Friday, December 6, 2013

"Doktorka" Velkov i hemija u potpunom ratu - sirovi put u neznanje - Anatomija jedne laži

Sirovim putem Slađane Velkov - put kojim nikada ne treba ići

Istina i zablude o proteinima
Svaka sličnost je slučajna

Kao biohemičaru svakodnevni svakakvi komentare u kojima se hemija kriva za ovo ili ono, nisu mi nimalo prijatni, pogotovu što nisu tačni. Lekari i farmaceuti su sve češće krivi za nešto drugo. Ali da ću da sretnem tekstove u kojima lekar koristi hemiju, hemijske termine i priče, a da pojma nema o njoj, nije mi bilo ni na kraja pameti. I kao čovek mogu da razumem očajne ljude koji veruju u sve, pa i da pijenje petroleja može da ubije rak. Ali ne mogu da razumem kako lekar može da meša činjenice i maštu, nauku i slobodne interpretacije i da plete pitko štivo, koje je u stvari mašta. Luft. Zjap. I čemu to? Upravo zato, a da se ne bi mešale stvari koje se ne mešaju prokomentarisaću samo jedan teskt u kome se glorifikuju doktorkini stavovi, a da niti pisac citiranih redova nije imao pojma o čemu piše.

Tekst je objavljen na portalu prepotentnog naziva BUDITEZDRAVI.INFO (klik). I da radni naslov nije bio bezobrazan i da se lično više od 30 godina ne bavim proteinima, možda bih prešao preko ovog obilja gluposti. Možda. Ali nemam pravo da "gutam" nebuloze. Dakle radni naslov je ISTINA I ZABLUDE O PROTEINIMA. Ukupni utisak - lupetanija mlaćenica. Ali biohemičar zna da mora da dokaže sve što kaže. Zato započinjem od udarne "genijalnosti".

„Visokoproteinska ishrana izaziva osteoporozu. I ja sam kao ljekar nekada svojim pacijentima preporučivala da piju mlijeko zbog zdravlja kostiju. Ali sada, na osnovu naučnih dokaza, tvrdim da mlijeko izaziva osteoprozu. Evo kako: ne samo mlijeko, već i meso, čine visokoproteinsku ishranu današnjeg prosječnog zapadnjaka. Ovim načinom ishrane vrlo je lako unijeti 150g i više proteina dnevno, dok je naš organizam sposoban da akumulira samo 30g. Sav višak biva zato transportovan u jetru, kako bi bio razložen. Produkt tog razlaganja je sumporna kiselina, koja je izuzetno agresivna i mora da bude neutralisana da bi bila izbačena iz organizma. Prvi neutralizator sumporne kiseline za kojim će posegnuti naš organizam je kalcijum iz kostiju i zuba. Kao rezultat dugogodišnjeg ekscesnog unosa proteina tako imamo osteoprozu, ali i kvarne zube”, objašnjava dr Velkov.

Da zapišem to formulama:

Meso (mleko) +  organizam (moj) = H2SO4 (sumporna kiselina, u narodu opoznatija kao akumulatorska) 

H2SO4 + Ca (zubi, kosti, moje) = osteoporoza + CaSO4.2H2O (gips)


Hemičari bi iščupali sebi kosu kada bi ovo videli. Jednom davno u Zabavniku, kada smo tek omirisali neke hemikalije i započeli razumevanje hemije bio je tekst, koji je i tada bio smešan. Sona (HCl) kiselina iz zmajevog želuca je reagovala s kalicjumom (kao da je nascentni) iz kostiju (inače nemoguća reakcija) i oslobađao se vodonik, koji je zmaja činio lakim i koji mu je omogućavao da bljuje vatru. Čini se da se Doktorka dokopala nekog starog broja i oživela tu magičnu hemiju. 

Proteini čine niz aminokiselina povezanih posebnom (peptidnom) vezom. U proteinima samo dve kiseline imaju sumpor, ali nikako u organizmu od njih ne može da nastane sumporna kiselina. Ni spaljivanjem. Zato volim kada se "doktori" drže "lečenja" (zapravo da napuste to "lečenje" što pre), a nama hemičarima prepuste hemiju i hemijske promene, biohemiju i biohemijske procese. 
Jer kada smo se laćali skalpela na vežbama iz biohemije, bilo je to samo zbog pacova. Niko nije umislio da je postao hirurg prirodnog procesa, npr.

