Sapun ili detergent, pitanje je sad?
Šta su prirodni sapuni, biosapuni, naturalni, herbalni, eterični i ostali? To je pokajanje za propuštene lekcije u osnovnoj školi, pa zatim u srednjoj o reakciji masti s vodenim rastvorima hidroksida. Zato su sada pojedinci fascinirani dobivenim proizvodima, ne znajući ništa i dalje o polaznim sirovinama, stehiometriji, procesu. Na svu sreću postoje brojni kalkulatori koji daju potrebne vrednosti za odmeravanje količina masnoća s jedne i hidroksida s druge strane. Ali, da li su ovi sapuni prirodni? Nisu. Prirodni "sapuni" se nalaze u biljkama i u hemijskom smislu nisu sapuni. Pene, mogu da peru, prirodni su, ali nisu sapuni. Tako ili imamo prirodna sredstva za pranje ili VEŠTAČKE sapune. Zato ne postoje bio-, natural, lekoviti, herbalni i sl. U samom procesu pravljenja NaOH uništi sve što može. Eterični sapuni mi posebno idu na živce. Ne zato što mirišu. Već zato što se srpski kaže ETARSKA ulja, a ne ETERIČNA. Tako su i ti sapuni napravljeni s etarskim uljem, a ne ezoteričnim, eteričnim i sl. nepravilnim terminima. Odmah se vidi da je to bila jaka 2 iz hemije, nikako 5.
Sapuni su anjonske, površinski aktivne materije. U hemijskom smislu su soli viših masnih kiselina (kao anjona) i metalnih jona. Natrijumovi sapuni su čvrsti, kalijumovi su tečni. Oba se lako rastvaraju u vodi. Soli aluminijuma, olova, kalcijuma, magnezijuma i drugih polivalentnih katjona (takođe sapuni) su u vodi nerastvorni. Kao sredstva za pranje se koriste samo natrijumovi i kalijumovi. To nisu čista jedinjenja jedne masne kiseline, već smeše (stearinske, palmitinske, oleinske, laurinske i brojnih drugih kiselina). Sa uvođenjem drugih sirovina (kokosova mast i ulje palminih koštica) sapuni su bili bolji, penušaviji i mogli su da peru i u "tvrdoj" vodi. Tvrda voda je normalna pijaća voda. Sapuni se pri rastvaranju odmah pretvaraju u kalcijumove i magnezijumove nerastvorne sapune, koji niti pene, niti peru. Naprotiv kao masne fleke se lepe po odeći ili koži.
U toj situaciji industrija je našla izlaz. Umesto sapuna, napravljene su sintetičke, površinski aktivne materije (PAM-ovi), tenzidi ili prosto detergenti. Bio je rešen problem tvrde vode. Na žalost ove supstancije izazivaju brojne probleme ako se koriste kao kozmetička sredstva, pa su brojni pojedinci u Americi (odličan sajt sa svim potrebnim receptima instrukcijama i kitovima), kasnije i u Evropi (30 godina prakse) započeli proizvodnju sapuna za lične potrebe. Eksplozivan razvoj je usledio po pojavi štapnih miksera, koji su glavno oruđe u pravljenju sapuna.

Jasno se vidi da za istu količinu hidroksida (120 grama) treba u slučaju palmine masti 807,3 g masti, a za maslinovo ulje 885,4. Ova različita količina je data u mnogim tabelama, a studentima hemije je poznata kao saponifikacioni broj (broj mg KOH potrebnih za saponifikaciju 1 g masti ili ulja). U proizvodnji sapuna NaOH se mnogo češće koristi, pa mnogi online kalkulatori (1, 2 ili 3) koji imaju i vrednosti za NaOH i KOH, u gramima, uncama i drugim merama.
