Sunday, June 2, 2013

Konjski šampon ili šampon za konje


Da su čuda u Srbiji moguća pokazuje i prodaja "konjskog" šampona. Prvi put sam ga video danas u Liliju. I kao pasionarani proveravač kodova (savršena android aplikacija) proverih na licu mesta i ove kodove. Ruski jezik ne razumem, pa sam se poslužio sveznajućim prevodiocem. Naravno, mali izlet na internet i gle čuda, šampon za negu konja različite starosti postao je deo prodajnog asortimana Lilijeve mreže. Nisam bio siguran, baš zbog te jezičke barijere, pa rekoh da zapamtim cenu, bar približno (negde oko 1900 dinara) i da kod kuće lagano proverim o čemu se radi.

Radi se o šamponu za konje. Ako jezik i ne znam, slike razaznajem. Nigde žena koje bi opet bile u potrazi za volumenom (zapreminom) kose, bojom, negovanošću. Ne. Na slici su razne životinje, a opet kao jasni prevod dobijam da se radi o šamponu za konje. I da se griva i rep pažljivo peru da ne uđe šampon KONJU u oči.

Ćerka mi reče da postoji priča o tome i na forumu, da se žene svađaju i sl. I zahvaljujući ovim linkovima lako se dođe do sajta gde se prepričava reklamerstvo, uz veoma korekatn komentar da nije bilo detaljnih odgovora od distributera o sastavu koji (ni)je potpuno prirodan. Zapravo, kao i kod svih šampona u njemu je samo prirodna voda. Sve ostalo je deo hemije ili farmacije. I marketinga ili kako mi lepše zvuči laži. Naravno uvek ima komentara tipa, imala sam kratku kosu, oprala sam jednom i kosa mi je oživela, porasla 10 cm (ovo je šala) i promenila boju. Ne prepoznajem je..i sl.. Naravno da ne kad su šamponi na našem tržištu nepoznatog sastava, upravo kao i ruski. Nije bitno šta se unutra nalazi, već u kojim granicama. Za većinu pojedinačnu komponenti šampona postoje ozbiljna istraživanja koja ukazuju da su  komponente od detergenata (površinski aktivnih materija) koji realno peru do aroma potencijalni alergeni.

Ljudima sa normalnom kožom glave i normalnom kosom dobar je svaki šampon. Osetljivim ljudima ostaje nada da će Rusi (kad već neće Amerikanci) da naprave čudesni šampon u ogavnoj ambalaži, sa cenom koja je 3 x veća od internet cene (negde oko 650 din za 500 mL na navedenom sajtu).

Par reči o sastavu:
Voda - ok
NaCl - koristi se kao ugušćivač šampona - ok
Euxil K100 je netačan navod za Euxyl k 100 (2-Metil-4-izotiazolin-3-on) - nije prirodna supstancija
Natrijum lauretsulfat je klasičan sintetički detergent (nije prirodna supstancija)  koji veoma često izaziva iritacije kože i sluzokože (zbog čega se pazi da ne uđe u oči.
Kokoglukozid je decil glukozid i takođe je sintetčki proizvod koji ima kokosovo ulje kao polaznu sirovinu. Nalik onome kad bi rekli da je benzin prirodna sirovina jer se dobija iz nafte. Ipak treba reći da je ovo jedan od najblažih, ali i dalje sintetičkih sredstava za pranje kose.
Gliceril oleat je sintetička emulgujuća supstancija. Uobičajeni je dodatak šamponima. Ipak argumentovana je tvrdnja da je pomalo bezveze dodavati masne emulgatore i lanolin i ostalo kada imate u smesi jake detergente koji sve to lako rastvore i udalje .
Dietanolamid kokosovih masnih kiselina je derivat raznih masnih kiselina koje se dobijaju saponifikacijom kokosove masti i naknadom hemijskom derivatizacijom. U pitanju je smeša sintetičkih izuzetno jeftinih sredstava za pranje koje su neophodne u smeši kako bi se s kuhinjskom solju šampon ugustio.
Alkilamidopropil betain je zapravo katjonski detergent amidobetainske strukture masnih kiselina iz kokosa, čija je uloga da deluje antistatički  ali i dalje je sredstvo za pranje, sintetičko i sa pojavom alergijskih reakcija kod preosteljivih osoba.
Glicerol je ok, ali njegova uloga je da dodatno ugusti šampon. Hidratacioni efekat koji mu se obično pripisuje u preparatima i sapunima (tamo gde ga ima) ovde nestaje, jer se šapon razblažuje 10 puta u toploj vodi pre upotrebe.
Hidrolizat kolagena je proizvod koji takođe ima prirodno poreklo (iz kostiju i kože svinja, goveda i sl). Funkcija mu je da kožu vlasišta čini hidratisanom. Kratki peptidi se lepe po kosi i sprečavaju dalje cepanje kose zbog statičkog naelektrisanja pri češljanju. I ovde ostaje ozbiljno pitanje šta sa razblaživanjem.
Hidroksicetil hidroksietil dimonijum hlorid je snažan katjonski detergent. Sintetička je supstancija i namenjena kondicioniranju kose .
Pantenol  (dekspentanol) je provitamin B5 koji omogućava očuvanje vlažnosti kose. Uobičajen je kozmetičko-higijenski dodatak  (dekspentanol). Sintetičkog je porekla.
Lanolin je vosak koji se dobija iz ovčije vune. Izuzetno je nerastvoran u vodi. Koja je logika da se ovde stavlja u recepturu ostaje da se vidi. Možda je stvar drugačija pri primeni kod konja :).
Parfem se dodaje samo da pokrije loše mirise nekvalitetnih hemikalija koje se koriste u kozmetici. Kao dodatak vanile u lošim čokoladama. Čest je izazivač alergija zavisno od hemijskog sastava.