Protein iz mesa ili mleka daje struju, zahvaljujući "novoj hemiji".
Čovjek može da akumulira oko 30 gr proteina dnevno u tijelu”, kaže dr Slađana Velkov, ljekar i jedan od najistaknutijih zagovornika sirove veganske ishrane kod nas. „Dr Jaffe sa Kalifornijskog Univerziteta u Berkliju istraživao je dejstvo dijete bez životinjskih produkata na nekoliko generacija djece i odraslih. Ispitanicima je davao 24-33 gr. proteina dnevno, dok se današnjom ishranom, baziranom na životinjskim produktima, unosi i do 150 grama proteina dnevno
akumulira 30 g (ne gr) je netačno.
dr Jaffe ...netačno (ovde).
150 grama proteina iz mesa?? (Kako 100 g sirovog mesa ima 22 g proteina - prosečno, to znači da neko pojede 700 g mesa). Ja takve ne znam. A Vi?
Dr Jaffe je bio hemičar- analitičar koji je ispitivao razne dodatke svakoj hrani, pa i hamburgerima i biljnoj. Nije bio lekar. Osim ako nije imao tajne radove.

Slikovito predstavljeno, 30 g proteina nalazi se u jednom punom tanjiru sočiva ili u oko 100 g badema. „Ali ne!”, odmah će vas upozoriti oni koji zastupaju ishranu mesom i mlijekom, „To nisu kompletni proteini, jer ne sadrže sve esencijalne aminokiseline!” Zato hajde da prvo, prije samog „proteinskog mita”, raskrinkamo jedan drugi mit - onaj o „kompletnim” proteinima, koji je baziran na tvrdnji da biljna hrana ne sadrži sve esencijalne aminokiseline (gradivne jedinice proteina).

U 100 g badema nema 30 g proteina. Već je za 30 g proteina potrebno 143 g sirovog badema, a tada unesete ENORMNIH 71 g masti. I što postoji jaka zabrinutost da SIROV BADEM NIJE ZDRAV (ovde).


Mit o „kompletnim” proteinima je sasvim nenamjerno uveden nakon objavljivanja knjige „Ishrana za malu planetu” (Diet for a Small Planet), koju je 1971. napisala Frances Moore Lappe. Ova knjiga inače je imala veliki uspjeh u promociji veganstva i njena suština sastojala se u (tačnoj) tvrdnji da je ishrana bazirana na mesu i životinjskim proizvodima uzaludno bacanje hrane i izvor gladi u svijetu - jer milioni hektara, koji se koriste za gajenje stočne hrane, mogu da budu iskorišćeni za gajenje biljne hrane namijenjene ljudima. Ali, znajući da će veliki dio čitalaca biti skeptičan u zdravstvenu opravdanost biljne ishrane, autorka je veliki dio knjige posvetila kombinovanju namirnica, koje je za cilj imalo da se u jednom obroku unesu sve esencijalne aminokiseline u količini ekvivalentnoj onoj u parčetu mesa. Tako je i nastala čuvena kombinacija pirinač + mahunarke.

Frances Moore Lappe se poverila Doktorki , te tako ona nama prenosi to saznanje. Čuvena kombinacija koju je "pronašla" Lappe je u Kini poznata hiljadama godina. Samo to neko nije znao ili je slagao.

Treba napomenuti i da naš organizam ima sposobnost da „čuva” potrebne aminokiseline, tako da kombinovanje namirnica u jednom obroku nije neophodno. Osim toga, postoje i biljne namirnice koje sadrže sve esencijalne aminokiseline u dovoljnim količinama: sigurno već znate za soju, ali ako se „plašite” soje iz ovog ili onog razloga, ne očajavajte.

Ovo čuvanje se obavlja u čovekovom posebnom organu koji se zove NAJBLIŽA APOTEKA. Proteini u celom organizmu se stalno izgrađuju i troše, pa ću ponoviti jednu JERES, zbog koje su me anatemisali ZELENI SEKTAŠI. Niko ne može da bude kompletni biljojed, jer prosto jede sopstvene (životinjske) proteine. Time se već hrani životinjskim namirnicama, pa je nebitno šta jede kao hranu. Lično, obožavam soju. Ali je ne jedem. Kao i mnoge druge stvari koje obožavam. Zašto je obožavam? Jer je izvor obilja proteina s kojima radimo u laboratoriji. Ali dok je meni mesa, jaja, mleka i dobrog sira to su mi i dalje glavni izvori proteina.


Zbog svega navedenog, „mit o kompletnim proteinima” je neosnovan. Čak je i sama Frances Moore Lappe deset godina nakon objavljivanja svoje knjige priznala grešku i ispravila je u novom izdanju, savjetujući veganima da više ne moraju da brinu oko „kompletnih” i „nekompletnih” proteina. Ali „mit o kompletnim proteinima”, kao i sam „proteinski mit” i dalje nastavljaju da žive - zato što obezbjeđuju veliki ekonomski interes, koji se krije iza današnje neprirodno velike industrije mesa i mlijeka.