Dodatkom ili nedovoljne količine hidroksida ili masnoće u višku dobivena je nova vrsta, tzv. premašćenog sapuna. U ovom sapunu ima od 2 do čak 10% nesaponifikovanih masti. To je loše za sapun za pranje rublja, ali je izuzetno dobro za sapun kojim se peru ruke. Mala količina lipida ostaje na koži i štiti je od isušivanja. Ovaj trik je danas najčešće prodavani trik u kozmetičkoj industriji. Nije opravdan kod šampona, ali jeste kod sapuna, naročito zato što pH rastvor čistog sapuna ima baznu vrednost od 10 do 10,6
Potrebna oprema
Kuhinjska vaga, čelični lonac (stranci koriste Pyrex stakleno posuđe), štapni mikser, obična žičana mutilica, silikonska varjača, kalup (najčešće drveni), ali se ljudi dovijaju pa koriste i silikonske i akrilne, digitalni termometar do 150°C.
Ključna stvar je da se sve radi na skali od minimalno 200 g upravo zbog vage, jer nepreciznost (+1 g) koju ona ima može da utiče na kvalitet. I potrebno vreme za saponifikaciju se značajno skraćuje ako je masa veća, jer duže drži temperaturu. Posle uspostavljene recepture kojom ste zadovoljni dižite skalu na 1 kg. Ali sa novim varijantama opet prvo isprobajte na 200 g. Razliku uvek mogu da izazovu promenjivosti sirovina.
Šta je suština procesa?
Mešanjem uljne i vodene faze na 40-45°C započinje reakcija. Mala količina sapuna koji trenutno nastaje emulguje ostatak, čemu doprinosi snažno mešanje štapnim mikserom. Masa se spontano greje od nastavka reakcije, pri čemu nastaje sve više sapuna. Masa se ugušćuje i pri tome dobija gustinu pudinga. Prekida se snažno mešanje, jer masa postaje suviše gusta. Na površini ostaje trag mešalice. Masa se izliva u kalup. Iako je kašasta u trenutku izlivanja, preko noći očvršćava. Zato je dobro da se masa termički izoluje (uvijanje u ćebad, peškire, stiroporske kutije i slične improvizacije). Nakon odstojavanja od 24 do 48 časova masa se malo skupi, pa se lako vadi iz kalupa. Ostavlja se da "zri" od 4 do 8 nedelja (zavisno koliko je masne faze u višku - videti kasnije). Nakon toga sapun je spreman za upotrebu.
Varijacije
U trenutku kada je masa spremna za izlivanje, mogu da se dodaju razne boje (prirodne ili prehrambene), etarska ulja, mogu da se nadslojavaju sapuni različitih boja, da se doda nova masnoća ili razne trave. To su sve zabavne aktivnosti, ali kvalitet sapuna određuje samo odabir sirovina i kvalitet saponifikacione reakcije. U lekovitost ne verujem, a šta čovek više da poželi od sredstva koje dobro pere, a korisno je (ne šteti) rukama.
Sapuni su anjonske, površinski aktivne materije. U hemijskom smislu su soli viših masnih kiselina (kao anjona) i metalnih jona. Natrijumovi sapuni su čvrsti, kalijumovi su tečni. Oba se lako rastvaraju u vodi. Soli aluminijuma, olova, kalcijuma, magnezijuma i drugih polivalentnih katjona (takođe sapuni) su u vodi nerastvorni. Kao sredstva za pranje se koriste samo natrijumovi i kalijumovi. To nisu čista jedinjenja jedne masne kiseline, već smeše (stearinske, palmitinske, oleinske, laurinske i brojnih drugih kiselina). Sa uvođenjem drugih sirovina (kokosova mast i ulje palminih koštica) sapuni su bili bolji, penušaviji i mogli su da peru i u "tvrdoj" vodi. Tvrda voda je normalna pijaća voda. Sapuni se pri rastvaranju odmah pretvaraju u kalcijumove i magnezijumove nerastvorne sapune, koji niti pene, niti peru. Naprotiv kao masne fleke se lepe po odeći ili koži.

masnoća + hidroksid (+ voda) = sapun + glicerol (+ voda).

Jasno se vidi da za istu količinu hidroksida (120 grama) treba u slučaju palmine masti 807,3 g masti, a za maslinovo ulje 885,4. Ova različita količina je data u mnogim tabelama, a studentima hemije je poznata kao saponifikacioni broj (broj mg KOH potrebnih za saponifikaciju 1 g masti ili ulja). U proizvodnji sapuna NaOH se mnogo češće koristi, pa mnogi online kalkulatori (1, 2 ili 3) koji imaju i vrednosti za NaOH i KOH, u gramima, uncama i drugim merama.
