Thursday, July 4, 2013

Čekajući petak prisećam se i dođe mi da ....

Iz jedne beleške 4.VI 2011.

Čitajte


SAMO AKO ŽELITE DA POSTANETE DEPRESIVNI

Ko se nauke laća, od nauke se ugiba, praveći impakt i druge faktore. U svetu od nauke prave DOSTOJANSTVEN posao, po meri čoveka i društva u kome se razvija. A, kod nas? Pa evo malo Nušićevske matematike. Proverite koliko je 0,2% (0,3% - PDV - provizija dobavljača) od bruto nacionalnog dohotka Srbije PUTA MANJE od bruto nacionalnog dohotka Nemačke (3,2% + povlašćena cena, rabati i do 25% i sl). Dobijeni broj zaboravite i krenite u borbu da napravite što više radova koji nikome, pa ni državi koja ih finasira ne trebaju. I to zaboravite. Od svega oduzmite sate nerviranja, sastavljanja besmislenih spiskova, servisiranje kineske opreme i sl. To sve pomnožite sa sumom koju država daje za spremanje vrhunskih radova. Procena je da jedan EMBO ili Cell ili Nature traže i do 5000 evra za tu završnu fazu. Dobićete broj koji govori koliko u procentima naša država veruje da joj treba nauka. (Za neupućene, svaki broj pomnožen nulom, daje realno stanje FINANSIRANJA srpskog naučnog potencijala.) Dakle 0.

Misao današnja 4.VII 2013.


Stanje je gore. Zahtevi su da se isplati 50% finansiranja iz 2010. I svi su srećni A tamo negde, Austrija ima 110 puta veću sumu koju ulaže u nauku. Zanima me suma, ne procenat. Jer ova država nema više ništa što bi joj punilo budžet. Ali za sebe se ne brinem. Krckaću one dividende koje mi je dao ministar Mladi. A Vi? I Vi se "otvorite" i trošite te devize iz prethodnih podela akcija, jer kao navodno država nema para za nauku. 

Na žalost ne mogu u to da poverujem. Sve dok sa svih strana čujem kako u pomami kidišu na doktorate koje urade i odbrane za par meseci. Svi oni koji su godinama radili svoje magistrature i doktorate u čudu gledaju i ove "normalne" doktorate od 3 godine, a nekmoli ove od 3 dana. Zašto se to dešava? Kako je moguće da se istovremeno nauci otima, a s druge strane od istih naučnika se traže doktorati? Nikako, ali dešava se.

Kod nas na hemiji stvari su jasne. Naši klinci SADA rade i urade doktorate za 3-4 godine. Ali su po celi dan u laboratoriji ili u brdu referenci. Istražuju i svoje mogućnosti rada u sve lošijim uslovima. Da bi se uslovi poboljšali moramo da sebi damo zadatak da saniramo štetu. Svako koliko može. Od vrtića do fakulteta. Samo tako će NOVE političare biti sramota da traže i uzimaju doktorate u prolazu kroz neki univerzitet. 

Političari ostaju u sećanju samo ako su veliki državnici, naučnici ako ostvare velika otkrića. A ceo život svih ostalih je zapravo tu negde između. 

4 comments:

  1. Zašto za mene nema posla na fakultetu. Završila sam s prosekom 8,83. Mnogi profesori su imali manji prosek od ovoga, a ja nemam šansu. Da li je to fer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fer je ako su zaposlili neke s visim prosekom od Vaseg, u protivnom, pitam se, na osnovu cega su izabral idruge a ne Vas? Mozda da proverite s nekim advokatima imate li osnov za neku tuzbu ako zalbu niste pisali ili njome nista niste postigli. :(

      Delete
  2. Nije fer. Ali ne treba gubiti nadu. Očekujem značajno poboljašanje uslova rada i zapošljavanja u narednoj godini. Do tada, nadam se da ima ko da Vam pomogne. Jer u Srbiji je veština preživeti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam devojku takodje zavrsila Hemiju u roku, pre dve godine isto prosek preko 8,5, na kraju se zaposlila kao stjuardesa, nigde nije mogla da se uglavi da radi u struci.

      Delete

Sadržaj komentara koji na bilo koji način izlazi van okvira pristojnosti neće biti prikazan.