Bla, bla, svetska zavera. Pa ko normalan ne bi prodavao zrnevlje i zarađivao, nego hrani stoku zrnevljem i jede meso. Mora da su milenijumi pre nas bila čista glupost. RAZNOVRSNO. Meso + voće + povrće + kakao + šta ti srce hoće (ponekad) + ljubavi i dobrote. Mit je baš širio pomenuti "Doktorkin" Jaffe, jer je hemijskim nalazama  ustanovio da su biljni proteini lošiji. Nije to tajna. Nije tajna ni da baš ti koji sve analiziraju i najbolje znaju gde ima kojih amino kiseline, gde vitamina, a gde dobrih masti. Ali se zato ne "šara". Uzmeš podatke koji ti odgovaraju, a ostale informacije ignorišeš. Sve mora da se jede, jer smo se tako evolutivno razvijali. Kada su ovcama davali mesno brašno, kao otpadak iz sopstvene industrije, nastala je bolest priona - bolest ludih krava. Zato ne jedem SAMO povrće. Da ne poludim. Iovako me ovi sektaši dovoljno nerviraju.


Odakle uopšte ideja da nam je potrebno mnogo životinjskih proteina, kako bismo bili zdravi? „Vjerovanje da su životinjski proteini superiorni u odnosu na biljne proteine datira iz 1914. godine kada su naučnici Osborne i Mendel izveli eksperimente na miševima i utvrdili da oni brže rastu kada jedu životinjske proteine. Kasnije je utvrđeno da je tačno da miševi brže rastu, ali i da kraće žive, kao i da oboljevaju od raka i drugih bolesti.Kakva LAŽ!!!


I ovde je "Doktorka" počela da izmišlja. Nema takvih eksperimenata u naučnoj litaraturi. U mojim školskim danima, a verujem i ranije bio je poznat vic o Staljiinu. Navodno je naredio svojim naučnicima da ukrste svinju i stonogu. Šta će biti ako "Doktorka" pomisli i da je taj vic istinit? Da su svinje dobile stotinu nogu, jer su jele meso? Svašta nešto, što bi rekla deca.

Istina o mišijoj hrani


Chef Mousie

 Ja sam ljubitelj proteina. Ali mi ne daju samo sir, već moram da jedem i žitarice...Buuuuu


Bez obzira na to, generacije školske djece i ljekara pogrešno su informisani da su nam meso, mlijeko i jaja neophodni kao izvori proteina. Iako je ovaj mit u ishrani odavno opovrgnut, nema nekih pomaka da javnost bude informisana, da je ono čemu su nas učili potvrđeno kao netačno. Posljedice pogrešne ishrane vidljive su u današnjoj epidemiji brojnih savremenih bolesti i lako je vidjeti ko tu dobija, a ko gubi”, kaže dr Velkov.Dobijaju proizvođači mesa i mlijeka. Dobija industrija ljekova, koja nas kasnije liječi od bolesti prouzrokovanih viškom životinjskih proteina, kao i holesterolom ili hormonima koji se nalaze u životinjskim namirnicama.

Samo ne kaže ni kada, ni koji je to svetski autorite to opovrgao. I ko to krije istinu. Aha, farmaceutska mafija koja prodaje žito. Uh, to mi nešto mnooogo glupo zvuči.


Eh, sada ide nešto mnooogo strašno. I bilo bi urnebesno da nije opasno. Pogrešno. I pomalo zlo. Zamislite neukog roditelja koji pita da li njegovo 4.-godišnje dete treba da prestane da jede meso i zeleni sektaši klikću u glas..DA, samo sirovo, sirovo, sirovo...

Mi smo svakako na gubitku, ako podlegnemo njihovoj propagandi. „Mi nijesmo dizajnirani da jedemo meso, zato što se meso uopšte ne vari u našem stomaku, već se raspada, a to je uvod u mnoge bolesti. Što se tiče mlijeka, sve bebe i mladunci kod životinja piju mleko, ali kad dobiju zube počinju da žvaću hranu. Mi smo jedina vrsta koja i posle toga uzima mlijeko i mliječne proizvode - i to mlijeko koje je dizajnirano za druge vrste, potpuno neprikladno za ljudsku upotrebu. Kravlje mlijeko je dizajnirano da od teleta napravi kravu od pola tone za godinu dana, što nije slučaj sa nama – naše bebe porastu vrlo malo u istom periodu jer su naše potrebe za proteinima mnogo manje”, objašnjava dr Velkov.



Mleko je neprikladno za ljudsku upotrebu, jer nije ljudsko, već je kozije. Majko moja. A inače je poznato da zelje raste zato da ga jede kupus, a karfiol obožavaju banane. Ljudi su svaštojedi draga moja "Doktorka" (niti diplome, niti PhD-a). Veujem da na fakulttu koji ste pohađali ili ste kroz njega prolazili ozbiljni ljudi još uvek predaju fiziologiju. A onda bi morali da znate da set enzima koji imamo pepsin (želudac), tripsin, himotripsin (pankreas) odlično hidrolizuje meso. Pretvori ga u amino kiseline dok kažete keks. Zato se od goveđeg mesa i ovih enzima koji ih ne vare (velika glupost) prave podloge za mikrobiologiju. Tzv. peptoni i sl. Teško je to za razumevanje, pogotovu kada od "svoje nauke" praviš biznih i religiju. Što je pogubno za "Doktorku "je da baš životinja (mi) pravi te enzime. Uh, kako se s tim izboriti.