Dodatkom ili nedovoljne količine hidroksida ili masnoće u višku dobivena je nova vrsta, tzv. premašćenog sapuna. U ovom sapunu ima od 2 do čak 10% nesaponifikovanih masti. To je loše za sapun za pranje rublja, ali je izuzetno dobro za sapun kojim se peru ruke. Mala količina lipida ostaje na koži i štiti je od isušivanja. Ovaj trik je danas najčešće prodavani trik u kozmetičkoj industriji. Nije opravdan kod šampona, ali jeste kod sapuna, naročito zato što pH rastvor čistog sapuna ima baznu vrednost od 10 do 10,6
Potrebna oprema
Kuhinjska vaga, čelični lonac (stranci koriste Pyrex stakleno posuđe), štapni mikser, obična žičana mutilica, silikonska varjača, kalup (najčešće drveni), ali se ljudi dovijaju pa koriste i silikonske i akrilne, digitalni termometar do 150°C.
Ključna stvar je da se sve radi na skali od minimalno 200 g upravo zbog vage, jer nepreciznost (+1 g) koju ona ima može da utiče na kvalitet. I potrebno vreme za saponifikaciju se značajno skraćuje ako je masa veća, jer duže drži temperaturu. Posle uspostavljene recepture kojom ste zadovoljni dižite skalu na 1 kg. Ali sa novim varijantama opet prvo isprobajte na 200 g. Razliku uvek mogu da izazovu promenjivosti sirovina.
Šta je suština procesa?
Mešanjem uljne i vodene faze na 40-45°C započinje reakcija. Mala količina sapuna koji trenutno nastaje emulguje ostatak, čemu doprinosi snažno mešanje štapnim mikserom. Masa se spontano greje od nastavka reakcije, pri čemu nastaje sve više sapuna. Masa se ugušćuje i pri tome dobija gustinu pudinga. Prekida se snažno mešanje, jer masa postaje suviše gusta. Na površini ostaje trag mešalice. Masa se izliva u kalup. Iako je kašasta u trenutku izlivanja, preko noći očvršćava. Zato je dobro da se masa termički izoluje (uvijanje u ćebad, peškire, stiroporske kutije i slične improvizacije). Nakon odstojavanja od 24 do 48 časova masa se malo skupi, pa se lako vadi iz kalupa. Ostavlja se da "zri" od 4 do 8 nedelja (zavisno koliko je masne faze u višku - videti kasnije). Nakon toga sapun je spreman za upotrebu.
Varijacije
U trenutku kada je masa spremna za izlivanje, mogu da se dodaju razne boje (prirodne ili prehrambene), etarska ulja, mogu da se nadslojavaju sapuni različitih boja, da se doda nova masnoća ili razne trave. To su sve zabavne aktivnosti, ali kvalitet sapuna određuje samo odabir sirovina i kvalitet saponifikacione reakcije. U lekovitost ne verujem, a šta čovek više da poželi od sredstva koje dobro pere, a korisno je (ne šteti) rukama.
O praktičnim koracima u drugom delu. Dobro su došle sve reakcije, prisećanja i želje da se hemija zavoli kroz praktični rad. A ovo je jedan od najlepših načina. Zato čekam povratne komentare. Dotle, prilažem jedan od najinstruktivnijih kratkih videa kućne radinosti pravljenja sapuna.
Ima li domaćih sajtova koji se time bave i koji daju razna objašnjenja, učeći i radeći zajedno sa ljudima koji o sapunim nisu ništa pre čuli? Ima. To je http://manufakturamiletin.wordpress.com/category/vesti/ . Na ovom sajtu razmenjuju se iskustva, ideje i saveti. Nadajmo se da će vremenom biti sve više ljudi koji žele da isprobaju ovu veštinu i doprinesu zdravlju svoje kože. I kako rekoh u prethodnom postu, molim vas ne nasedajte na laži, ups, reklame.