Thursday, June 13, 2013

Demistifikacija izrade domaćeg sapuna - obnavljanje znanja, deo I


Sapun ili detergent, pitanje je sad?
Šta su prirodni sapuni, biosapuni, naturalni, herbalni, eterični i ostali? To je pokajanje za propuštene lekcije u osnovnoj školi, pa zatim u srednjoj o reakciji masti s vodenim rastvorima hidroksida. Zato su sada pojedinci fascinirani dobivenim proizvodima, ne znajući ništa i dalje o polaznim sirovinama, stehiometriji, procesu. Na svu sreću postoje brojni kalkulatori koji daju potrebne vrednosti za odmeravanje količina masnoća s jedne i hidroksida s druge strane. Ali, da li su ovi sapuni prirodni? Nisu. Prirodni "sapuni" se nalaze u biljkama i u hemijskom smislu nisu sapuni. Pene, mogu da peru, prirodni su, ali nisu sapuni. Tako ili imamo prirodna sredstva za pranje ili VEŠTAČKE sapune. Zato ne postoje bio-, natural, lekoviti, herbalni i sl. U samom procesu pravljenja NaOH uništi sve što može. Eterični sapuni mi posebno idu na živce. Ne zato što mirišu. Već zato što se  srpski kaže ETARSKA ulja, a ne ETERIČNA. Tako su i ti sapuni napravljeni s etarskim uljem, a ne ezoteričnim, eteričnim i sl. nepravilnim terminima. Odmah se vidi da je to bila jaka 2 iz hemije, nikako 5.

Sapuni su anjonske, površinski aktivne materije. U hemijskom smislu su soli viših masnih kiselina (kao anjona) i metalnih jona. Natrijumovi sapuni su čvrsti, kalijumovi su tečni. Oba se lako rastvaraju u vodi. Soli aluminijuma, olova, kalcijuma, magnezijuma i drugih polivalentnih katjona (takođe sapuni) su u vodi nerastvorni. Kao sredstva za pranje se koriste samo natrijumovi i kalijumovi. To nisu čista jedinjenja jedne masne kiseline, već smeše (stearinske, palmitinske, oleinske, laurinske i brojnih drugih kiselina). Sa uvođenjem drugih sirovina (kokosova mast i ulje palminih koštica) sapuni su bili bolji, penušaviji i mogli su da peru i u "tvrdoj" vodi. Tvrda voda je normalna pijaća voda. Sapuni se pri rastvaranju odmah pretvaraju u kalcijumove i magnezijumove nerastvorne sapune, koji niti pene, niti peru. Naprotiv kao masne fleke se lepe po odeći ili koži.

U toj situaciji industrija je našla izlaz. Umesto sapuna, napravljene su sintetičke, površinski aktivne materije (PAM-ovi), tenzidi ili prosto detergenti. Bio je rešen problem tvrde vode. Na žalost ove supstancije izazivaju brojne probleme ako se koriste kao kozmetička sredstva, pa su brojni pojedinci u Americi (odličan sajt sa svim potrebnim receptima instrukcijama i kitovima), kasnije i u Evropi (30 godina prakse) započeli proizvodnju sapuna za lične potrebe. Eksplozivan razvoj je usledio po pojavi štapnih miksera, koji su glavno oruđe u pravljenju sapuna.

masnoća + hidroksid  (+ voda) = sapun + glicerol (+ voda).














Jasno se vidi da za istu količinu hidroksida (120 grama) treba u slučaju palmine masti 807,3 g masti, a za maslinovo ulje 885,4. Ova različita količina je data u mnogim tabelama, a studentima hemije je poznata kao saponifikacioni broj (broj mg KOH potrebnih za saponifikaciju 1 g masti ili ulja). U proizvodnji sapuna NaOH se mnogo češće koristi, pa mnogi online kalkulatori (1, 2 ili 3) koji imaju i vrednosti za NaOH i KOH, u gramima, uncama i drugim merama.