Jedete meso deco....strašno...


Samo ilustracije radi, majčino mlijeko ima „samo” 1 g proteina na 100 g mlijeka, i to je dovoljno da beba raste toliko brzo! A ista količina proteina nalazi se i u 100 g namirnica, o kojima nikada niste razmišljali kao o proteinskoj hrani: trešnje, jagode, banane, paradajz... Da ne spominjemo kikiriki sa 24g, badem sa 31g, quinou sa 17g, integralni hleb sa 13g, integralni pirinač sa 10g proteina na 100g! A sve ove namirnice, za razliku od većine životinjskih, imaju i korisne sastojke u sebi, pored proteina: složene ugljene hidrate, vitamine, zdrave masnoće i obnavljajuće enzime (koji su sačuvani samo ukoliko biljne namirnice konzumirate sirove).


Kako je moguće da prepisujući vrednosti ovoliko pogreši? Pa ni jedan podatak nije tačan. A uzgredno svaka od pomenutih namirnica ima drugačije antinutritivne faktore, pa čak i integralni pirinač. Razlog? Sve se više ljudi okreće makrobiotici i veganstvu, pa ih sve više ima probleme zbog kojih "zaglave" do bolnice. Tada se otkrije šta su jeli i kakve su probleme izazvali. Integralne žitarice - uklanjaju gvožđe, dovode do anemije, integralni pirinač, uklanja cink, zelene sirove namirnice truju nitratima i nitritima, oksalatima itd. 

I eto novog mita
Olimpijski trkač, Carl Lewis, izjavio je kako je najbolji rezultat u karijeri postigao nakon što je postao vegan (on je i dalje promoter veganske ishrane sportista). Jedno je sigurno, bili sporisti ili ne - oni koji su na biljnoj ishrani sigurno pobeđuju u trci zdravlja i dugovječnosti.


Na žalost "Doktorke" ni to nije tačno. Siroti Karl je postajući vegan izgubio sve ono što je stekao. Ali da o sportu ne pričama ja, ima onih koji su prikupili te kontra argumente.


I šta reći na kraju ove anatomske analize osim SVAŠTA. Nema nikakvih argumenata, ali FB i blogovi, kao i youtube učiniše da se "Doktorkina" svađa s hemijom daleko čuje. Neki još uvek gledaju u Sunce, da bi videli kako dolazi ONA, koja je stvorila TAJNU. A onda se TAJNA otrgla kontroli i počela da se deli kao ameba....SV postaje lik horor filmova.

48 comments:

  1. Meni se čini da, jednom utvrđene zakonomernosti u hemiji, teško bivaju oborene. Za medicinu ne bih rekla isto - čas je snimanje preporučljivo, pa štetno do smrtonosnosti, nešto je čas lek, čak ubica, ovo je korisno sada i beskorisno već sutra...
    Hvala Vam.

    ReplyDelete
  2. To sto imate fakultet ili ste doktor samo znaci da ste se uspesno povinovali ispiranju mozga. Sve mi je jasno, samo jos ne znam ko vas placa da objavljujete ovakve neistine. Sumnjam da ste toliko zaostali. I u akumulatoru nije sumporna nego hlorovodinicna kiselina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toliko o znanju i hlorovodonicne kiseline u akumulatoru ,cestitam

      Delete
    2. hahahaha... Ja bih zamolio gospodina s Stroj, iskoriste google kad vec imate mogucnost :D...

      Delete
    3. @S.stroj blago tebi! Neobrazovan, neispranog mozga... Potpuno opušteno možeš da sipaš HCL u akumulator. ;)
      Velika sreća za ovu planetu bi bila da svih 22000 kao i guru nepterećenih znanjem i obrazovanjem pređete na "sungazing" i na taj način zaista izvršite detoksikaciju.

      Delete
    4. Lele tate,lele mame,leleee obojica!...Nacitah se gluposti.Ali je opasno sto te gluposti pisu navodni lekari i uz to se pozivaju na "naucno dokazane cinjenice"! Opasno !

