
koji veruju u teorije zavera, o krugovima moći, depopulaciji, Zemlji kao ravnoj
ploči, da Darvinovo naučno delo nije tačno, oni ni u šta ne veruju. Osim u
youtube i trućanje raznih budala koji svoje budalaštine započinju sa .. lagali
su na o svemu. Kada vidim naslov da ova biljka leči 8000 puta bolje rak od
hemoterapije, razbesnim se. Ali ne mogu nikakvu akciju da preduzmem. Osim da
pišem. I ja pišem. Oni koji poštuju to što kažem su zaista učinili mnogo da se
tekstovi prošire i da drugi prestanu da bacaju pare na gluposti nalik soda
bikarbona bez aluminjuma, spirulina ima hlorofil, koji je sastojak krvi, gvožđa
ima u čaju od koprive i sl. Takve „aktiviste“ bi trebalo staviti iza rešetaka.
Danas se priča
da mlijeko ne valjda, da žumanjce nije dobro, da trebamo jesti više ovoga ili
onoga. Kako naći mjeru u moru informacija kojima smo svakodnevno zatrpani?
Naći meru je
veština življenja ili bar preživljavanja. Činjenica je da danas mleko nije
dobro. Ne zbog mleka, već zbog pohlepnih vlasnika kombinata koji trpaju tone
antibiotika i hormona, uništavajući kvalitetni život krava, da bi se dobilo što
više litara. U jednom periodu, da ne navodim ime instituta, pokušavali su od
mleka da naprave podlogu za mikrobe. Nije uspevalo, jer je toliko antibiotika
bilo u njima, da nisu htele unete bakterije da rastu. Seljačko mleko ili bar
najbliže njemu organsko je odlična hrana za decu i odrasle. Za decu što
masnije, za nas starije ne mora toliko masno. Ali nikako oni odvratni,
prevarantski nisko masni mlečni bućkuriši. Čak ni na Balansu ne piše da je
jogurt. Žumance domaćih koka je hrana bogova. Industrijska jaja pate od istih
zagađivača.
Povrće je toliko
prskano, da kada vidim ove „sirovaše“ kako radosno blenduju sve to u smutije i
radosno piju ne bi li postali mlađi, pomislim da su skloni samoubistvu. Nema ni
voća ni povrća bez mnogo hemije. Zašto? Zato što ona zamenjuju onaj stari,
dobri rad. Živelo se teško, ali nije bilo hemikalija u nama. Dodajte tome
cigarete, vazduh u gradu, stres i eto 1000 i jedne bolesti.
U moru informacija
postoje ostrva istine. To su Vaša baka i moja baka. Te generacije su
potcenjene, a imaju znanja vredno zlata. Iskustvo koje sugeriše da je
najbolja hrana domaća. E, sada teško je po ceo dani biti na društvenim mrežama,
u trendu, kupovini ili prosto raditi za preživljavanje i hraniti se zdravom
hranom.
Šta je ono što
je, po Vama, najlošije a što svakodnevno upotrebljavamo, na što smo se navikli?
Cigarete,
instant jela. Koka-kola, hrana iz minijaturnih kesica. I industrija parfema
koji su jaki izazivači alergije. Danas jedete sladoled ili jedete slatkiš sa
aromom ovoga ili onoga. Hrana je puna aroma, da bi se prikrili mirisi loše
proizvodnje. Polako se zaboravljaju stari i provereni recepti. Žao mi je što se
niko nije setio da napravi neki portal tradicionalnih balkanskih jela i
kuhinje. S vremena na vreme ja započnem neku priču i javljaju se ljudi s raznim
receptima. Kao biohemičar koji se trudi da koriguje loše navike u ishrani
posvetio sam se izučavanju biljnih vlakana. Nažalost u državi koja nema sluh za
prave stvari ostaje vam samo nauka. A i ona tone svakim mesecom u sve dublju
bedu. Onda nije ni čudo što moderni, a realno izuzetno nezdrav način života sa
zapada postaje životni ideal. Mnogo para, malo rada, opšta je neradnička nada.
Veganstvo,
vegetarijanstvo, sirova hrana, kašasti sokovi. Da li su ove ishrane dugoročno
dobre za zdravlje? Kakvo je vaše mišljenje o njima?