Dodatkom ili nedovoljne količine hidroksida ili masnoće u višku dobivena je nova vrsta, tzv. premašćenog sapuna. U ovom sapunu ima od 2 do čak 10% nesaponifikovanih masti. To je loše za sapun za pranje rublja, ali je izuzetno dobro za sapun kojim se peru ruke. Mala količina lipida ostaje na koži i štiti je od isušivanja. Ovaj trik je danas najčešće prodavani trik u kozmetičkoj industriji. Nije opravdan kod šampona, ali jeste kod sapuna, naročito zato što pH rastvor čistog sapuna ima baznu vrednost od 10 do 10,6

Potrebna oprema

Kuhinjska vaga, čelični lonac (stranci koriste Pyrex stakleno posuđe), štapni mikser, obična žičana mutilica, silikonska varjača, kalup (najčešće drveni), ali se ljudi dovijaju pa koriste i silikonske i akrilne, digitalni termometar do 150°C.

Ključna stvar je da se sve radi na skali od minimalno 200 g upravo zbog vage, jer nepreciznost (+1 g) koju ona ima može da utiče na kvalitet. I potrebno vreme za saponifikaciju se značajno skraćuje ako je masa veća, jer duže drži temperaturu. Posle uspostavljene recepture kojom ste zadovoljni dižite skalu na 1 kg. Ali sa novim varijantama opet prvo isprobajte na 200 g. Razliku uvek mogu da izazovu promenjivosti sirovina.

Šta je suština procesa?

Mešanjem uljne i vodene faze na 40-45°C započinje reakcija. Mala količina sapuna koji trenutno nastaje emulguje ostatak, čemu doprinosi snažno mešanje štapnim mikserom. Masa se spontano greje od nastavka reakcije, pri čemu nastaje sve više sapuna. Masa se ugušćuje i pri tome dobija gustinu pudinga. Prekida se snažno mešanje, jer masa postaje suviše gusta. Na površini ostaje trag mešalice.  Masa se izliva u kalup. Iako je kašasta u trenutku izlivanja, preko noći očvršćava. Zato je dobro da se masa termički izoluje (uvijanje u ćebad, peškire, stiroporske kutije i slične improvizacije). Nakon odstojavanja od 24 do 48 časova masa se malo skupi, pa se lako vadi iz kalupa. Ostavlja se da "zri" od 4 do 8 nedelja (zavisno koliko je masne faze u višku - videti kasnije). Nakon toga sapun je spreman za upotrebu.

Varijacije

U trenutku kada je masa spremna za izlivanje, mogu da se dodaju razne boje (prirodne ili prehrambene), etarska ulja, mogu da se nadslojavaju sapuni različitih boja, da se doda nova masnoća ili razne trave. To su sve zabavne aktivnosti, ali kvalitet sapuna određuje samo odabir sirovina i kvalitet saponifikacione reakcije. U lekovitost ne verujem, a šta čovek više da poželi od sredstva koje dobro pere, a korisno je (ne šteti) rukama.





O praktičnim koracima u drugom delu. Dobro su došle sve reakcije, prisećanja i želje da se hemija zavoli kroz praktični rad. A ovo je jedan od najlepših načina. Zato čekam povratne komentare. Dotle, prilažem jedan od najinstruktivnijih kratkih videa kućne radinosti pravljenja sapuna.

Ima li domaćih sajtova koji se time bave i koji daju razna objašnjenja, učeći i radeći zajedno sa ljudima koji o sapunim nisu ništa pre čuli? Ima. To je http://manufakturamiletin.wordpress.com/category/vesti/ . Na ovom sajtu razmenjuju se iskustva, ideje i saveti. Nadajmo se da će vremenom biti sve više ljudi koji žele da isprobaju ovu veštinu i doprinesu zdravlju svoje kože. I kako rekoh u prethodnom postu, molim vas ne nasedajte na laži, ups, reklame.

49 comments:

  1. Odlicno!
    Da li ima svrhe razmisljati o soap-free preparatima koji se prodaju za izuzetno osetljivu kozu (ti preparati su najcesce neke kupke, dakle u tecnom su stanju)? Gde bi se ovde uklopili natpisi na sapunima i kupkama o njihovoj pH neutralnosti? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. U nastavku teksta daću sastave nekih sapuna, kao i njihov uticaj na kožu po kozmetičkim (naučnim) autoritetima. To se nikako ne uklapa u histerične reklame kompanija koje ih prodaju. Preparati soap-free su tzv. "najblaži" detergenti. Ali da ne širim ovde objašnjenje, sledi opširniji tekst o logici korišćenja sapuna i sredstava pH 7, pH 5,5 (probiše nam uši tom reklamom godinama).