      Delete
  3. Odlicno, ja sam se bas pitala kako do sada niste komentarisali Sladjanu Velkov, Nekoliko puta sam naisla na nebuloze doticne gospodje i zaprepastila sam se sta sve pise. Od toga da je sida umisljena bolest do toga kako se sve ostalo lijeci samo sirovom hranom. Pored nje plasi me jedan gospodin koji ima i svoje "pacijente" iako nema diplomu koja bi mu to omogucila. Kakve i koje usluge pruza ne znam, ali znam da o reproduktivnim organima covjeka nema pojma, pa tvrdi da se jedenjem sake oraha i badema proizvode jajne celije. Znam da protiv vraceva ima zakon, nadam se i za nadriljekarstvo jer ce na kraju ubiti nekog ovakvim izjavama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slađana je postala simbol svega lošeg u našem društvu. Od lažne diplome, do lažnog lečenja i nove filozofije. Uglavnom su to sve budalaštine. Iritira što deca u 7.-om razredu osnovne škole to znaju. Tako sam shvatio da je ona LAŽOV u SVAKOM SLUČAJU. Jer ako je učila (svakako nije izučila) medicinu, a odriče je se, ona je licemer. Ako nije učila, a laže da jeste, onda je prevarant. U oba slučaja LAŽ je oko nje.

      Delete
    2. farmacija,korumpirani lekari su simbol loseg u drustvu,a ne doktorka Sladjana koja zeli da ukaze koliko su nam isprani mozgovi,i kolko je jednostavno pokrenuti proces isceljenja kada se vratimo prirodi,...i hrani iz Bozije baste,samo sto to ne odgovara sistemu,.nikad bolesnijih ljudi i nikad vise farmaceutske propagande,..

      Delete
    3. Bravo profesore...jas sam licno sa Sladjanom na njenim prepunim facebook profilima upravo ovo diskutirala...da je licemer i prevarant shto se odrice medicine koja je navodno zavrshila..odnosno porice sve poznate hemijske,biohemijske,fizioloshke i patofizioloshke mehanizme a ipak nosi titulu Doktor...jel vi imate podatke da nije za zavrshila medicinu?.. pozdrav, Snezana-Makedonija

      Delete
    4. Jdena po jedan glas se skuplja ...:)

      Delete
  4. Ako si želeo da te neko shvati ozbiljno, mogao si da pišeš ozbiljnije. Ali očigledno je ovo samo sprdnja iz koje izbija ogorčenost i gomila predrasuda.
    Ne trošite vreme čitajući.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaaaaaaa znam ko je ovo! jedna od onih vrlih pametnih sto soli pamet Himalajskom solju i bas sve zna na cuvenoj FB stranici "Dr" Vekov! ahahahhahahahahahaah

      Delete
    2. Da nisi ti Sladja? Sladjo, Sladjo, i mene si blokirala na fejsu... Eh, kad informaticar zna vise od tebe o medicini i biologiji...

      Delete
    3. Hahahaha, soli pamet himalajskom solju!

      Delete
  5. Što se ne baciš na proizvodnju amfetamina, biće puno upražnjenih mesta sad' posle "Groma"? To bi ti sigurno mnogo bolje išlo i ne bi se sramotio ovako nisko padajući.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sladjana ti si?

      Delete
    2. Kad smo kod noskog padanja, ovakav komentar bi sigurno doneo pobedu na takmičenju duhom nižnjih. Ne vidim ništa loše u demistifikaciji nadrilekara, kvazinutricionista i ostalih prodavaca magle. Naravno, oni koji sede na slici Alana Čumaka da bi lečili šuljeve i savete o zdravom životu nalaze u Saboru i Trećem oku, odakle ih pažljivo isecaju i čuvaju u fascikli, diskusije uvek završavaju argumentima "garantovano" i "majke mi". Sada su i avanzovali, pa, osim što prate dnevnu štampu, ljudima savetuju da, ako se već ne slažu sa njima, idu i naprave im malo psihoaktivnh supstanci, da bi doživeli i duhovno prosvetlenje jer im je telesno na dohvatu ruke, u prvoj radnji sa zrnevljem.
      U ovom članku vidim samo konkretne argumente, dokumentovane i lako proverljive, za jedno prilično normalno stanovište, da je umerena, raznovrsna ishrana zdravim namirnicama za nas kao Homo sapiensa (bar za one koji to jesu) prava stvar. Budući da sam proklet sa nešto malo znanja o biohemiji i anatomiji ljudskog organizma, apsolutno sam sklon da
      u to poverujem. Malo mi je bez veze što mi se čini da bi najbolje prošli da se vratimo na ishranu bubama i opalim voćem, ali to je samo moje mišljenje, neki i to vole. Veganstvo vas neće ubiti, ali neće ni parče dobrog, ne premasnog mesa tu i tamo, a o kriški dobro pripremljenog sira da i ne govorim, osim ako niste netolerantni na laktozu (a i tad vas neće baš ubiti, samo nije baš prijatan osećaj).
      Za one koji će netoleranciju na laktozu izneti kao argument da su mleko i mlečni proizvodi nezdravi, vratiću vam intoleranciju na gluten i alergiju na koštunjava voća.