I tako dođosmo do kraja čarobne formule. Ovo je običan šampon, koji i ne može da bude superkoncentrovan kako ga reklamiraju, jer u "običnim" šamponima aktivne supstancije ima oko 25%. Više od toga je uglavnom moguće ako se pravi kao prašak (suva masa).

U rafovima ima mnogo različitih kozmetičkih proizvoda. Veoma često su sastojci sakriveni iza specifičnih komercijalnih imena. A o poreklu robe strogo treba voditi računa. Zato šampone za konje treba prepustiti konjima, a ljudi bi trebalo da se više štite od loših proizvoda, naročito kozmetike koja je konzervirana parabenima. I ono što me kao hemičara plaši je uvek histerični vrisak kako je to prirodno, pa je zdravo. Pa šta ako je prirodno. Brojne otrovne biljke, smrtonosni insekti, mikroorganizmi i pečurke su prirodne. Pa?

14 comments:

  1. Ne znam za sastav. Koristila sam ga kao sredstvo protiv opadanja kose (dve flasice sam do sada potrosila - trajale pola godine) i mogu da kazem da sam zadovoljna. Kosa mi ne opada i pocela je da raste nova.Ispostavilo se da meni odgovara, takodje mojoj prijateljici (imale smo isti problem - tanka retka kosa koja stalno opada). Naravno, nije se pretvorila u bujnu grivu, ali je ipak vidno ojacala. Trenutno pravim pauzu od sampona da vidim koliko ce trajati efekat. Mami nije odgovarao, pa je prestala da ga koristi. Ocigledno je da sve to ipak zavisi od osobe do osobe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po naznačenom sastavu i nema razlike od običnih šampona. Nekada su veterinarske preparate koristili i ljudi, naročito na selu. Sve dok u šaponima nema parabena i ako sastav odgovara dekleraciji ostaje iskustvo kao najmerodavnija referenca. Ovde je samo pitanje bezobrazluka uvoznika koji je implicirao da će kosa biti jaka i lepa kao konjska griva.

      Delete
  2. Moram da kazem da je i meni ovaj shampon napravio chudo (posle hormonskog disbalansa kosa mi se prepolovila, a opadanje nije zaustavila ni chetvorogodishnja hormonska terapija...sve do ovog shampona, da li je sluchajnost - koren kose je konachno skontao da vishe nema vishka testosterona - ili mi neka od supstanci - verovatno bash ta za konje :D - prija ne bih znala). Iz prilozenog teksta jasno je da se ne radi o chudotvornom preparatu, dakle stvar je individualnog iskustva. Ono shto mi je ovaj tekst potvrdio je da je cena od 1900din, koliko shampon koshta u lili prodavnicama, chist bezobrazluk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A meni se čini da ste Vi neko ko pokušava da izreklamira ovaj proizvod.

      Delete
    2. Fina reklama. Da sam uvoznik, ušima bih se pokrio.