Čovek mora
hranom da unosi u kvalitetne proteine. Kvalitetniji za skoro 50% su proteini
mesa, mleka i jajeta od bilo kog biljnog izvora. Postoje važne, tzv.
esencijalne amino kiseline se u nekim biljnim proteinima ne nalaze ili se ti
proteini ne vare. Smešno mi je kada pročitam o teoriji truljenja proteina
mleka, a svako dete sa sela zna da se proteini kukuruza delom ne vare, ni kod
životinja koje su tom tipu hrane prilagođenije. Zein je protein iz klase
glutena koji ne možemo da varimo. A zein čini polovinu ukupnih proteina
kukuruza. Zato vegani (oni su u naročitom problemu) i vegetarijanci imaju
problema sa dobrom ishranom. Naročito je problem unosa vitamina B12, bez koga
nastaju svakakvi neurološki problemi. Kašasti sokovi su moda. Oni su odlično
letnje osveženje. To prosto nije hrana. Nismo mi bebe od 7 meseci da papamo
kašice. Našim zubima je potrebna hrana koju moramo da kidamo, drugim zubima da
je žvaćemo. Čemu to „čuvanje“ zuba? Sve što se ne koristi u organizmu ima
tendenciju da atrofira (zakržlja). Nema dilema da ta hrana nije zdravija. Čovek
je svaštojed i tako mora da se ponaša. Inače ćemo točak evolucije da preusmerimo
unazad. Šta je posebna problem sa sirovom hranom i tim sokićima, smutijima i
sl.? Nehigijena odgajanja, čuvanja i transportovanja hrane. Čak ni proizvodnja
u sopstvenoj režiji nije više garant kvaliteta, ako se hrana prska. Ako se ne
prska pojedu je štetočine.
Posebnu pažnju
na vašem blogu su tekstovi i bombastični naslovi o „liječenju raka“ određenim
namirnicama. Međutim, šta je stvarna istina, da li se rak može izliječiti
na taj način?
Nažalost ne.
Hrana može da bude dobra prevencija, da se smanji deo rizika od prezačinjene,
aditivirane, loše hrane. Hrana nije lek. Ona je prosto hrana. Ako jedete dobru
hranu i vi ste dobro. Ako jedete lošu hranu, jednog trenutka organizam sve to
naplati. Uz mnogo spoljnih faktora eto rizika. Ne samo za rak. Tu su i druge
bolesti, kao bolesti srca, depresije i sl. I alergije. Loša hrana je opasnost.
Čudesne nema.
Živimo u vremenu
kada se razne teorije šire internetom, od nadriljekara do onih koji se zalažu
za nevakcinisanje djece. Kako Vi gledate na to?
Kao nekome ko se
godinama bavio imunološkim problemima, konkretno alergijom desetine miševa i
zečeva je dalo život za nauku. Imunizovao sam ih ekstraktima polena na koja
nikada nisu imala antitela. I nakon imunizacije imali smo ta antitela. Ako se u
to uverite eksperimentalno, kako da ne verujete u to? Moja su deca vakcinisana.
Imaju imunitet ka određenim bolestima koje su pre samo pola veka uništavale
civilizaciju. Sada se razvijaju teorije o autizmu, pa ispada da vakcina dovodi
do toga. Za sve koji su u pokretu protiv vakcinacije odredio bih meru pritvora.
Znate, kažu u kakvoj su opasnosti vakcinisana deca, ako se slučajno razbole
nevakcinisana pored njih. Zar nisu stekla imunitet? Jesu. Ali prema dozi koja
ih okružuje. Kao i hrana. Sva hrana koju jedemo ima na sebi određeni broj spora
gljiva i bakterija. Ako je sveža nema problema. Ako odstoji i poraste buđ, da
li biste jeli tu hranu? Ne. A zašto? Pa samo pre par dana bila je sveža. Tako
je i sa decom koja nisu vakcinisana. Ona nose viruse, koji se lako šire, a
njihova količina uneta čak i vakcinisani organizam može da bude tako velika da
prosto savlada imuni sistem. Zašto isti ti brižni roditelji puše u stanu
gde žive deca? Zašto im ne kuvaju, ne brinu o njima na pravi način. Vakcinacije
je neophodna. To su shvatili pre dva veka u Velikoj Britaniji. Zahvaljujući
Edvardu Dženeru, pronalazaču vakcine i njegovom radu, kao i hiljadama drugih
imunologa možemo da zahvalimo na životu i starosti široke populacije. Ako se dete
ubode u zarđali ekser, da li biste ga lečili prirodnim lekovima ili mu dali
antitetanus? Na kraju krajeva ima sve više žalosnih informacija da se neke
bolesti vraćaju. Populacija je ugrožena. Ubiće nas neznalice.
Kakvo je vrijeme
za bavljenje naukom, da li se naučni rad i naučnici dovoljno cijeni?