      Delete
    3. Aleksandra zašto se mazohistički vraćate na moj blog :)? Inače frka, kriza, pa otuda savet. Ima ga verujem dovoljno. Kažu i da je za tu krizu jako dobar lek beli luk-ljuta papričica i đumbir. Sad, ne bih znao u kom odnosu. Neko od sirovogutača to zna svakako.

      Delete
    4. A ne pa oni beli luk smatraju otrovom jer anti bio pa je kao protiv prirode a ne najjaci prirodni lek.Verovatno i znate ciji je to biser.Ne zna se vise ko je ludji

      Delete
  6. Ima nekih istraživanja oko toga da se kalcijum gubi iz kostiju ako se unosi višak proteina (jer se kalcijum izbacuje sa azotom kroz mokraću, a azot je tu upravo zbog prekomernog unosa proteina) ... ali samo u slučajevima kada se uzimaju čisti proteini (šejkovi, belanca, meso) jer u njima nema dovoljno kalcijuma.

    Tj. gubi se kalcijum iz kostiju samo ako se ne unosi kalcijum hranom.

    Bilo kako bilo, ovo nije dovoljno dokazano.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nove reference i eksperimentalni rad s radioaktivnim kalcijumom su pobile ovu tvrdnju. Zasmejava me kada je objašnjenje da se kalcijum koristi za smanjenje kiselosti. Po tome, svima će omekšati kosti glave od kiselih kiša.

      Delete
  7. Aleksandar BatricevicDecember 6, 2013 at 6:55 PM

    Profesore, laju vegani pod prozorom? Nece jos dugo, profo, samo to imajte na umu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja uđoh da pogledam komentare kad ono šok O.o Kakva nervoza zavlada kada se neki ljudi suoče sa ikakvim argumentima...kako li bi tek podneli diskusiju ovako, uživo...haos :-O.

      Delete
    2. Agresija sa svih strana ljutih vegana :)

      Delete
  8. Potpuno se slažem sa prof. Vujčićem u kritici poremećenih umova koji zagovaraju svoje nazovi teorije bez blama što lupaju gluposti i neistine. Takođe se iznenadim kako pojedinci koji nemaju pojma o nečemu o tome komentarišu kao najveći stručnjaci (mislim na hlorovodoničnu kiselinu u akumulatorima - pobrkani lončići). Strašno! A i dizajnirano kravlje mleko... Verovatno se misli na svevišnjeg dizajnera, ne znam ko drugi dizajnira kravlje mleko... Što se tiče poređenja beba i teladi - i jedni i drugi najmanje utrostruče masu koju su imali na rođenju, bilo kakvo mleko da piju - humano, kravlje ili adaptirao. Razlika je u količini - beba dnevno popije 1 litar, a tele deset ili više, shodno svojim potrebama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja se potpuno slazem! Bas ljuti vegani i lazna Dr Velkov!
      ALI evo posta sa njihove religiozne stranice o ovom clanku, Zorane

      A evo i kako nas vide.neki bivsi clanovi,ciji Ego ne.moze.da.podnese sto se nasa.grupa uvecava iz dana u dan. Prekipelo mu je-sta ces:)
      "ORGANSKA HRANA SRBIJE
      Zoran Vujčić > ORGANSKA HRANA SRBIJE
      Postoji trenutak kada čoveku prekipi. Meni je baš sada kada sam video da se broj od 22400 (i slovima 22 hiljade i četiri stotine) ljudi u njenoj grupi i dalje POVEĆAVA: Znam da kao nacija imamo FARMERSKI problem. Ali da se u njeno lupetanje toliko utone? Stvarno je vreme da se kaže DOSTA JE i bežite ljudi od nje. Ona širi svoje opasne vibracije svuda. Prosto - Slađana Velkov i njeni učenici su OPASNI, a sledbenici zloupotrebljeni. Hajde da ih spasemo."

      I onda stavlja link za svoj blog-gde nemilosrdno blati Sladjanu i dize Hemiju u nebesa!!

      http://zoran-vujcic.blogspot.co.uk/2013/12/doktorka-velkov-i-hemija-u-potpunom.html?m=1
      Nabasala sam na pomenutu grupi i takodje se zgranula savetima, postovima a tek kometarima clanova grupe. Ne znas ciji je ego veci, da pretekne po pameti i znanju svoje "sagovornike" u komentarima. Sta vredi sva ta njihova "zdava" hrana kad toksicnost vrca na sve strane???!!! :D

      A da im udelimo malo mesa, mleka i sira? Mozda ce im se raspolozenje popraviti i ego malo smanjiti????

      Delete
    2. Meni je neverovatno da je nekom problem što PROFESOR veliča HEMIJU. A nije im problem da LAŽNI DOKTOR veliča BUDALAŠTINE. 0.o Ja sam bez teksta. Da nam je još vračeva poput velkov i da se vratimo ne u srednji vek nego 500 miliona godina u nazad...