      Delete
  2. Zanima me to oko pH sapuna, i o samponima za decu koji ne iritiraju oci tjs ne suze na kontakt sa samponom.

    ReplyDelete
  3. Uh...ovde nešto debelo ne štima - kada se pominje štapni mikser u smislu pripreme sapuna, neophodno je naglasiti da je korišćenje štapnog miksera kod pravljenja sapuna samo olakšavajuća okolnost ljudima koji žele da sve što pre odrade, da ne kažem otaljaju. Intenzivno mešanje varjačom je neophodno, a štapni mikser može da posluži da se malo ubrza ceo proces pravljenja sapuna, ako je recimo u pitanju višak 'mekanih' ulja pa treba duuugo mešati varjačom), ali se nikako sve vreme ne sme mutiti smesa štapnim mikserom!!! To je neophodno da se naglasi. Naravno da može da se muti sve vreme i štapnim mikserom, ali je sapun mešan varjačom boljeg kvaliteta od sapuna mešanog štapnim mikserom.

    @ Dimitrije - dečiji sapuni i šamponi obično ne sadrže kuhinjsku so, koja se uglavnom u sva penušajuća sredstva dodaje kao stabilizator pene, te zato decu ne peku oči :D

    ReplyDelete
  4. Štapni mikser ne olakšava, on ubrzava. Pravi mikroemulzuju, olakšavajući kontakt masne i alkalne faze. Time se reakcija značajno ubrzava. Mešanje varjačom je nepotrebno. Ali, ko nema štapni mikser (ili nema kvalitetan) mora da se muči ručnim mešanjem. Pravljenje majoneza štapnim mikserom traje 1 minut. Varjačom?..pa nisam siguran da ga je moguće umutiti.

    NaCl nije stabilizator pene. On se dodaje kao ugušćivač u šampone. U hemiji se koristi da razbija pene i veoma postojane emulzije, pri složenim dvofaznim razdajanjima nakon reakcija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema veze sa sapunima ali me je potstakla jedna rečenica da napišem ovo. Mućenje majoneza. Vrlo dobro se sećam kako je moja baba pravila majonez muteći ga običnom varjačom. Njen majoney je bio tri puta gušći i bar dva puta ukusniji od najboljeg kupovnog. Jeste trebalo vremena ali se isplatilo.

      Delete
    2. Naravno da je bilo moguće. Ali tada ulje nije bilo tako "dobro prerađeno". I dušu su mu izvadili. Ipak, voleo bih da znam dali Vi pravite i dalje majonez (makar i mikserom), jer ja jesam do skora i uvek je bio bar 10 puta ukusniji i od Tomi majoneza. O ovim ostalim imalinima za cipele, koji se prodaju kao majonezi neću ništa da kažem. Kada im se vidi lista aditiva i boja, pojačivača aroma i konzervanasa, ja se uplašim. Zato, ko neće ne mora da koristi mikser, može i varjača ali nikako kupovni majonez i jeno veliko NE margarinu.

      Delete
  5. Što je brzo, to je i kuso :D...Zašto da se mučim varjačom sat vremena kad mogu štapnim mikserom da završim sve za pet minuta? Da, ubrzava, samim tim u znatnoj meri i olakšava. Ako se kao krajnji proizvod želi zaista kvalitetan sapun, onda je mešanje varjačom neophodno, bez upotrebe štapnog miksera, a ako se želi običan, štancovani sapun, onda je upotreba štapnog miksera, sa sve savetima verovatno američkih sapundžijskih sajtova, više nego poželjna.
    Ne znam puno o majonezu i mućenju istog, znam samo da se sapun i majonez ni po kom osnovu ne mogu porediti :D
    Priznajem grešku u vezi stabilizatora pene. Kuhinjska so se koristi kako u prozivodnji šampona, tako i u proizvodnji industrijskih sapuna, tj čvrstih deterdženata. Mada, ima i određen broj sapundžija koji je koriste sa ciljem dobijanja čvršćeg sapuna.