Zlo vreme, u
zlim okolnostima. Nauka kakvu zna moja generacija izumire. Sada je važno
štancovanje i radova i doktorata, radi se bez ideja i bez cilja da se reši neki
pravi problem. Stara Jugoslavija je daleko više poštovala nauku i naučnike. Od
siline unetih para nije bilo vidljivih trajnih rezultata. Nešto do 2010. se i
mrdalo. Budio se neki optimizam. U dobu kada politikanti smenjuju političare,
kada nemate državnike vizionare, već administrativce, ostaje vam da tavorite.
Nauka je skupa, ali je mozak kucavica svakog društva. Kod nas nauka
počinje da liči na pacijenta kome je mozak u komi. Telo je tu, bolnica je tu,
samo se čeka odobrenje za eutanaziju. Najbolji primer je u odlasku sada već i
potprosečno realizovanih studenata u inostranstvo. Kako da vam napreduje nauka
kada 5 godina postavljate zabranu da se novi klinci zapošljavaju, lažete kao
država da će već postojeći projekti dobiti opremu od sramnog JUP-a, koju imate
odobrenu 2010.-te? Pa ni najvernija devojka ne bi toliko čekala obećanog momka.
Nauka je na samrti, u agoniji. A mi smo nemoćni. Valjda će se javiti neko da
nam isključi aparat za veštačko disanje, da bar malo sačuvamo
dostojanstvo.
Kako bi čovjek
današnjice trebao da se hrani i koju kozmetiku da koristi? Koje bi bile neke
Vaše preporuke ?
Moja preporuka
će možda iznenaditi mnoge. Ali u razgovoru s hemičarima koji se bave
kozmetikom, baš kao i sa onima koji se bave hranom, izgleda da nam ostaje da
sve sami pravimo. Jer samo tako kontrolišete i sastav, ali i tehnologiju
pravljenja. Pokušaćemo sledeće godine da školicu sapuna zamenimo školom
kozmetike. Tu će ljudi naučiti da prave kreme koje će koštati 90-120 dinara, a
biće 10 puta zdravije od trenutno dostupnih. Mana im je što se kvare i moraju
da se čuvaju u frižideru. E, sada je izbor na vama šta ćete sa svojim životom.
Ako hoćete da takva kozmetika traje dugo i to na sobnoj temperaturi morate
nešto da joj dodate. A to su serije hemikalija, od kojih apsolutno nijedna nije
zdrava. Razlikuju se po nivou manje štete. Bio bih licemer da vam preporučim
sapun nekog brenda, kada sam se uverio da su oni koje pravimo mi u laboratorij
postali standard i u našim kućama i životima, ali i u celoj Srbiji. A neskromno
mogu da kažem da se taj uticaj proširio na skoro celu ex Yu. Malo našim
naporima, malo naporima ljudi koji su nam verovali. Da završim frazom, ne
kupujte domaće, stvarajte ga sami, jer je najkvalitetnije.
Razgovarala Maja
Isović Dobrijević
Ovaj intervju je bez skraćivanja dostupan ovde.
Profesore, svaka čast na izvanrednim tekstovima, zanima me Vaše mišljenje u vezi sa sve manjom upotrebom plastike za skladištenje hrane i pića, da li je staklo dobra zamena, da li je bitna vrsta stakla, takođe da li biste podelili Vaše mišljenje o sve popularnijem mleku od ovsa. Srdačan pozdrav.
ReplyDeletePostovani, u moru informacija tesko je danas odluciti sta je prava i koja je dobra za nas. Procitah u dahu skoro sve tekstove. Kao neko ko se oduvijek zanimao i interesovao kako za zdravu prehranu tako i za zdravu kozmetiku, koju u poslijednji period pravim sama za moju bebu mogu samo potvrditi vecinu tekstova. Ipak, u svemu, pa i izlecenju najtezih bolesti, prednost dajem prirodi. Ne mogu a da ne vjerujem u ljekovitost biljaka, pogotovo sa naseg podrucja. I sama sam svjedok, da kada sam se okrenula prirodi sam se i preporodila. Interesuje me vase misljenje o fitoaromaterapiji? Ima nesto i u tim etericnim uljima, biljkama..
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteNiste mi odgovorili u vezi zivotinjskih proteina??
ReplyDeleteBravo!
ReplyDeleteDavorka
Poštovani, zanima me Vaše mišljenje o enzimu Q10, pošto mi je doktorka preporučila zbog povećanog holesterola.Unapred zahvalna.
ReplyDelete