      Delete
  3. Stvarno uživam čitajući Vaše tekstove. Što se tiče same teme - makar piše sastav... Ja sam neko vreme koristila Sidha hibiskus šampon na kom ni ne piše od čega je. Sa jedne strane me je strah što ne znam šta je u njemu, a sa druge ne znam koji drugo šampon da koristim, većina me iritira :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Četiri biljke koje su navedene kao sastojci, napravljene po indijskoj tradicionalnoj tehnologiji ("drevnom kešaja vidija ajurvedski sistem") je marketinški trik. Nije svejedno od kog dela i u koje vreme i šta su dodaci. Nijedna navedena biljka (jedna je kana) nema sposbnost formiranja pene, niti svojstvo penjenja. Liči mi na to da kupite dvostruko jači šampon n atržištu, skuvate mešani (jaki) čaj od nane, žalfije, kamilice, majčine dušice i pomešate 1:1. Dobijete čaj po tradicionalnom receptu starih slovena.:) Smešno, zar ne. Ja bih, u skladu s principom znam šta konzumiram, probao sa savetom nekog farmaceuta (ali ne mlađeg od 50 godina). Ti su majstori svog zanata. Verujem da će Vam naći blago sredstvo za pranje koje nema one indijske čarobne reči za koje verujem da ni distributer ne razume šta znače.

      Delete
  4. U SAD je hit "No poo" pokret. Jedna od popularnih metoda izbegavanja fabričkih šampona je pranje kose sa sodom bikarbonom u kombinaciji sa limunom ili vinskim sirćetom i malo ulja, npr. kokosovog. Šta vi mislite o toj metodi, ako uopšte želite da razmišljate na tu temu? :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Volim da razmišljam o svim temama kada je u pitanju hemija oko mene. Što se pokreta tiče zavisi od mesta gde se živi. U selima je odavno poznato da se kosa menje masti, a pere se mnogo ređe. Naravno ko poveruje u teoriju da će ga šampon spasti od peruti, uleteo je u najveću zamku. Ipak pranje sodom bikarbonom i limunskom ili sirćetnom kiselinom nakon toga. čak i uz dodatak ulja mislim da u gradu nije izvodljivo. Ali šampon na bazi sapunskog rastvora (od kokosovog ulje 76 F (24 C) i dodatak sode bikarbone kao regulatora pH i uklanjanja metalnih jona mislim da je optimalna "među-varijanta".

      Delete
    2. Hvala na odgovoru! Probaću sa vašim anti-smog šamponom. Ovi ljudi su u potpunosti izbacili druge vrste šampona. Kosu peru samo sa sodom i tvrde da je sada peru jednom nedeljno i ređe. Ne znam odakle su i da li dolaze iz velikih gradova SAD ili manjih mesta.
      Moje iskustvo sa životom u Beogradu (dolazim iz manjeg grada) je da se kosa mnogo brže masti, postaje suva a i ten strada za par dana, tj. dobije lepu sivu boju. Pretpostavljam da ste na to mislili kao razliku između grada i sela.
      Moja baba je sa sela i za pranje kose su koristili ceđ. Morala bih da je pitam za detalje jer sam zaboravila, a postupak nije jednostavan. Svi su imali lepu kosu i niko se nije žalio na probleme.

      Delete
    3. Detalji su jednostavni. Pepeo, koji je sagoreo u šporetu, se sakupi i potopi u dejonizovanu vodu (nekada kišnicu, ali se to sada ne preporučuje zbog sumpordioksida - kiselih kiša). Količina je zapreminska. Na 1 zapreminu pepela dodaje se 2 zapremine ključale dejonizovane vode. I pepeo mora da bude od drveta, nikako od papira ili novina (u njima ima olova).

      Delete
    4. Добра је ова хемија,као има од кога да се учи. У школи нисам био фасциниран овим предметом,али захваљујући Зорану видим да сам много пропустио.Сад полако учим,а за почетак која је то дејонизована вода?

      Delete
    5. Hemiju neko od loših nastavnika može da ogadi. Šteta. Pridružite nam se na
      https://www.facebook.com/groups/Hemijaokonas/

      Delete
  5. Malo kasnim sa pitanjem, ali zanima me sta preporucujete za sprecavanje opadanja kose, oporavak kose i rast nove kose za muskarce?

    ReplyDelete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.