    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na osnovu čega možete da tvrdite da je pravljenje sapuna lošije sa štapnim mikserom od onog dobijenog mešanjem varjačom? Ako ste ikad čuli za reč homogenizacija, onda će vam sve biti jasno...
      A što se tiče pravljenja sapuna i majoneza postupak je sličan, ali bez reakcije saponifikacije, naravno u slučaju majoneza dobijamo emulziju, baš upravo brzim mešanjem DVE NE MEŠLJIVE MATERIJE, VODA I ULJE....s' tim što nam jaja dođu kao neki emulgator. A kod sapuna procesom saponifukacije zaobilazimo postupak emulgovanja, već je potrebna samo dobra homogenizacija!!!

      Delete
    2. Apsolutno tačno :). Mislim i da se Petar modernizovao :).

      Delete
  6. U osnovi ovog posta je ideja da se ljudi zabave pravljenjem sapuna. Uglavnom će to biti dame, studentkinje i srednjoškolke, koje neće imati snagu da mute sapunsku masu 1 sat. (A nije je lako mutiti varjačom :).) Možda (ako bude išlo širenje ideje) možemo da dogvorimo kriterijume poređenja kvaliteta, kao i uzorke onih koji su mutili varjačom i onih koji su mešali štapnim mikserom. I onda izazov profesionalcima, da uporedimo i njihove :). Pozdrav Petre i puno sreće u pravljenju novih sapuna.

    ReplyDelete
  7. Hvala sto ste pokrenuli ovakav sajt! Rado cemo Vas pratiti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na podršci. Biće za svakoga ponešto.

      Delete
  8. Odličan tekst! Super blog! Napokon neko iz struke! :) Sa nestrpljenjem čekam svaki novi post.

    ReplyDelete
  9. Hvala. Trebalo bi mnoge stvari demistifikovati. Dobodošla je pomoć.

    ReplyDelete
  10. Ovo mi je omiljeni domaći blog. Živela škola!

    ReplyDelete
  11. pre godinu dama uradio sam probnu seriju sapuna po"Mailetin"recepturi i ispali su odlicni,sada kad sam hteo da uradim seriju dolazi mi do "erupcije" a radio sam po istoj recepturi.Koji je razlog?Unapred zahvalan.Pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najčešći razlog je višak hidroksida koji se pretvara u karbonat. To se dešava i kad nije bio hidroksid dobro emulgovan, pa ostanu kapljice hidroksida u saponifikacionoj masi. One ne mogu da izreaguju tada već zrenjem sapuna prelaze u karbonat. Popravka: sitno isečen sapun dodavúi u kalup pa preko njega sipati novu masu koja je pokazala trag. Mešati dok masa ne pruža tako veliki otpor da ne može više da se meša.

      Delete
  12. Da li i na koji način može da se napravi domaći tečan krem sapun za tuširanje?
    Pozdrav! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, ali čekao sam neke sirovine da proverim propis. Klasičan gel sapun se dobija ako za saponifikaciju koristite KOH, umesto NaOH (bez "popusta" i sl viškova masti), podesite pH na 8 do 9 dodatkom limunske kiseline i dodajete sapun sve dok se rastvara. Obično je oko 10$ ako su obična ulja, ali može i do 20% ako se koriste ricinusovo i kokosovo ili ulje palminih koštica. Bitna mana svih sapuna koji lepo pene je da isušuju kožu, bez obzira na "popust", makar on bio i do 5%.

      Delete
  13. Odlican blog. Pravim sapune vec godinu dana do sad su bez greske osim mirisa koji ne mogu da sacuvam tacnije dok sazru vec miris izvetri. Koristila sam razna etarska ulja i nista, cak sam probala miris za sapun ali on mi ubrza saponifikaciju i sve upropasti. Kako do onih divnih mirisa koji privlaci ljude jer svi prvo pomirisu sapun kada ga uzmu u ruke.

    ReplyDelete
  14. U uslovima u kojima se pravi hladnim postupkom teško. U industriji se to radi mlevenjem sapuna do praha, dodatkom etarskih ulja, punilaca i lanolina ili nekog "egzotičnog" premaščivača (po meni nepotrebnog) i sve se to satima meša (uz ili bez titan dioksida i boje i EDTA). Nakon toga se masa istiskuje uz grejanje, ibacuje u forme koje se presuju. Ceo postupak traje dugo do dodavanja mirisa, nakon čega je brz i sapun sačuva miris. Gde ste nabavljali mirise za sapun i jesu li "izazovni" kao italijanski u Liliju? Lično ne volim etarska ulja, jer mogu kod osteljivih koža dužom upotrebom da izazovu iritaciju i alergiju. Naročito kineska i sva druga lošeg kvaliteta.