      Delete
  9. Ponosna sam što sam Vaš student...:) Svaka čast, samo napred!

    ReplyDelete
  10. Hvala za odličan tekst! Preporuka da u svemu treba biti umeren, a pritome koristiti i zdrav razum, logiku stvari, ali i ogromno iskustvo naših predaka, je ustvari pravi odnos prema problematici o načinu ishrane kod ljudi. A što se tiče pijenja mleka i konzumiranje mlečnih proizvoda, meni je najsmešniji argument, onih koji zagovaraju teoriju da je mleko štetno i da nijedno živo biće na planeti, sem čoveka, ne koristi mleko u ishrani, sem tokom dojenja, ja pobijem jednostavnom tvrdnjom da odrasle životinje ne piju mleko jer ne znaju da pomuzu! Sem toga, uopšte nije tačno da životinje ne piju mleko! Eto, ja živim na selu, pa ako ne verujete, probajte da ponudite odrasloj životinji, psu, mački, svinji, kravi... A Miševi i pacovi obožavaju sir! Video sam svojim očima da čak i konji popiju mleko, ako im ga daš. Eto! Srdačan pozdrav svima, i još jednom hvala profesoru za sve odlične tekstove, koje nam nesebično poklanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. I ja sam sve to viđao. Mačka obožava mleko. Kada pacov upadne u kofu mleka umesto da iskoči, on pije, pije dok se ne obeznani. Biće da sve te životinje znaju šta je dobro. S druge strane, do sada nisam video nijednu kravu da ljušti i jede bananu. Ovo je šala, moram uvek da naglasim za surove vegane.

      Delete
  11. Svaka čast na stručnom i jasnom objašnjenju! Ovi vegani i ostali zagovornici "zdrave" ishrane više preteraše. Imaju veoma kratko pamćenje i po potrebi iznose, najčešće potpuno netačne podatke. A, zapanjuje me činjenica na kakav prijem nailaze kod ljudi...retko ko ozbiljno analizira i promisli to što oni lupetaju. Zato je Vaš tekst bio neophodan. Hvala Vam!
    Prof. Hemije

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i Vama na podršci. Samo tako i istrajavam, jer su njihovi napadi ogavni.

      Delete
  12. Zasad vodi mlađani (duhom) Zoki sa pi ejdž dijem...

    ReplyDelete
  13. krenuo sam sinoc oko jedanest sati da spavam kad slucajno udjem u stranicu koju sam vec odavno obelezio a ni sam ne znam zasto nisam je citao elem sada je skoro sedam sati ujutru i kratak sam za paklu cigara ;) .Bas sam se pitao sta je zdravo za ishranu i citajuci vase naucne cinjenice shvatio sam da doktori ustvari ne znaju nista i da samo serviraju ono sto im se kaze i da su prvo trebali da studiraju hemiju pa tek onda medicinu jel su dokazi dokazi kao sto je H2O H2O i nikako drugacije. Jedino mislim da niste u pravu je sto ste dodali pivo u xxx listu,nije u redu: Sad mogu svima da zapusim adekvatnim odgovorima kad me budu ubedjivali sta je "zdravo". Poslao sam vam zahtev da me prihvatite u fb grupu radi daljeg mog osvescivanja.Konacno da i ja nesto pametno procitam u poslednje vreme sa obiljem dokazima koi je prezentovao strucnjak a ne neki "menadzer" i zeleo bih da poboljsate malo ovaj sajt jel su sitna slova pa sam malo oslepeo citajuci i naravno zelim vam sve najbolje i samo da nastavite jos vise jel znanja za ljude nikad dosta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slova su takva, jer blogger ima ograničenih nekoliko veličina. Da nisu malo dim cigarete i pivce :) uticali na vidljivost? Pivo je ok ako nema tonu konzervansa. A ima. Ranije je pivo trajalo par meseci, sada godinama...

      Delete
    2. Mogli biste da napišete jedan dobar o konzervansima ako već niste...
      Često vidim na pakovanju prehrambenih proizvoda kao reklama ***bez konzervansa**** vauuuu jbte to je vr'(samo što ima 80% rafinisanog GMO ulja....:)) Pa jel može konzerva (plastična kesa majoneza) bez konzervansa..???? U redu, možda su ovi ipak pitanja za tehnološku-prehrambenu struku...

      Delete
  14. Kanabis (marihuana), uspesno leci posledicu vakcinacije - epilepsiju i obnavlja mozdano tkivo.

    Ma profesore, ja prosto mislim da ova doktorka greskom jos nije dobila Nobela! Naravno ironcina sam (znam da je izuzetno neophodno da se naglasi!) :) Svaka Vam cast na istrajnosti protiv notorne gluposti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na nadrilekrsku glupost se mora reagovati. Grubo. Jer ona je mentalni tumor.