    ReplyDelete
  15. Etarska ulja sam kupovala u apoteci i bila su jako skupa sto nije garancija kvaliteta. Postoji li neki dodatak koji bi doprineo da miris duze traje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U principu ako bi se titan dioksid natopio mirisima. Ali će se uvek deo gubiti. Imate li dobrog majstora na raspolaganju?

      Delete
  16. Miris za sapun sam nabavila u Aromi iz Krusevca. Gde se mogu nebaviti neki bolji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stvarno ne znam kod nas. Verujem da bi sve arome trebalo izbegavati. Ako su dobre sirovine sapun miriše svojim specifičnim mirisom. Taj miris je relativno neutralan. Verovatno bi za sopstvene potrebe najbolje bilo razraditi gel sapun. Njemu će miris lako da opstane.

      Delete
    2. Veoma tesko dolazim do saveta, majstora nemam. Meni se miris sapuna svidja ali vidim sta ljude privlaci i sta ocekuju. Mozda kada bi mirisi bili uljani ne bi kvarili sapun ali takve nisam jos nasla. Hvala na savetima. Puno srece u radu.

      Delete
    3. ako zelite da vidite moje sapuncice http://www.youtube.com/watch?v=V_U3hysb4Ws Naravno izbrisite ovaj komentar

      Delete
    4. Video :). Da li je i ovo http://www.youtube.com/watch?v=dfm1RNd614s ?

      Delete
  17. moram da prodiskutujem pocetak teksta. apsolutno je istina da je reakcija saponifikacije gradivo iz osnovne skole, koje su mnogi zaboravili.
    saponifikacija je reakcija izmedju visih masih kiselina i alkalnih hidroksida, tj. hidroksida alkalnih metala. prosto ko pasulj. tipicna reakcioja neutralizacije (najosnovnije znanje iz hemije). a opisi: od kozjeg mleka, sa ovim ili onim - su iskljucivo varijacije na temu i sustinski samo dodaci osnovim sastojcima, bez ikakvog ucesca u reakciji. jedino mi na tu temu nije jasno zasto je 1 devojka, predstavljajuci se kod mire adanje polak, hvalila da pravi mlecni sapun, topeci-rastvarajuci NaOH u mleku direktno!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na žalost na glupost se ne izdaju licence. Sapun mora da bude pravljen drugom tehnologijom da bi se zvao lekovit, medicinski i sl. Nikako s mlekom i sl. Inače te sapune često srećem na rafovima, od kozijeg mleka. I realno smrde. Najčešće na užeglo, pokvareno. Poznato je da se proteini lako kvare i usmrde na baznom pH, kakv ima sapun. Iako je to poprimilo razmere epidemije, ne vidim razlog da se umesto vode koristi sapun. Osim internete koji razveje svaku glupost na hiljadu strana. Ali ako grešim, nadam se da će me neko od pravilaca sapuna uputiti u tajnu zašto je sapun od kozijeg mleka dobar. Baš sam radoznao.

      Delete
  18. Poštovani,

    pozdravljam Vaš rad na tome da unesete neki red u haos, naučno zasnovane i empirijski proverene činjenice umesto poluistina ili totalnih laži, i da nas sve hemijski opismenite i potkujete. Kako je jedan moj profesor imao običaj da kaže: "Zlo nastaje kada dobri ljudi ne čine ništa". Ovaj Vaš blog shvatam kao dobar način da se spreče i preduprede razne zloupotrebe, obmane i eksploatacije, nastale iz neznanja ili svesne namere.

    Imam jednu nedoumicu. Pomenuli ste na početku etarska (često pominjana kao "eterična" - čak sam se i ja povela za ovim nazivom, a uvek sam iz hemije imala 5!) ulja-zanima me da li su ona zaista korisna za kožu ili je to još jedan mit, pošto često nailazim na tekstove koji glorifikuju vrednost i višestruke blagodeti dotičnih ulja u humanoj upotrebi.
    Hvala!

    ReplyDelete
  19. Etarska ulja šire krvne sudove i antiseptična su. Mogu da ubiju lako i bakterije i gljivice. Dobra jesu, čudesna nisu. I naravno mogu da iziritiraju kožu. Njihovo dejstvo i lekovitost su uglavnom prenaglašene od raznih lokalaca kojima i naziv deluje "eterično". Neka etarska ulja su toksična. Zato svakako treba biti jako oprezan. I posmatrati kako koža reaguje. I najmanji znak crvenila ili svraba je crveni alarm i ne bi trebalo dalje da se koriste.

    ReplyDelete
  20. А како набавити или добити NaOH или KOH? То колко ја знам не може да се купи у продавници. А без тога, такође колко ја знам, нема ни сапуна од свињског лоја. Може ли се NaOH или KOH добити из пепела. Начуо сам неке приче да је могуће добити NaOH из пепела тако што се вода пропусти кроз пепео? Да ли има истине у овоме и колике су шансе да за мале паре човек на неки начин добије NaOH или KOH'???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kupuje se u farbarama i ima malu cenu. Ili možete nazvati Centrohem. Ne znam broj, ali ih je lako naći. Iz pepela se dobija ceđ, tj. rastvor kalijum karbonata. Tako se dobija tečni sapun. A kako u drvetu ima svačega u kišnici još više, bolje je nabaviti ove hemikalije preko farbare ili dilera hemikalija.

      Delete
  21. Poštovani g-din Zorane,
    interesuje me oko izrade sapuna sa mlekom, kada ga je najbolje uklopiti u fazi izrade i koje mleko koristiti, tj koji % masti u mleku?

    Blog Vam je fantastičan!!!
    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osnovni trik u pravljenju sapuna od kozijeg mleka je hladnoća. Koristi se npr 100 g masti (ulja bilo kog) recimo svinjske masti. Uzme se 17 g vode i rastvori se TAČNO 14 g NaOH. Kada se potpuno rastvori i OHLADI, pomeša se sa 18 g smrznutog kozijeg mleka. U otopljenu mast se uroni štapni mikser i lagano meša (najmanja brzina). U mast se doda smeša mleka i vodenog rastvora hidroksida. I meša se dok se ne zgusne kao puding. Ako je mast topla (zato su bolja ulja, tečna su i hladna, ali nikako suncokretovo) ili je rastvor hidroksida topao intenzivno se razvija naradžasta boja. To je donekle neizbežno, ali što je rastvor hladniji, to bolje. Čim masa postane kao retki puding, prestane se sa mešanjem i izlije u kalup. (kalup j od silikonske gume, pleksiglasa ili drveta obloženog pek papirom. Kalup se pokrije i tako ostvai 24 časa. Nakon toga se vadi iz kalupa i seče. Sapun se suši minimalno 2 nedelje. NAkon toga se može koristiti bez straha. Svako pravi šaržu prema snazi miksera. Ali više od 1 kg se ne savetuje, jer se teško kontroliše reakcija. Uvek se savetuje da početak bude oko 0,5 kg masti ili ulja. Važan je odnos 100 g ULJA, 14 g NaOH, 17 g vode, 18 g smrznutog mleka. Ako se koristi kokos, unose se korekcije, jer za 100 g kokosovog ulja treba 18,3 g NaOH. KOLIČINA VODE I MLEKA SE NE MENJAJU!!!

      Nadam se da će biti o pomoći. Za dodatna pitanja dođite na moju FB stranu https://www.facebook.com/groups/Hemijaokonas/ Tamo je lakše postavljati pitanja i davati odgovore. Evo ja ću baš sada da postavim takvo pitanje članovima tamo...Pozzz

      Delete
    2. Puno Vam hvala na divnim savetima!
      Ja sam u osnovi tehnolog, ali i sami znate da nam na fakultetima serviraju brdo teorije, a minimum prakse, pa se posle sami snalazimo kako znamo i umemo...
      Blog Vam je fenomenalan!!!
      Trazila sam po radnjama kokosovo i palmino ulje, ali sam razocarana cinjenicom da je 310 gr nerafinisanog kokosovog ulja 685 din. , što po meni nema logike kupovati nerafinisano ulje, koje je bolje pojesti, nego praviti sapune, naravno po toj ceni...
      Što se tiče palminog, nega u marketima i nemaju, ali sam čula da ga ima u Metro-u, tako da moram za vikend pogledati....
      Pronašla sam od Dijamanta mešavinu suncokretovog i maslinovog, stim što sam napravila grešku i nisam pogledala u sastavu udeo maslinovog i suncokretovog ulja.
      Šta mi vi preporučujete, gde da potražim ove sirovine, po relativno povoljnim cenama?