      Delete
  15. Sporio sam malo oko kalcija i sumpurne kiseline sa indijancima i samom vracom, dr. velkov i evo na kraju sta se desilo. Ajde mala pomoc.
    "Mislim da je i dr Zoran (hemicar) zaboravila sam prezime, tvrdio da nema sumporne kiseline u metabolizmu zivotinjskih proteina pa mozete poslati i njemu ove knjige koje vrlo jednostavno opisuju oksidaciju metionina i cisteina u sumpornu kiselinu."
    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FNonvolatile_acid&h=pAQHsz3o0
    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffitsweb.uchc.edu%2Fstudent%2Fselectives%2FTimurGraham%2FDaily_Acid_Load.html&h=aAQGHRHuj
    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.dach-liga-homocystein.org%2FEN%2FFachinfo%2Fhomocy%2Fstoffwechsel%2Fmethionin.htm&h=aAQGHRHuj
    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbooks.google.mk%2Fbooks%3Fid%3DM0XvP6mgmnkC%26pg%3DPA101%26lpg%3DPA101%26dq%3Dmetabolism%2Bof%2Bmethionine%2Bto%2Bcysteine%2Bsulfuric%2Bacid%2Bh2so4%26source%3Dbl%26ots%3Dxf4NtBCZmh%26sig%3DKQiSEseklmwQaBOlZ4ywigwk-YE%26hl%3Den%26sa%3DX%26ei%3DmnCmUprPIaPT0QXXyIHgCg%26redir_esc%3Dy%23v%3Donepage%26q%26f%3Dfalse&h=SAQHxFsre
    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbooks.google.mk%2Fbooks%3Fid%3D_u0s6z2KAScC%26pg%3DPT129%26lpg%3DPT129%26dq%3Dmetabolism%2Bof%2Bmethionine%2Bto%2Bcysteine%2Bsulfuric%2Bacid%2Bh2so4%26source%3Dbl%26ots%3DpoJKinOlMW%26sig%3DOMRXSKahqtkCqYCJzQ1UjA796_E%26hl%3Den%26sa%3DX%26ei%3DmnCmUprPIaPT0QXXyIHgCg%26redir_esc%3Dy%23v%3Donepage%26q%26f%3Dfalse&h=RAQHO4PR_
    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbooks.google.mk%2Fbooks%3Fid%3DA10ugqC1wvMC%26pg%3DPA412%26lpg%3DPA412%26dq%3Dmetabolism%2Bof%2Bmethionine%2Bto%2Bcysteine%2Bsulfuric%2Bacid%2Bh2so4%26source%3Dbl%26ots%3DXzx_snEs-8%26sig%3DCo7RZC7dkS7z1Y6j8HD2dvkNw8o%26hl%3Den%26sa%3DX%26ei%3DY3GmUsKJHKqo0QXpnYCgDA%26redir_esc%3Dy%23v%3Donepage%26q%26f%3Dfalse&h=iAQG_2MQ0

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokusala sam da udjem na link ovde naveden pa bas da vidim da li mogu direktno da dajem struju sa tom sumpornom kiselinom u sebi ili mi trebaju i olovne ploče, kad dobih odgovor Please be careful
      This link might be malicious. Please follow it with care. Learn more about keeping your account secure.
      Dakle, ništa od mog prošrenja vidika i aplikacija...moraću da se zadovoljim svojim dosadašnjim znanjem i da kupim novi akumulator... One sa linka je čak i Fejs provalio...hahahaha

      Delete
  16. Kao i uvek, odlican tekst! Doticna doktorka se nalupala.... Ne znam sta bih pre navela da mi bode oci(ili przi mozak). Mogu da razumem da joj kao lekaru(ako to uopste i jeste) hemija nije jaca strana, ali osnove fiziologije bi morala da zna. Da sam ja ovako nesto izjavila tokom studija, ne bih samo pala ispit, nego bi mi zabranili ulazak na fakultet.

    ReplyDelete
  17. Пишите Ви шта хоћете али савети Др Слађане Велков су до сада помогли хиљадама људи а то је једино релевантно и оне је ретка која има снаге да се супростави фармакомафији.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaš komentar sam pustio samo zbog pristojnosti, koja inče ne krasi pripadnike Velkov sekte. Inače ona je dr kao što sam ja astronom.

      Delete
  18. Profesore,

    Jedva se snalazim na blogu sa pretragom, treba mi vaš tekst u kome objašnjavate količinu badema koji smeju da se pojedu preko dana. Znam da ste pisali na 5kg telesne mase 1badem (nikako šake i 100gr) ali me neverne tome zgražavaju što deci i dalje od tih orasida trpaju bademe svakodnevno i u velikim količinama...

    Najviše se grozim one bapske "šaka nečega" mera za dete/čoveka.... Al ne odustaju.

    Unapred hvalaaa puno!

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.