      Veliko hvala, pozdrav....

      Delete
    3. Hvala Marija. Ja sam kupio isto kokosovo ulje i naravno da je i ono rafinisano. Tako da malo lažuckaju da nije. Nije skup, jer je neophodan za dobru penu. Lično nisam našao neki povoljniji. Ali sam dobio iz Nemačke jedan. Taj je isto doličan, a bar 6 x jeftiniji. Palmino ulje koje sam koristio je palmin olein i boca od 1 L košta 282 dinara. Treće ulje je maslinovo, ali ono najjeftnije rafinisano iz komine. Iz mog iskustva suncokretovo ulje je izdajničko. Najlakše se usmrdi. Sa odnosom 1:1:1 se dobija odličan sapun koji dobro peni, prijatno miriše i prija koži. Moja varijacije je samo 0% popusta u datom računu. Sapun od 300 g ulja daje oko 350 g sapuna. Takav sapun je u Italijanskoj varijanti oko 700 dinara. Dakle mnooogo skuplji. Pozdrav i želim Vam srećan rad.

      Delete
    4. Hvala vam puno, ali još jedno pitanje, gde kupujete palmino ulje tj. palmin - oleat, u kojim radnjama ima?
      Pozdrav

      Delete
    5. U svim prodavnicama zdrave hrane. Avena je moja marka :)

      Delete
  22. Ja sam tehnolog pa je razumljivo zašto mi je Vaš sajt veoma zanimljiv.

    ReplyDelete
  23. Mene bi interesovalo pravljenje silikonskih sapuna, malo sam istrazivala, ali o tome slabo ima...U glavnom se svodi na otapanje sapunske baze i td....A mene interesuje ima li tu neki drugi nacin za dobijanje lepih providnih formi?
    Unapred hvala!
    Pozdrav...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo pričamo o tome
      https://www.facebook.com/groups/Hemijasapuna/

      Delete
  24. NEZNAM DA LI JE NEKO POMENUO DA SU RAZNA DODVANJA LEKOVITIH BILJAKA BESMISLENA KADA IZGORE OD NAOH ,DOKAZ VIDI SE FIZICKI, ONDA TREBA UPUTITI LJUDE O FOTOTOKSICNOSTI CITRIUMSKIH ETRSKIH ULJA I NARAVNO PREMASCIVANJA ALI DO 3% SMATRAM DA JE DOVOLJNO ZA NEGU KOZE.E SADA OKO IZBORA ULJA ZA PREMASCIVANJE I MOMENTA NJIHOVOG DODAVANJA BIH VOLEO DA CUJEM VASE MISLJENJE.ZA SADA DOSTA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, besmisleno je, a možda i štetno. Ali ljudi vole mirise. I tu nema pomoći. O premašćivanju...moj stav je bez. Kao kada bi ste uzeli da perete sudove, pa kapnete malo detergenta, ali za svaki slučaj sipate i malo ulje. Bezveze, ali možda ima nekih čudnih efekata za kožu. Da sigurno smanjuje moć pranja, kad god dodato, nema sumnje. Naravno bolje je da se doda što kasnije. Ali zapamtite, uvek ulazi u saponifikaciju. Nema govora da možete da dodate ulje od kakaoa, a da ono ostane neizmenjeno tokom završetka saponoifikacije. Potpuno je druga priča kada bi se radio topli postupak, kada se seponifikacija zavrhttps://www.facebook.com/groups/ZdravaibezbednahranauSrbiji/a se onda doda ulje po izboru. To nije lako postići, jer je očvršćavanje naglašeno, pa se mase teško i u kalup izlije, kamoli da se njome dodatno manipuliše.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.